6 Kasım 2012 Salı

SAÇ DÖKÜLMESİ

Yaşamımızın bir döneminde hepimiz saç dökülme sorunu yaşarız, Yapılan araştırmalara, göre 20 yaşın üstündeki her kadının ve erkeğin saç dökülme sorunu ile karşı karşıya kalabildiğini ve tıbbi yardım alması gerektiğini gösteriyor. Uzmanlar tarafından bulunan tıbbi küf adında özel bir küfün, hormonol olmayan, saç dökülmelerine iyi bir sonuç verdiği gözlenmiştir.

Keratin saçımızın esas maddesidir, saçımız sadece kökünden beslenir, buda doğru ve dengeli beslenme ile olur. Dışarıdan yapacağınız saç bakımı ürünlerinden fazla bir etki göremezsiniz.
Saçınızı beslemek istiyorsanız, besin veya besin destekleri ile gerekli unsurları alırsınız.Eğer saç dökülmeleri, yetersiz beslenmeden kaynaklanmıyorsa, stres, tiroit bezi tembelliği, kansızlık, mevsimsel dökülmeler, hamilelik ve kullandığımız ilaçlar(kanser tedavileri) olabilir.Her insanda, saç sayısı, 100 000- 150 000,. Saç telinin aylık uzama miktarı, 1 cm, 24 saatte dökülen saç sayısı 50–100 tanedir.Androgenetik (Erkek Tipi) Saç Dökülmesi

Androgenetik saç dökülmesi tüm dünyada erkek ve kadınlarda en sık görülen saç dökülmesi tipidir. Androjenik saç dökülmesi, kellik, ya da erkek tipi saç dökülmesi olarak da adlandırılır. Saç dökülmesinin temel sebebi erkeklik hormonlarının kişilerde yaptığı etkidir. Erkeklik hormonlarının (androjenler) genetik olarak hassas saç kökleri üzerindeki etkilerinin sonucu olarak bu tip saç dökülmesi gerçekleşir.

"Erkek tipi saç dökülmesi" olarak adlandırılsa da, androgenetik saç dökülmesinden kadınlar da etkileyebilir ve aynı zamanda kadınlarda da en sık görülen saç dökülmesi tiplerindendir.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Androgenetik alopesi yalnızca erkeklerde görülen bir rahatsızlık değildir; psikolojik stres ve dahili hastalıkların göstergesi olabilme ihtimali açısından kadınlar için de önemli bir sorundur.

Hastaların çoğunda kan androjen seviyeleri normaldir. Kanda androjen yüksekliği belirlenmiş ise, androjen üreten tümör yönünden araştırmak gereklidir. Kadınlarda androjen üreten organlar yumurtalıklar ve böbreküstü bezlerdir. Polikistik over sendromu gibi hiperandrojeneminin diğer belirtilerinin görüldüğü tablolarda androgenetik alopesi sık görülür. Kısacası androgenetik alopesi bulunan kadınlarda hormonal bozukluklar veya androjen üreten tümörler açısından tetkik etmek önemlidir.

Telojen Effluvium

Kıl döngüsündeki karışıklık ve telogen dönemdeki kıl oranındaki artışa bağlı gelişen ve tüm saçlı deriyi kapsayan saç kaybıdır. Herhangi bir yaşta olabilir. Kadınlarda daha sık rastlanır.

Bu tip saç dökülmesi, bazı stres olaylarını takiben meydana gelir. Ani ve şiddetli stres dökülen saçların sayısında artışa neden olmaktadır. Saç dökülmesine neden olan stresin kaynağı doğum yapmak, hamileliği sona erdirmek, doğum kontrol hapları kullanmaya başlamak veya son vermek, menopoz öncesi dönem, diyet ilaçları, bazı duygusal sorunlar vs. olabilir. Bu olaylar saçın dinlenme evresinde geçirdiği süreyi kısaltır ve bu evreyi takiben çok sayıda saç dökülür.

Kronik Telojen Effluvium

Bu durum tam olarak anlaşılamamıştır. Bazı orta yaşlı kadınlarda telogen effluviumun uzun sürdüğü takdirde, uzun süreli saç kıllarında yaygın incelme ve seyrekleşme görülebilir.

Trikotillomani

Kişinin psikolojik problemlerine bağlı olarak, saçlarını çekerek kendi kendine oluşturduğu sınırlı saç kaybıdır. Kadınlarda daha sık görülür. Sıklıkla alın bölgesinde yerel kıl kaybı alanları şeklinde karşımıza çıkar.

Düzensiz şekilli bu alanlarda henüz çekilebilecek kadar uzamamış yeni kıllar görülür.

Alopesi Areata

Saç kıran olarak da bilinen alopesi areata en çok genç ve orta yaşlı erişkinlerde görülür. Çoğu hasta kendiliğinden iyileşir ve özel bir tedavi gerektirmez. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de, hastanın kıl folikülünün endojen veya eksojen uyarılara karşı duyarlı olması, psikolojik stres , tiroid hastalıkları gibi hormonal problemler , deri hastalıkları bu tip saç dökülmesinin olasılığını artıran etkenlerdir.

Hastalığın seyri önceden belirlenemez. Kıllar genellikle daha açık renkte tekrar büyürler. Hastaların yarısından daha azında tekrar büyüme gerçekleşir ve beş yıl süreyle tekrar oluşmaz. Hastalığın seyrini ve geleceğini kötü etkileyen faktörler arasında; hastalığın erken yaşta başlaması, hastalığın yaygınlığı, uzun süredir devam etmesi yer alır.

Sakal, kaş, kirpik gibi kıllı alanlarda da bu tip dökülmeye sık rastlanır.

Diffüz Alopesi: Bütün kafa derisi üzerinde yayılan global saç dökülmesidir. Ciddi boyutlarda saç kaybı olana kadar farkedilmez. Diffüz alopesinin gidişatı değişkendir ve nedene bağlı olarak devamlı veya dönem dönem artan şekilde olmaktadır.

Anajen Effluvium

Anajen Effluvium radyasyona veya bazı kimyasal maddelere maruz kalan kişilerde meydana gelen ani saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi en çok kanser hastalarına uygulanan kemoterapi veya radyoterapilerden sonra görülmektedir. Bu vakalarda saç kökleri dinlenme evrelerini atlar ve maruziyeti takiben 1-3 hafta içinde ani saç dökülmesi meydana gelir.

Kemoterapinin neden olduğu saç dökülmeleri çoğunlukla geri dönüşümlüdür, radyoterapinin neden olduğu saç dökülmelerinde geri dönüşüm çok nadirdir.

SAÇ DÖKÜLMESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder