6 Kasım 2012 Salı

NEZLE,GRİP SOĞUK ALGINLIĞINDA BİTKİ

Üşütmeden ileri gelen bitkinlik ve vücut kırgınlıklığına soğuk algınlığı
denir. İleri safhalarında nezle, grip ve zatürree gibi başka hastalıklara da neden olabilir. Tıp dilinde “influenza” adı verilen grip bulaşıcıdır. Grip olan kişinin nefesindeki damlacıklarla yayılıp, salgın hâle gelebilir. Buna paçavra hastalığı da denir.
Aniden başlar ve devamlı olarak ateş yükselir. Baş ve sırt ağrıları, titreme nöbetleri, nezle, öksürük, iştahsızlık ve baş dönmesi de görülür. Tedavinin ilk şartı istirahat etmektir.

Nezle ise burun içindeki ince zarın, üst solunum yollarının virütik iltihaplanmasıdır. Nezle bulaşıcıdır. Hastada burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük bazen de ateş görülür. 1–15 gün arasında devam eder. İyi tedavi edilmezse müzminleşir. Tedavinin ilk şartı istirahat etmek ve kalabalık yerlerden uzak kalmaktır.
I- Soğuk algınlığı,ya da üşütmede şu tedavi yöntemi uygulanır: Isırgan otu bir kazanda lapa hâline gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra elde edilen ısırgan otu lapası bir bezin üzerine serilerek hastanın beline sarılır.
II- Soğuk algınlığına bağlı olarak hastalanan kişinin, döş ve kulunç bölgelerine zeytinyağı sürülür.
III- Soğuk algınlığında kavrulmuş çörek otu, ılıtılmış zeytinyağıyla karıştırılıp hastanın döşüne sürülür ve bu karışımdan hastaya içirilir.
IV- Soğuk algınlığına karşı, kurutulmuş gelincik çiçeği ile kurutulmuş papatya ile karıştırılıp sıcak suya atılır ve çay şeklinde içilir.
V- Soğuk algınlığına karşı, ıhlamur çayı iyi gelmektedir.
Tedavide kullanılan ısırgan otu, içeriğinde A ve C vitaminlerine sahip olan bir bitkidir. Günümüz tıbbında da nezle, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda doktorlarca C vitamini alımı tavsiye edilmektedir.Bu noktada halk hekimliğinde kullanılan drogların içerdiği maddelerle, modern tıpta kullanılan ilaçların içeriklerinin benzeştiği söylenebilir. Çörek otu, vücuda kuvvet ve zindelik verdiği gibi tütsü yapılarak buruna çekildiğinde de nezleye iyi gelmektedir. Gelincik bitkisinin çiçeği içerdiği antocyanin ve alkaloit maddeleriyle soğuk algınlığına bağlı göğüs nezlesi, öksürük ve nefes darlığında etkilidir. Papatya ise soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan ağrıları giderici özelliğe sahiptir. Ihlamur göğüs ve bronşları yumuşatarak grip ve soğuk algınlığından kaynaklanan şikâyetleri giderir. Tedavilerde dikkat çeken bir diğer husus da tedavide kullanılan drogların çay şeklinde hastaya içirilmesi,ya da lapa yahut doğrudan ısıtılarak hastaya haricen uygulanmasıdır. Hastalık, soğuk tabiattadır; ancak kullanılan droglar aksine sıcaktır. Bu durum humoral pataloji ile ilgilidir. Buna göre soğuk tabiatta olan hastalıklarda hastaya sıcak maddeler, sıcak tabiatta olanlarda ise soğuk maddeler verilir. Nitekim ateşli hastaların vücut ısılarını düşürmek için banyo yaptırılır, ya da alnına, koltuk altlarına ıslak bez konur.
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder