26 Eylül 2012 Çarşamba
KÖFTELER
KÖFTELER VE YAPIMI
Köfteler
Nefis sos tarifleriyle
4
HAZIRLANIŞI
Köfte için gerekli tüm malzemeleri derin bir kabın
içine alıp iyice yoğurun. Yaklaşık 10 dakika
yoğurduktan sonra üzerini streç filmle kapatıp
1-2 saat dinlendirin. Hazırladığınız harçtan parçalar
koparıp elinizle yuvarlayın. Parmak şeklinde köfteler
hazırlayın. Köfteleri ince bir tabaka halinde una
bulayın. Kızartma tavasına yeteri kadar ayçiçeği yağı
alıp ısıtın. Köfteleri tavaya alıp orta ateşte her tarafını
kızartıp servis tabağına alın. Sos için fesleğeni
ve sarımsağı mutfak robotunda çekin. Diğer
malzemeleri ekleyip karıştırın. Köfteleri sosla
birlikte servis yapın.
Fesleğen ve sarımsak soslu köfte
GEREKLİ MALZEME
• Yarım kg kıyma
• 1 yumurta
• 3-4 yemek kaşığı galeta unu
• 1 rendelenmiş soğan
• 2 diş dövülmüş sarımsak
• Tuz, karabiber,
• Kırmızı pul biber, kekik,
kimyon
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
FESLEĞENLİ VE
SARIMSAKLI SOS İÇİN
• Yarım demet taze fesleğen
• 4 diş sarımsak
• 1 su bardağı mayonez
• Yarım çay bardağı krema
• Yarım limonun suyu
• Tuz, karabiber
4-6 KİŞİLİK
5
6
HAZIRLANIŞI
Kıyma, ufalanmış ekmek içi, rendelenmiş soğan,
2 yumurta, kimyon, zeytinyağı, tuz ve karabiberi bir
kaba alıp iyice yoğurun. Köfte harcını yuvarlak yassı
köfteler şekline getirin. Tavaya çok az zeytinyağı
ekleyip ısıtın. Köfteleri önlü arkalı kızartın. Sıcak
olarak servis yapın. Sos için zeytinyağını sos
tenceresinde ısıtıp ince kıyılmış sarımsakları ve
Arnavut biberini ekleyin. 1 dakika pişirin.
Rendelenmiş limon kabukları, ince doğranmış
domatesler ve suyla çırpılmış domates püresini ilave
edin. Şekeri de ekleyip karıştırın ve 12 dakika pişirin.
Sirke ve mercanköşkleri ilave edip 5 dakika daha
ocakta tutun. Karabiberle tatlandırın. Ocaktan alıp
köftelerle birlikte servis yapın.
Kimyonlu köfte
GEREKLİ MALZEME
• 750 gr kıyma
• 4 dilim bayat ekmek içi
• 1 soğan
• 2 yumurta
• 2 tatlı kaşığı kimyon
• Yarım kahve
fincanı zeytinyağı
• Tuz, karabiber
ARRABİATA SOS İÇİN
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 sarımsak
• 1 yemek kaşığı
limon kabuğu rendesi
• 450 gr domates
• 1 acı Arnavut biberi
• 1 yemek kaşığı
domates püresi
• 150 ml su 1 tutam toz şeker
• 1 yemek kaşığı balzamik sirke
• 1 yemek kaşığı kıyılmış
mercanköşk • Karabiber
8 KİŞİLİK
7
8
9
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içinde kıyma, soğan, sarımsak,
bayat ekmek, tuz ve baharatları iyice yoğurun. Köfte
harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp
elinizle yuvarlayın. Unu bir tabağa alın. Köfteleri una
bulayın. Kızartma tavasında yeteri kadar ayçiçeği
yağını ısıtın. Köfteleri tavaya ekleyip her tarafını orta
ateşte kızartıp kağıt havlu serili bir tabağa alın.
Tereyağını derin bir tavada eritin. Üzerine tavla zarı
büyüklüğünde doğranmış domatesleri ekleyip
yumuşayıncaya kadar soteleyin. Toz fesleğen,
sarımsak tozu, karabiber ve tuzu ilave edip karıştırın.
Köfteleri tavaya ilave edin. Aralarına yumurtaları
kırın. Yumurtaların sarılarını az pişirin. Ocaktan
almaya yakın ince kıyılmış maydanozu ilave edip
ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Domates soslu yumurtalı köfte
GEREKLİ MALZEME
• Yarım kg kıyma
• 1 rendelenmiş soğan
• 2 diş dövülmüş sarımsak
• 2-3 dilim ufalanmış
bayat ekmek
• Tuz, karabiber
• Kırmızı pul biber,
kimyon, kekik
• 4 yumurta
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
• 2 su bardağı un
DOMATESLİ SOS İÇİN
• 3-4 domates
• 2 çay kaşığı toz fesleğen
• 4-5 dal ince
kıyılmış maydanoz
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• Tuz, karabiber
• Sarımsak tozu
4-6 KİŞİLİK
10
HAZIRLANIŞI
Soğanları rendeleyin. Derin bir kabın içine kıymayı
alın. Rendelenmiş soğan, ekmek içi, tuz ve
baharatları ekledikten sonra iyice yoğurun. Misket
şeklinde köfteler yapın. Köfteleri hafifçe unladıktan
sonra kızgın ayçiçeği yağında kızartın. Tereyağını
tencereye alın. Üzerine unu ilave edip kavurun.
Ardından suyu ekleyip sürekli karıştırarak beşamel sos yapın. Ocaktan alıp içine yoğurt ve dövülmüş
sarımsakları ekleyerek iyice karıştırın. Başka bir
tavada tereyağını eritip pul biberi ilave edin ve iyice
ısıtın. Servis tabağına önce köfteleri alın. Üzerine
yoğurtlu sosu döküp pul biberli yağı gezdirin ve
servis yapın.
Yoğurtlu köfte
GEREKLİ MALZEME
• 1 kg yağsız koyun kıyması
• 2 orta boy soğan
• 3-4 dilim bayat ekmek içi
• Tuz, karabiber, kimyon
• Kırmızı pul biber, kekik,
sarımsak tozu
• 1 su bardağı un
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
YOĞURTLU SOS İÇİN
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 3 yemek kaşığı un
• 2 su bardağı su
• 4-5 diş sarımsak
• 3 su bardağı yoğurt
• Kırmızı pul biber
• 1 yemek kaşığı tereyağı
6-8 KİŞİLİK
11
12
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içine rendelenmiş soğan, sarımsak,
kıyma, tuz, baharatlar ve yeteri kadar galeta unu
ekleyip iyice yoğurun. Üzerini streç filmle örtüp en
az 2-3 saat kadar dinlendirin. İstediğiniz köfte şeklini
verin. Bir tavaya ayçiçeği yağını alıp ısıtın. Köfteleri
hafifçe kızartın. Ayrı bir yerde domatesleri rendeleyin.
Başka bir tavaya 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
ilave edip ısıtın. Üzerine domatesleri ve domates
salçasını ekleyip orta ateşte 3-4 dakika kadar pişirin.
Şeker, tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Sosu
güveçteki köftelerin üzerine gezdirin. Üzerine 2-3
sivri biber ekleyin. Önceden ısıtılmış 180-200
dereceye ayarlanmış fırında 10 dakika pişirin. Ardından rendelenmiş kaşar peynirini de ekleyip,
peynir eriyip kızarıncaya kadar fırında pişirip servis
yapın.
Domates soslu ve kaşar peynirli köfte
GEREKLİ MALZEME
• 400 gr köftelik kıyma
• 1 soğan
• 2 diş sarımsak
• 2-3 yemek kaşığı galeta unu
• Tuz, karabiber
• Kırmızı pul biber,
kekik, kimyon
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
DOMATESLİ SOS İÇİN
• 4-5 büyük boy domates
• 1-2 yemek kaşığı
domates salçası
• 1 kesme şeker
• Tuz, karabiber
• 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
• 250 gr kaşar peyniri
• 2-3 sivri biber
4-6 KİŞİLİK
13
14
15
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içine ince bulguru alın. Üzerine yarım
su bardağı sıcak su ilave edip kapağını kapatın.
Bulgurlar şişip yumuşadıktan sonra üzerine unu
ekleyip karıştırın. Yaklaşık 10 dakika sonra irmik,
soğan, sarımsak ve salçayı ilave edip iyice yoğurun.
Sırayla yumurta, limon suyu ve baharatları ilave
edip 7-8 dakika kadar yoğurun. Elinizle misket
büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Tencereye yeteri kadar su alıp kaynamaya bırakın.
Kaynayan suya köfteleri ilave edip pişirin. Köfteler
suyun üzerine çıkınca kevgir yardımıyla tencereden
çıkarıp servis tabağına alın. Sos için bir tencereye
zeytinyağını alıp ısıtın. Sarımsakları ilave edip
pembeleşinceye kadar kavurun ve tencereden
çıkarın. Üzerine domates püresini ilave edip 1-2
dakika pişirin. Nar ekşisi, tuz ve karabiberi ekleyip
2 dakika daha pişirdikten sonra hazırladığınız
köfteleri tencereye alın. 1-2 taşım kaynatıp ocaktan
alın. Servis yapın.
Nar ekşili soslu bulgur köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 1 su bardağı ince bulgur
• 1 yumurta
• 1 yemek kaşığı irmik
• 2 yemek kaşığı un
• 1 rendelenmiş soğan
• 1 diş dövülmüş sarımsak
• Yarım limonun suyu
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• Tuz, karabiber Kimyon, kırmızı pul biber
NAR EKŞİLİ SOS İÇİN
• 1 su bardağı domates püresi
• 3 yemek kaşığı nar ekşisi
• 2 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz, karabiber
4-6 KİŞİLİK
16
HAZIRLANIŞI
Balıkların kılçığını çıkartıp etlerini mutfak robotunda
çekin. Bir kaseye alıp ince doğranmış taze soğan,
maydanoz, limon suyu, tuz ve baharatları ekleyip
iyice karıştırın. Karışımı 20 dakika buzdolabında
bekletin. Karışımdan parçalar kopartıp yuvarlayın ve
mısır ununa bulayarak kızgın yağda kızartın. Kağıt
havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün. Tarator
sos için tüm malzemeyi mutfak robotunda karıştırıp
köftelerle birlikte servis yapın.
Balık köftesi ve tarator sos
GEREKLİ MALZEME
• 1 kg mezgit
• 3 yemek kaşığı kıyılmış
maydanoz
• 2 taze soğan
• Kimyon
• 2 yemek kaşığı limon suyu
• Tuz, karabiber
• Mısır unu
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
TARATOR SOS İÇİN
• 1 bayat ekmek içi
• Yarım su bardağı ceviz içi
• 3 diş sarımsak
• 1 limonun suyu
• Yarım çay bardağı su
• Tuz
6-8 KİŞİLİK
17
18
HAZIRLANIŞI
Kuru fasulyeleri mutfak robotunda püre haline
getirin. Tuz, baharatlar, yarım su bardağı un, peynir,
maydanoz, kabartma tozu, yumurta sarısı ve
rendelenmiş soğanı ekleyip karıştırın. Elinizi hafif
yağlayıp karışımdan parçalar kopartın ve parmak
şeklinde köfteler hazırlayın. Önce una, çırpılmış
yumurtaya ve galeta ununa bulayıp kızgın yağda
kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını
süzdürün. Sos için, kırmızıbiberleri mutfak robotunda
püre haline getirin. Rendelenmiş sarımsak, tuz,
karabiber, maydanoz, labne peyniri ve yoğurt ekleyip
karıştırın. Köftelerin yanında servis yapın.
Kırmızıbiber soslu kuru fasulye köftesi
GEREKLİ MALZEME 00 gr haşlanmış
kuru fasulye
• 1 soğan
• 80 gr rendelenmiş
kaşar peyniri
• Yarım demet maydanoz
• 1 yumurta
• 1 yumurta sarısı
• 1 su bardağı un
• Yarım su bardağı galeta unu
• 1 paket kabartma tozu
• Tuz, karabiber
• Kırmızı pul biber
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
KIRMIZIBİBERLİ SOS İÇİN
• 5 közlenmiş kırmızıbiber
• 1 diş sarımsak
• Tuz, karabiber
• 3 yemek kaşığı
kıyılmış maydanoz
• 2 yemek kaşığı labne peyniri
• 1 yemek kaşığı yoğurt
6 KİŞİLİK
19
20
21
HAZIRLANIŞI
Hindi etini robotta çekerek kıyma haline getirin.
Yumurta, rendelenmiş portakal kabuğu, soğan,
sarımsak, maydanoz, galeta unu, tuz ve karabiber
ekleyip karıştırın. Karışımdan parçalar kopartıp
yuvarlayın ve cips kırıntısına bulayın. Kızgın yağda
kızartın. Sos için, avokadoyu ezin. Limon suyu,
biber sosu, limon ve rendelenmiş portakal kabuğu,
portakal suyu, sarımsak, maydanoz, krema, tuz ve
karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Köfteleri servis
tabağına alın. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirin.
Sosun üzerine de pul biber serpip servis yapın.
Avokado soslu hindi köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 500 gr hindi eti • 1 yumurta
• Tuz, karabiber • 1 tatlı kaşığı
rendelenmiş portakal kabuğu
• 3 yemek kaşığı kıyılmış
soğan • 1 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı galeta unu
• 1 su bardağı cips kırıntısı
• 2 yemek kaşığı kıyılmış
maydanoz
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
AVOKADOLU SOS İÇİN
• 1 avokado • 3 yemek kaşığı limon suyu • 1 yemek kaşığı
acı biber sosu • 1 tatlı kaşığı
rendelenmiş limon kabuğu
• 2 yemek kaşığı portakal suyu
• Yarım portakalın
rendelenmiş kabuğu
• 3 yemek kaşığı krema
• 1 diş sarımsak
• Kıyılmış maydanoz
• Tuz, karabiber, kırmızı pul
biber
4-6 KİŞİLİK
22
HAZIRLANIŞI
Ekmeği ıslatıp geniş bir kaba alın. Diğer malzemeleri
ekleyip yoğurun. Hamurdan parçalar kopartıp
parmak şeklinde köfteler hazırlayın. Köfteleri tavada
kızgın yağda kızartın. Yoğurtları bir kapta çırpın.
Sarımsak ve salatalığı rendeleyin. Tuz, ince kıyılmış
nane ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Köftelerin
yanında servis yapın.
Yoğurt soslu ekmek köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 1 bütün bayat ekmek
• 100 gr beyaz peynir
• 2 taze soğan
• 1 yumurta
• Tuz, karabiber
• Kimyon, kırmızı pul biber
• 3 yemek kaşığı
kıyılmış maydanoz
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
YOĞURTLU SOS İÇİN
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 yemek kaşığı
süzme yoğurt
• 1 diş sarımsak
• 1 salatalık
• 2 yemek kaşığı
ince kıyılmış nane
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz
4 KİŞİLİK
23
24
HAZIRLANIŞI
Kıymayı bir kaba alın. Sarımsak, soğan ve mantarları
rendeleyip, kırmızıbiberi küp doğrayarak ekleyin.
Diğer malzemeleri ekleyip yoğurun. Karışıma baton
şekli verip yağlanmış tepsiye yerleştirin. 200
dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Sos için tereyağını eritin. Küçük doğranmış soğanları
pembeleşinceye kadar kavurun. Et suyu, bulyon,
su ile inceltilmiş nişastayı ekleyin. Kaynayınca kısık ateşe alıp 30 dakika pişirin. Kremayı ekleyip 3-5
dakika kaynatın. Dilimlediğiniz köftelerin üzerine
sosu gezdirip servis yapın.
Krema soslu mantarlı köfte
GEREKLİ MALZEME
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 soğan
• 250 gr mantar
• 1 kırmızıbiber
• 1 diş sarımsak
• 3 dilim bayat ekmek içi
• 1 çay bardağı süt
• 1 kg kıyma
• 2 yumurta
• 2 dal taze kekik
• 2 yemek kaşığı kıyılmış
maydanoz
• Tuz, karabiber
KREMALI SOS İÇİN
• 3 su bardağı et suyu
• 1 et suyu bulyon
• 1 yemek kaşığı nişasta
• 2 arpacık soğan
• 1 çay bardağı krema
• 1 yemek kaşığı tereyağı
8 KİŞİLİK
25
26
27
HAZIRLANIŞI
Köfte için ayçiçeği yağı hariç tüm malzemeleri bir
kapta karıştırıp, iyice yoğurun. Köfte harcından
minik parçalar alıp misket şeklinde yuvarlayın.
Köfteler hazır olunca, kızartma tavasında iyice
ısıttığınız ayçiçeği yağında köfteleri kızartın. Sos
için, kabuklarını soyup, küçük küpler halinde
doğradığınız domatesleri zeytinyağında pişirin.
Salça ve tuzu ekleyin, sosun kıvamını ayarlamak
için yarım çay bardağı kadar su ekleyin. Ocaktan
almadan hemen önce mısırları sosa ilave edin.
Kızarmış misket köftelerin yanında servis yapın.
Mısırlı ve domates soslu peynirli köfte
GEREKLİ MALZEME
• 500 gr kıyma
• Yarım demet maydanoz
• 80 gr beyaz peynir
• 3 dilim bayat ekmek içi
(ufalanmış)
• 1 soğan
• 1 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 su bardağı ayçiçeği yağı
• Tuz, karabiber, kimyon
MISIRLI DOMATES SOSU İÇİN
• 2 domates
• 1 yemek kaşığı domates
salçası
• 1 yemek kaşığı
haşlanmış mısır
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz
4-6 KİŞİLİK
28
HAZIRLANIŞI
Biberleri ve taze soğanları çok ince doğrayın.
Maydanozları ince kıyın. Sarımsakları havanda ezin.
Köfte için gerekli malzemeleri bir kapta yoğurun.
Elinizle köfteler yapıp şişlere dizin. Köfteleri ızgarada
pişirin. Sos için krema, su, safran, süt, nişasta ve
tuzu derin bir kapta mikserle çırpın. Sos tenceresine
aktarıp kısık ateşte krema kıvamına gelinceye kadar
pişirin. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Köfteleri sosla
birlikte servis yapın.
Kremalı, safran soslu şiş köfte
GEREKLİ MALZEME
• 500 gr kıyma
• 1 dolmalık kırmızıbiber
• 1 dolmalık yeşil biber
• 1 dolmalık sarı biber
• 5 taze soğan
• Çeyrek demet maydanoz
• 2 diş sarımsak
KREMALI SAFRAN
SOSU İÇİN
• 1 su bardağı krema
• 1 çay bardağı süt
• 1 çay bardağı su
• 1 tutam toz safran
• 2 yemek kaşığı nişasta
• 1 tutam tuz
4-6 KİŞİLİK
29
30
HAZIRLANIŞI
Bulguru bir kaba alıp üzerine sıcak su gezdirin ve
üzerine kapak kapatarak yumuşaması için 20 dakika
bekletin. Nohut, soğan, maydanoz, yumurta,
kabartma tozu, galeta unu ve baharatları mutfak
robotunda çekerek püre haline getirin. Geniş bir
kaba aktarıp bulguru da ekleyip yoğurun. Karışımı
2 saat buzdolabında dinlendirin. Karışımdan parçalar
kopartıp yuvarlayın ve tavada ısıttığınız ayçiçeği
yağında kızartın. Sos için gerekli malzemeleri bir
kapta karıştırın. Kıvamı inceltmek için gerekirse su
ekleyip tekrar karıştırın ve nohut köftelerinin üzerine
gezdirip servis yapın.
Tahin soslu nohut köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 1 su bardağı haşlanmış
nohut
• 1 çay bardağı bulgur
• 1 soğan, ince kıyılmış
• 3 diş sarımsak
• Yarım demet ince kıyılmış
maydanoz
• 1 yumurta
• Tuz, karabiber
• Kimyon, kırmızı pul biber
• 3 yemek kaşığı galeta unu
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
TAHİNLİ SOS İÇİN
• 1 su bardağı tahin
• 2 limonun suyu
• 1/4 çay bardağı su
• 2 diş sarımsak
• Kıyılmış maydanoz
• Tuz, karabiber,
kırmızı pul biber
4-6 KİŞİLİK
31
32
33
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içine köfte için gerekli malzemeleri
alıp iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar
koparıp köfte şekli verin. Tavaya yeteri kadar
ayçiçeği yağı alıp ısıtın. Üzerine hazırladığınız
köfteleri ekleyip her iki tarafını da kızartıp servis
tabağına alın. Sos için gerekli malzemeleri mutfak
robotunda iyice karıştırın. Köftelerle birlikte servis
yapın.
Barbekü soslu tavuk köftesi GEREKLİ MALZEME
• Yarım kg tavuk kıyması
(göğüs filetodan çekilmiş)
• 1 yumurta
• 1 rendelenmiş soğan
• 2 diş dövülmüş sarımsak
• 1/5 demet ince kıyılmış
maydanoz
• 3-4 yemek kaşığı galeta unu
• Tuz, karabiber, köri, kekik,
kimyon, kırmızı pul biber
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
BARBEKÜ SOS İÇİN
• 100 ml ketçap
• ¼ rendelenmiş soğan
• 2 yemek kaşığı
worcestershire sosu
• 1 tatlı kaşığı dijon hardalı
• 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
• 1 yemek kaşığı toz şeker
• 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
• Tuz, karabiber
• Zencefil, kırmızı pul biber
4-6 KİŞİLİK
34
HAZIRLANIŞI
Köfte için gerekli malzemeleri derin bir kabın içine
alıp iyice yoğurun. Elinizi ıslatıp ceviz büyüklüğünde
parçalar koparıp köfte şekli verin. Bir tepsiye aralıklı
olarak dizip derin dondurucuda 30 dakika bekletin.
Tavaya yeteri kadar ayçiçeği yağı alıp ısıtın. Derin
dondurucudan çıkardığınız köfteleri orta ateşte
kızartın. Sos için, sos tenceresine yağları ve unu
aktarıp sürekli karıştırarak kavurun. Su ve bulyonu
ekleyip koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırın.
Servis tabağına köfteleri alın. Üzerine sosu gezdirip
servis yapın.
Soslu patates köftesi
GEREKLİ MALZEME
• Yarım kg yağsız kıyma
• 1 rendelenmiş soğan
• 1 yumurta
• ¼ su bardağı krema
• 2 haşlanmış ve ezilmiş
patates patates
• Tuz, karabiber
• Kekik, kimyon
• Kızartmak için ayçiçeği yağı
SOS İÇİN
• 1 su bardağı su
• 1 et suyu bulyon
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
• 2 yemek kaşığı un
4-6 KİŞİLİK
35
36
HAZIRLANIŞI
Bulguru derin bir kabın içine alıp, üzerini geçecek
kadar sıcak su ekleyin. Bulgurun üzerini kapatın.
Yumuşadıktan sonra ortasını açıp yumurta, tuz ve
baharatları ekleyip karıştırın. Yaklaşık 1 saat kadar
dinlendirdikten sonra elinizi ıslatarak misket köfteler
hazırlayın. Tepsiye un serpip köfteleri ekleyin. Hafifçe
sallayarak unun köftelere bulaşmasını sağlayın.
Tencereye yeteri kadar su koyup kaynatın.
Hazırladığınız köfteleri kevgire alıp fazla ununu
silkeleyin. Suya ekleyip pişirin. Sos için tencereye
zeytinyağını ve ince kıydığınız sarımsakları alıp hafif
kavurun. Üzerine salçaları ekleyip pişirmeye devam
edin. Nar ekşisi, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
Ocaktan almaya yakın maydanozu ve naneyi ekleyip
karıştırın. Ocaktan alıp pişen köftelerin üzerine sosu
gezdirin. Karıştırıp sıcak olarak servis yapın.
Nar ekşili soslu arap köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 1.5 su bardağı ince bulgur
• 1 yumurta
• Tuz, karabiber
• Kimyon, kırmızı pul biber
• Yeteri kadar sıcak su
• 1 su bardağı un
NAR EKŞİLİ SOS İÇİN
• Yarım çay bardağı nar ekşisi
• 2 yemek kaşığı
domates salçası
• 1 yemek kaşığı
acı biber salçası
• 3 diş sarımsak
• Yarım demet
ince kıyılmış maydanoz
• Yarım demet
ince kıyılmış nane
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz, karabiber
4-6 KİŞİLİK
37
38
Köfte malzemesini derin bir kabın içine alıp iyice
yoğurun. Üzerini streç filmle örtüp buzdolabında
dinlendirin. Yufkaların ikisini 8 üçgene bölün.
Üçgenlerden biraz daha küçük olacak şekilde
köfteler hazırlayın. Yufkanın kenarına köfteleri
yerleştirip sarın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
Üzerine ayçiçeği yağı sürüp önceden ısıtılmış 180
derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sos için su,
bulyon ve domates püresini tencereye alıp pişirin.
Orta ateşte 5 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın.
Pişen yufkalı köfteleri servis tabağına alın. Üzerine
domatesli sosu gezdirin. Çırpılmış yoğurdu da
üzerine gezdirdikten sonra kızdırdığınız pul biberli
tereyağını ekleyip servis yapın.
Yoğurtlu, domates soslu yufkalı köfte
GEREKLİ MALZEME
• 2 yufka
• Ayçiçeği yağı
KÖFTE İÇİN
• Yarım kg az yağlı kıyma
• 1 rendelenmiş soğan
• 2 diş ezilmiş sarımsak
• 6-7 dal ince kıyılmış
maydanoz
• Tuz, karabiber
• Kimyon, kekik,
kırmızı pul biber
YOĞURTLU DOMATES
SOS İÇİN
• 1 su bardağı su
• 1 et suyu bulyon
• 1 çay bardağı
domates püresi
ÜZERİ İÇİN
• 2 su bardağı yoğurt
• 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
• 1 yemek kaşığı tereyağı
4-6 KİŞİLİK
39
40
HAZIRLANIŞI
Derin bir kaba kıymayı alın. Yoğurt, irmik, rendelenmiş
soğan ve dövülmüş sarımsakları ekleyin.
Karabiber, kırmızıbiber, kimyon ve tuzu ekleyin. İyice
yoğurup 1 saat buzdolabında bekletin. Dinlendirilmiş
köfte harcından ufak parçalar koparıp yuvarlak yassı
köfteler hazırlayın. Izgara ya da yapışmaz yüzeyli
tavada orta ateşte pişirin. Sos için, sos tenceresinde
tereyağını eritin. Parmesan peynirini ekleyin ve
sürekli karıştırın. Eriyince krema ve karabiberi ekleyin
ve karıştırıp ocaktan alın. Köftelerin üzerine gezdirip
servis yapın.
Yoğurtlu irmik köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 400 gr kıyma
• 1 çay bardağı yoğurt
• 1 çay bardağı irmik
• 1 soğan
• 3 diş sarımsak
• Tuz, kırmızı toz biber, kimyon
• 3 çay kaşığı karabiber
PEYNİRLİ SOS İÇİN
• Yarım çay bardağı
rendelenmiş parmesan peyniri
• Yarım çay bardağı krema
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• Karabiber
4-6 KİŞİLİK
41
42
HAZIRLANIŞI Bayat tost ekmeklerini suyla ıslatıp ufalayın.
Bademleri havanda ezip bir kapta ıslatın ve
yumuşamasını sağlayın. Kuşbaşı doğranmış ve suyu
süzülmüş domatesleri, rendelenmiş soğanları, ince
doğranmış taze soğanı ve ince kıyılmış maydanozu
bir kaba alın. Salça, un, yumurta, ekmek, badem,
tuz, karabiber ve dövülmüş sarımsağı ekleyin. İyice
yoğurup oval şekilli köfteler hazırlayın. Köfteleri
galeta ununa bulayıp zeytinyağında kızartın. Sos için
maydanoz, dereotu ve taze soğanı ince kıyın.
Zeytinyağı, limon suyu ve yeşillikleri karıştırın ve
köftelerle birlikte servis yapın.
Bademli köfte
GEREKLİ MALZEME
• 250 gr taze badem
• 3 dilim bayat tost ekmeği
• 2 domates
• 2 soğan
• Yarım demet taze soğan
• 20 dal maydanoz
• 1 yemek kaşığı domates
salçası
• 2 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı un
• 1 yumurta
• Yarım su bardağı galeta unu
• Kızartmak için zeytinyağı
• Tuz, karabiber
TAZE SOĞANLI SOS İÇİN
• 4 taze soğan
• 15 dal maydanoz
• 15 dal dereotu
• 1 yemek kaşığı limon suyu
• 1 çay bardağı zeytinyağı
4-6 KİŞİLİK
43
44
HAZIRLANIŞI
Enginarların kabuklarını soyup limonlu suda
bekletin. Suyu tencereye alıp kaynatın. Tuz ekleyin.
Enginarları kaynar suda yumuşayıncaya kadar
pişirin. Çatalla ezip püre haline getirin. Sos için
tereyağını bir tavada eritin. Unu ilave edip 3 dakika
karıştırarak kavurun. Sütü ilave edin. Enginar püresi,
rendelenmiş kaşar peyniri, tuz, karabiber ve kıyılmış
maydanozu ekleyip karıştırın. Karışımı yağlanmış
tepsiye bir cm kalınlığında yayıp soğumaya bırakın.
Köfteleri istediğiniz şekilde hazırlayın. Yumurtaları
bir kapta çırpın. Enginar köftelerini sırasıyla un,
yumurta ve galeta ununa bulayın. Zeytinyağında
kızartın. Beşamel sosla birlikte servis yapın.
Beşamel soslu enginar köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 6 enginar
• 1 limon
• 4 su bardağı su
• 50 gr kaşar peyniri
• 1 demet maydanoz
• 3 yumurta
• Kızartmak için zeytinyağı
• 1 su bardağı galeta unu
• 1 su bardağı un
BEŞAMEL SOS İÇİN
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 su bardağı un
• 1 su bardağı süt
• Tuz, karabiber
4-6 KİŞİLİK 45
46
HAZIRLANIŞI
Maydanoz ve fesleğenin saplarını ayıklayın ve
yapraklarını ince kıyın. Soğanı küp şeklinde
doğrayın. Soğanı tereyağında 5 dakika kavurun. Tuz
ve karabiberle tatlandırıp karıştırın ve ocaktan alıp
soğumaya bırakın. Beyaz peyniri ezin ve yumurtayla
bir kapta karıştırın. Başka bir kapta irmiği kaşar
peyniriyle karıştırın. İki peynirli karışımı bir kapta
birleştirin. Kavrulmuş soğanları ve yeşillikleri ilave
edin. Kapağını kapatıp 1 saat buzdolabında bekletin
ve sonrasında yuvarlak şekillendirin. Sos için,
domatesleri ufak küp şeklinde doğrayın. Sarımsakları
ezin. Dolmalık fıstıkları yapışmaz yüzeyli bir
tavada kavurun. Zeytinyağını bir tavada ısıtın.
Domates ve sarımsağı ilave edip 5 dakika pişirin.
Tuz ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın. Bir
tencerede tuzlu su kaynatın. Peynirli karışımdan
kaşıkla parçalar alıp suya aktarın. Yaklaşık 5 dakika
pişirip kevgirle sudan çıkarın. Kağıt havlu üzerinde
süzüp dolmalık fıstıklarla süsleyin ve domates
sosuyla beraber servis yapın.
Fıstıklı, domates soslu peynir köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 300 gr beyaz peynir
• 1 demet maydanoz
• 1 demet fesleğen
• 1 soğan
• 20 gr tereyağı
• 1 yumurta
• 120 gr irmik
• 100 gr rendelenmiş
taze kaşar peyniri
FISTIKLI
DOMATES SOS İÇİN
• 8 domates
• 3 diş sarımsak
• 20 gr dolmalık fıstık
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz, karabiber
4 KİŞİLİK
47
48
HAZIRLANIŞI
Haşlanmış yarma buğdayı yarım su bardağı sıcak su
ve tuzla birlikte bir kapta yoğurun. Yumuşak bir harç
yoğurup fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
Tereyağını tencerede eritip ince kıyılmış soğanları
kavurun. Domatesleri rendeleyip biber salçasıyla
karıştırın ve soğanlara ekleyin. 2-3 dakika pişirip
et suyunu ilave edin. Et suyu kaynayınca köfteleri
aktarıp yaklaşık 40 dakika pişirin. Patlıcanları alaca
soyup uzunlamasına dörde bölün. 3 cm uzunluğunda
kesip, tuzlu su dolu bir kapta bekletin.
Biberleri de 3 cm uzunluğunda doğrayın. Ayçiçeği
yağını ısıtın. Patlıcanları hafif kızartıp bir kaba alın. Daha sonra biberleri de aynı yağda kızartın. Kızarmış
biber, tuz ve patlıcanları kaynamakta olan köfteli
suya aktarın. 10 dakika sonra ocaktan alın. Sos için
domatesleri çok ufak doğrayın. Zeytinyağını tavada
ısıtıp ince doğranmış sarımsakları kavurun.
Domatesleri aktarın ve ezilinceye kadar iyice pişirin.
Ocaktan alıp tuz ve karabiberle tatlandırın. Köftelerin
yanında servis yapın.
Domates soslu ve
patlıcanlı buğday köftesi
GEREKLİ MALZEME
• 1 su bardağı haşlanmış
yarma buğday
• 600 gr patlıcan
• 150 gr sivri biber
• 50 gr tereyağı
• 2 soğan
• 2 domates
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• 5 su bardağı et suyu
• 125 ml ayçiçeği yağı
• Tuz
DOMATESLİ SOS İÇİN
• 3 domates
• 2 diş sarımsak
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz, karabiber
4-6 KİŞİLİK
49
50
Fihrist
Avokado soslu hindi köftesi 21
Bademli köfte 42
Balık köftesi ve tarator sos 17
Barbekü soslu tavuk köftesi 33
Beşamel soslu enginar köftesi 45
Domates soslu ve kaşar peynirli köfte 12
Domates soslu ve patlıcanlı
buğday köftesi 48
Domates soslu yumurtalı köfte 9
Fesleğen ve sarımsak soslu köfte 4
Fıstıklı domates soslu peynir köftesi 46
Kırmızıbiber soslu kuru fasulye köftesi 18
Kimyonlu köfte 6
Krema soslu mantarlı köfte 24
Kremalı, safran soslu şiş köfte 28
Mısırlı, domates soslu peynirli köfte 27
Nar ekşili soslu arap köftesi 36
Nar ekşili soslu bulgur köftesi 15 Soslu patates köftesi 4
Tahin soslu nohut köftesi 30
Yoğurt soslu ekmek köftesi 22
Yoğurtlu irmik köftesi 40
Yoğurtlu köfte 10
Yoğurtlu, domates soslu yufkalı köfte 39
TEMMUZ 2011 SAYI: 176
YAYINCI
Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.
© Lezzet Dergisi, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. tarafından T.C. yasalarına uygun olarak yayınlanmaktadır.
Lezzet Dergisi, “Marifetli Mutfak” ekinin isim ve yayın hakkı Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’ye aittir.
Lezzet Dergisi, “Marifetli Mutfak” ekinde yayınlanan haber, yazı, fotoğraf, yemek tarifi, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır.
İzinsiz kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz. “Marifetli Mutfak” eki, Lezzet Dergisi tarafından hazırlanmıştır.
Baskı
Le Color / Levent Print City Tel: 0212 637 15 30
Lezzet Lezzet
HEPSİ DENENMİŞ,
HEPSİ BİRBİRİNDEN
LEZZETLİ DAHA ÇOK
KÖFTE TARİFİ İÇİN
lezzet.com.tr
ADRESİNİ TIKLAYIN
MARİFETLİ MUTFAK
HAZIRLANIŞI
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder