
Cevizli sucuk
nefis bir tatlı
çerezdir aslında ve pek çok yöremizde yapılır. Mardin yapımı cevizli sucuğun
özelliği ise üzüm şırası ve beyaz toprak kullanılarak yapılmasıdır. Cevizler
yıkanır
ıslakken ipe dizilir.
Bu arada üzüm şırası da hazırlanır
içine biraz un
ve beyaz toprak atılır. Cevizler karışıma batırılıp zaman geçirmeden
çıkarılır
kurutulur. İsteğe
göre 30 dakika sonra yemden karışıma sokulur ve kurutulur. Buna 'çifte
batırılmış' denir. Cevizli sucuk yapımında kullanılan ve 'beyaz toprak' demlen
özel toprak
özellikle Mardin
merkez ilçeye bağlı Zinnar Köyü'nden ve yerin 5-6 metre derinliğinden çıkarılır.
Aynı yerde yetişen kokulu
ince kabuklu Zinardı
üzümü de cevizli sucuk gibi çok tatlı ve lezzetli olmasının nedeni belki de bu
topraktır.Ölçüleri göz kararı hazırlayabilirsiniz.. Çok koyu bir kıvamı da olmayacak çok akışkanda..
pekmez
su
nişasta
pudra şekeri
ceviz
ip
Pekmez
nişasta
su
sekerle bir bulamac
hazırlanır.Ceviz kopmayacak bir ipe dizilir ve bulamaca batırılıp
çıkarılır.2-3gün ipe asılı vaziyette kuru bir yerde kurutulur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder