26 Aralık 2012 Çarşamba

SAÇ ,CİLT VE SİVİLCELERE

Saç ve cilt bakımı için zeytinyağı selülite susam, sivilceye maydanoz
Zeytinyağı güneşin ciltte bıraktığı zararlı etkileri ortadan kaldırıyor. Gelincik çiçeği gözaltındaki çizgileri gideriyor. Yoğurt ve domates yağlı ciltleri dengeliyor. Yumurta akı ve limon karışımı, ciltteki lekeleri açıyor. Papatya yağı ile yapılan masaj dinlendiriyor, at kestanesi yağı kırışıklıkları açıyor. Susam, limon, portakal ve biberiye yağlarının karışımı selülitleri inceltiyor. Maydanoz ve marul maskesi sivilceleri kurutuyor. Mısır unu ve yoğurt karışımı ciltteki ölü hücreleri temizliyor. Salatalık sütü ve üzüm en derin cilt temizleyicisi olarak biliniyor. Mayıs papatyası saçları canlandırıyor, zeytinyağı ve limon karışımı tırnakları besliyor.
Cilt bakım ürünleri sadece kadınlar için değil, erkekler için de günümüzün vazgeçilmez ihtiyaçlarının başında geliyor, ancak, bu ürünlerin fiyatları da her ailenin karşılayabileceği cinsten değil. El, yüz, tırnak, saç, ayak ve tüm vücut bakımına yönelik temizleme losyonu ve sütü, nemlendirici krem, bakım kremi, kırışıklık giderici krem, selülit ve çatlak kremleri, gözaltı kremi, makyaj temizleme malzemeleri, saç bakım ürünleri, sabunlar, şampuanlar bütçemizin gider hanesinde önemli yer işgal ediyor. “Her evin mutfağı bir kozmetik laboratuvarıdır, yeter ki doğru ürünü doğru yerde kullanmayı bilin. Evde her şey var.” diyen uzman estetisyen Gülten Şenşafak, cilt bakımından vazgeçmektense gerekli malzemeleri mutfaklarda üretmeyi öneriyor. 25 yıldır masaj ve cilt bakım ürünleri üzerinde çalışan Şenşafak, yakında bakım formüllerinin yer aldığı bir kitabı da piyasaya çıkaracak. Yazın kavurucu sıcaklarının ve güneşten gelen zararlı ışınların ciltteki olumsuz etkilerinin saf sızma zeytinyağı ile giderilebileceğini belirten Şenşafak “Öncelikle güneşe direkt maruz kalmaktan kendinizi koruyun. Yüzünüzü bir losyonla temizledikten sonra süreceğiniz zeytinyağı, güneşin ciltte bıraktığı kanserojen etkiyi kaldırır. Yağlı ciltler 1, kuru ciltler 2 saat sonra yıkanmalı. Eğer güneş banyosu yaptıysanız, tüm vücudunuza zeytinyağı sürün ve iki saat sonra duş alın.” diyor.
Evde yapmak mümkün
Bakım ürünü yapmak için kullanacağınız bitki ve yağların kimini evde yapabilir, kimini de aktarlarda bulabilirsiniz. Cildinize en uygun cilt bakım ürününü yapmadan önce cildinizi tanıyın. Yüzü sabunla yıkadıktan 2 saat sonra alın, burun ve çene yağlanır da yanaklar kuru kalırsa, cilt karma, bütün yüzde yağlanma varsa yağlı, bütün ciltte kuruluk, gerginlik varsa cilt kuru demektir. Çok bilinenin aksine cildi temizlemek için su ve sabun yetmez. Çünkü sular kireçli ve klorlu, cilt tipleri de farklı. Evde hazırlanan papatya, ıhlamur, kekik losyonları ile akşam cildinizi çok kolay temizleyebilirsiniz. Bir çorba kaşığı kekiği bir bardak su ile çay gibi demleyin. Soğuyunca süzün. Cilt yağlıysa kekiğe bir fincan gül suyu, kuru ve karma ciltlere iki ölçü gül suyu katın ve bir pamuğu batırıp yüzünüzü silin. Gül suyu cildin yağını alıyor. Yağlı cilt çabuk sarkar. Kuru cilt de çabuk kırışır. Kekik gözenekleri sıkıştırır. Antiseptik özelliği olduğu için sivilceleri kurutur, damar büzüştürür. Cam bir kapta buzdolabına koyup uzun süre kullanabilirsiniz. Gül yapraklarını şişeye doldurup üzerine arı su koyarak 15 gün bekletirseniz gül suyu elde edebilirsiniz.
Göz altları için özel bakım
Göz altındaki torbacıklar, şişmeler ve morlukları gidermek için, kuşburnunu lapa şeklinde pişirin. Küçük steril bir gazlı bezle ped yapıp gözaltına koyup bekletin. Gelincik çiçeği göz altındaki çizgiler için çok faydalı. Gelincikleri toplayıp kurutun. Bir çorba kaşığı kadar gelinciğin üzerine bir küçük kahve fincanı kaynamış suyu döküp bekletin. Soğuyunca sıkarak süzüp çıkarın ve sabah akşam göz altlarına sürün. Bir süre sonra bitki losyonuyla temizleyin. Ciltteki her türlü leke ve yazın çıkan çilleri yok etmek için, bir yumurta akına 15 damla limon suyu damlatın ve bitki losyonuyla temizlenmiş cilde üç kat sürün. Haftada 2–3 kez yapılınca ciltte leke kalmaz. Yumurta akı aynı zamanda ciltteki gözenekleri sıkıştırır, cildi pekiştirir. Limon ise leke açıcıdır.
Nemlendirici krem nasıl hazırlanır?
Kırışık ya da güneş ışığına maruz kalmış bir cildi beslemek için, kayısı yağı, buğday özü yağı, badem yağı, lanolin, balmumu ve gül suyunu karıştırarak besleyici, nemlendirici bir krem hazırlayabilirsiniz. İçine E ve A vitamini de katılırsa hücreleri yeniler, bakımını sağlar. Bitki yağları ve diğer malzemeler aktarlarda bulunabilir. Piyasadaki ürünlere göre bu yağlar çok daha ucuz. Cildiniz yağlı ise yüzünüze yoğurt maskesi yapın, 15 dakika sonra yıkayın. Salatalık maskesi de bir alternatif. Çok sivilceli, akneli bir cilt ise, domatese de alerjisi yoksa bir domates maskesi yapılabilir. Bu maskeler haftada 1–2 kere uygulanırsa ciltte yağ dengelenir. Bal maskesi cilde şeffaflık verir. Sivilceli cilt için balın içine üç damla limon damlatılabilir. Cansız ciltler için, küçük bir elmayı kabuğuyla birlikte sütle haşlayın. Cam tabakta ikiye bölüp içini temizleyin. Ezdikten sonra içinde kaynadığı süt ve balla karıştırın. Yüzünüze sürüp 20 dakika sonra yıkayın. Bu maske düzenli yapılırsa kırışıklıkları açar, cildi canlandırır. Cansız ciltleri canlandırmak için, bir parça ıspanağı kaynar suya sokup çıkarın. Ezip cildinize maske yapın. Bir kabuklu salatalığı hafif haşlayın, çıkarıp ezin. Çıkan suyuna biraz süt katın ve iki gün temizleme sütü olarak kullanın. Çiğ salatalığı rendeleyin. Çıkan su kadar süt katın ve 2 gün cildinizi temizleyin. 3–4 üzümü tabağa sıkın ve bu suyla cildinizi temizleyin. En derin cilt temizleyicidir. Beyaz kiraz ve avakado da temizler.
Sivilceler
Alerjik olmayan sivilceleri kurutmanın en iyi yöntemi üç hafta boyunca her sabah bir kaşık hamur mayasını eritip içmek. Midesi rahatsız olanlar bunun yerine maydanoz, salatalık ve marul maskesi yapabilir. Maydanozu elinizle küçük küçük koparıp tahta bir havanda ezin. 3–4 damla limon katıp haftada iki kere sivilcelerin üzerine maske yapın. Maskeleri gözaltlarına sürmeyin. Bu şekilde ciltteki lekeler açılır, sivilceler kurur. Marulu da aynı şekilde yapabilirsiniz. Yeşil kil de cilde çok faydalı. Kili ıslatıp süzün ve yüzünüze sürüp iki dakika sonra yıkayın.
Siyah noktalar
Siyah noktaları gidermek için, haftada bir sefer cilde peeling (cildi ölü tabakasından kurtarma yöntemi) yapılması gerekiyor. Bir tatlı kaşığı mısır ununu bir kaşık yoğurtla karıştırın. Banyodan çıktıktan sonra yüze ve siyah noktaların üzerine dağıtıp yavaş yavaş ovun. 2 dakika sonra yıkayın. Cildi parlatır, yumuşatır. Mısır unu yoksa galeta, yulaf ezmesi veya kepekli bisküvi ezilerek bile yapılabilir.
Zeytinyağıyla saç bakımı
Zeytinyağı saçları besler ama yıkarken yağı arıtmak için daha çok yıpratılır saçlar. Zeytinyağını vitaminle (panten evigen gibi) karıştırıp saç diplerine sürün. 1 saat sonra 1 yumurta sarısını çırpıp saç diplerine sürün. Köpürme özelliği olduğu için yumurta sarısı yağı kolayca arındırır. Biberiye, kekik ve ısırgan otu saç dökülmesini durdurur. Bir tutam kekiği bir litre su ile demleyip süzün. Sabah akşam saç diplerine parmak uçlarınızla masaj yaparak sürün. Mayıs papatyası saçları canlandırır, sarı papatya saç rengini açar. Saçınızı yıkadıktan sonra 2 litre suya yarım limon suyu katıp saçınıza sürerseniz, fazla yağlanmasını engeller.
Tırnak bakımında ise, kat kat ayrılan tırnaklar ve yarılan tırnak etleri için, bir fincan zeytinyağının içine biraz limon sıkın, akşamları 5 dakika parmaklarınızı içinde bekletin.
Bitki yağını evinizde siz yapın
Mayıs papatyasını taze toplayın. Temiz bir ortamda üç gün hafif kurutun. Cam bir şişenin içine biraz papatya, üzerine de sızma zeytinyağı doldurun. Ara sıra çalkalayarak 45 gün güneşte beklettikten sonra şişeyle birlikte kaynatın. Bir hafta daha güneşte bekletip süzün ve cam şişede buzdolabında saklayın. Papatya yağı sakinleştiricidir, her masajda kullanılabilir. Atkestanesi yağı, damar büzücüdür. Ciltte oluşan kırmızı ince damarları çatlakları engeller, tedavi eder. Aynı zamanda gevşemiş olan dokuyu sıkılaştırır, kırışıklıkları açar. Atkestanesini soyup rendeleyin ve papatya yağı gibi aynı işlemleri uygulayın. Gül yağı da bu şekilde yapılır. Makyajı temizler, kırışıkları açar, dinlendirir, rahatlatır. Çünkü ana maddesi saf zeytinyağı, gül kendi yapraklarındaki öz suyunu ve kokusunu yağa verir. Kayısı yağı, ciltteki lekeleri açar, canlandırır. Bronzlaştırıcı güneş yağı yapmak çok zor değil; ancak bir yılda hazırlanıyor. Henüz içi süt halinde olan yeşil cevizleri toplayın ve saf zeytinyağında bir yıl bekletin. Cevizin içindeki süt ve kabuğundaki vitaminler yağa akıyor. Bir yol sonra açıp süzün. İçine kayısı yağı ve buğday yağı katın. Bu yağ güneşlenme sırasında, güneşin zararlı etkilerini gideriyor, sağlıklı bir bronzlaşma sağlıyor.
Selülitler için bitki yağı ve masaj
Gülten Şenşafak’ın, tamamen ortadan kalkması mümkün olmayan selülitleri inceltmek için de kullandığı yöntemler var. Selülitin oluşmasını veya artmasını engellemek için dengeli beslenin ve açık havada derin nefesler alarak uzun yürüyüşler yapın. Her evde bulunan kese veya banyo fırçası ile selülitli bölgeleri kıpkırmızı olana kadar ovun. Çıktıktan sonra da, susam yağı, portakal yağı, limon yağı, biberiye, kekik, papatya, zambak, avokado gibi yağların karışımından yaptığınız yağ ile cildinize masaj yapın. Hepsini bulamasanız bile en azından susam yağının içine limon, portakal, biberiye yağları katmak lazım. Bu işlemler haftada 2–3 kere uygulanırsa, zamanla selülitler küçülür, doku sıkışır. Selülitte önemli olan dolaşımın hızlanmasıdır. Kılcal damarlar kan pompalamaya başlayınca bölgedeki dokular canlanır ve kendini yeniler. Hamilelik çatlaklarına da aynı yöntem uygulanabilir. Badem, ceviz veya susam yağı ile masaj yapılırsa karın bölgesinde çatlak oluşumu azaltılabilir. Susam, buğday, kayısı yağına A ve E vitamini karıştırıp karın bölgesine her gün masaj yapılırsa büyük fayda sağlar. Buğday ve kayısı yağı hücre yeniler. Yağları bozulmamaları için buzdolabında saklayın. Bitki, ot, losyon ve güzel kokulu yağları ışıktan ve ısıdan koruyun. Bütün malzemelerinizi cam kaplarda saklamaya dikkat edin.

Tarçın tozu balla macunyapılıp lekelere sürülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder