14 Ocak 2015 Çarşamba

EVDE KOLAY ÇİKOLATALI DONUT YAPIMI

Malzemeler

İki- iki buçuk su bardağı un
İki yumurta
İki yemek kaşığı toz şeker
Bir çay bardağı sıvıyağ + süt karışımı
Yarım paket instant maya
Çay kaşığını ucuyla tuz
Yarım çay bardağı ılık su

Kızartmak için sıvıyağ

Çikolatalı sos:

40 gram bitter çikolata
İki yemek kaşığı krema veya süt
Bir tatlı kaşığı tereyağı

Üzeri için:

Hindistan cevizi
Antep fıstığı

Evde Kolay Çikolatalı Donut Tarifi

  1. Donut Hamuru Nasıl Yapılır?: İki bardak unun ortası havuz gibi açılır. Sıvı malzemeler ve yumurta eklenir. Maya serpiştirilerek yoğrulur. Gerek duyulursa arta kalan un yavaş yavaş ilave edilir. Sert olmayan rahat açılabilecek oldukça yumuşak bir hamur elde edilir.
  2. Hafif unlanan tezgahta bir kurşun kalem kalınlığında hamur açılır. Varsa yuvarlak kalıplarla yoksa büyük boy su bardağı ile yuvarlaklar kesilir.
  3. Bu yuvarlakların orta kısmı küçük pet şişe kapağı ile kesilip alınarak hamurlar halka şekline getirilir. Hafif unlanmış bir tepsiye dizilerek üzeri streçle kapatılır ve mayalanmaya bırakılır.
  4. Bir saat kadar mayalanan hamurlar bol ve kızgın yağda iki taraflı olarak pembeleşinceye kadar pişirilir. Bu pişirme işlemi çok çabuk gerçekleşeceğinden başından ayrılınmaz.
  5. Çikolatalı sos hazırlanır: Çikolata bain-marie usulü yani altında kaynamakta olan su dolu bir kabın üzerine yerleştirilerek eritilir. Çikolata eriyince tereyağı ve süt veya krema eklenir, karıştırılarak akışkan bir hale getirilir.
  6. İstenirse çikolatalı sos yerine pudra şekeri ve limonla sos yapılıp üzerine dökülebilir veya tarçınlı şekerli bir karışıma bulanabilir.
  7. Pişirilen donutların üst kısmı sıcakken çikolatalı sosa batırılır. Çok farklı süslemeler yapılabilirse de biz üzerini Hindistan cevizi ve Antep fıstığı ile süslemeyi tercih ettik. Ev yapımı Çikolatalı Donut ılık ve taze iken yenilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder