26 Aralık 2012 Çarşamba

AT KESTANESİ VE FAYDALARI

At Kestanesinin Bilinen Faydaları
Özellikle kadınların daha genç görünmek için ilgi gösterdiği kırışık giderici kremlerde ana etken madde olarak atkestanesi kullanılıyor. Ciltteki genişlemiş gözenekleri kapatıyor, yüzdeki kırmızı görünen kılcal damarları yok ediyor. Bu özellikler atkestanesinin damar büzücü oluşundan kaynaklanıyor .

Günümüzde birçok botox etkisi yapan krem, vücut bakım ürünü ve sıkıştırıcılarda atkestanesi bulunuyor. Romatizmal ağrılar, kas ağrıları, saç dökülmesi, yüzdeki güneş lekeleri, damar ağrıları ve göğüslerin toparlanmasında son derece etkili olan atkestanesi, hemoroit tedavisinde kullanılır; bacaklardaki variste dolaşımı düzenler, ağrıları dindirir, gevşemiş boyun derisini sıkıştırır.

Evde at kestanesi yağı yapmak için sonbaharda olgunlaşan tohumlar kabuğundan çıkarılıp rendelenir. Bir kavanozun üçte biri at kestanesi ile doldurulur, geri kalanına saf sızma zeytinyağı konulur ve kızgın güneşte 45 gün bekletilir. Her akşam çalkalanır. Daha sonra süzülür, bir cam şişeye doldurulup serin yerde saklanır. İhtiyaç hissedilen her durumda şikayet edilen tüm vücut bölgelerinde bu yağ rahatlıkla kullanılabilir. Göz çevresi kırışıkları, kılcal damar çatlamaları ve gevşemiş boyun derisinin düzeltilmesi için her akşam yatmadan birkaç damla yağ ile yüze ve boyuna masaj yapmak faydalıdır.

Vücuttaki deri çatlaklarına ve varislere aynı şekilde muntazam olarak kullanıldığı zaman şikayetler ortadan kalkacaktır. At kestanesinden losyon hazırlamak için ise 4-5 tane atkestanesini rendeleyin. 2 tane atkestanesi yaprağı ile birlikte 2 su bardağı suyun içinde bir taşım kaynatın. 15-20 dakika demlendirin, soğuduktan sonra süzün. Hazırlanan losyon, ödem yapmış ayak ve bacaklarda, ağrıyac eklemlerde rahatlıkla kullanılabilir.

At Kestanesi Kırışıklıkların Düşmanı. Atkestanesi cilt sağlığına yönelik kullanımıyla bilinmektedir. Kırışıklık giderici kremlerde yeralmaktadır. Atkestanesi bitkisiyle üretilen yağ ve kremler çeşitli cilt proplemlerinde kullanılmaktadır.

• Bu bitkinin damar büzücü etkisi vardır. Ciltte oluşan genişlemiş gözenekleri kapatır.

• Atkestanesi kozmetik alanda botox etkisi gösteren krem, vücut bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

• Bacaklarda görülen variste dolaşımı düzenleyici ve ağrıları azaltıcı etki gösterir.

• Basura yönelik de kullanılır. Damar esnekliğini arttıran bu bitkinin içinde aescin adlı kılcal damar kanamalarını durduran bir bitkisel enzim yeralmaktadır.

• Varis sorunlarında kompresyon çorapları kadar etkili olur.

• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu bu bitkinin varislerde kullanılabileceğini belirtmiştir.

Kronik Venöz İçin At Kestanesine Faydaları

Archives of Dermatology, At kestanesi ( Horse chesnut – Aesculus hippocastanum) üzerinde dikkate değer bir makale yayınlamıştır. At kestanesi ekstresi özellikle Almanya’da kronik venöz yetersizlik (CVI) için kullanılmaktadır. Bu sorun, uzun süre ayakta durma veya yürüme sonucu bacaklarda ağrı ve yanma ile kendini belli etmektedir. Semptomlar, ödem ve venlerin inflamasyonu sonucu meydana gelmektedir.

Daha önce yapılan 13 klinik çalışma nın sonuçlarının gözden geçirildiği makalede varılan sonuç , at kestanesinin CVI semptomlarını gidermede plasebodan daha başarılı olduğu ve hemen hemen kapiler yetersizlik durumlarında kullanılan Orutositler kadar iyi sonuç verdiği şeklindedir.

Bir başka çalışmada ise, at kestanesinin tedavi etkinliğinin standart kompresyon tedavisine eşit olduğu belirtilmiştir, ancak bu çalışma çift-körlü (double-blind-bir çalışma değildir. At kestanesindeki etken maddelerden birisi olan eskinin venve kapiler damarların yapısını koruduğu daha önceki laboratuar çalışmalarından bilinmektedir. At kestanesi ayrıca CVI görülen kişilerde anormal seviyede yüksek olan lökosit ve proteoglikan hidrolaz’ların da seviyesini düşürüyor olabilir. Araştırmacılar elektron mikroskobu kullanarak at kestanesi ekstresi verilen hayvan modellerinde vasküler bozuklukların düzeldiğini bulmuşlardı.

Bununla beraber insanlar üzerine yapılan klinik çalışmalar azdır. Daha uzun süren çalışmalar yapılması planlanmaktadır.

  • Ciltteki kırmızı lekeler için un haline getirilen at kestanesi meyveleri badem yağı ile karıştırılır. Elde edilen macun kızarık yerlere sürülür.
  • Kabukları kaynatılıp suyu içilirse romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir.
  • At kestanesinin kuru yaprağı ve çiçeğinden 25 gramı yarım litre suda kaynatılır. Bu sudan günde 2-3 bardak içilir.
  • Toz halinde 1 gr at kestanesi günde birkaç defa yenir.
  • Kestaneler kaynatılıp suyu balla tatlandırılarak içilmelidir.
  • Dikkat: At kestanesinin fazlası kusma ve mide bulantısına sebep olabilir. Olgunlaşmamış olanlar zehir içerir.AT KESTANESİ :
    At kestanelerinin Beyazın dışında, kırmızı, sarı ve pembe çiçek açan türleri de vardır. Çiçekleri yaklaşık 20 cm ebatlarında ve oldukça güzellerdir. Anavatanı Balkanlardır. At kestaneleri suyu seven bir türdür. Ancak kuraklığada dayanabilirler. Fazla toprak seçmezler. Ilıman iklimlerden hoşlanmasına karşın soğuğa dayanıklıdır. Yaz aylarında direk güneş alan at kestanelerinin yapraklarında güneş lekeleri görülür. Yarı gölgede daha sağlıklı yetişirler. 25 metreye kadar boylanabilen heybetli ağaçlardır. Çelik ve tohumla üretilebilir.
  •  
  • Rusya’ya da pek bulunmayan ama Gürcistan’da da romatizmal hastalıklarda kullanılan Atkestanesi için Rusya’dan özellikle Atkestanesi istendiğini bir Doktordan duymuştum. Hatta doktor, Atkestanesinin merhem tarifini de vermişti. İşte o doktordan aldığım merhem tarifini burada paylaşmak isterim;
    Merhem yapın;
    Atkestanesi meyvelerinden yarım kilo soyulup, iyice dövüldükten sonra bir şişede alkol ilave edilip, güneş görmeyen bir yerde 20 gün bekletilir. Bu 20 günlük surede merheme dönüşen Atkestanesi eriyiği, ağrılı bölgelere günde bir kez uygulanır. Ayrıca elde edilen merhem halindeki eriyikten günde bir çay kaşığı, istenirse bir su bardağına konularak tatlandırılıp, içilebiliyor. Bu karışım, ağrılı tüm rahatsızlılar için önerilir.

    Zaten Atkestanesi’ni İnternet’ten arattığınızda size yeterince bilgi de veriliyor. Ben de onlardan bir derleme yapıp, kullanıldığı alanları daha detaylı vermek istedim.
    Diğer İsimleri : Hindkestanesi, Marronnier d’lnde, Aesculus hippocastanum
    Botanik Bilgi : Atkestanegiller familyasından; 15-30 metre yüksekliğinde süs bitkisi olarak yetiştirilen iri bir gölge ağacıdır. Baş parmak şeklinde büyük yaprakaları vardır.Nisan -Temmuz aylarında çiçek açar. Meyveleri kestaneye benzer. Meyveleri sonbaharda toplanır. İçindeki eskülin esansından dolayı kan dolaşımına tesir eder.P vitamini özelliklerine sahiptir.
    Bilinen Bileşimi : Kalın yağ, sabunlu bir madde, aesculin, saponin, tanen, nişasta, şeker, albüminli maddeler, flovanlar, fitosterin, adenozin, fermentler, B1, C, K, P vitaminleri, cumarin.
    Özellilleri : Kan damarlarını büzücü ve kuvvetlendirici, göğsü yumuşatıcı, antitussif / salgıları düzenleyici, üriner sistemin faaliyetlerini kolaylaştırıcı, ağrılara rahatlık verici.
    Kestanesi : Kestaneler öğütülerek toz haline getirilir. Bir bardak suya bir kaşık toz konularak günde üç kere içilirse basur, ishal ve varis hastalıklarına iyi gelir. Nezle ve nefes darlığına da iyi gelir.
    Tohumu : Romatizma ve mafsal ağrıları giderir.
    Kabuğu : Kabuğu kaynatılarak içilirse; hazımsızlığa, soğuk algınlığına, ateş yükselmesine, Nikriz hastalığına iyi gelir.

    Nasıl Kullanmalıyız :
    - İnce kıyılmış kestanelerden bir kahve kaşığı 0,5 litre suda haşlanır, 2 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden önce birer çay bardağı içilir. Yapraklardan ise aynı miktar suya bir çorba kaşığı konularak aynı şekilde kullanılır

    - Atkestanesi ağacının sonbaharda olgunlaşıp yere dökülen tohumlan toplanıp kurutulur, l -2 tatlı kaşığı kurumuş tohum parçaları ile, varsa ağacın yaprağından bir miktarı alınıp üzerine l bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyon günde üç kez birer bardak olarak ve tatlandırılarak içilir.

    Koca atkestanesi ya da Beyaz çiçekli atkestanesi (A. hippocastanum) türünün anayurdu Balkan Yarımadası olup bu tür on yedinci yüzyılda Avrupaya yayılmıştır. Türkiyede park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen ve 20-30 m. kadar boylanabilen bu ağaca kısaca atkestanesi diyeceğiz. Atkestanesi ağacının gövdesi düz ve sık dallı, tepesi düz olur. Kenarları dişli, ucu sivri 5-9 yaprakçıktan oluşan yaprakları koyu yeşil renklidir. Üzerlerinde pembe lekeler bulunan ve piramit biçimli salkımlar oluşturan beyaz çiçekleri yaz aylarında açar. Bu çiçeklerden oluşan kapsül durumundaki kalın çeperli mevyeleri dikenlidir. Meyveler olgunlaşınca, yeşil renkli dikenli kabuk yarılır ve içinden 1-3 adet parlak koyu kahverengi, tadı buruk ve acı olan tohumu düşer. Eskiden soluğan (nefes darlığı) çeken atlara verildiğinden bu tohumlara ve bitkiye atkestanesi adı verilmiştir. Atkestanesi, tohumlarıyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.

    Bitkinin sağlığa en yararlı bölümü tohumlarıdır. Bunlar, yani atkestaneleri bol miktarda nişasta, şekerler, saponin, tanen, yağ, bazı acı maddeler ile aeskulin ve fraksini içerir. Eczacılıkta iltihap giderici ilaçların yapımında kullanılır. Ağacın ekşi tadı olan körpe yaprakları bazı yerlerde toplanıp sarması yapılarak yenilir.

    Sağlık ve At Kestanesi

    Bu arterler, inme, kalp krizi, varis, flebit, chilblains, hemoroid sertleşme dahil ve travma sonrasında şişme, dolaşım problemleri için dahili olarak kullanılır. Bazı durumlarda da şiş eklemler ve kırıklar şişliği azaltmak için enjekte edilir. Atkestanesi (kestanesi at) ateş düşürür ve lokal ödem azaltan bir acı, büzücü bitkidir. O ve anti-enflamatuar diüretik özellikleri vardır ve venöz sağlık artırmak ve kapiller kırılganlığı azaltmak mükemmel. venöz tonik etkisi nedeniyle, damar ve kılcal kırılganlık önlemeye yardımcı olur. O da, böylece sadece bir açık cilt teşvik deride dolaşım, ama daha da cilt ve iyi bir cilt tonunu dengeler selülit ve zayıflama ürünlerinin yanı sıra, kaliteli kozmetik, el kremleri, losyonlar kullanılır. saponinler nedeniyle bu cilt üzerinde güçlü bir anti-inflamatuar etkisi vardı.

    • Damar büzücü ve kan dolaşımını güçlendirici tonik etkileri vardır. Bu nedenlerle varis, flebit ve hemoroit hastalıklarının iyileştirilmesinde kullanılır.

    • Aynı nedenlerle damarlardaki yangı ve deri çatlaklarının iyileştirilmesinde yararlı olur.
    • Gene aynı nedenlerle kılcal damarların çatlamasını ve kanamasını: bacaklardaki ülserleri iyileştirir.
    • Dolaşım sisteminde damarların gücünü ve sağlıklı oluşunu destekler.
    • Ya da flebit, hemoroit, yangılı damar, varis, deri çatlakları ve bacaklardaki ülser durumlarında aynı infüzyon dıştan, şikâyetli yerlere, ovuşturularak uygulanır.

    Çınar ağacını andıran güzel görünümüyle sokakları süsleyen at kestanesinin zehirli meyvesi, harici olarak kullanıldığında varis ve basura iyi geliyor, romatizmal ağrıları ve güneş lekelerini gideriyor.
    Amerikan Tabipler Birliği nin haftalık dergisi JAMA nın bir alt yayını olan "Archives of Dermatology"de yer alan bir makalede, at kestanesi ekstresinin yararları anlatılıyor. Makaleye göre, kaynatılıp içilmesi halinde ölüme bile sebebiyet verebilen bu zehirli meyvenin ekstresi, damar ve kılcal damarların yapısını koruyarak, pürüssüz bir tene sahip olmayı sağlıyor. At kestanesi özünün merhem, tentür veya jel haline getirilmiş türlerini cilde sürerek kullanmak, varis ve romatizmal hastalıklar haricinde, bacaklardaki ağrı, yorgunluk, kaşıntı ve darbe sonucu oluşan şişliklere de iyi geliyor. Sürmelik tentürleri aktarlarda bulunabilen meyvenin eczanelerde satılan hap şeklindeki tabletlerinin kullanımı içinse mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

    Zehirli olduğu için, meyvesinin çiğ veya kaynatılarak yenilip içilmesinin öldürücü olabileceğini vurgulayan uzmanlar, problemli bölgelere harici olarak merhem veya tentür şeklinde sürülmesinin ise gözle görülür iyileşmelere yol açacağını belirtiyor.
    Faydaları :

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder