24 Aralık 2012 Pazartesi

KAHVALTILIKLAR



Krem Peynirli Sandviç Poğaça:
Hamuru İçin:
  • 1 yumurta
  • 3/4 su bardağıılık süt
  • 1 paket toz maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 3/4 su bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı dolusu çökelek
  • 5-6 dal ince doğranmış maydanoz
  • Aldığı kadar un
  • Tuz
Üzeri İçin:
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
  • Çörekotu
Poğaçaların Arası İçin:
  • 3 yemek kaşığı krem peynir
  • 3-4 dal ince doğranmış dereotu
Hamur malzemelerini karıştırıp ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlanmış bir fırın tepsisine dizin. Üzeri için yumurta ve sıvıyağı karıştırıp poğaçaların üstüne sürün ve çörekotu serpin. Tepsi mayasını bekleyip 190 derece fırında pişirin.
Krem peyniri ve dereotunu karıştırın. Poğaçaları oda sıcaklığına gelince enine ikiye bölüp aralarına krem peynirli harçtan sürüp servis tabağına alın.
Afiyet olsun.
 

Peynir Salatası:
  • 250 gr. beyaz peynir
  • 1 adet çarliston biber
  • 3-4 dal maydanoz
  • 3-4 dal dereotu
  • 2-3 dal taze nane
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
Peyniri çatalla ezin ve bir kaseye alın. Minik küpler halinde doğradığınız biberi, ince doğranmış yeşillikleri, baharatları ve zeytinyağını da ekleyip hepsini iyice karıştırın ve vir servis tabağına alıp servis yapın.
Afiyet olsun.



Menemen:
  • 3 adet çarliston biber
  • 1 adet soğan
  • 3 adet rendelenmiş domates
  • 2 adet yumurta
  • Tuz, sıvıyağ
Soğanı ince doğrayıp az sıvıyağda kavuralım. Kavrulan soğanlara küp halinde doğradığımız biberlerive tuzu ekleyelim. 2-3 dakika kavurduktan sonra rendelenmiş domatesleri biberlere ilave edin ve kısık ateşte biberler yumuşayana kadar pişirin.
Yumurtaları bir kasede iyice çırpın ve biberlerin üstüne döküp iyice karıştın. Yumurtalar pişince ocağın altını kapatın.
Afiyet olsun.


 


Mısır Unlu Pırasalı Kek:
  • 2 yumurta
  • 2 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1,5 çay bardağı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım)
  • 3 adet pırasanın beyaz kısımları
  • 1 adet haşlanmış havuç
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 su bardağı mısır unu
  • 1 paket kabartma tozu (ben mahlep ve susam çeşnili olandan kullandım)
  • Tuz, kırmızı pulbiber, susam
Yumurta ve sıvıları derin bir kapta çırpın. Mısır ununu, tuz ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya dema edin.
Pırasaları ince ince doğrayın. Kırmızı biber ve havucu minik küpler halinde doğrayın.Kek hamuruna ekleyip kaşıkla iyice karıştırın. Yağlanmış tepsiye dökün. (Ben dikdörtgen borcama döktüm ama ince oldu. Kare borcamda daha kalın bir kek olabilir). Üzerine susam serpin.
170 derece fırında 35-40 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun.


Pazılı Çelenk:
  • 2 adet simit (çok taze ve çıtır olmazsa daha iyi olur)
  • 1/2 demet pazı
  • 1 adet soğan
  • 1 yumurta
  • 2-3 yemek kaşığı ezilmiş beyaz peynir
  • Tuz, sıvıyağ, karabiber
Soğanı minik küp halinde doğrayıp sıvıyağ döktüğünüz yavada kavurun. Üstüne ince doğranmış pazıları ilave edin. Tuz ve karabiberi ekleyin. Pazılar yumuşamaya başlayınca önce yumurtayı karıştırıp pazılara ekleyin. Ocağı kapatmaya yakın beyaz peyniri de ilave edip biraz karıştırın ve ocağın altını kapatın.
Simitleri enine ikiye kesin. Pazılı harcı simitlerin iç kısımlarına paylaştırın ve 200 derece fırında 10 dakika kadar pişirin. Sıcakken servis yapın.
Afiyet olsun.
 




Lütenitsa:
  • 3 kg közlenmiş kırmızı biber
  • 4-5 adet közlenmiş kemer patlıcan
  • 1 kg rendelenmiş havuç
  • 1/2 kg rendelenmiş soğan
  • 2 kilo rendelenmiş domates
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • Tuz
Rendelenmiş soğan, domates ve havucu tencerede kaynatın. 10-15 dakika kadar kısık ateşte kaynadıktan sonra içine satır kıyması yapar gibi iyice doğradığınız közlenmiş biber ve patlıcanları kabuklarını soyup domateslere ilave edin. Sos kaynarken koyulaşınca üstüne tuz ve sıvıyağını ilave edin. Sıvıyağı sosu sürekli karıştırarak yedirin. 5-6 dakika daha karıştırarak kaynatıp sosun altını kapatın. Cam kavanozlara paylaştırıp kapaklarını kapatın. Derin ve büyük bir tencereye su koyup içine kapağını sıkıca kapattığınız kavanozları yerleştirin. Su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar kavanozları kaynayan suyun içinde tutup dikkatlice suyun içinden çıkarıp sıcakken ters çevirip düz bir zemine alın. Soğuyunca kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.
Afiyet olsun.


Dereotlu Poğaça:
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta (sarısı üzerine)
  • 1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ
  • 100 gr labne peyniri
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 4-5 dal ince doğranmış dereotu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz, çörek otu
Yoğurt, yumurtanın akı, sıvıyağ, tereyağ ve labne peynirini bir yoğurma kabı içinde karıştırın. Sonra elenmiş un, mahlep, kabartma tozu ve dereotunu da ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru biraz dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üstlerine yumurta sarısını sürüp çörek otunu serpin. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.


Patatesli Peynirli Rulo Börek:
  • 3 adet hazır yufka
  • 5-6 adet iri patates
  • Yarım kilo böreklik peynir
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • Tuz, karabiber, pulbiber
Patatesleri haşlayıp rendeleyin ya da ezin. Ezilmiş patateslere peyniri ufalayarak ilave edin. Süt, yumurta,tuz ve baharatları da ekleyerek boza kıvamında bir harç elde edin. İlk yufkayı tezgaha serin. Patatesli harcın 1/3′ünü ilk yufkanın heryerine gelecek şekilde yayın. Diğer yufkayı üzerine harç sürdüğümüz ilk yufkanın üstüne serip aynı işleme 3 yufka bitinceye kadar devam edin. Sonra bir ucundan sarmaya başlayarak böreği rulo haline getirin. İkiye ya da üçe bölerek buzdolabında 2-3 saat muhafaza edin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dilimler halinde kesip dilimleri yatık biçimde yerleştirin. 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun.
 

Fırında Mısır Unlu Kabak Mücver:
  • 4-5 adet iri kabak
  • 3-4 adet taze soğan
  • 6-7 dal maydanoz
  • 6-7 dal dereotu
  • 3-4 dal taze nane
  • 4 tepeleme yemek kaşığı mısır unu
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz, pulbiber
Derin bir kaba yıkayıp soyduğunuz kabakları rendeleyin. Üstüne ince doğranmış yeşillikler, yumurta, sıvıyağ, mısır unu ve kabartma tozunu, tuz ve pulbiberle birlikte ekleyip kaşıkla iyice karıştırın. Yağlanmış borcama karışımı yayın ve 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun.


Közlenmiş Patlıcan Salatası :
  • 5 adet patlıcan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet taze soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • 5-6 dal maydanoz
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarmısak
  • Tuz, zeytinyağ, yarım limonun suyu
Patlıcan ve kırmızı biberleri közleyin ve minik olarak doğrayın.(Ben kırmızı biberleri közlemeyi unutunca içine çiğ olarak doğradım ama siz mutlaka közleyin:) ) Taze soğan ve maydanozları ince olarak doğrayın. Kuru soğan ve domatesleri minik küpler halinde doğrayın. Samısağı rendeleyin. Zeytinyağ, tuz ve limon suyunu da ekleyip hepsini karıştırın. Servis tabağına alın.
Afiyet olsun.


Peynirli Mahlepli Poğaça:
  • 1/2 paket margarin(tereyağ tercih edebilirsiniz)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un
  • 1 paket kabartma tozu
İç harcı için:
  • 100 gr kadar beyaz peynir
Üstü İçin:
  • 1 yumurtanın sarısı
Hamur malzemelerini yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlak şekilde açıp ezilmiş beyaz peynirden ortasına yerleştirin ve yarım ay şeklinde hamuru kapatın. Üstlerine yumurta sarısı sürün. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.



Limon Aromalı Damla Çikolatalı Kek:
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 adet limonun kabuğunun rendesi
  • 3 tatlı kaşığı damla çikolata
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Önce oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın sonra en diğer malzemeleri de ilave edip çırpmaya devam edin. Yağlanmış kek kalıbına kek hamurunu döküp 175 derece fırında pişirin.
Afiyet olsun.


 


Patatesli Omlet:
  • 2 adet iri patates
  • Kişi adedince yumurta (6-7 adet 2 patates için uygun ama yumurta daha fazla da olabilir)
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Kekik, pulbiber
  • Tuz, sıvıyağ
Patatesleri soyup çiğden derin bir kap içine rendeleyin. İçine yumurtaları kırıp tuz, baharatlar ve kaşar peynirini de ilave edip iyice karıştırın.
26 cm lik teflon tavaya az bir miktar sıvıyağ döküp yağı kızdırın ve omleti tavaya yayıp üstünü düzeltin. Ocağın altını kısıp tavanın kapağını kapatın ve kısık ateşte 10 dk kadar pişirin.
Afiyet olsun.


Peynirli Naneli Palmier:
  • 8 adet kare milföy hamuru
  • 100 gr beyaz peynir
  • 2 çay kaşığı nane
10 dk. ılık ortamda beklettiğimiz milföy hamurlarından 4 ünü kare oluşturacak şekilde birleştirip açalım. Açılmış milför hamurunun üstüne ezilmiş peynir ve 1 çay kaşığı naneyi serpip karşılıklı kenarları ortaya doğru rulo yapalım. Kalan 4 hamura da aynı şekilde saralım ve 5 dakika buzlukta bekletelim. Buzluktan çıkarıp 1-1,5 parmak genişliğinde dilimler kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. 200 derece fırında 20-25 dk. pişirelim.
Afiyet olsun.

Bir yufkayı masanın üstüne yayıyorsunuz. İçine bir adet çırpılmış yumurtayı (beyaz ve sarısı ile birlikte) güzelce sürüyorsunuz. Katlaya katlaya 3 parmak kalınlığında uzun bir şerit oluşturuyorsunuz. Şeriti 3 parmak , 3 parmak eninde kesin. Makarna süzgeçine dizin. Suyun altına sokup çıkarın. Evet evet ıslatın. Bir süre süzüldükten sonra kızgın yağa atıp kızartın. Pof pof kabarıyorlar. Artık ondan sonra zeytinle mi yoksa peynirle mi yersiniz bilemem :)) Ben iki yufkadan ayrı ayrı hazırladım. Bizim aileye yetti.

SALATALIK DOLMASI

Malzemeler:

  1. Beyaz peynir,
  2. kekik (zahter)
  3. pul biber
  4. az biraz zeytin yağ
  5. Salatalık,kırmızı biber

Yapılışı:Salatalıkların içini dolma oyacağı ile alıyoruz.Biberlerin çekirdeklerini temizliyoruz.Dolma yapmaya hazırlar işte:)

Beyaz peyniri,kekiği,zeytin yağını,pul biberi ezerek karıştırıyoruz.Daha sonra hazırladığımız harcı salatalık ve biberlerin içine bastırarak dolduruyoruz.

Ve ince ince dilimliyoruz.

Servise hazır.



Afiyet olsun.

           ÇİĞ BÖREK

yumurta,
3 yemek kasigi yogurt,
1 su bardagi ilik su,
aldigi kadar un,
1 cay kasigi kabartma tozu,
tuz
kizartmak icin yeterli siviyag.
ÍC MALZEMELERÍMÍZ:
250-300 gr. kıyma,
2 baş ortaboy kuru soğan,
pulbiber,
tuz.
YAPIMINA GELÍNCE:
Yumurta, yogurt ve suyu el yardimi ile karistiriyoruz,
kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edebilecek
miktarda un ile birlikte kabartma tozumuzu ve tuzu ekleyip
yoguruyoruz. Elde ettigimiz hamurumuzu 25 esit büyüklükte
yumaklara ayirip üzerine nemli bez örterek 20-30 dak.kadar
dinlenmeye birakiyoruz. Daha sonra merdane ya da oklava
yardimi ile yumaklarimizi aciyor, ic malzememizi yerlestirip
D seklinde catal yardimi ile kapatiyoruz ve kizdirilmis yagda
kizartip, servise sunuyoruz.
 
AFÍYETLER OLSUUUN…
 
 
CİVCİVLER BAHÇEDEMALZEMELER:4-5 tane iri patates, 1 limonun suyu, 2 kaşık kadar zeytinyağı,tuz,pulbiber,dereotu,1 tane sotelenmiş rende havuç
YAPILIŞI:patatesler tuzlu suda haşlanır, ben düdüklü tencerede 6-7 dakika haşlıyorum,kabukları soyulup patates eziciyle iyice ezilip püre haline getirilir zeytinyağı,limonu,tuzu eklenip iyice yoğurulur şekil verilir.Ben bazılarını civciv yaptım bazılarınıda çanak şeklinde yapıp dereotuna buladım ortalarına sotelediğim rende havuçları koyup sarmısaklı yoğurtla servis yaptım.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder