28 Aralık 2012 Cuma

CEVİZLİ SUCUK YAPIMI

Cevizli Sucuk Tarifi - Cevizli Sucuk Yapılışı
Cevizli sucuk nefis bir tatlı çerezdir aslında ve pek çok yöremizde yapılır. Mardin yapımı cevizli sucuğun özelliği ise üzüm şırası ve beyaz toprak kullanılarak yapılmasıdır. Cevizler yıkanır ıslakken ipe dizilir. Bu arada üzüm şırası da hazırlanır içine biraz un ve beyaz toprak atılır. Cevizler karışıma batırılıp zaman geçirmeden çıkarılır kurutulur. İsteğe göre 30 dakika sonra yemden karışıma sokulur ve kurutulur. Buna 'çifte batırılmış' denir. Cevizli sucuk yapımında kullanılan ve 'beyaz toprak' demlen özel toprak özellikle Mardin merkez ilçeye bağlı Zinnar Köyü'nden ve yerin 5-6 metre derinliğinden çıkarılır. Aynı yerde yetişen kokulu ince kabuklu Zinardı üzümü de cevizli sucuk gibi çok tatlı ve lezzetli olmasının nedeni belki de bu topraktır.
Ölçüleri göz kararı hazırlayabilirsiniz.. Çok koyu bir kıvamı da olmayacak çok akışkanda..

pekmez
su
nişasta
pudra şekeri
ceviz
ip

Pekmeznişastasusekerle bir bulamac hazırlanır.Ceviz kopmayacak bir ipe dizilir ve bulamaca batırılıp çıkarılır.2-3gün ipe asılı vaziyette kuru bir yerde kurutulur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder