8 Temmuz 2013 Pazartesi

ARAP KÖFTESİ


Köfte malzemesi;
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı un
1 çay bardağı irmik
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı sıcak su
Sos malzemesi
6-7 diş sarmısak
2 domates
2 yemek kaşığı biber salçası
1.5 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
Yarım demet maydanoz
Yapılışı;
Bulgur sıcak su ile ıslatılır ve yaklaşık 30 dakika üzeri kapalı olarak bekletilir. Diğer köfte malzemeleri eklenir ve gerektiğinde azar azar su ilave edilerek iyice yoğrulur. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılır, eller arasıra ıslatılarak yuvarlanır, ortasına parmak bastırılarak şekil verilir. Yuvarlanan köfteler bir tepsiye üst üste olmayacak şekilde konulur. Derin bir tencerede 6-7 bardak kaynamış suya yarım limon sıkılır ve köftelerin yarısı suya konulur. Yaklaşık 15-20 dakika kaynayarak su yüzeyine çıkan köfteler süzgeç ile sudan çıkarılır ve iyice süzülerek geniş bir tepsiye konulur. Kaynayan suya ikinci parti köfteler eklenir ve aynı şekilde pişirilerek tepsiye alınır.
Sosu için sarımsak havanda dövülür zeytin yağında biraz ısıtılarak sarımsak aromasının çıkması sağlanır. Salçası konularak ezildikten sonra rendelenmiş domates eklenerek 5 dakika kaynatılır. Sos sıcak olarak köftelerin üzerine dökülür, ince kıyılmış maydanoz serpilir ve köfteler zedelenmeden alttan üste doğru yavaşça karıştılır. Sosun çekmesi için birkaç kez daha karıştırıldıktan sonra servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder