27 Ocak 2013 Pazar

İYİ AKŞAMLAR

25 Ocak 2013 Cuma

TAKILAR

Kelebekli Kolye ModeliMavi İncili Kolye Modeli

HALHALLAR

Boncuklar Ayaklarda...Boncuklar Ayaklarda...Boncuklar Ayaklarda...

AMİN

Zor ama 999 kişi amin yazar mı ! ♥

İYİ AKŞAMLAR

İYİ AKŞAMLAR

UŞAK ULUBEY DÜNYANIN 2.BÜYÜK KANYONU


Kanyon:Bir akarsuyun kalkerli bir alanda oluşturduğu derin,dar,boğaz demekdir.
Uşak Kanyonu, Uşak ili sınırları içerisinde Ulubey ilçesinde bulunmaktadır. Kanyon aynı zamanda ilçenin adı olan Ulubey Kanyonu olarak da bilinir.
Bu bilgi sizi şaşırtacak olsa da hemen bahsedelim. Kanyon, ABD, Arizona’da ki Büyük Kanyondan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonudur.
Ancak kanyonun yeteri kadar tanıtıldığını söylemek pek mümkün değildir. Bölgedeki tarihi buluntular kanyon ve çevresindeki Ulubey’de yerleşimin M.Ö. 4000 yıllarına kadar dayandığını göstermektedir.
Bölge 1071 Malazgirt Savaşından sonra Türklerin Ege Bölgesine kadar ilerlemesi ile Anadolu Selçuklulara geçmiştir. Haçlı seferleri sonrasında Bizanslılar himayesine girdiyse de, Miryakefalon Savaşı sonrasında tekrar Türklerin eline geçmiştir. Karesioğullarından sonra Germiyanoğullarının himayesindeki toprakların bir kısmı, Yıldırım Beyazid’in Germiyanoğulları’ndan aldığı eş için çeyiz olarak Osmanlılara geçmiş, varis olmadığı için vasiyet sonucu kalan topraklar da Osmanlı himayesine geçmiş oldu.
Kanyon, Banaz Çayı boyunca devam eden bir ana kanyon ve buna bağlanan onlarca yan kanyonlardan oluşmuştur.
Kirlilikten dolayı sorunlar yaşanan kanyon topraklarında her türlü sebze ve meyve yetişmektedir. Bölge yamaç paraşütü, yürüyüş sporları, gezi fotoğrafçılığı, sal sporları, kaya tırmanışları, balonlu geziler yapılabilecek imkânlar bulunmaktadır.
Kanyon, Uşak iline 29 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Ulubey Kanyonu (Ulubey Canyon) Uşak ilinin Ulubey ilçesi sınırları içerisindedir. ABD deki Arizona Eyaleti sınırları içersinde buluvnan Büyük Kanyon dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonudur. Bugüne kadar bilinmeyen kanyon, Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden bir ana kanyon ile buna bağlanan onlarca büyük yan kanyonlardan oluşur. Ulubey çayı, bütün kanyonu adeta saklı bir cennete çevirmiştir.
Ulubey'de ilin güney ve güney batı kesimlerinde jeolojik yapının özelliğinden dolayı oluşan Ulubey Kanyonu, kanyondan geçen Dokuzsele Deresi’nde meydana gelen kirlilikten dolayı turizme açılamıyor. Kanyonun, dibinden geçen Dokuzsele Deresi temizlendiğinde yamaç paraşütü ve doğa turizmine açılması planlanıyor.
Kanyonların il turizmi için büyük kazanç olduğunu belirten Ulubey Belediye eski Başkanı Hüseyin Buğdaylı, "Ulubey Kanyonu Uşak ve Ulubey için büyük önem taşımaktadır. Bu bölgenin Türk turizmine kazandırılması büyük kazanç olacaktır. Kanyonun turistlik önem kazanabilmesi için içersinden geçen Dokuzsele deresinin temizlenmesi gerekir. Uşak Karma-Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin kimyasal atıkları bu derelere atıldığı sürece bölgede herhangi bir çalışma yapılamaz" dedi.
Ulubey Belediyesi olarak kanyonlar için şu an için herhangi bir proje düşünmediklerini ama arıtma tesislerinin açılmasından sonra bölgenin turizme kazandırılması için proje hazırlayacaklarını ifade eden Buğdaylı, "Derelerin tamamlanacak arıtma tesisi ile kirlilikten kurtulacağını biliyoruz. Derelerden temiz su akmaya başladığı taktirde kanyon eski güzelliğine kavuşacak. Ulubey Belediyesi olarak eğer dereler temizlenirse kanyonun Türk turizmine kazandırılması için gerekli çalışmayı yapacağız. Öncelikli olarak kimyasal atıkların temizlenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Kanyonda her türlü meyve ve sebze yetiştirilir. Kanyona toprak yollardan iyi bir arazi aracı ile inebilirsiniz veya belirlediğiniz bir güzergahta grup halinde yürüyüş yapabilirsiniz. Ulubey Belediye eski Başkanı Hüseyin Buğdaylı, bölgeyi koruyarak turizme kazandırmak için gayret sarfediyor. Banaz çayında sal sporları, kayalıklarda tırmanış, kanyon boyunca balonla gezinti yapılabilir. Ulubey İlçesi, Uşak merkeze 29 km mesafededir ve gün boyu toplu taşıma imkânı vardır. Uşak merkezinde konaklayabilir ya da kanyona hakim tepelerde çadır kurabilirsiniz.
 

Karun’un ülkesi UŞAK


Ege Bölgesi'nin İç Anadolu'ya açılan kapısı olan Uşak, dünyanın paha biçilemeyen en önemli arkeolojik değerlerinden ''Karun Hazineleri''ne ev sahipliği yapıyor.
Uşak aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan Ulubey kanyonu’na sahiptir. Öte yandan halıları, evleri ile de dünyaya nam salmış bir kentimizdir
Ege Bölgesi'nin İç Anadolu'ya açılan kapısı olan Uşak, dünyanın paha biçilemeyen en önemli arkeolojik değerlerinden ''Karun Hazineleri'' ve ABD'deki ''Büyük Kanyonun'' ardından dünyanın en uzun ikinci kanyonuyla dikkati çekiyor.
İzmir-Ankara karayolu üzerinde bulunan Uşak, Denizli, Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa illeriyle komşu. Karayoluyla İzmir'den 3, Ankara'dan 4 saatte ulaşılabilen kente, hava yoluyla da Anadolu Jet'in İstanbul'dan düzenlediği tarifeli seferleriyle her gün gelmek mümkün.
MÖ. 4 bin yılından itibaren ilk yerleşimlere sahne olan Uşak'ın, MÖ. 2 binli yıllarda Hititlerin ve sonraları Friglerin egemenliğinde olduğu bilinmekle birlikte, kent ve yakın çevresinde esas olarak MÖ. 7. yüzyıldan itibaren hüküm süren Ion Uygarlığı'nın izleri hâkim.
Bu uygarlık içinde dünyada ilk kez parayı basan ve kullanan, döneminin en zengin krallığı olan Lidya Krallığı'nın MÖ. 546 yılına kadar süren hâkimiyetinin izleri, kent ve çevresindeki tarihi kalıntı ve buluntularda gözlenebilmekte.
Lidya Krallığı
Kentteki bu döneme ait en önemli eserleri Uşak Arkeoloji Müzesi'nde görmek mümkün. MÖ. 7. yüzyıldan itibaren bölgede hâkimiyet süren Lidya Krallığı'nın, zenginliğiyle dillere destan olmuş, ''Karun gibi zengin'' deyimiyle efsane haline gelen Hükümdar Kroisos'un (Karun) paha biçilemez hazinesine bugün bu müze ev sahipliği yapıyor.
Güre köyü yakınlarında 1965 yılında yapılan kaçak kazı çalışmalarında gün ışığına çıkan, daha sonra yurt dışına çıkarılan ''Karun Hazineleri''nin, yıllarca verilen hukuk mücadelesinin ardından 1996 yılında ABD'deki Metropolitan Müzesi'nden iadesi sağlanmıştı.
Müzeyi ziyaret edenler, Türkiye'ye iade edilen 450 parçalık ''Karun Hazineleri''nin en seçkin parçalarından 300'ünü bu müzede görebilirler.
Uşak kent merkezi, toplam 15 bin eserin yer aldığı Arkeoloji Müzesinin yanı sıra, kent merkezinde Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan tarihi yapılarıyla da göz dolduruyor.
Bu yapılar içinde Belediye Meydanındaki 15. yüzyıl eseri Ulu Cami ile bu esere yaklaşık 100 metre mesafedeki Burmalı Cami görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Tarihi evler
Kentin, Aybey, Işık ve Karaağaç mahallerindeyse tarihi Uşak evlerini görmek mümkün. Bugün büyük bölümü bakımsızlık nedeniyle kullanılamaz durumda olan bu evler, geleneksel Türk mimarisini gözler önüne sermesi nedeniyle büyük önem taşıyor.
Kent merkezindeki görülmesi gereken bir diğer tarihi ve kültürel mekan da Kurtuluş Savaşı'nın son dönemlerinde karargah olarak kullanılan ve günümüzde Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi ev. Yunan Orduları Başkomutanı General Trikopis'in 2 Eylül 1922'de Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'e teslim olduğu bu müze evde, halk kültürüne ilişkin birçok eser sergileniyor.
Takılar, halılar
Müzede, gündelik yaşamı yansıtan giysiler ve takılar, dünyaca ünlü Uşak halıları ve Eşme kilimlerinden örnekler ile Anıtkabir Müzesi'nden getirilen Atatürk'e ait özel eşyalarla düzenlenmiş çalışma odası, yatak odası, toplantı odası ve konuk ağırlama odası görülebilir.
Kent merkezinde toplam 230 yatak kapasiteli 8 otelde konaklama imkânı bulunan Uşak'ta, kökboyasından yapılan Uşak Halısı, Eşme kilimi, pamuklu dokuma ürünleri, alışveriş yapmak isteyenlerin öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.
Uşak, ziyaretçilerine mutfak kültürüyle de zengin seçenekler sunuyor. Kente gelenler Uşak'ın meşhur tarhana çorbası, yumurta sızdırması, ciğerli bulgur, döndürme, Arap aşı, keşkek, alacatene, köpük helva, demir tatlısı ve tahin helvasından tadabilirler.
Uşak'a bağlı ilçeler de sahip olduğu tarihi ve doğal değerleriyle ayrı ayrı güzelliklere sahip. Kent merkezinden yaklaşık yarım saatlik bir yolculukla ulaşılabilen Banaz ilçesinde, Ahat köyü sınırları içinde yer alan Akmonia Antik Kenti, görülmesi gereken tarihsel mekânların başında yer alıyor.
Banaz ilçesine 8 kilometre mesafedeki MÖ. 7. yüzyılda kurulan Roma dönemi kenti, binlerce yıllık mozaikleriyle ziyaretçilerine büyüleyici bir atmosfer sunuyor.
Uşak kent merkezine 32, Sivaslı ilçesine 2 kilometre mesafedeki Sebaste Antik Kenti de MÖ. 4 bin yılına kadar uzanan kalıntılarıyla dikkati çekiyor.
Dünyanın en uzun ikinci kanyonu
Uşak kent merkezine yaklaşık 40 dakika mesafedeki Ulubey ilçesi ise ABD'deki ''Büyük Kanyon''un ardından dünyanın en uzun ikinci kanyonuna sahip. Özellikle doğa meraklıları için kentin en önemli turistik mekânları arasında yer alan Ulubey Kanyonları'nın uzunluğu 73 kilometreyi buluyor.
Ulubey ilçe merkezine bir kilometre mesafede, belediye tarafından düzenlenen seyir tepesinde kanyonu bütün ihtişamıyla görebilmek mümkün. Doğaseverler ayrıca kanyon içindeki yürüyüş yolları ve patikaları da kullanabiliyorlar.
Ulubey ilçesinde görülmesi gereken bir diğer önemli turistik mekan da kent merkezine 40 kilometre mesafedeki Sülümenli köyü sınırları içinde bulunan Blandus Antik Kenti.
Büyük İskender'in Anadolu seferinden sonra Makedonyalılar tarafından kurulduğu ve şehir halkının kendilerine Makedonyalı Blaundus adını verdiğini kent, hâkim bir tepede kurulmuş. Makedon egemenliğinin ardından sırasıyla Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğuna bağlı olarak yaşamın devam ettiği kentte, darphane, tapınak, tiyatro, stadyum, giriş kapısı, şehir surları ve idari binalar ayakta kalan tarihi kalıtlılar arasında yer alıyor.
Uşak kent merkezine 35 kilometre mesafedeki Karahallı ilçesi ise, ilçe merkezine yaklaşık 15 dakika mesafedeki tarihi Clandras Köprüsü ile dikkati çekiyor. MS 150'lilerde yaptırıldığı bilinen tarihi köprünün, Hristiyanların kaybolmuş yedinci mezhebi Montanizm'in başkenti olarak bilinen Antik Pepauze Kenti'ne ulaşımı sağlamak için yapıldığına inanılıyor. Bu iddiayı ispatlamak için bölgede halen ABD ve Alman bilim adamları tarafından arkeolojik çalışmalar sürdürülüyor.


APERATİFLER


SİRKELİ EKŞİLİ PATLICAN

Malzemeler:
  • 5 tane kemer patlıcan
  • 3 tane iri boy domates
  • 2 yemek kaşığı sirke (ben üzüm sirkesi kullandım)
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 7-8 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • tuz, karabibeber
  • Üzeri için maydanoz (ince kıyın)
Yapılışı:
  1. Patlıcanları tamamen soyun ve saplarını kesin. Uç kısmını 1 cm. kadar kesmeden, uzunlamasına dörde bölün. Patıcan bütün halde kalsın.
  2. Kararmaması için, patlıcanları soydukça, bol limon suyu sürün.
  3. Patlıcanları, karnıyarık tenceresi diye de bilinen, kısa kenarlı yayvan bir tencereye dizin.
  4. Domatesleri rendeleyin ya da kabukları ile birlikte rondo da çekin.
  5. Domates rendesinin içine; tuz, şeker, karabiber ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.
  6. Karışımı patlıcanların üzerine eşit şekilde yayın.
  7. Orta ateşte kaynayana kadar, daha sonra ateşi kısarak 40-45 dk. kadar pişirin.
  8. Ayrı bir kapta; sirke ve sarımsakları karıştırın.
  9. Yemeği kontrol edin, patlıcan pişmiş ise; sirkeli sarımsağı ekleyin ve 5 dk. daha pişirin.
  10. Ateşi kapatın ve kapağını açmadan yemeği soğumaya bırakın.
  11. En az 5-6 saat dinlendirin ve maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
BULGUR KÖFTESİ:

Malzemeler:
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 1 yumurta akı
  • 1′er tatlı kaşığı domates ve biber salçası
  • tuz
  • 1 tutam reyhan
Sosu İçin;
  • 1 tane küçük soğan
  • 1 tane domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • karabiber, pulbiber, tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı su -haşlama suyundan
Yapılışı:
  1. Bulgurun üzerine suyu dökün, karıştırın ve üzerini örterek en az yarım saat bekletin.
  2. Diğer malzemeleride ekleyin ve iyice yoğurun.
  3. Hamurdan fındıktan biraz daha iri parçalar kopartın, yuvarlayın.
  4. Bir tencereye yeteri kadar su alın, kaynatın ve tuz ekleyin.
  5. Köfteleri kaynayan suya atıp 15 dakika haşlayın. İşlem bitince sudan alıp suyunu süzdürün.
  6. Sos için soğanı incecik kıyın, yağda pembeleştirin.
  7. Minik doğradığınız domatesi, salçayı ekleyip biraz kavurun.
  8. Haşlama suyundan yarım su bardağını ve baharatlarını ekleyip 5 dakika pişirin, ocaktan alın.
  9. Köfteleri servis tabağına alın, üzerine sosunu dökün, isterseniz sarımsaklı yoğurtla servis edin.


YALANCI ÇERKEZ TAVUĞU:

Malzemeler:
  • 2 tane tavuk but (haşlayın ve etlerini didin)
  • 1 tane iri boy patates (haşlayın, rendeleyin)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı mayonez
  • 3 diş sarımsak (ezin)
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
  • tuz, pulbiber
  • dereotu
Yapılışı:
  1. Malzeme listesindeki hazırlıkları yapın.
  2. Tüm malzemeyi güzelce karıştırın.
  3. Servis tabağına alın.
  4. Ceviz ve dereotuyla süsleyin.
  5. Buzdolabında biraz dinlendirip servis yapın.


SEBZELİ İSPANYOL OMLETİ

Malzemeler:
  • 4 tane yumurta
  • 2 tane pırasa (yeşil kısmından çok az alarak kullanın)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kırmızı biber
  • 1 yeşil dolmalık biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 küçük haşlanmış patates
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • karabiber
Yapılışı:
  1. Zeytinyağını tavaya alın ve hemen pırasaları ekleyip yumuşayana kadar pişirin.
  2. Pırasalar yumuşayınca sarımsak ve biberleri ekleyip arada karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.
  3. Büyük bir kasede yumurtaları çırpın, tuz ve karabiber ekleyin.
  4. Haşlanmış patatesleri küp kesin, maydanozla beraber yumurtanın içine alın.
  5. Tavadan aldığınız pırasaları da yumurtalı karışımın içine alın. Tüm malzemeyi karıştırın.
  6. 22 cm çapındaki bir tavaya zeytinyağı sürün, karışımı içine boşaltın ve önce harlı ardından kısık ateşte omletin tabanı iyice pişene kadar yaklaşık 3-4 dakika ocakta tutun.
  7. Bu arada fırınınızın ızgarasını yakın yada normal programı 200 dereceye ısıtın.
  8. Tabanı pişen omleti bir tepsiye aktarın (ben bunun için kelepçeli kalıp tabanımı kullandım).
  9. Izgarada yada normal programın üst rafında omletinizin üzerinide kızartıp sıcak sıcak servis edin.


PATATES KASESİNDE SALATA

Malzemeler:
  • 5 tane orta boy patates (haşlayın)
  • 2 tane havuç (haşlayın, küçük küp kesin)
  • 1,5 çay bardağı bezelye (haşlayın yada konserve)
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • tuz, karabiber
  • 1 dal taze soğanın yeşil kısımları
  • 2 çay kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • bir tutam maydanoz (ince kıyın)
Yapılışı:
  1. Haşlanmış patatesi el değdirebileceğiniz kadar ılıtıp çatalla iyice ezin.
  2. Tereyağı, zeytinyağı, pulbiber, karabiber, tuz ve ince kıydığınız yeşil soğanla iyice yoğurup bir hamur hazırlayın.
  3. Hamuru 20 top olacak şekilde ayırın ve yuvarlayın.
  4. Topları elinizle yassılaştırın, içlerini oyun ve bir kase haline getirin. bu aşamada kenarları çatlıyor, elinizle düzeltin.
  5. Çanakları servis tabağına dizin.
  6. Mayonez, havuç, biraz tuz ve bezelyeyi iyice karıştırın, kaselerin içine birer kaşık koyun.
  7. Üzerine maydanoz serpin.
  8. Buzdolabında biraz bekletip servis edin.
  9. İsterseniz havuç ve bezelyeye ek olarak haşlanmış mısır ve kornişon turşuda kullanılabilir. Tabi miktarları ayarlayarak.
ISPANAKLI KREP

Malzemeler:
  • 300 gr ıspanak
  • 2 tane kuru soğan
  • tuz, karabiber
Krebi İçin;
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 2 tane yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
Sosu İçin;
  • 2 tane domates
  • 1 tane minik soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı şeker
  • karabiber
Üzerine;
  • Kaşar rendesi
Yapılışı:
  1. 2 tane soğanı ince kıyın, yağda pembeleştirin ve elinizle irice kopardığınız ıspanağı ekleyin. Suyunu çekince tuz ve karabiberini atıp bir kenarda beklemeye alın.
  2. Domates sosu için domatesin kabuklarını soyun, küçük doğrayın ve incecik kıydığınız soğan+sarımsakla 5 dakika kavurun. Şeker ve karabiberi ekleyip ocaktan alın.
  3. Krep malzemelerini bir kasede karıştırın ve çok az yağladığınız krep tavasına bir kepçe harçtan dökerek krebinizi pişirin. Toplam 6 tane krep çıkıyor bu ölçülerle.
  4. Tüm işlemleriniz bitince bir krebe ıspanaklı harç koyun, kenarını çok az içe kııvırarak rulo yapın ve en küçük boy borcama krebi yerleştirin.
  5. Kalan 5 krep içinde aynı işlemi yapın, kreplerin üzerine domates sosu dökün ve 160 dereceli önceden ısınmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
  6. Üzerine kaşar rendesi serpin ve tekrar sıcak fırına koyup kaşar eriyene kadar tutun.
  7. Ilık ılık servis edin.


MUHALLEBİLİ TAVUK

Malzemeler:
  • 1 tane tavuk (küçüğe yakın orta boy)
  • yarım litre süt
  • 3 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 1 su bardağı ince kıyılmış ceviz
  • 3-4 diş sarımsak (artırabilirsiniz)
  • yağ+pulbiber
  • 1 çay bardağı tavuk suyu (haşladığınızdan kullanılacak)
  • tuz
Yapılışı:
  1. Tavuğu üzerini geçecek kadar suyla haşlayın, sudan alıp etini küçük küçük didin.
  2. Süt, tavuk suyu ve unu boza kıvamına gelene kadar kaynatın. Kıvamı muhallebiden koyu, kek hamurundan akıcı olacak.
  3. Kıvamına gelen malzemeye ezilmiş sarımsak, tuz ve cevizi ilave edin, karıştırın.
  4. Tavuk etini geniş bir kaseye alın, üzerine biraz ayırarak muhallebiyi dökün, karıştırın.
  5. Harcı bir servis tepsisine yayın, üzerine ayırdığınız muhallebiyi düzgünce yayın.
  6. Yağ+pulbiber hazırlayıp üzerine dökün.
  7. İster ılık ister soğuk servis edin.


DİLAN

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 demet roka
  • yarım demet dereotu
  • 3 yemek kaşığı acı biber sosu
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz
YAPILIŞI:
  1. Bulguru ayıklayın, derin bir kaba alın ve üzerine sıcak suyu dökün, karıştırın, Kabın üstünü örterek bulgur suyunu çekene kadar yaklaşık yarım saat bekletin.
  2. Dereotu ve rokayı ince ince doğrayın.
  3. Tüm malzemeyi karıştırın ve servis edin.
  4. Soğukken daha lezzetli olduğu için önceden yapıp dolapta dinlendirebilirsiniz.
ÇITIR PATATES KIZARTMASI

MALZEMELER:
  • 4 tane orta boy patates
  • 2 su bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
  1. Patatesleri soyup fazla kalın olmayacak biçimde kalem gibi kesin.
  2. Tuzla karıştırın ve unu üzerine serpin. Kabı sallayarak unun heryerine değmesini sağlayın.
  3. Yağı derin bir tencereye alın (yayvan olmayacak) ve iyice ısıtın, böylece patatesler yağı fazla çekmez.
  4. Patatesleri kızgın yağın içine atın, tencereyi sallayın ve kapağını aralık kalacak biçimde kapatıp patatesler kızarana kadar bekleyin.
  5. Fazla yağını alsın diye kağıt havluya çıkarıp servis edin.






LİMONLU YAPRAK CİĞER



Nelere ihtiyacımız var?
8 dilim yaprak ciğer (350 gr.)
1 adet limon
Un
Tereyağı
Sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Nasıl yapıyoruz?
Yaprak ciğerleri una bulayın. Tavaya aldıktan sonra bir tutam tuz serpip zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı tereyağı ile her iki tarafını da yüksek ateşte 2 dk. pişirin. Ocaktan alıp ayrı bir tabağa aktarın. Tereyağını eriterek içine ekleyip harcı sulandırın. Limon dilimlerini soteleyin.   Bir tutam karabiber serptikten sonra ciğerleri limon dilimleri ile servis yapın.

GULAŞ ÇORBASI


Malzemeler
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
150 gr Kuşbaşı Dana Eti
1 Adet Soğan
1 Adet Patates
1 Adet Kereviz
4 Su Bardağı Su
1 Adet Kırmızıbiber
1 Tatlı Kaşığı Salça
1/2 Demet Dereotu
Tuz, Beyazbiber
Yemeğin Tarifi
Öncelikle 1 çorba kaşığı margarini tencereye alın. 1 Adet soğanı rendeleyin. Etle birlikte yağda kavurun. Patates, kereviz ve biberi de küçük doğrayıp tencereye ekleyin. 4 su bardağı suyu ilave edin.

Salçayı da hafifçe sulandırıp tencereye katın. Sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Tuz ve beyazbiberi katın. Kıyılmış dereotuyla süsleyip sıcak servis yapın.

 

PİYANO KEK

 

Piyano Kek

Kek için malzemeler;
2 yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı kakao
ayrıca üzerine dökmek için 1,5 su bardağı süt.

Muhallebi için malzemeler;
2 fincan un
2 fincan şeker
3 su bardağı süt
1 paket krema

YAPILIŞI
Kek malzemelerinin hepsi karıştırılır ve büyük boy tırtıklı borcama dökülüp pişirilir. Kek fırından çıkınca üzerine 1,5 su bardağı soğuk süt dökülür.
Muhallebi için un, şeker ve süt karıştırılarak pişirilir, soğuduktan sonra içine krema konup çırpılır.
Kekin üzeri muhallebiyle kaplanır, süslemek için üzerine bolca kakao serpilir.

24 Ocak 2013 Perşembe

AMİN

Fotoğraf

AMİN

(¯`*•.¸♥G * Ü * N * A * Y * D * I * N ♥¸.•*´¯)
.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.
┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊
┊★┊┊★┊HAYIRLI SABAHLAR.┊★┊┊★┊★┊
┊★┊┊★┊★┊★┊┊★┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊
┊★┊┊★┊Güzelliklerle Dolu Bir Gün Dilerim┊★┊
┊★┊┊★┊★┊┊★┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊★┊
(¯`♥´¯)RABBİM SEVDİKLEMİZDEN AYIRMASIN
(¯`♥´¯)YÜZÜND£N T£B£SSÜM YÜR£GİND£N
(¯`♥´¯)S£VGİ HİÇ £KSİLM£SİN... SEVGİLER..♥
‎(¯`*•.¸♥G * Ü * N * A * Y * D * I * N ♥¸.•*´¯)
.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.
┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊
┊★┊┊★┊HAYIRLI SABAHLAR.┊★┊┊★┊★┊
┊★┊┊★...┊★┊★┊┊★┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊
┊★┊┊★┊Güzelliklerle Dolu Bir Gün Dilerim┊★┊
┊★┊┊★┊★┊┊★┊★┊┊★┊┊★┊┊★┊★┊
(¯`♥´¯)RABBİM SEVDİKLEMİZDEN AYIRMASIN
(¯`♥´¯)YÜZÜND£N T£B£SSÜM YÜR£GİND£N
(¯`♥´¯)S£VGİ HİÇ £KSİLM£SİN... SEVGİLER..♥

CUMA

Fotoğraf

AMİN

ALLAH

Onlar bir ticaret ve eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona giderler ve seni ayakta bırakırlar. De ki: "Allah'ın yanında bulunan, eğlenceden ve ticaretten daha yararlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır. (Cuma suresi, 62/11)

"gönül bağım"

DUA


Bismillahirrahmanirrahim «
___ Ya Rabbi! Seni tarif etmektedir bütün güzel isimler. Sen güzel isimlerini aşikar etmezsen ruhum karanlıkta kalır. Esma'ül Hüsna'na şahit yaz beni ... «
ALLAH(cc)! ALLAH(cc)! ALLAH(cc)!
Sensin ALLAH(cc) sanadı...r kulluğum
Sendedir çarem seninledir varlığım
... Seni arar ruhum seni anar kalbim
Başkasına değil sana muhtacım
Başkasını değil seni çağırırım
Başkası yaratılmıştır sen yaradansın
Başkası devamsızdır sen daimsin ve daim eyleyensin
Başkaları muhtaçtır sen ihtiyaçsızsın ihtiyaçları görensin
Başka ilah yok sen ALLAH(cc)'sın
Sen ki eşi benzeri olmayansın
Sen ki bütün eksiksiz sıfatların sahibisin
Cemaline çevir yüzümü başkasına rağbet ettirme kalbimi ... «
Ya Rahman! Ya Rahman! Ya Rahman!
Sen öyle rahmet edersin ki rahmetinin bir cilvesi cennetim olur
Rahmetinden bir parıltı sonsuz mutluluğumdur
Rahmetinin bir damlası herkesin rızkına kefil olur
Şu çorak gönlüme merhametini indir
Şu fani ömrümü sonsuzluğa eriştir ... «
Ya Rahim! Ya Rahim! Ya Rahim!
Öylesine rahimsin ki kulağını sözüme muhatap eylersin
Aklıma vahyinle tenezzül edersin
Öylesine Rahimsin ki istendiğinde zaten verirsin
İstenmediğinde de lütfedersin
Öylesine Rahimsin ki hak edene hepten verirsin
Hak etmeyene bile çok bahsedersin
Öyle Rahimsin ki dünyayı bu kadar güzel eylersin
Ahireti ondan daha güzel eylersin
Ya Rabbi! Korkudan emin eyle beni
Hüzünden azad eyle kalbimi
Ateşten uzak eyle beni
Hicrana düşürme kalbimi ... «
Ya Vehhab! Ya Vehhab! Ya Vehhab!
Yokluğa sırf yok olduğu için varlık bahşedersin
Nankörlerin bile rızkını kesmez inkar edenlere bile nefes verirsin
Varlığım senin lütfundur senin ihsanındır
Aciz varlığıma lütfunu ihsanını daim eyle ... Amin

AMİN


Bismillâhirrahmânirrahîm «
La ilahe illellahül melikül hakkul mübin.
La ilahe illellahül hakemül adlül metin.
Rabbüna ve rabbü abainel evvelin.
La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez zalimin.
... La ilahe illellahü vehdehu la serike leh,...lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yümitü ve hüve hayyül la yemutü ebeden biyedihil hayru veileyhil masiru ve hüve ala küllü sey´in kadir.
La ilahe illellahü sükran li ni´metih.
La ilahe illellahü ikaran bi rububiyyetih.
Ve sübhanellahi tenzihen li azametih..
Es´elükellahümme bi hakkismikel mektubi ala cenahi cibrile aleyke ya rab.
Ve bihakkismikel mektubi ala cenatubi ala cenahi cibrile aleyke ya rab.
Ve bihakkismikel mektubi ala cenahi mikaile aleyke ya rab.
Ve bihakkismikel mektubi ala cebheti israfile aleyke ya rab:
Ve bihakkismikel mektubi ala keffi azraile aleyke ya rab.
Ve bi hakkismikellezi semmeyte bihi münkeran ve nekiran aleyke ya rab.
Ve bihakkismike ve esrari ibadike aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi temme bihil islamü aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi telekkahü ademü lemma hebeta minel cenneti fe nadake fe lebbeyte düaehü aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi nadake bihi sitü aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi kavveyte bihi hameletel arsi aleyke ya rab.
Ve bihakkismikelmektubi fittevrati vel incili vezzeburi vel fürkani aleyke ya rab.
Ve bihakkismikeila münteha rahmetike ala ibadike aleyke ya rab.
Ve bihakki temami kelamike aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi nadake bihi ibrahimü fecealtennara aleyhi berden ve selamen aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi nadake bihi ismailü fe necceytehü minezzebhi aleyke ya rab.
Ve bihakkismikllezi nadake bihi hudü aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi deake bihi ya´kubü fe ra.dedte aleyhi basarahu yusufe aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi nadake bihi davüdü fe cealtehü halifeten fil ardi ve elente lehül hadide fi yedihi aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi deake bihi süleymanü fe a´taytehül mülke fil ardi aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi nadake bihi eyyubü fe necceytehu minel gammillezi kane fihi aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi nadake bihi isebnü meryeme fe ahyeyte lehül mevta aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi nadake bihi musa lemma hatabeke aletturi aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi nadetke bihi asiyetümraetü fir´avne fe razaktehel cennete aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi nadake bihi benu israfile lemma cavezulbahra aleyke ya rab.
Ve bihakkismikellezi nadake bihil hidiru lemma mesa alel mai aleyke ya rab.
Ve Bihakkismikellezi nadake bihi muhammedün sallallahü aleyhi ve selleme yevmel gari fe necceytehu aleyke
ya Rab.
Inneke entel kerimül kebiru.
Hasbünellahü ve ni´mel vekil.
Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim.
Ve sallAllah'ü ala seyyidina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi vesellem ... Amin

CUMA GÜNÜ


Cuma gününde şu beş özellik vardır: 1-Hazret-i Âdem o gün yaratıldı.
2- O gün yeryüzüne indirildi.
3- O gün vefat etti.
4- O günde öyle bir an vardır ki, günah
veya akrabalarla ilişkiyi kesme
... konularında olmamak şartıyla kul Allahü teâlâdan... bir şey isterse Allahü
teâlâ mutlaka onu verir.
5- Kıyamet o gün kopacaktır.
Allah’a yakın hiç bir melek, hiçbir gök,
hiçbir yer yoktur, hiçbir rüzgar, hiçbir
dağ ve taş yoktur ki, Kıyametin kopmasına sahne olacağı için Cuma
gününün heybetinden korkmasın ! )
[Buhari, İ. Ahmed] (Üzerine güneşin doğduğu günlerin en
kıymetlisi Cuma günüdür.) (Cuma namazı yolunda ayakları
tozlanana Cehennem ateşi haramdır.)
[Tirmizi] (Cuma namazı kılmayanın kalbi
mühürlenir, gafil olur.) [Müslim] (Özürsüz üç Cumayı kılmayanın kalbi
mühürlenir, yani iyilik yapamaz olur.)
[Hakim] (Bir Müslüman, Cuma günü gusül
abdesti alıp, Cuma namazına giderse,
bir haftalık günahları af olur ve her
adımı için sevap verilir

HAYIRLI SABAHLAR

Fotoğraf