14 Ocak 2015 Çarşamba

EV DE DONUT YAPIMI


  •  10 gr. kuru maya
  • 150 gr. şeker + 1 tatlı kaşığı şeker
  • 60 gr. ılık su(sıcağa biraz yakın 44 C) 
  • 6 tane yumurta (oda sıcaklığında)
  • 60 gr. eritilmiş tereyağı
  • 360 gr. yağlı süt(oda sıcaklığında)
  • 115 gr. krema (oda sıcaklığında)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 850 gr. un

    • Yapılışı:

    1.  Küçük bir kabın içerisinde mayayı, 1 tatlı kaşığı şekeri ve ılık suyu karıştıralım. Bir kenarda kabarana kadar beklesin.
    2. Başka bir kapta yumurtaları ve şekeri iyice çırpalım, rengi açık sarı , parlak bir renk alana kadar çırpmaya devam edelim.
    3. Eğer mikserinizin hamur yoğurma aparatı varsa onu takmanız gerekiyor, yoksa elimizle yoğurmaya devam edicez. Mikserle yaptığınızı farz ederek devam edeceğim.  Mikserimiz orta hızda çalışırken, mayalı karışımı, tereyağını, kremayı, tuzu ve sütü ekleyip çırpmaya devam edelim. Unu 1 bardak olacak şekilde ekleyelim. Her bir bardak un, iyice karışınca diğer unu ekleyelim. Hamur kıvama geldiğinde miksere doğru toplanıp yükselmeye başlayacak, yumuşacık parlak bir hamur olacak. Eğer elimizle yoğuruyorsak bu kıvamı yakalamak için en az 10 dk.yoğurmamız gerekir. O zaman, büyükçe bir kabı yağlayıp hamuru içine alalım. Üstünü nemli bir bezle örtüp mayalanması için ılık bir ortamda, yaklaşık 2 saat kadar bekletelim. Yada hamurun hacmi  iki katına ulaşıncaya kadar bekletelim.
    4. Hamur kabardıktan sonra, hamuru açmak için unladığımız tezgaha alalım.
    5.  Hamurun yarısını  3.5 cm. kalınlığında yada bir parmak kalınlığında dikdörtgen şeklinde açalım. Su bardağı yardımıyla yuvarlak hamurlar keselim. Minik  yuvarlak bir kapak yardımıyla da kestiğimiz hamurların içini keserek halka oluşmasını sağlayalım. Oluşturduğumuz halkaları ve kestiğimiz minik hamurlarıda kullanacağımız için, onlarıda unladığımız bir tepsiye alıp, üstüne  nemli bir bez örtüp 30-40 dk. kadar kabarmasını bekleyelim.
    6. Çift tabanlı bir tencerenin yarısına kadar sıvı yağ ile dolduralım. Yağı 180C'ye ısıtalım. Hamurları, kızarması için sıcak yağın içine atalım. Her bir tarafı altın sarısı rengini alınca, yağının süzmesi için bir süzgecin içine alalım.
    7. Küçük hamurlarımızıda aynı şekilde kızartalım.
    8.  HAZIRLAMA:

    • Donutlar hazır olduktan sonra sıra, soslarını hazırlamaya geldi. Size iki çeşit tarif vericem. Donutların içine istediğiniz bir reçeli, marmeladı veya kremayı dolgu olarak kullanabilirsiniz. 
    • Bir kabın içinde 1 su bardağı pudra şekerine, 1 tatlı kaşığı tarçın ekleyip  birbirine karıştıralım.  İçlerini doldurduğumuz donutlarımızı, bu karışıma bulayabiliriz.
    Vanilya sos:
    • 2 su bardağı pudra şekerini, 1 çay kaşığı limon suyu ve 2 tatlı kaşığı sütle karıştırıp, donutlarımızı bu karışıma bulayabilirsiniz. Önümüzdeki  günlerde sayfama, bir çok sos tarifi eklemeyi planlıyorum. Donut içinde muhteşem sos tarifleri olacak. O zaman ,diğer sos tariflerini de uygulayabilirsiniz.
         Afiyet olsun.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder