26 Eylül 2012 Çarşamba

UNLU BÖREK



UNLU BÖREK

MALZEMELER
3 adet yufka
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağından 1 parmak az su
2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 adet kuru soğan
Karabiber, tuz
1 kâse peynir rendesi(tulum veya kaşar)
1 kâse un
Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı
-Öncelikle iç harcını hazırlayın yemeklik doğradığınız soğanı sıvı yağda kavurduktan sonra üzerine haşlayıp suyunu süzdürdüğünüz mercimekleri, karabiber ve tuzunu ilave edin. Bir iki karıştırdıktan sonra ocağın altını söndürüp soğumaya bırakın.
-Derin bir kâsede su ve sıvı yağı karıştırın(gerekirse yağ ilave edin)
-Yufkayı tezgâhın üzerine serin. Yufkanın, yarısına sıvı yağ karışımından sürdükten sonra üzerine bir çorba kaşığı un eleyin(süt süzgüsü ile)
-Yufkanın diğer yarısını üzerine katlayın ona da yağ sürüp un eleyin. Yufkanın uzun kısmına mercimekli harçtan koyun, mercimeklerin üzerine peynir rendesi serpin. Yufkanın kenarlarını çok az katlayıp rulo yapın.
-Ruloyu üçer parmak genişliğinde keserek yağladığınız fırın tepsisine sıralayın.
-Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın.
-Bir kâsede yumurta sarısı ile sıvı yağı karıştırıp böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıttığınız fırında börekler kızarana kadar pişirin.
Bu böreği resimdeki gibi patatesli de yapabilirsiniz patatesleri haşladıktan sonra rendeleyin, kavurduğunuz soğan ile karıştırıp peynir, tuz ve baharatlarını ilave edin.
Böreği sigara böreği şeklinde de sarabiliriz.
Not: Her ikisi de ev böreği tadında çıtır çıtır çok lezzetli oluyor. İçine serpilen un elde açma börek tadı veriyor.
Afiyet olsun..

BEYAZ PEYNİRLİ BÖREK

Beyaz Peynirli Tarifi
MALZEMELER
200gr margarin
4yufka
2yumurta
50gr sert peynir
1demet maydanoz
1su bardağı yoğurt
2çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı
Peyniri ufalayıp maydanozu kıyın yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırın peyniri maydanozu ve yumurta aklarını karıştırın margarini eritinyufkalardan birini tepsiye kenarları sarkacak şekilde yerleştirin üzerine erimiş margarinden sürün bir yufkayı iri parçalara bölüp tepsiye yerleştirn üzerine peynirli karışımı yayın 1yufkayı daha iri parçalra bölüp koyun üzerine yağdan gezdirn kalan 1yufkayı yine parçalayıp yerleştrn kalan yağı gezdirn yoğurt yumurta sarıları ve sıvıyağı çırpıp böreğe sürün taşan kenarlarını içe doğru kıvırın 200derece fırında 25-30dk pişirin. Afiyet olsun

ŞEHİT

PEYNİRLİ SALATALIK



PEYNİRLİ SALATALIK


Peynirli Salatalık Tarifi


MALZEMELER
4 adet orta boy taze salatalık
1 adet kırmızı biber
1 çay kaşığından az pul biber
biraz maydanoz
içi için malzemeler;
beyaz peynir
Hazırlanışı
Salatalıklarımızı yıkayıp kabak oyucu ile içlerini tıpkı kabak oyar gibi çıkartıyoruz. Her iki taraftan da içi diğer uçtan görünene denk içini açıyoruz. Salatalıklarımızın suyunun akması için bir tabağa dik olarak koyup biraz bekletiyoruz. Diğer yandan bir süzgeç yardımıyla peynirimizi telden geçiriyoruz bir tabağa alarak içine malzemeleri ekliyoruz. Sonra 1 tatlı kaşığı alarak malzememizden salatalığın içini doldurmaya başlıyoruz içini aynen kabak dolmasında oldugu gibi tamamen dolduruyoruz. Daha sonra dilimler halinde keserek kahvaltı sofralarımızda afiyetle yiyebiliriz.
Afiyet Olsun.

İZMİR KÖFTE


İzmir Köfte Tarifi
MALZEMELER
6-7 adet orta boy patates
3 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Köftesi için;
300 gr kıyma
1 yumurta
Ufalanmış ekmek içi
2 orta boy soğan(rendelenmiş)
2 diş sarımsak rendesi
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber, kimyon, kekik
Hazırlanışı
Köfte malzemeleri yoğurulur, şekil verilir ve bir tarafta bekletilir. Patatesler diklemesine dörde bölünür. Ardından patatesler ve köfteler yarı kıvamda kızartılır. Kızaran köfte ve patatesler fırın tepsisine dizilir. Aralarına domates dilimleri yerleştirilir. Üzerine de iki çeşit salçayla hazırlanan sos dökülür. Sosun kıvamını arzunuza göre sulu veya koyu ayarlayabilirsiniz. Sonra 200-220 derecede 40-45 dk. pişirilir.
Afiyet olsun..

ARMUT KÖFTE





ARMUT KÖFTE


Armut Köfte Tarifleri

MALZEMELER
4 adet büyük boy patlıcan
1 adet tavuk göğüs
1 adet alanmış patates
Bayat ekmek içi
1 adet yumurta
Tuz, karabiber, kimyon
4 adet domates
Sıvı yağ
Hazırlanışı
Patlıcanların saplarını kesmeden ( büyükleri ortadan ikiye bölerek yapalım bu işlemi ) tamamen soyup tuzlu suda bekletelim. Acı suyu çıktıktan sonra kızartalım. Tavuk göğsünü robotta çekelim. Haşlanmış patates, ıslatılmış ekmek içi, yumurta ve baharatları ekleyip yoğuralım. Hazırladığımız köft harcımızdan parçalar koparıp elimizde acalım ve ortasına patlıcanları koyalım ( sap kısmı yukarıda kalacak şekilde olsun arkadaşlar ) Patlıcanımızı harçla kapattıktan sonra kızgın yağda kızartalım. Domateslerimizi rendeleyip suyunu çekene dek pişirelim. Domates sosunu tepsimize döküp üzerine köftelerimizi dizip 180-200 derece fırında 15 dk kadar pişirip sıcak servis yapmaya özen gösterelim..

ELAZIĞ İÇLİ KÖFTE


Elazığ Yöresel İçli Köftesi Tarifi

MALZEMELER
İÇ MALZEME
250 gr yağlı kıyma
250 gr tereyağı
4 büyük boy kuru soğan
1 su bardağı küçük doğranmış ceviz
Yarım demet maydanoz
Reyhan, tuz, acı pul biber
Dış malzemesi;
500 gr yağsız kıyma
500 gr ince bulgur
1 küçük boy kuru soğan
Tuz
Hazırlanışı
İÇ MALZEME : Tereyağını eritin, içine kıymayı koyup bir güzel kavurun, sonra soğanı ince ince kıyın, onu da kavrulmakta olan kıymanın içine atıp pembeleşene kadar kavurun. Biber salçasını da atın, biraz da salçayı kavurun, kokusunun çıkması için en son ceviz, maydanoz ve reyhanı atın, tuzunu yeterince ayarlayın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yağının iyice donmasını sağlayın, bir püf noktası vereceğim malzemeyi bir tepsiye tatlı kaşığıyla, küçük küçük toplar halinde dizin dondurucuya atıp dondurun. Böyle yaparsanız içi donmuş olduğu için içli köfteyi yapmak daha kolay olur.
DIŞ MALZEME : Kıymayı geniş bir yoğurma kabına alın, içine soğanı çok ince doğrayıp katın ve sonra salça,, maydanoz, tuz koyup karıştırın.En son bulguru da koyup arada elinizi suya batırarak birbirini tutana kadar yoğurun. Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp işaret parmağınızla ortasına batırıp içini açın, dondurduğunuz iç malzemeyi ortasına yerleştirip etrafını iyice boş yer bırakmayacak şekilde yerleştirin. Bütün malzemeye aynı işlemi yapıp bir kenara koyun.
Kaynayan suyun içine köfteleri teker teker atıp 10 dk kaynatın, pişen köfteleri servis tabağına alıp arzu ederseniz tereyağda hafif kızartarark servis edin.
Afiyet olsun

BULGUR KÖFTESİ



BULGUR KÖFTESİ

MALZEMELER
15 yada 20 dal maydanoz
2 çorba kaşığı biber domates karışımı salça
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limon suyu
Tuz
Marul yaprakları
2 su bardağı ince bulgur
1 adet kuru soğan
6 adet taze soğan
HAZIRLANIŞI
İnce bulgur yıkanır. Üzerine 1 su bardağı ılık su eklenir, 10 dakika bekletilir. Kabarınca çok ince kıyılmış kuru soğan, salça ve tuz katılır. 15 dakika kadar yoğrulur. Bütünleşmesi için gerekirse azar azar su eklenebilir. Üzerine ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, zeytinyağı, limon suyu eklenir. Birkaç dakika daha yoğrulur. Harçtan ceviz kadar parçalar alınır, çiğ köfte gibi sıktırılır. Marul yaprakları eşliğinde ikram edilir.
Afiyet Olsun.

BULGURLU DÜĞĞME KÖFTE



BULGURLU DÜĞME KÖFTE

MALZEMELER
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yumurta akı,yarım su bar.irmik
2 kuru soğan yarım demet maydonoz
1 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası, 3 iri diş sarımsak
yarım su bardağı un, tuz, karabiber, pulbiber, kimyon(bunlar birer yemek kaşığı olmalı arkadaşlar)
Hazırlanışı
Derin bir kaba bulgur,irmik,yumurta akı,tuz,karabiber,pulbiber,kimyon eklenir,Hamur kıvamını alana kadar ılık su katarak yoğurulur,Daha sonra her seferinde eller ıslatılarak fındık büyüklüğünde parçalar alınır elde yuvarlanır,ortasında bastırılarak düğme şekli verilir.Kaynar suda yarım saat haşlanır.Kevgirle geniş bir kaba alınır.Köfteler haşlanırken sos hazırlanır.2kuru soğan küçük küçük doğranır bir çay bardağı sıvı yağda kavrulur.Salça ve küçük küçük doğranmış sarmısaklar eklenir biraz daha kavrulur.Bir bardak su eklenir kıvamlı bir hal alana kadar pişirilir.Köftelerin üzerine gezdirilir.Küçük küçük doğranmış maydonoz en üste serpilir.İsteğe göre iyice çırpılmış yoğurt kenarlarına yada sostan önce dökülebilir.Tercihen köfte karışımınada salça eklenebilir.
Afiyet olsun.

SİNİ KÖFTESİ



SİNİ KÖFTESİ

MALZEMELER
Yarım kg yağsız çiğ köftelik kıyma
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı tereyağı
500 gr ince bulgur
500 gr irmik
İç malzeme:
250 gr orta yağlı kıyma
1baş soğan(büyükçe,çintilmiş)
1tatlı kaşığı biber salçası
½ çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tatlı pulbiber
½ çay bardağı zeytin yağı
½ çay bardağı bıçakla kıyılmış ceviz
Karabiber
Tuz
Arzuya göre kıyılmış maydanoz
İç harcı için malzemeler:
750 gr yağsız kıyma
1 soğan
300 gr ceviz içi
2 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı tarçın
3 çay kaşığı kırmızıbiber
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Kıyma, ince bulgur, irmik, tuz ve kırmızıbiberi bir tepside çiğ köfte yoğurur gibi arada elinizi ıslatarak özleşinceye kadar uzun süre yoğurun. Başka bir tepsiyi tereyağı ile yağlayın. Yoğurduğunuz bu malzemeyi iki parçaya ayırın.
Malzemenin bir parçasını iyi pişmesi için, ince bir tabaka halinde tepsinin içine yayın. Bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını alın. İnce doğranmış soğanı kavurun. Soğanın pembeleşmesine yakın kıymayı ilave edin. İnce çekilmiş ceviz içini ekleyin. En son 2 çay kaşığı karabiber, tarçın, kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve ince kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırın ve pişince ocaktan alın. Karışım soğuyunca tepsinin içindeki ince tabakanın üzerine bu içi yayın.
Malzemenin üzerine kalan bulgurlu harcı ince bir tabaka halinde yayın. üzerine küçük parçalar şeklinde kesilmiş tereyağını serpin. önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun.

KÖFTELER




KÖFTELER VE YAPIMI

Köfteler
Nefis sos tarifleriyle

4
HAZIRLANIŞI
Köfte için gerekli tüm malzemeleri derin bir kabın
içine alıp iyice yoğurun. Yaklaşık 10 dakika
yoğurduktan sonra üzerini streç filmle kapatıp
1-2 saat dinlendirin. Hazırladığınız harçtan parçalar
koparıp elinizle yuvarlayın. Parmak şeklinde köfteler
hazırlayın. Köfteleri ince bir tabaka halinde una
bulayın. Kızartma tavasına yeteri kadar ayçiçeği yağı
alıp ısıtın. Köfteleri tavaya alıp orta ateşte her tarafını
kızartıp servis tabağına alın. Sos için fesleğeni
ve sarımsağı mutfak robotunda çekin. Diğer
malzemeleri ekleyip karıştırın. Köfteleri sosla
birlikte servis yapın.
Fesleğen ve sarımsak soslu köfte
GEREKLİ MALZEME
• Yarım kg kıyma
• 1 yumurta
• 3-4 yemek kaşığı galeta unu
• 1 rendelenmiş soğan
• 2 diş dövülmüş sarımsak
• Tuz, karabiber,
• Kırmızı pul biber, kekik,
kimyon
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
FESLEĞENLİ VE
SARIMSAKLI SOS İÇİN
• Yarım demet taze fesleğen
• 4 diş sarımsak
• 1 su bardağı mayonez
• Yarım çay bardağı krema
• Yarım limonun suyu
• Tuz, karabiber
4-6 KİŞİLİK

5

6
HAZIRLANIŞI
Kıyma, ufalanmış ekmek içi, rendelenmiş soğan,
2 yumurta, kimyon, zeytinyağı, tuz ve karabiberi bir
kaba alıp iyice yoğurun. Köfte harcını yuvarlak yassı
köfteler şekline getirin. Tavaya çok az zeytinyağı
ekleyip ısıtın. Köfteleri önlü arkalı kızartın. Sıcak
olarak servis yapın. Sos için zeytinyağını sos
tenceresinde ısıtıp ince kıyılmış sarımsakları ve
Arnavut biberini ekleyin. 1 dakika pişirin.
Rendelenmiş limon kabukları, ince doğranmış
domatesler ve suyla çırpılmış domates püresini ilave
edin. Şekeri de ekleyip karıştırın ve 12 dakika pişirin.
Sirke ve mercanköşkleri ilave edip 5 dakika daha
ocakta tutun. Karabiberle tatlandırın. Ocaktan alıp
köftelerle birlikte servis yapın.
Kimyonlu köfte
GEREKLİ MALZEME
• 750 gr kıyma
• 4 dilim bayat ekmek içi
• 1 soğan
• 2 yumurta
• 2 tatlı kaşığı kimyon
• Yarım kahve
fincanı zeytinyağı
• Tuz, karabiber
ARRABİATA SOS İÇİN
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 sarımsak
• 1 yemek kaşığı
limon kabuğu rendesi
• 450 gr domates
• 1 acı Arnavut biberi
• 1 yemek kaşığı
domates püresi
• 150 ml su 1 tutam toz şeker
• 1 yemek kaşığı balzamik sirke
• 1 yemek kaşığı kıyılmış
mercanköşk • Karabiber
8 KİŞİLİK

7

8

9
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içinde kıyma, soğan, sarımsak,
bayat ekmek, tuz ve baharatları iyice yoğurun. Köfte
harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp
elinizle yuvarlayın. Unu bir tabağa alın. Köfteleri una
bulayın. Kızartma tavasında yeteri kadar ayçiçeği
yağını ısıtın. Köfteleri tavaya ekleyip her tarafını orta
ateşte kızartıp kağıt havlu serili bir tabağa alın.
Tereyağını derin bir tavada eritin. Üzerine tavla zarı
büyüklüğünde doğranmış domatesleri ekleyip
yumuşayıncaya kadar soteleyin. Toz fesleğen,
sarımsak tozu, karabiber ve tuzu ilave edip karıştırın.
Köfteleri tavaya ilave edin. Aralarına yumurtaları
kırın. Yumurtaların sarılarını az pişirin. Ocaktan
almaya yakın ince kıyılmış maydanozu ilave edip
ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Domates soslu yumurtalı köfte
GEREKLİ MALZEME
• Yarım kg kıyma
• 1 rendelenmiş soğan
• 2 diş dövülmüş sarımsak
• 2-3 dilim ufalanmış
bayat ekmek
• Tuz, karabiber
• Kırmızı pul biber,
kimyon, kekik
• 4 yumurta
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
• 2 su bardağı un
DOMATESLİ SOS İÇİN
• 3-4 domates
• 2 çay kaşığı toz fesleğen
• 4-5 dal ince
kıyılmış maydanoz
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• Tuz, karabiber
• Sarımsak tozu
4-6 KİŞİLİK

10
HAZIRLANIŞI
Soğanları rendeleyin. Derin bir kabın içine kıymayı
alın. Rendelenmiş soğan, ekmek içi, tuz ve
baharatları ekledikten sonra iyice yoğurun. Misket
şeklinde köfteler yapın. Köfteleri hafifçe unladıktan
sonra kızgın ayçiçeği yağında kızartın. Tereyağını
tencereye alın. Üzerine unu ilave edip kavurun.
Ardından suyu ekleyip sürekli karıştırarak beşamel sos yapın. Ocaktan alıp içine yoğurt ve dövülmüş
sarımsakları ekleyerek iyice karıştırın. Başka bir
tavada tereyağını eritip pul biberi ilave edin ve iyice
ısıtın. Servis tabağına önce köfteleri alın. Üzerine
yoğurtlu sosu döküp pul biberli yağı gezdirin ve
servis yapın.
Yoğurtlu köfte
GEREKLİ MALZEME
• 1 kg yağsız koyun kıyması
• 2 orta boy soğan
• 3-4 dilim bayat ekmek içi
• Tuz, karabiber, kimyon
• Kırmızı pul biber, kekik,
sarımsak tozu
• 1 su bardağı un
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
YOĞURTLU SOS İÇİN
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 3 yemek kaşığı un
• 2 su bardağı su
• 4-5 diş sarımsak
• 3 su bardağı yoğurt
• Kırmızı pul biber
• 1 yemek kaşığı tereyağı
6-8 KİŞİLİK

11

12
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içine rendelenmiş soğan, sarımsak,
kıyma, tuz, baharatlar ve yeteri kadar galeta unu
ekleyip iyice yoğurun. Üzerini streç filmle örtüp en
az 2-3 saat kadar dinlendirin. İstediğiniz köfte şeklini
verin. Bir tavaya ayçiçeği yağını alıp ısıtın. Köfteleri
hafifçe kızartın. Ayrı bir yerde domatesleri rendeleyin.
Başka bir tavaya 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
ilave edip ısıtın. Üzerine domatesleri ve domates
salçasını ekleyip orta ateşte 3-4 dakika kadar pişirin.
Şeker, tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Sosu
güveçteki köftelerin üzerine gezdirin. Üzerine 2-3
sivri biber ekleyin. Önceden ısıtılmış 180-200
dereceye ayarlanmış fırında 10 dakika pişirin. Ardından rendelenmiş kaşar peynirini de ekleyip,
peynir eriyip kızarıncaya kadar fırında pişirip servis
yapın.
Domates soslu ve kaşar peynirli köfte
GEREKLİ MALZEME
• 400 gr köftelik kıyma
• 1 soğan
• 2 diş sarımsak
• 2-3 yemek kaşığı galeta unu
• Tuz, karabiber
• Kırmızı pul biber,
kekik, kimyon
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
DOMATESLİ SOS İÇİN
• 4-5 büyük boy domates
• 1-2 yemek kaşığı
domates salçası
• 1 kesme şeker
• Tuz, karabiber
• 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
• 250 gr kaşar peyniri
• 2-3 sivri biber
4-6 KİŞİLİK

13

14

15
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içine ince bulguru alın. Üzerine yarım
su bardağı sıcak su ilave edip kapağını kapatın.
Bulgurlar şişip yumuşadıktan sonra üzerine unu
ekleyip karıştırın. Yaklaşık 10 dakika sonra irmik,
soğan, sarımsak ve salçayı ilave edip iyice yoğurun.
Sırayla yumurta, limon suyu ve baharatları ilave
edip 7-8 dakika kadar yoğurun. Elinizle misket
büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Tencereye yeteri kadar su alıp kaynamaya bırakın.
Kaynayan suya köfteleri ilave edip pişirin. Köfteler
suyun üzerine çıkınca kevgir yardımıyla tencereden
çıkarıp servis tabağına alın. Sos için bir tencereye
zeytinyağını alıp ısıtın. Sarımsakları ilave edip
pembeleşinceye kadar kavurun ve tencereden
çıkarın. Üzerine domates püresini ilave edip 1-2
dakika pişirin. Nar ekşisi, tuz ve karabiberi ekleyip
2 dakika daha pişirdikten sonra hazırladığınız
köfteleri tencereye alın. 1-2 taşım kaynatıp ocaktan
alın. Servis yapın.
Nar ekşili soslu bulgur köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 1 su bardağı ince bulgur
• 1 yumurta
• 1 yemek kaşığı irmik
• 2 yemek kaşığı un
• 1 rendelenmiş soğan
• 1 diş dövülmüş sarımsak
• Yarım limonun suyu
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• Tuz, karabiber Kimyon, kırmızı pul biber
NAR EKŞİLİ SOS İÇİN
• 1 su bardağı domates püresi
• 3 yemek kaşığı nar ekşisi
• 2 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz, karabiber
4-6 KİŞİLİK

16
HAZIRLANIŞI
Balıkların kılçığını çıkartıp etlerini mutfak robotunda
çekin. Bir kaseye alıp ince doğranmış taze soğan,
maydanoz, limon suyu, tuz ve baharatları ekleyip
iyice karıştırın. Karışımı 20 dakika buzdolabında
bekletin. Karışımdan parçalar kopartıp yuvarlayın ve
mısır ununa bulayarak kızgın yağda kızartın. Kağıt
havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün. Tarator
sos için tüm malzemeyi mutfak robotunda karıştırıp
köftelerle birlikte servis yapın.
Balık köftesi ve tarator sos
GEREKLİ MALZEME
• 1 kg mezgit
• 3 yemek kaşığı kıyılmış
maydanoz
• 2 taze soğan
• Kimyon
• 2 yemek kaşığı limon suyu
• Tuz, karabiber
• Mısır unu
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
TARATOR SOS İÇİN
• 1 bayat ekmek içi
• Yarım su bardağı ceviz içi
• 3 diş sarımsak
• 1 limonun suyu
• Yarım çay bardağı su
• Tuz
6-8 KİŞİLİK

17

18
HAZIRLANIŞI
Kuru fasulyeleri mutfak robotunda püre haline
getirin. Tuz, baharatlar, yarım su bardağı un, peynir,
maydanoz, kabartma tozu, yumurta sarısı ve
rendelenmiş soğanı ekleyip karıştırın. Elinizi hafif
yağlayıp karışımdan parçalar kopartın ve parmak
şeklinde köfteler hazırlayın. Önce una, çırpılmış
yumurtaya ve galeta ununa bulayıp kızgın yağda
kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını
süzdürün. Sos için, kırmızıbiberleri mutfak robotunda
püre haline getirin. Rendelenmiş sarımsak, tuz,
karabiber, maydanoz, labne peyniri ve yoğurt ekleyip
karıştırın. Köftelerin yanında servis yapın.
Kırmızıbiber soslu kuru fasulye köftesi
GEREKLİ MALZEME 00 gr haşlanmış
kuru fasulye
• 1 soğan
• 80 gr rendelenmiş
kaşar peyniri
• Yarım demet maydanoz
• 1 yumurta
• 1 yumurta sarısı
• 1 su bardağı un
• Yarım su bardağı galeta unu
• 1 paket kabartma tozu
• Tuz, karabiber
• Kırmızı pul biber
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
KIRMIZIBİBERLİ SOS İÇİN
• 5 közlenmiş kırmızıbiber
• 1 diş sarımsak
• Tuz, karabiber
• 3 yemek kaşığı
kıyılmış maydanoz
• 2 yemek kaşığı labne peyniri
• 1 yemek kaşığı yoğurt
6 KİŞİLİK

19

20

21
HAZIRLANIŞI
Hindi etini robotta çekerek kıyma haline getirin.
Yumurta, rendelenmiş portakal kabuğu, soğan,
sarımsak, maydanoz, galeta unu, tuz ve karabiber
ekleyip karıştırın. Karışımdan parçalar kopartıp
yuvarlayın ve cips kırıntısına bulayın. Kızgın yağda
kızartın. Sos için, avokadoyu ezin. Limon suyu,
biber sosu, limon ve rendelenmiş portakal kabuğu,
portakal suyu, sarımsak, maydanoz, krema, tuz ve
karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Köfteleri servis
tabağına alın. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirin.
Sosun üzerine de pul biber serpip servis yapın.
Avokado soslu hindi köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 500 gr hindi eti • 1 yumurta
• Tuz, karabiber • 1 tatlı kaşığı
rendelenmiş portakal kabuğu
• 3 yemek kaşığı kıyılmış
soğan • 1 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı galeta unu
• 1 su bardağı cips kırıntısı
• 2 yemek kaşığı kıyılmış
maydanoz
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
AVOKADOLU SOS İÇİN
• 1 avokado • 3 yemek kaşığı limon suyu • 1 yemek kaşığı
acı biber sosu • 1 tatlı kaşığı
rendelenmiş limon kabuğu
• 2 yemek kaşığı portakal suyu
• Yarım portakalın
rendelenmiş kabuğu
• 3 yemek kaşığı krema
• 1 diş sarımsak
• Kıyılmış maydanoz
• Tuz, karabiber, kırmızı pul
biber
4-6 KİŞİLİK

22
HAZIRLANIŞI
Ekmeği ıslatıp geniş bir kaba alın. Diğer malzemeleri
ekleyip yoğurun. Hamurdan parçalar kopartıp
parmak şeklinde köfteler hazırlayın. Köfteleri tavada
kızgın yağda kızartın. Yoğurtları bir kapta çırpın.
Sarımsak ve salatalığı rendeleyin. Tuz, ince kıyılmış
nane ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Köftelerin
yanında servis yapın.
Yoğurt soslu ekmek köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 1 bütün bayat ekmek
• 100 gr beyaz peynir
• 2 taze soğan
• 1 yumurta
• Tuz, karabiber
• Kimyon, kırmızı pul biber
• 3 yemek kaşığı
kıyılmış maydanoz
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
YOĞURTLU SOS İÇİN
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 yemek kaşığı
süzme yoğurt
• 1 diş sarımsak
• 1 salatalık
• 2 yemek kaşığı
ince kıyılmış nane
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz
4 KİŞİLİK

23

24
HAZIRLANIŞI
Kıymayı bir kaba alın. Sarımsak, soğan ve mantarları
rendeleyip, kırmızıbiberi küp doğrayarak ekleyin.
Diğer malzemeleri ekleyip yoğurun. Karışıma baton
şekli verip yağlanmış tepsiye yerleştirin. 200
dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Sos için tereyağını eritin. Küçük doğranmış soğanları
pembeleşinceye kadar kavurun. Et suyu, bulyon,
su ile inceltilmiş nişastayı ekleyin. Kaynayınca kısık ateşe alıp 30 dakika pişirin. Kremayı ekleyip 3-5
dakika kaynatın. Dilimlediğiniz köftelerin üzerine
sosu gezdirip servis yapın.
Krema soslu mantarlı köfte
GEREKLİ MALZEME
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 soğan
• 250 gr mantar
• 1 kırmızıbiber
• 1 diş sarımsak
• 3 dilim bayat ekmek içi
• 1 çay bardağı süt
• 1 kg kıyma
• 2 yumurta
• 2 dal taze kekik
• 2 yemek kaşığı kıyılmış
maydanoz
• Tuz, karabiber
KREMALI SOS İÇİN
• 3 su bardağı et suyu
• 1 et suyu bulyon
• 1 yemek kaşığı nişasta
• 2 arpacık soğan
• 1 çay bardağı krema
• 1 yemek kaşığı tereyağı
8 KİŞİLİK

25

26

27
HAZIRLANIŞI
Köfte için ayçiçeği yağı hariç tüm malzemeleri bir
kapta karıştırıp, iyice yoğurun. Köfte harcından
minik parçalar alıp misket şeklinde yuvarlayın.
Köfteler hazır olunca, kızartma tavasında iyice
ısıttığınız ayçiçeği yağında köfteleri kızartın. Sos
için, kabuklarını soyup, küçük küpler halinde
doğradığınız domatesleri zeytinyağında pişirin.
Salça ve tuzu ekleyin, sosun kıvamını ayarlamak
için yarım çay bardağı kadar su ekleyin. Ocaktan
almadan hemen önce mısırları sosa ilave edin.
Kızarmış misket köftelerin yanında servis yapın.
Mısırlı ve domates soslu peynirli köfte
GEREKLİ MALZEME
• 500 gr kıyma
• Yarım demet maydanoz
• 80 gr beyaz peynir
• 3 dilim bayat ekmek içi
(ufalanmış)
• 1 soğan
• 1 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 su bardağı ayçiçeği yağı
• Tuz, karabiber, kimyon
MISIRLI DOMATES SOSU İÇİN
• 2 domates
• 1 yemek kaşığı domates
salçası
• 1 yemek kaşığı
haşlanmış mısır
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz
4-6 KİŞİLİK

28
HAZIRLANIŞI
Biberleri ve taze soğanları çok ince doğrayın.
Maydanozları ince kıyın. Sarımsakları havanda ezin.
Köfte için gerekli malzemeleri bir kapta yoğurun.
Elinizle köfteler yapıp şişlere dizin. Köfteleri ızgarada
pişirin. Sos için krema, su, safran, süt, nişasta ve
tuzu derin bir kapta mikserle çırpın. Sos tenceresine
aktarıp kısık ateşte krema kıvamına gelinceye kadar
pişirin. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Köfteleri sosla
birlikte servis yapın.
Kremalı, safran soslu şiş köfte
GEREKLİ MALZEME
• 500 gr kıyma
• 1 dolmalık kırmızıbiber
• 1 dolmalık yeşil biber
• 1 dolmalık sarı biber
• 5 taze soğan
• Çeyrek demet maydanoz
• 2 diş sarımsak
KREMALI SAFRAN
SOSU İÇİN
• 1 su bardağı krema
• 1 çay bardağı süt
• 1 çay bardağı su
• 1 tutam toz safran
• 2 yemek kaşığı nişasta
• 1 tutam tuz
4-6 KİŞİLİK

29
30
HAZIRLANIŞI
Bulguru bir kaba alıp üzerine sıcak su gezdirin ve
üzerine kapak kapatarak yumuşaması için 20 dakika
bekletin. Nohut, soğan, maydanoz, yumurta,
kabartma tozu, galeta unu ve baharatları mutfak
robotunda çekerek püre haline getirin. Geniş bir
kaba aktarıp bulguru da ekleyip yoğurun. Karışımı
2 saat buzdolabında dinlendirin. Karışımdan parçalar
kopartıp yuvarlayın ve tavada ısıttığınız ayçiçeği
yağında kızartın. Sos için gerekli malzemeleri bir
kapta karıştırın. Kıvamı inceltmek için gerekirse su
ekleyip tekrar karıştırın ve nohut köftelerinin üzerine
gezdirip servis yapın.
Tahin soslu nohut köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 1 su bardağı haşlanmış
nohut
• 1 çay bardağı bulgur
• 1 soğan, ince kıyılmış
• 3 diş sarımsak
• Yarım demet ince kıyılmış
maydanoz
• 1 yumurta
• Tuz, karabiber
• Kimyon, kırmızı pul biber
• 3 yemek kaşığı galeta unu
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
TAHİNLİ SOS İÇİN
• 1 su bardağı tahin
• 2 limonun suyu
• 1/4 çay bardağı su
• 2 diş sarımsak
• Kıyılmış maydanoz
• Tuz, karabiber,
kırmızı pul biber
4-6 KİŞİLİK

31

32

33
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içine köfte için gerekli malzemeleri
alıp iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar
koparıp köfte şekli verin. Tavaya yeteri kadar
ayçiçeği yağı alıp ısıtın. Üzerine hazırladığınız
köfteleri ekleyip her iki tarafını da kızartıp servis
tabağına alın. Sos için gerekli malzemeleri mutfak
robotunda iyice karıştırın. Köftelerle birlikte servis
yapın.
Barbekü soslu tavuk köftesi GEREKLİ MALZEME
• Yarım kg tavuk kıyması
(göğüs filetodan çekilmiş)
• 1 yumurta
• 1 rendelenmiş soğan
• 2 diş dövülmüş sarımsak
• 1/5 demet ince kıyılmış
maydanoz
• 3-4 yemek kaşığı galeta unu
• Tuz, karabiber, köri, kekik,
kimyon, kırmızı pul biber
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
BARBEKÜ SOS İÇİN
• 100 ml ketçap
• ¼ rendelenmiş soğan
• 2 yemek kaşığı
worcestershire sosu
• 1 tatlı kaşığı dijon hardalı
• 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
• 1 yemek kaşığı toz şeker
• 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
• Tuz, karabiber
• Zencefil, kırmızı pul biber
4-6 KİŞİLİK

34
HAZIRLANIŞI
Köfte için gerekli malzemeleri derin bir kabın içine
alıp iyice yoğurun. Elinizi ıslatıp ceviz büyüklüğünde
parçalar koparıp köfte şekli verin. Bir tepsiye aralıklı
olarak dizip derin dondurucuda 30 dakika bekletin.
Tavaya yeteri kadar ayçiçeği yağı alıp ısıtın. Derin
dondurucudan çıkardığınız köfteleri orta ateşte
kızartın. Sos için, sos tenceresine yağları ve unu
aktarıp sürekli karıştırarak kavurun. Su ve bulyonu
ekleyip koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırın.
Servis tabağına köfteleri alın. Üzerine sosu gezdirip
servis yapın.
Soslu patates köftesi
GEREKLİ MALZEME
• Yarım kg yağsız kıyma
• 1 rendelenmiş soğan
• 1 yumurta
• ¼ su bardağı krema
• 2 haşlanmış ve ezilmiş
patates patates
• Tuz, karabiber
• Kekik, kimyon
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
SOS İÇİN
• 1 su bardağı su
• 1 et suyu bulyon
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
• 2 yemek kaşığı un
4-6 KİŞİLİK

35

36
HAZIRLANIŞI
Bulguru derin bir kabın içine alıp, üzerini geçecek
kadar sıcak su ekleyin. Bulgurun üzerini kapatın.
Yumuşadıktan sonra ortasını açıp yumurta, tuz ve
baharatları ekleyip karıştırın. Yaklaşık 1 saat kadar
dinlendirdikten sonra elinizi ıslatarak misket köfteler
hazırlayın. Tepsiye un serpip köfteleri ekleyin. Hafifçe
sallayarak unun köftelere bulaşmasını sağlayın.
Tencereye yeteri kadar su koyup kaynatın.
Hazırladığınız köfteleri kevgire alıp fazla ununu
silkeleyin. Suya ekleyip pişirin. Sos için tencereye
zeytinyağını ve ince kıydığınız sarımsakları alıp hafif
kavurun. Üzerine salçaları ekleyip pişirmeye devam
edin. Nar ekşisi, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
Ocaktan almaya yakın maydanozu ve naneyi ekleyip
karıştırın. Ocaktan alıp pişen köftelerin üzerine sosu
gezdirin. Karıştırıp sıcak olarak servis yapın.
Nar ekşili soslu arap köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 1.5 su bardağı ince bulgur
• 1 yumurta
• Tuz, karabiber
• Kimyon, kırmızı pul biber
• Yeteri kadar sıcak su
• 1 su bardağı un
NAR EKŞİLİ SOS İÇİN
• Yarım çay bardağı nar ekşisi
• 2 yemek kaşığı
domates salçası
• 1 yemek kaşığı
acı biber salçası
• 3 diş sarımsak
• Yarım demet
ince kıyılmış maydanoz
• Yarım demet
ince kıyılmış nane
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz, karabiber
4-6 KİŞİLİK

37

38
Köfte malzemesini derin bir kabın içine alıp iyice
yoğurun. Üzerini streç filmle örtüp buzdolabında
dinlendirin. Yufkaların ikisini 8 üçgene bölün.
Üçgenlerden biraz daha küçük olacak şekilde
köfteler hazırlayın. Yufkanın kenarına köfteleri
yerleştirip sarın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
Üzerine ayçiçeği yağı sürüp önceden ısıtılmış 180
derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sos için su,
bulyon ve domates püresini tencereye alıp pişirin.
Orta ateşte 5 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın.
Pişen yufkalı köfteleri servis tabağına alın. Üzerine
domatesli sosu gezdirin. Çırpılmış yoğurdu da
üzerine gezdirdikten sonra kızdırdığınız pul biberli
tereyağını ekleyip servis yapın.
Yoğurtlu, domates soslu yufkalı köfte
GEREKLİ MALZEME
• 2 yufka
• Ayçiçeği yağı
KÖFTE İÇİN
• Yarım kg az yağlı kıyma
• 1 rendelenmiş soğan
• 2 diş ezilmiş sarımsak
• 6-7 dal ince kıyılmış
maydanoz
• Tuz, karabiber
• Kimyon, kekik,
kırmızı pul biber
YOĞURTLU DOMATES
SOS İÇİN
• 1 su bardağı su
• 1 et suyu bulyon
• 1 çay bardağı
domates püresi
ÜZERİ İÇİN
• 2 su bardağı yoğurt
• 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
• 1 yemek kaşığı tereyağı
4-6 KİŞİLİK
39

40
HAZIRLANIŞI
Derin bir kaba kıymayı alın. Yoğurt, irmik, rendelenmiş
soğan ve dövülmüş sarımsakları ekleyin.
Karabiber, kırmızıbiber, kimyon ve tuzu ekleyin. İyice
yoğurup 1 saat buzdolabında bekletin. Dinlendirilmiş
köfte harcından ufak parçalar koparıp yuvarlak yassı
köfteler hazırlayın. Izgara ya da yapışmaz yüzeyli
tavada orta ateşte pişirin. Sos için, sos tenceresinde
tereyağını eritin. Parmesan peynirini ekleyin ve
sürekli karıştırın. Eriyince krema ve karabiberi ekleyin
ve karıştırıp ocaktan alın. Köftelerin üzerine gezdirip
servis yapın.
Yoğurtlu irmik köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 400 gr kıyma
• 1 çay bardağı yoğurt
• 1 çay bardağı irmik
• 1 soğan
• 3 diş sarımsak
• Tuz, kırmızı toz biber, kimyon
• 3 çay kaşığı karabiber
PEYNİRLİ SOS İÇİN
• Yarım çay bardağı
rendelenmiş parmesan peyniri
• Yarım çay bardağı krema
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• Karabiber
4-6 KİŞİLİK

41

42
HAZIRLANIŞI Bayat tost ekmeklerini suyla ıslatıp ufalayın.
Bademleri havanda ezip bir kapta ıslatın ve
yumuşamasını sağlayın. Kuşbaşı doğranmış ve suyu
süzülmüş domatesleri, rendelenmiş soğanları, ince
doğranmış taze soğanı ve ince kıyılmış maydanozu
bir kaba alın. Salça, un, yumurta, ekmek, badem,
tuz, karabiber ve dövülmüş sarımsağı ekleyin. İyice
yoğurup oval şekilli köfteler hazırlayın. Köfteleri
galeta ununa bulayıp zeytinyağında kızartın. Sos için
maydanoz, dereotu ve taze soğanı ince kıyın.
Zeytinyağı, limon suyu ve yeşillikleri karıştırın ve
köftelerle birlikte servis yapın.
Bademli köfte
GEREKLİ MALZEME
• 250 gr taze badem
• 3 dilim bayat tost ekmeği
• 2 domates
• 2 soğan
• Yarım demet taze soğan
• 20 dal maydanoz
• 1 yemek kaşığı domates
salçası
• 2 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı un
• 1 yumurta
• Yarım su bardağı galeta unu
• Kızartmak için zeytinyağı
• Tuz, karabiber
TAZE SOĞANLI SOS İÇİN
• 4 taze soğan
• 15 dal maydanoz
• 15 dal dereotu
• 1 yemek kaşığı limon suyu
• 1 çay bardağı zeytinyağı
4-6 KİŞİLİK

43

44

HAZIRLANIŞI
Enginarların kabuklarını soyup limonlu suda
bekletin. Suyu tencereye alıp kaynatın. Tuz ekleyin.
Enginarları kaynar suda yumuşayıncaya kadar
pişirin. Çatalla ezip püre haline getirin. Sos için
tereyağını bir tavada eritin. Unu ilave edip 3 dakika
karıştırarak kavurun. Sütü ilave edin. Enginar püresi,
rendelenmiş kaşar peyniri, tuz, karabiber ve kıyılmış
maydanozu ekleyip karıştırın. Karışımı yağlanmış
tepsiye bir cm kalınlığında yayıp soğumaya bırakın.
Köfteleri istediğiniz şekilde hazırlayın. Yumurtaları
bir kapta çırpın. Enginar köftelerini sırasıyla un,
yumurta ve galeta ununa bulayın. Zeytinyağında
kızartın. Beşamel sosla birlikte servis yapın.
Beşamel soslu enginar köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 6 enginar
• 1 limon
• 4 su bardağı su
• 50 gr kaşar peyniri
• 1 demet maydanoz
• 3 yumurta
• Kızartmak için zeytinyağı
• 1 su bardağı galeta unu
• 1 su bardağı un
BEŞAMEL SOS İÇİN
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 su bardağı un
• 1 su bardağı süt
• Tuz, karabiber
4-6 KİŞİLİK 45

46
HAZIRLANIŞI
Maydanoz ve fesleğenin saplarını ayıklayın ve
yapraklarını ince kıyın. Soğanı küp şeklinde
doğrayın. Soğanı tereyağında 5 dakika kavurun. Tuz
ve karabiberle tatlandırıp karıştırın ve ocaktan alıp
soğumaya bırakın. Beyaz peyniri ezin ve yumurtayla
bir kapta karıştırın. Başka bir kapta irmiği kaşar
peyniriyle karıştırın. İki peynirli karışımı bir kapta
birleştirin. Kavrulmuş soğanları ve yeşillikleri ilave
edin. Kapağını kapatıp 1 saat buzdolabında bekletin
ve sonrasında yuvarlak şekillendirin. Sos için,
domatesleri ufak küp şeklinde doğrayın. Sarımsakları
ezin. Dolmalık fıstıkları yapışmaz yüzeyli bir
tavada kavurun. Zeytinyağını bir tavada ısıtın.
Domates ve sarımsağı ilave edip 5 dakika pişirin.
Tuz ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın. Bir
tencerede tuzlu su kaynatın. Peynirli karışımdan
kaşıkla parçalar alıp suya aktarın. Yaklaşık 5 dakika
pişirip kevgirle sudan çıkarın. Kağıt havlu üzerinde
süzüp dolmalık fıstıklarla süsleyin ve domates
sosuyla beraber servis yapın.
Fıstıklı, domates soslu peynir köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 300 gr beyaz peynir
• 1 demet maydanoz
• 1 demet fesleğen
• 1 soğan
• 20 gr tereyağı
• 1 yumurta
• 120 gr irmik
• 100 gr rendelenmiş
taze kaşar peyniri
FISTIKLI
DOMATES SOS İÇİN
• 8 domates
• 3 diş sarımsak
• 20 gr dolmalık fıstık
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz, karabiber
4 KİŞİLİK

47

48
HAZIRLANIŞI
Haşlanmış yarma buğdayı yarım su bardağı sıcak su
ve tuzla birlikte bir kapta yoğurun. Yumuşak bir harç
yoğurup fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
Tereyağını tencerede eritip ince kıyılmış soğanları
kavurun. Domatesleri rendeleyip biber salçasıyla
karıştırın ve soğanlara ekleyin. 2-3 dakika pişirip
et suyunu ilave edin. Et suyu kaynayınca köfteleri
aktarıp yaklaşık 40 dakika pişirin. Patlıcanları alaca
soyup uzunlamasına dörde bölün. 3 cm uzunluğunda
kesip, tuzlu su dolu bir kapta bekletin.
Biberleri de 3 cm uzunluğunda doğrayın. Ayçiçeği
yağını ısıtın. Patlıcanları hafif kızartıp bir kaba alın. Daha sonra biberleri de aynı yağda kızartın. Kızarmış
biber, tuz ve patlıcanları kaynamakta olan köfteli
suya aktarın. 10 dakika sonra ocaktan alın. Sos için
domatesleri çok ufak doğrayın. Zeytinyağını tavada
ısıtıp ince doğranmış sarımsakları kavurun.
Domatesleri aktarın ve ezilinceye kadar iyice pişirin.
Ocaktan alıp tuz ve karabiberle tatlandırın. Köftelerin
yanında servis yapın.
Domates soslu ve
patlıcanlı buğday köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 1 su bardağı haşlanmış
yarma buğday
• 600 gr patlıcan
• 150 gr sivri biber
• 50 gr tereyağı
• 2 soğan
• 2 domates
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• 5 su bardağı et suyu
• 125 ml ayçiçeği yağı
• Tuz
DOMATESLİ SOS İÇİN
• 3 domates
• 2 diş sarımsak
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz, karabiber
4-6 KİŞİLİK

49

50
Fihrist
Avokado soslu hindi köftesi 21
Bademli köfte 42
Balık köftesi ve tarator sos 17
Barbekü soslu tavuk köftesi 33
Beşamel soslu enginar köftesi 45
Domates soslu ve kaşar peynirli köfte 12
Domates soslu ve patlıcanlı
buğday köftesi 48
Domates soslu yumurtalı köfte 9
Fesleğen ve sarımsak soslu köfte 4
Fıstıklı domates soslu peynir köftesi 46
Kırmızıbiber soslu kuru fasulye köftesi 18
Kimyonlu köfte 6
Krema soslu mantarlı köfte 24
Kremalı, safran soslu şiş köfte 28
Mısırlı, domates soslu peynirli köfte 27
Nar ekşili soslu arap köftesi 36
Nar ekşili soslu bulgur köftesi 15 Soslu patates köftesi 4
Tahin soslu nohut köftesi 30
Yoğurt soslu ekmek köftesi 22
Yoğurtlu irmik köftesi 40
Yoğurtlu köfte 10
Yoğurtlu, domates soslu yufkalı köfte 39
TEMMUZ 2011 SAYI: 176
YAYINCI
Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.
© Lezzet Dergisi, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. tarafından T.C. yasalarına uygun olarak yayınlanmaktadır.
Lezzet Dergisi, “Marifetli Mutfak” ekinin isim ve yayın hakkı Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’ye aittir.
Lezzet Dergisi, “Marifetli Mutfak” ekinde yayınlanan haber, yazı, fotoğraf, yemek tarifi, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır.
İzinsiz kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz. “Marifetli Mutfak” eki, Lezzet Dergisi tarafından hazırlanmıştır.
Baskı
Le Color / Levent Print City Tel: 0212 637 15 30

Lezzet Lezzet
HEPSİ DENENMİŞ,
HEPSİ BİRBİRİNDEN
LEZZETLİ DAHA ÇOK
KÖFTE TARİFİ İÇİN
lezzet.com.tr
ADRESİNİ TIKLAYIN
MARİFETLİ MUTFAK


HAZIRLANIŞI

25 Eylül 2012 Salı

KALP

....♥#########♥
.....♥#############♥
...♥###############♥
..♥#################♥..................♥###♥
..♥##################♥..........♥#########♥
....♥#################♥......♥#############♥
.......♥################♥..♥###############♥
.........♥################♥################♥
...........♥###############################♥
..............♥############################♥
...

................♥##########################♥
..................♥######################♥
....................♥###################♥
......................♥#################♥
........................♥##############♥
...........................♥###########♥
.............................♥#########♥
...............................♥#######♥
.................................♥#####♥
...................................♥###♥
.....................................♥#♥
.......................................♥..............................
.........♥
.......................................♥
.....................................♥
...................................♥
.................................♥
..............................
............................♥
.........................♥
......................♥
..................♥
.............♥
.........♥
......♥
....♥
......♥......................♥...♥
..........♥.............♥............♥
..............♥.....♥...................♥
...................♥.....................♥
................♥......♥..............♥
..............♥.............♥....♥
.............♥
...........♥
..........♥
.........♥
.........♥
..........♥
..............♥
...................♥
..........................♥
...............................♥
.................................♥
.................................♥
..............................
.........................♥
..................♥
.............♥
.....♥.............♥
.....♥
...♥
.♥............................
.♥....♥
♥..........................♥...........♥
.♥......................♥................♥
..♥...................♥..................♥
...♥....................................♥
.....♥................................♥
........♥.........................♥
...........♥...................♥
..............♥..............♥
..................♥.......♥
.....................♥..♥
.......................♥

GÜNAYDIN



SAAT

. . . . . . . .12. . . . . . . . ..
. . . . . . .11. . . . .1. . . . . ..
. . . .10. . . \. ... . . . .2. . . ..
. . .9. . . . . ../°. . . . . . . ..3. . .
. . . ..8. . . ./ . . . . . ..4. . . ..
. . . . . . .7. . . . .. . .5. . . . . .
. . . . . . . . . . .6. . . . .. . . . .




GÜNAYDIN HERKESE

24 Eylül 2012 Pazartesi

PANKEK

Pankek

PANKEK

1 ADET YUMURTA,
100 GR TEREYAĞ,
2 ÇORBA KAŞIĞI TOZ ŞEKER,
1 TATLI KAŞIĞI KABARTMA TOZU,
VANİLYA,
1 ÇAY BARDAĞI SÜT,
ALDIĞI KADAR UN,
2 ÇAY KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI

MALZEMELERİ KARIŞDIR,PÜTÜR KALMAYACAK ŞEKİLDE KARIŞTIR,KEPÇE İLE TEFLON TAVADA PİŞİR,İÇİNE İSTEDİĞİN MALZEMEYİ KOY.(MARMALET,ÇİKOLATA,PEYNİR)SICAK SERVİS YAP.

PATLICAN MÜCVERİ






Malzemeler

5adet patlıcan
2adet yumurta
5kaşık un
1tutam maydanoz
1paket kabartma tozu
3adet domates
sıvıyağ
tuz

Tarif

Patlıcanları alacalı soyup küp küp doğrayın ve az suda haşlayın. Patlıcanlar yumuşayınca kevgirde bastırarak süzün. Ardından bir kaba alıp içine yumurta, un, baharat, maydanoz ve kabartma tozu katıp yoğurun. Bir tavada yağ kızdırın malzemeden kaşık kaşık döküp iki yönlü kızartın. Servis tabağına alın fazla yağını da peçeteye çektirin. Domatesleri de rendeleyerek az yağda pişirin bu sosu da patlıcanların üzerine döküp servis edin.

POFUDUK HAMUR KIZARTMASI



POFUDUK HAMUR KIZARTMASI
MALZEMELER
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
YAPILIŞI
Yumurta , yoğurt, un, tuz, karbonat ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur 10 dakika dinlendirilir. Hamuru açın, kare kare kesilir ve bol yağda kızartılıp bir peçete üzerine alınır.İstenirse üzerine pudra şekeri serpilebilir.

LOR DOLMASI



LOR DOLMASI

YARIM KG LOR,
1 SU BARDAĞI BULGUR,
2 ADET YUMURTA,
1 SU BARDAĞI SÜT KAYMAĞI,
4 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ,
1 DESTE YEİŞL SOĞAN(KURU SOĞAN DA OLABİLİR)
1 DEMET PANCAR YAPRAĞI VEYA PAZI

YAPILIŞI:YAPRAKLARI AYIKLA YIKA,KAYNAR SUDA BİR HAŞIM HAŞLA,TAZE LORA YUMURTA SÜT KAYMAĞI,YUMURTA,HAŞLANMIŞ BULGUR,İNCE DOĞRANMIŞ TAZE SOĞANLARI KAT SIKARAK YAPRAĞA SAR,YAĞLANMIŞ  TEPSİYE DİZ,SÜT YADA SU GEZDİR,PİŞİNCE TEREYAĞINI ERİT ÜZERİNE DÖK SERVİS YAP.



ERKEKLERİ TANIYIN KIZLAR


Kızlar,erkekleri tanıyın ,
Güzel sözlerine kanmayın,
Nasıl severmiş gibi bakarlar,
Kalbimize yaralar açarlar.

Erkekleri çok iyi anlayın,
Her sözleri doğru sanmayın,
Kızları kendilerine aşık ederler,
İşleri bitince çeker giderler.

Seni  yalnız başına bırakırlar,
Aşkları da biter anlamadan,
Acımazlar kızlar size inan,
Ah ne çapkındır onlar,erkekler.

Bir türlü uslanmak bilmezler,
İstersen, ol dünya güzeli,
Tek kadınla yaşamaz onlar,
Hep dikkat et sen erkeklere.

İLKÖĞRETİM İLE İLGİLİ GÜZEL SÖZLER


İLKÖĞRETİM HAFTASI GÜZEL SÖZLER*

* Bilgisiz insan, meyvesiz ağaca benzer.
* İlköğretim davası, insan olma, ulus olma davasıdır.
* Yurt kalkınmasının temeli ilköğretimdir.
* Öğrenim, aklın gücünü geliştirir.
* Bilmemek ayıp değil, bilmediğini öğrenmemek ayıptır.
* İlköğretim geleceğin temelidir.
* Bilgisiz insanın dostluğundan, bilgili insanın düşmanlığı daha iyidir.
* Okul gençliğe; insanlığı, saygıyı, ulusu ve ülkeyi sevmeyi öğretir.
* İlköğretimin değerini her yurttaşa anlatmak ulusal bir görevdir.
* Bilen, bilmeyenden sorumludur.
* Bilmek demek, yapmak demektir.
* Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı ve yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da bir milleti
esaret ve sefalete terk eder. (Atatürk)
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı ve yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da bir milleti
esaret ve sefalete terk eder. (Atatürk)
* Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? (Hadis-i Şerif)
* Anne ve babaların çocuklarına bırakacakları en büyük miras, eğitimdir. (Hadis-i Şerif)
* Geleceğe hazırlanan yurt çocuklarına hiçbir güçlük karşısında boyun eğmemelerini olanca güçleriyle bıkmadan ve yılmadan çalışmalarını ve okumakta olan çocuklarımızın ana babalarına da, yavrularının öğrenimlerini bitirmeleri için ellerinden geleni esirgememelerini öğütlerim. (Atatürk)
* Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum. (Hz. Ali)

* Ağaç yaşken eğilir.
* İlköğretimin yayılması için sade ve kullanışlı tedbirler almak zorundayız. İlköğretimde amacımız, bunun genel olmasını bir an önce gerçekleştirmektir. Bu sonuca varmak, ancak, aralıksız önlem almakla ve sistemli uygulamakla sağlanır. Milletin başlıca işi olarak bu konuda mücadele etmeyi lüzumlu görüyorum. (Atatürk)
* Kalem kılıçtan üstündür. (Seneca)
* Bir yıl sonrasını düşünüyorsan buğday ek. On yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik. Yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insan eğit. (Kuan-Tzu)
* Okulları olan bir milletin istikbali emniyettedir

İLKÖĞRETİM İLE İLGİLİ KONUŞMA


İLKÖĞRETİM HAFTASI İLE İLGİLİ KONUŞMA METNİ

İlköğretim temel öğrenimdir. Yasalarımıza göre zorunlu ve parasızdır. İlköğretim, yedi yaşında başlar ve on beş yaşında biter. Sekiz yıldır.
Okulların açıldığı hafta ilköğretim okullarımızda İlköğretim Haftası olarak kutlanır. Genel olarak bu hafta, Milli Eğitim Bakanlığı’nın radyo, televizyon konuşması ile açılır. Okullarımızda törenler düzenlenir. Törende konuşan okul müdürü ve öğretmenler; Eğitimin ve öğretimin değerini, yararlarını açıklarlar. Okuma – yazma bilmenin önemi üzerinde dururlar. Gerçekten, birey olarak başarılı olmak için en başta okumayı ve yazmayı öğrenmek zorundayız. Bilmediklerimizi okuyarak öğreniriz. Okuma – yazma bilmeyen bir kişinin bilgili olması düşünülemez.
Atatürk’ün özlediği çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkabilmek, ancak bilgi ile olur. Bize yaşam boyu gerekli olan bilgi ve becerilerin temeli ilköğretimde atılır. İlköğretim Haftası; bu gerçeklerin konuşulduğu, ilköğretimin, okuma – yazma öğrenmenin kişiye, topluma sağladığı yararların anlatıldığı bir haftadır.
Kendimize, ailemize, çevremize, ulusumuza, insanlığa yararlı olmak okuma – yazma öğrenmekle başlar. İlköğretimin önemine inanan Atatürk, cumhuriyetin ilanından sonra harf devrimini gerçekleştirdi. Okunması ve yazılması çok güç olan Arap yazısı yerine bugün kullandığımız Türk yazısını getirdi. Harf devrimi sonucu, yurdumuzda okuma – yazma bilenlerin sayısı giderek çoğaldı.
İlköğretim okulunun ilk beş yılı ilkokul bölümüdür altıncı yıldan itibaren ortaokul bölümüne devam edilir. Öğrenimlerini başarıyla tamamlayanlara sekizinci yılın sonunda diplomaları verilir. İlköğretimi tamamlayan öğrenciler, diploma notları göz önüne alınarak Lise veya dengi okullara kabul edilirler. Orta öğrenimini tamamlayanlar sınavlara girerek Yüksek okul veya üniversitelerde öğrenime başlar. Yüksek okullarda ve üniversitelerde öğrenim süresi iki yıldan altı yıla kadar değişmektedir.
Orta öğretime devam etmeyenler, edemeyenler, dilerlerse hayata ve iş alanlarına hazırlanmak için tamamlayıcı, hazırlayıcı, yetiştirici kurslara katılırlar. Sanat okullarından yararlanırlar, ya da bir iş yerine çırak olarak girerler. Kurslarda, işyerlerinde edindikleri becerilerle bir iş sahibi olurlar. Burada kazandıkları para ile aile bütçesine katkıda bulunurlar.
Milli Eğitim Bakanlığı; okuma – yazmayı yaygınlaştırmak amacı ile yetişkinler için kurslar açmakta, bu kurslara her yıl çok sayıda yurttaşımız katılmaktadır. Sonuçta okur – yazar oranımız artmaktadır. Yakın gelecekte öteki ilerlemiş ülkelerde olduğu gibi yurdumuzda da okuma – yazma bilmeyen kalmayacaktır.
İlköğretim Haftası’nda çevremize okuma – yazmanın gerekliliğini, değerini, önemini anlatmalıyız. Öğrenme, iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırmayı sağlar. Bilgisiz, eğitimsiz insanlar daha çok suç işleme eğilimindedirler. Genel olarak eğitim ve öğretim suç işleme oranını azaltır.
Gün gelecek vatandaşlarımızın tamamına yakını okuma – yazma öğrenecek, okuyarak edindikleri bilgileri günlük yaşamlarında uygulayacak, böylece işlerinde daha verimli ve başarılı olacaklardır.
Kısacası ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün dediği gibi ” İlköğretim davası insan olma, ulus olma davasıdır.”

19 Eylül 2012 Çarşamba

BİR GÜN UNUTMAK İSTERSEN

Bir gün unutmak istersen sevgilim sen beni,
Kaçamazsın benim sen ellerimden,
Hatıralarım gelir peşinden unutamazsın,
Unutamazsın sen beni gözlerinden.

Bir kere baksan gülen gözlerinle,
Bendeki bu aşkı silemezsin,
Nasıl bırakırsın beni sen,
Ben gelirim aklına hatıralarımla.

Beni gördüğün yerde sakın kaçma,
Acı dolu günleri hatırlatma,
Gönül yarama hiç dokunma,
Ağlarsam, gözyaşımı sakın silme.

Bulmak istersen beni sen ara,
Bırakıp gittiğin yerde ara,
Gönül kuşum öterse sana,
Bilki hala sen varsın hatıralarda.

GAZİLER GÜNÜ



GAZİLER GÜNÜ

  

GAZİLER GÜNÜ



GAZİLER GÜNÜ



GAZİLER GÜNÜ

GAZİLER GÜNÜ

GAZİLER GÜNÜ

GAZİLER GÜNÜ

7 Eylül 2012 Cuma

CUMA

cuma mesajları

Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-dan rivâyet olunduğuna göre Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki:
"Cum'a gününde bir saat vardır. Allah'ın kullarından bir müslim namazda ve kıyamda iken Allah Teâlâ'dan niyâz ile bir şey isteyip duâsı o saate tesadüf ederse Allah teâlâ Hazretleri o kimsenin dileğini verir." Böyle buyurduktan sonra mübarek küçük parmağının ucuna işaret buyurdu. (11)
Cum'a gününün içindeki saat, küçük parmağına nisbetle parmağın ufak ucu ne kadar ise, güne nis-betle o kadar az bir müddetdir ki o saat içinde her halde duâ müstecâb olur demektir.Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Hazretleri:
- 'Cum'a günü, ibâdet ve ezkâr ile mü'minle-rin kalbi mesrûr olacak bir bayram günüdür' (12) buyurmuşlardır.
-"Size bir sûre haber vereyim mi ki, azameti semâ ile arz arasını doldurmuş, onu yetmişbin melek teşyî' etmiştir? O sûre Kehf süresidir. Kim cum'a günü bu sûreyi okursa Allah onu öteki cum'aya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonunda üç gün de ziyâdesi vardır. Ve semâya ulaşan bir nûr verilir ve Deccal'in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sûrenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır." (13)
"Ey Rabbim! Perşembe günü ümmetimin erkenden yaptığı işleri bereketli kıl." (14)
Hadîsin şerhinde deniliyor ki, bugünün evvelinde bir ihtiyacını tedarik etmek, nikâh akdetmek ve bunun gibi mühim işler sünnettir.
"Cum'a gününde; Yani perşembeyi cumaya bağlayan gece iki rek'at namaz kılıp Fâtiha'dan sonra onbir defa Zilzâl Sûresini okuyan kimseyi Allah Teâlâ kabir azâbından ve kıyâmet korkularından emin kılar. " (15)
"Şu duâ ile cum'a günü herhangi bir saatte dua edilirse sâhibine muhakkak icâbet olunur." (16)
"Cum'a gününde bir saat vardır, mü'min bir kul namazda duâ ederken Allah 'dan bir şey ister ve o saate denk gelirse Allah muhakkak ona icâbet eder. Ashab-ı kirâm: 'Bu saat hangi saatdir yâ Resûlellah" dediklerinde: "İkindi namazı ile güneş batması arasındaki vakittir." buyurdular.
"Cum'a namazından sonra daha oturduğu yerden kalkmadan yüz defa
diyen kimsenin yüzbin günâhını, ana ve babasının da yirmidörtbin günâhını Allah mağfiret eder." (17)

cuma günü ile ilgili ayet ve hadisler.

CUMA İLE İLGİLİ AYET'LER
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (
CUM'A SURESİ /9)
Artık namazı kılınca, yeryüzünde dağılın. Allah'ın fazlını isteyip-arayın ve Allah'ı çokca zikredin; umulur ki felaha (kurtuluşa ve umduklarınıza) kavuşmuş olursunuz. (
CUM'A SURESİ / 10)
Oysa onlar (kendilerini tümüyle Allah'a ve İslam'a teslim etmeyenler) bir ticaret ya da bir eğlence gördükleri zaman, (hemen) ona sökün ettiler ve seni ayakta bıraktılar. De ki: "Allah'ın katında bulunan, eğlenceden ve ticaretten daha hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır." (
CUM'A SURESİ / 11 )
CUMA GÜNÜ İLE İLGİLİ HADİSLER
Ebu Hüreyre (ra)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı ”

وَعَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ الله صلى الله عليه وسلم: مَنْ تَوَضَّأَ فأَحْسَنَ الوُضُوءَ ثمَّ أَتَى الجُمُعَةَ، فاسْتَمَعَ وَأَنْصَتَ، غُفِرَ لَهُ مَا بَيْنَه وَبَينَ الجُمُعَةِ وَزِيَادة ثَلاثَةِ أَيَّامٍ، وَمَنْ مَسَّ الحَصَى، فَقَدْ لَغاَYine Ebû Hüreyre (ra)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Bir kimse güzelce abdest alarak cuma namazına gelir, hutbeyi ses çıkarmadan dinlerse, iki cuma arasındaki ve fazla olarak üç günlük daha günahları bağışlanır Kim hutbe okunurken çakıl taşlarıyla oynarsa, boş ve mânasız bir iş yapmış olur ”

وَعَنْهُ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قالَ: الصَّلَوَاتُ الخَمْسُ وَالجُمُعَةُ إلى الجُمُعَةِ، وَرَمَضَانُ إلى رَمَضَانَ، مُكَفِّرَاتٌ ما بَيْنَهُنَّ إذا اجْتُنِبَتِ الكَبَائِرُ

Yine Ebû Hüreyre (ra)’den rivayet edildiğine göre Peygamber (sav) şöyle buyurdu: “Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece, beş vakit namaz ile iki cuma ve iki ramazan, aralarında geçen günahlara keffaret olur ”

وَعَنْهُ وعَنِ ابنِ عُمَرَ، رَضِيَ الله عَنْهُمْ، أَنَّهُما سَمِعَا رسولَ صلى الله عليه وسلم يقولُ عَلى أَعْوَادِ مِنْبَرِهِ: لَيَنْتَهِيَنَّ أَقْوَامٌ عَنْ وَدْعِهِمُ الجُمُعَاتِ، أَوْ لَيَخْتِمَنَّ الله عَلى قُلُوبِهِمْ، ثُمَّ لَيَكُونُنَّ مِنَ الغَافِلِينَ

Ebû Hüreyre ile İbn Ömer (ra)’den rivayet edildiğine göre bu iki sahâbî Resûlullah (sav)’in minber üzerinde şöyle buyurduğunu duymuşlardır: “Bazı kimseler cuma namazlarını terketmekten ya vazgeçerler veya Allah Teâlâ onların kalplerini mühürler de gafillerden olurlar ”

َعَنِ ابنِ عُمَرَ رَضِيَ الله عَنْهُمَا، أنَّ رَسولَ الله صلى الله عليه وسلم قالَ: إذا جَاءَ أَحَدُكُمُ الجمعُة، فَلْيَغْتَسِلْ

İbn Ömer (ra)’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Biriniz cuma namazına gideceği zaman boy abdesti alsın ”

عن أبي سعيدٍ الخُدْرِيِّ، رَضِيَ الله عَنْهُ، أَنَّ رسولَ الله صلى الله عليه وسلم قَالَ: غُسْلُ يَوْمِ الجُمُعَةِ وَاجِبٌ عَلى كُلِّ مُحْتَلِمٍ

Ebû Saîd el–Hudrî (ra)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Her bâliğ olan kimseye cuma günü boy abdesti almak gereklidir ”

َعَنْ سَمُرةَ، رَضِيَ الله عَنْهُ قالَ: قالَ رَسُولُ الله صلى الله عليه وسلم: مَنْ تَوَضَّأَ يَوْمَ الجُمُعَةِ، فَبِها ونِعْمَتْ، وَمَنِ اغْتَسَلَ فَالْغُسْلُ أَفْضَلٌُ

Semüre (ra)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Her kim cuma günü abdest alırsa ne iyi eder; hele boy abdesti alırsa, o daha iyidir ”

َعَنْ سَلْمَانَ، رَضِيَ الله عَنْهُ، قالَ: قالَ رَسُولُ الله صلى الله عليه وسلم: لا يَغْتَسِلُ رَجُلٌ يَوْمَ الجُمُعَةِ، وَيَتَطَهَّرُ ما اسْتَطَاعَ مِنْ طُهْرٍ، وَيَدَّهِنُ مِنْ دُهْنِهِ، أَو يَمَسُّ مِن طِيبِ بَيْتِهِ، ثمَّ يَخْرُجُ فَلا يُفَرِّقُ بَيْنَ اثنَيْنِ، ثمَّ يُصَلِّي مَا كُتِبَ لَهُ، ثمَّ يُنْصِتُ إذا تكَلَّمَ الإمَامُ، إلاَّ غُفِرَ لَهُ ما بَيْنَهُ وَبَيْنَ الجُمُعَةِ الأخْرَى

Selmân (ra)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Bir kimse cuma günü boy abdesti alarak elinden geldiğince temizlenir, saçını sakalını yağlayıp tarar veya evindeki güzel kokudan süründükten sonra câmiye gider, fakat orada yan yana oturan iki kimsenin arasını açmaz, sonra Allah Teâlâ’nın kendisine takdir ettiği kadar namaz kılar, daha sonra sesini çıkarmadan imamı dinlerse, o cumadan öteki cumaya kadar olan günahları bağışlanır ”

عَنْ أَبِي هُرَيرَةَ، رَضِيَ الله عَنْهُ، أَنَّ رسولَ الله صلى الله عليه وسلم قالَ: مَنِ اغْتَسَلَ يَوْمَ الجُمُعَةِ غُسْلَ الجَنَابَةِ، ثُمَّ رَاحَ في السَّاعَةِ الأُولَى، فَكَأَنَّمَا قَرَّبَ بَدَنَةً، وَمَنْ رَاحَ في السَّاعَةِ الثَّانِيَةِ، فَكَأَنَّمَا قَرَّبَ بَقَرَةً، وَمَنْ رَاحَ في السّاعَةِ الثّالِثَةِ، فَكَأنَّمَا قَرَّبَ كَبْشاً أَقرَنَ، وَمَنْ رَاحَ في السّاعَةِ الرّابِعَةِ، فَكَأَنَّمَا قَرَّبَ دَجَاجَةً، وَمَنْ رَاحَ في السَّاعَة الخَامِسَةِ، فَكَأَنَّمَا قَرَّبَ بَيْضَةً، فَإذا خَرَجَ الإمامُ حَضَرَتِ المَلائِكَةُ يَسْتَمِعُونَ الذِّكر

Ebû Hüreyre (ra)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Bir kimse cuma günü cünüplükten temizleniyormuş gibi boy abdesti aldıktan sonra erkenden cuma namazına giderse bir deve kurban etmiş gibi sevap kazanır İkinci saatte giderse bir inek, üçüncü saatte giderse boynuzlu bir koç kurban etmiş gibi sevap kazanır Dördüncü saatte giderse bir tavuk, beşinci saatte giderse bir yumurta sadaka vermiş gibi sevap elde eder İmam minbere çıkınca melekler hutbeyi dinlemek üzere topluluğun arasına katılır ”

وَعَنْهُ: أنَّ رَسُولَ الله صلى الله عليه وسلم ذكرَ يَوْمَ الجُمُعَةِ، فَقَالَ: فِيهِ سَاعَةٌ لاَ يُوَافِقها عَبْدٌ مُسْلِمٌ،وَهُوَ قَائِمٌ يُصَلِّي يَسْأَلُ الله شَيْئاً، إلاَّ أَعْطَاهُ إيَّاه وَأَشارَ بِيَدِهِ يقَلِّلُهَاYine Ebû Hüreyre (ra)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) cuma gününden söz ederek şöyle buyurdu: “Cuma gününde bir zaman vardır ki, şayet bir müslüman namaz kılarken o vakte rastlar da Allah’tan bir şey isterse, Allah ona dileğini mutlaka verir ” Resûl–i Ekrem o zamanın pek kısa olduğunu eliyle gösterdi

َعَنْ أبي بُردَةَ بنِ أبي مُوسَى الأشعَرِيِّ، رَضِيَ الله عَنْهُ، قَالَ: قَالَ عَبْدُ الله بن عُمَرَ رضيَ الله عَنْهُمَا: أَسَمِعْتَ أَبَاكَ يُحَدِّثُ عَن رَسُولِ الله صلى الله عليه وسلم فى شأن ساعة الجمُعَةِ؟ قَالَ: قلتُ: نعمْ، سَمِعْتُهُ يَقُولُ: سمِعْتُ رَسُولَ الله صلى الله عليه وسلم يَقُولُ: هِي مَا بَيْنَ أنْ يَجلِسَ الإمامُ إلى أنْ تُقضَ الصّلاةُ

Ebû Bürde İbni Ebû Mûsâ el–Eş`arî (ra) şöyle dedi: Birgün Abdullah İbni Ömer bana: Cuma günü duaların kabul edildiği zaman hakkında babanın Resûlullah (sav)’den bir hadis rivayet ettiğini duydun mu? diye sordu Ben de: Evet, duydum Babam, Resûlullah (sav)’i şöyle buyururken işittiğini söyledi: “O vakit, imamın minbere oturduğu andan namazın kılındığı zamana kadar olan süre içindedir ”

َعَنْ أَوسِ بنِ أَوسٍ، رَضِيَ الله عَنْهُ، قَالَ: قَال رَسُولُ الله صلى الله عليه وسلم: إنَّ مِنْ أَفضلِ أيَامِكُمْ يَوْمَ الجُمُعَةِ، فَأَكْثِرُوا عَليَّ مِنَ الصَّلاةِ فِيهِ، فَإنَّ صَلتكمْ مَعْرُوضَةٌ عَلَيَ

Evs İbni Evs (ra)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür Bu sebeple o gün bana çokca salâtü selâm getiriniz; zira sizin salâtü selâmlarınız bana sunulur ”

CUMA

cuma mesajları

CUMA

cuma mesajları

CUMA


cuma mesajlarıHAYIRLI CUMALAR

CUMA RESİMLERİ

CUMANIZ MUBAREK OLSUN♥GÜNAYDIN
...( ◎)________人
..║ ∩║_____.-:'''"''";-.
..║ ∩║___(*(*(*|*)*)*)
..║ ∩║_. ║∩∩∩∩∩∩∩∩∩║
İSLAMIN NURLU GÜNEŞİஇܓ KALBİNİZE DOLSUN இܓ இܓ MAKAMINIZ CENNET இܓ இܓ H.Z. MUHAMMED S.A.V இܓ இܓ KOMŞUNUZ OLSUN இܓ ... இܓ GÜNLERİNİZ இ இܓ MUTLU HUZURLU இܓ இܓ GÖNLÜNÜZ SAADETLE இܓ இܓ DOLSUN இܓ இܓ இܓ இܓ EVİNİZ MUTLULUK DOLSUN இ இܓ BOL KAZANCINIZ OLSUN இܓ இGÜNÜNÜZ AYDIN OLSUNஇܓ இܓ TÜM İSLAM ALEMİNİN CUMA GÜNÜ MÜBAREK OLSUN İNŞALLAHHஇ.


cuma mesajları