7 Aralık 2012 Cuma

BALGAM SÖKTÜREN BİTKİLER

Balgam Söktürücüler
Ihlamur çayı da sıcak suda demlenerek tüketilebilir.Balgam sorununda kesinlikle mentol kullanımından kaçınmalısınız. Bu anlık ferahlama hissi verir ancak tahribatı tetiklemektedir. Ses tellerine olumsuz etki yapmaktadır.
Ay çiçeği yaprağı da suda 5 dakika demlendirilip tüketilebilir.Balgam sorunu yaşadığınız günlerde kirli havadan uzaklaşmalısınız. Sigara kullanımını aza indirgemeli hatta sıfırlamalısınız.
Antep fıstığını ezip bal ile karıştırıp sabahları aç karna bu karışımı bir tatlı kasığı yiyip ve yaklaşık 1 saat kadar bir sürede bir şey yenilip içilmeden bekletilmesi de balgamın atılmasına ve solunum yollarının yumuşatılmasına yardımcı olur.
Her gün düzenli bal kullanımı ve gece yatmadan önce veya sabahları uyanınca ılık süt içilmesi balgam sorununu çözmektedir.
Balgam Sökücü Bitki
Balgam sorunu yaşanılan günlerde acı yiyeceklerden ve aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durulmasında fayda vardır. Aşırı sıcak ya da soğuk sıvıların tüketimini de kesmelisiniz.Özellikle sıcak sıvı tüketimi halk arasında balgama karsı en yaygın kullanılan yöntemdir ancak bu balgam içindeki bakterilerin çoğalmasını tetikleyerek başka hastalıklara sebebiyet verebilir.
Ayrıca sıcak sıvı tüketimi boğazda oluşabilecek tahribatı hızlandırmaktadır.Her şeyden önce balgam sorunu yaşayan kişi öksürmelerin ya da yarım öksürme yani tıksırık olarak isimlendirilen durumların sıklaşması durumunda ya da nefes alıp verme de güçlük çekmeye başladığında mutlaka bir uzmana danışmalıdır.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu balgam söktürücü olarak keçiboynuzu kürünü öneriyor:
Hazırlanışı: Orta büyüklükte 6-7 adet keçiboynuzunu soğuk Su ile yıkadıktan sonra küçük küçük parçalara ayırarak kaynamakta olan yarım le suya atın ve kısık ateşte 7-8 Dakika kaynatın.
Soğuduktan sonra süzerek suyunu Cam bir şişeye koyun.Buzdolabında 3 Gün saklayabilirsiniz.
Uygulanışı: Her gün sabah kahvaltısında ve akşam yemeğinden önce 1 çay bardağı için.20 gün ara vermeden uygulayın.yirmi gün tamamlandıktan sonra aynı şekilde onbeş gün daha uygulayın.Onbeş günlük kürü uygularken bir çay bardağı içine bir çay kaşığı Bal ilave ederek karıştırın.
Keçiboynuzu kürünü uygularken sabah kahvaltısında ayrıca bal tüketmeyin.Kür için keçiboynuzu Suyu her üç Günde bir taze olarak hazırlanmalıdır.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu balgam söktürmek için bal-tereyağı kürünü tavsiye ediyor.
Balgam söktürmek için 1tatlı kaşığı Bal ile 1 tatlı kaşığı tereyağını karıştırarak akşam yatmadan hemen önce 1kerede yutun.
Bir kaç Gün bu uygulamayı yapın.
Balgam söktürücü bitki çaylarının içinde en önemlisi ıhlamur çayıdır. Ihlamuru destekleyici balgam sökücü bitkiler ise, tarçın, zencefil, karanfildir. Bu 3 bitkiyi 1 litre suyun içine karıştırarak kaynatın. Bu üç bitkinin karışımı oluşan çay boğaz ağrısını kesmek için birebirdir. Bu bitkisel formül sadece boğaz ağrısı geçirmekle kalmaz, bronşite iyi gelir, öksürüğü keser.
Sonuç olarak en iyi balgam söktürücü bitki çayı, ıhlamur çayıdır. Öksürük şikayetleri için de tarçın, zencefil ve karanfil karışımlarından yapılan çay çok faydalıdır.
 
Faydaları:GÜL HATMİ
Balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir. Nezle ve öksürükten kaynaklanan şikayetleri giderir. Boğaz, bademcik ve diş eti iltihaplarında kullanılır. Bağırsak iltihaplarında etkilidir. Mide ve bağırsak ağrılarında, onikiparmak ve ince bağırsak, kolit gibi ülserlik iltihapları temizler.
Hindiba familyasının örnek bitkisidir. Çiçekleri sarıdır. Yaprakları az ve küçüktür. Sapı yoktur. Kökü uzundur. Kökünün dışı beyaz, içi esmer renktedir. Sütlü, acı bir suare ifraz eder. Yaprakları haşlanıp, salata gibi yenir. Kökü de, dövülerek kahve yapılır veya kahveye karıştırılır. Lezzeti mayhoşumsudur. Ak ve kara olmak üzere iki çeşidi vardır. Hekimlikte yaprakları ve kökü kullanılır.
Faydası : İdrar söktürür. Egzama, güneş yanıkları, akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Balgam söktürür. Nikris ağrılarını dindirir. Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardımcı olur. Vücuda kuvvet verir.

Faydaları:EBE GÜMECİ
Solunum sistemi tahrişleri ve iltihaplarında koruyucu olarak kullanılır. Üst solunum yolları enfeksiyonları, Bronşitte göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici özelliğe sahiptir. Ağız mukozası hastalıkları, faranjit,laranjit,bronşit, soğuk algınlığı,ve gripte faydalıdır.

KARABAŞ ÇAYI:Ağrı kesici, yatıştırıcı, balgam söktürücüdür. Dahilen idrar yollarında, haricen basit yaralarda mikrop öldürücü etkisi olduğu bilinmektedir. Bilhassa sinirsel baş ağrısı, uykusuzluk ve yüksek tansiyon gibi şikayetlerde de etkilidir.Damar sertliği ve kollestrole de iyi gelir.
Hindiba familyasının örnek bitkisidir. Çiçekleri sarıdır. Yaprakları az ve küçüktür. Sapı yoktur. Kökü uzundur. Kökünün dışı beyaz, içi esmer renktedir. Sütlü, acı bir suare ifraz eder. Yaprakları haşlanıp, salata gibi yenir. Kökü de, dövülerek kahve yapılır veya kahveye karıştırılır. Lezzeti mayhoşumsudur. Ak ve kara olmak üzere iki çeşidi vardır. Hekimlikte yaprakları ve kökü kullanılır.

Faydası : HİNDİBA
İdrar söktürür. Egzama, güneş yanıkları, akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Balgam söktürür. Nikris ağrılarını dindirir. Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardımcı olur. Vücuda kuvvet verir.
Aslanağzıgiller familyasından; türlü renkte, güzel bir bitkidir. Kokusuzdur. Daha ziyade süs bitkisi olarak kullanılır.

Faydası :ASLAN AĞZI
 Balgam söktürür. Bronşit’te rahatlık verir.
Aslanağzıgiller familyasından; türlü renkte, güzel bir bitkidir. Kokusuzdur. Daha ziyade süs bitkisi olarak kullanılır.


 ANDIZ OTU:Bileşikgillerden; nemli yerlerde yetişen, 1 metre kadar sapı olan, bir çeşit ottur. Yaprakları büyük, yumuşak ve yuvarlaktır. Çiçekleri sarı renkte olup, acı ve kokuludur. Kökü kalındır. Meyveleri küçük fıstık kozalağına benzer.
Faydası : Mideyi kuvvetlendirir. Balgam söker. Mikropları öldürür. Vücutta biriken tuzu atar. Üremi, nefrit, sistit, idrar yolları hastalıkarında faydalıdır. Nefes darlığını giderir. Karaciğer hastalıklarını tedavi eder. Kaşıntıları keser. Fazla kullanıldığı zaman mide bulantısı yapar.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder