26 Eylül 2012 Çarşamba

ELAZIĞ İÇLİ KÖFTE


Elazığ Yöresel İçli Köftesi Tarifi

MALZEMELER
İÇ MALZEME
250 gr yağlı kıyma
250 gr tereyağı
4 büyük boy kuru soğan
1 su bardağı küçük doğranmış ceviz
Yarım demet maydanoz
Reyhan, tuz, acı pul biber
Dış malzemesi;
500 gr yağsız kıyma
500 gr ince bulgur
1 küçük boy kuru soğan
Tuz
Hazırlanışı
İÇ MALZEME : Tereyağını eritin, içine kıymayı koyup bir güzel kavurun, sonra soğanı ince ince kıyın, onu da kavrulmakta olan kıymanın içine atıp pembeleşene kadar kavurun. Biber salçasını da atın, biraz da salçayı kavurun, kokusunun çıkması için en son ceviz, maydanoz ve reyhanı atın, tuzunu yeterince ayarlayın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yağının iyice donmasını sağlayın, bir püf noktası vereceğim malzemeyi bir tepsiye tatlı kaşığıyla, küçük küçük toplar halinde dizin dondurucuya atıp dondurun. Böyle yaparsanız içi donmuş olduğu için içli köfteyi yapmak daha kolay olur.
DIŞ MALZEME : Kıymayı geniş bir yoğurma kabına alın, içine soğanı çok ince doğrayıp katın ve sonra salça,, maydanoz, tuz koyup karıştırın.En son bulguru da koyup arada elinizi suya batırarak birbirini tutana kadar yoğurun. Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp işaret parmağınızla ortasına batırıp içini açın, dondurduğunuz iç malzemeyi ortasına yerleştirip etrafını iyice boş yer bırakmayacak şekilde yerleştirin. Bütün malzemeye aynı işlemi yapıp bir kenara koyun.
Kaynayan suyun içine köfteleri teker teker atıp 10 dk kaynatın, pişen köfteleri servis tabağına alıp arzu ederseniz tereyağda hafif kızartarark servis edin.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder