31 Aralık 2012 Pazartesi

YILBAŞI HİNDİSİ


Hindi etinin pişmesi zordur. Lezzetli ve ağızda dağılan bir hindi için seçeceğiniz fırın kabı çok önemlidir. Derin fırın tepsilerinde hindi kızarmaktan çok buharda pişmiş tadına sahip olabilir. Bu nedenle dayanıklı ve sığ bir tepsi tercih etmenizi öneririz. Hazır satılan alüminyum folyo şeklindeki tepsilere kesinlikle güvenmeyin. Piştikten sonra daha da ağırlaşan eti fırından çıkarmak kolay olmayacaktır.
Hindinin lezzetinde doldurma kısmı önemli bir rol oynar. İçerisine katacağınız baharatlar ve sebzeler ile değişik kokular elde edebilirsiniz. Ancak hazır olması maksadıyla hindiyi önceden doldurmayı kesinlikle unutun. Çünkü çiğ et içerisine koyacağınız malzemeler kısa sürde bozulacaktır. Hindinizi sadece çöpe atmakla kalmaz, zehirlenme gibi sıkıcı bir durumla da karşı karşıya kalabilirsiniz.
Eğer hindi fırına koyar koymaz kızarmaya başladıysa üzerine alüminyum folyodan bir çadır kurabilirsiniz. Aksi takdirde pişmiş sandığınız hindinin içi çiğ kalabilir.
Pişirme torbaları da uygun bir alternatif olabilir. Tüm tadı, kokusu ve suyu içerisinde kalacağı için hindiniz dilediğiniz lezzete kavuşacaktır.
 
Özellikle Yılbaşı Hindisini pişirmek emek ister. Lezzetli bir hindi nasıl pişirilir işin sırrını aşağıda anlatacağız.Bir çok şefle yaptığımız ortak görüşmelerde Hindi pişirmenin püf noktalarını nasıl dikkat edilmesi gerektiğini ve Biraz zahmetli görünse de hindinin lezzetine değecek bir şey olduğunu belirtmişlerdir. ŞimdidenKolay gelsin!trans Hindi Eti Nasıl Pişirilir
Yılbaşında Kaç kilogramlık hindiye ihtiyacınız var?
Misafir başına 650 gram diye hesaplayabilirsiniz. Çocukları yaşlarına ve iştahlarına göre değerlendirmenizde fayda var. Bu metotla hesaplayıp aldığınız hindi herkesi memnun edeceği gibi ertesi günde sizi ne yemek yapalım derdinden kurtarır.
Hindiyi Nasıl pişireceğiz?
Dondurulmuş hindi pişirecekseniz hindiyi 24 saat önceden normal buzdolabı bölümüne alın. Pişirmeden önce tamamen çözülmüş olmasına dikkat edin. Çözülen hindiyi bol soğuk suyla iyice yıkayın ve hindinin içini, dışını kâğıt havluyla kurulayın. Üç limonun suyunu sıkın, bu suyla hindiyi ovalayın. Bir saat buzdolabında bekletin. Boyun, ciğer, sakatat bölümlerini ayırın. Bunları ayrıca haşlayıp elde edeceğiniz suyu hindiye sos yaparken kullanabilirsiniz.
Hindinin içine koymak istediğiniz malzemeyi kaşık yardımıyla doldurun. Sağlam bir iplikle hindinin kesilmiş olan gövdesini dikin. Ayaklarını birbirine bağlayın. Hindinin içi hemen pişirilmeden önce doldurulmalıdır. Önceden doldurur ve yarım saatten fazla bekletirseniz. İçinde bakteri üremesine sebep olursunuz.
Fırın tepsisini alüminyum folyo ile kaplayın hindiyi göğüs kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Yağ, baharat karışımını sürün. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Fırın termometresini hindinin göğsüne saplayın kemiğine gelmemesine dikkat edin.
Fırını 230 derecede veya 6 gaz ayarında önceden 15 dakika ısıtın. Hindiyi fırına koyduğunuzda sıcaklığı 180 derece, 4 gaz ayarına indirip toplam pişme süresinin ¾ ü bu sıcaklıkta yapın. Kalan sürede ise sıcaklık 160 derece 2 – 3 gaz ayarında olsun.
Hindinin pişme süresi:
  • 2 – 4,5 kg için 2 – 3 saat
  • 5 – 7,5 kg için 3 – 4 saat
  • 8 – 12,5kg için 4 – 5 saatHindi pişerken kurumaması için ne yapılmalı
    1. Fırına ayrı bir tepsi içinde su koyun. Bütün pişme süresince bu suyu kontrol edin bitmesin.
    2. Pişme sırasında tepside oluşan su ve bir miktar tereyağını enjeksiyona çekin her yarım saatte hindiye farklı tarafından enjekte edin. Aynı zamanda kaşık lada bu suyu hindinin üzerine gezdirip tekrar örtün.
    3. 250 ml beyaz şarabı kaynatmadan ısıtın alkolünün uçmasını sağlayın. Hindiyi fırında pişirmeye başladıktan bir saat sonra bu şarabı üzerine döküp tekrar fırına verin. Özel lezzetli gravy sos elde etmenin yollarından biride tepside biriken bu sudur.
    4. Pişme süresinin son 1- 1,5 saatinde hindinin üzerini açın üstü kızarsın.
    5. Hindinizin üstü glaze olsun istiyorsanız. Fırından almadan 10 – 15 dakika önce 4 çorba kaşığı balı sıcak suyla biraz inceltin. Ve fırça ile hindinin üzerine sürün. Böylelikle hem parlak, nar gibi kızarmış hem de hafif tatlanmış bir hindiye sahip olursunuz.
    6. Hindinizi pişirirken alt üst etmenize gerek yoktur.
    Hindiyi fırında aldıktan sonra tekrar üstünü kapayıp oda sıcaklığında 30 dakika dinlenmeye bırakın. Bu süre içerisinde hindi pişme müddetince saldığı suyu geri çekecek ve daha kolay servis yapılır hale gelecek.
Fırın termometreniz varsa termometre 85 dereceyi (190F) gösterdiğinde hindiniz pişmiş demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder