28 Ağustos 2012 Salı

HAMUR DOLMASI


HAMUR DOLMASI
MALZEMELER:
İÇ MALZEMESİ:
1/2 kg.kıyma
2 soğan
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
HAMUR MALZEMESİ:
1 kg.un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
biraz su
ÜZERİ İÇİN:
1/2 kg.yoğurt
3-4 diş sarımsak
biraz tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmızıpulbiber
Dolmaları pişirmek için 2 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI:
Önce
iç malzememizi hazırlıyoruz.Kıyma ve küp küp doğranmış soğanları
kavuralım,tuz,karabiber ve salça ekleyip kavurmaya devam edelim.Kıymamız
kavrulunca o soğurken biz hamurumuzu yoğuralım.Unu eleyip ortasını açın
yumurta kırıp ,tuz ekleyip yavaş yavaş ılık su katarak yoğuralım.Ele
yapışmayan kulak memesi kıvamına gelince hamur tamam demektir.Dört
bezeye ayırıp üstünü bir nemli bezle örtüp yarım saat
dinlendirelim.Dinlenen bezeleri un serperek mantı açar gibi oklava ile
açalım.Böreklik yufka gibi ince olmayacak.Hamuru açınca oklavaya saralım
bir uçtan diğer uca bıçakla keselim.Daha sonra üç parmak arayla bu
sefer boyuna keselim.Bu kesme işlemini fotoğraflamayı unuttum umarım
anlatabilmişimdir.Sonuçta dikdörtgen parçalar oluşacak, iç malzemesinden
bir çay kaşığı koyup dolma gibi saralım, iki ucunu bastıralım.Bir
tepsiye yan yana dizelim.Sarma işi bitince bir tencerede iki litre su
kaynatalım dolmaları içine atıp pişirelim.Arada karıştıralımki
yapışmasınlar.Pişen dolmaları makarna gibi süzelim.dolmalar süzülürken
aynı tencerede 2 kaşık tereyağını eritelim yağ kızarınca altını kapatıp
dolmaları atalım tencerenin ağzını kapatıp silkeleyerek
karıştıralım.Dolmaları servis tabaklarına paylaştırıp sarımsaklı yoğurt
döküp eritilmiş kırmızı biberli tereyağı gezdirelim.oooooh yarasın kilo
olmasın.Afiyetolsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder