7 Aralık 2012 Cuma

NANENİN FAYDALARI

Geleneksel Halk Reçeteleri:
1- Midevi olarak nane yaprağı, limon kabuğu ve melisa yaprağı ile birlikte kaynatılır ve bu sudan hastaya içirilir.
2- Gaz giderici olarak kuru nane yaprağı kaynatılır, kaynamış suya limon sıkılır, bir miktar karbonat ve şeker konur ve aç karnına içilir.
3- Çocukların karın ağalarında ise kızartılmış ekmek, sirkeye batırılır ve bir miktar kuru nane yaprağı bu ekmeğin üzerine ufalanarak karına konur.
4- Lohusaların sancılarını hafifletmek için kaynatılmış nane suyu içirilir.
5- Siyatik için ağnyan yere banyo yapılır. Kırlangıçotu yaprağı, lahana yaprağı, nane ve kekik hepsinden birer avuç alınır ve iki litre suda kaynatılır ve bu su ile banyo yapılır.
6- Tansiyon düşürücü olarak bir tutam nane, bir tutam fesleğen, bir tutam mine çiçeği ve bir tutam papatya suda demlenir ve bu sudan içilir.
7- Karın ağrıları ve kalın barsak iltihabında nane suda demlenir ve içilir.
8- Mide ekşimesinde bir litre suya beş-on tutam yeşil anason tohumu atılır, sonra bir tutam lavanta çiçeği ve bir tutam nane eklenir ve demlenerek günde iki-üç fincan içilir.
9- Nefes darlığında akdiken, lavanta çiçeği, oğulotu, ökseotu, portakal ağacı, mine çiçeği, nane iki litre suda demlenir ve günde iki-dört fincan içilebilir. Aynı şey gerginlikte de kullanılır.
10- Soğuk algınlığına, nane, limon karışımı demli olarak içirilir.
11- Başdönmesine karşı bir avuç akdiken alınır, yarım avuç papatya, bir avuç lavanta çiçeği ve bir avuç nane ve bir avuç adaçayı iki litre su içinde kaynatılır. Bu kaynamış sudan günde bir kez içilir.
12- Kalp hastalıklarında uyarıcı, kan temizleyici ve idrar söktürücü olarak bir tutam nane suda demlenir ve içilir.
13- Karaciğer rahatsızlıklarında anason, fesleğen, rezene, nane, biberiye, frenk maydanozu birer tutam karıştırılır, bir büyük bardakta demlenir ve yemeklerden sonra içilir.
Modern Tıptaki Yeri: Nanenin bütün bu kullanım şekilleri modern tıpta da kabul edilir. Gerçlekten de nane yaprağı bugünkü tıpta da mide bulantılarını kesici, karninatif ve koku verici olarak infüzyon, nane suyu veya nane şurubu halinde kullanılır. Nitekim nane yaprağı gaz çıkaran karninatif bir drog olup sindirim kanalı hareketlerini uyarıcı ve irrite edici etki yapar. Ayrıca nane antiseptiktir. Çünkü mentol maddesi içerir.
Bugün birçok ülkede naneli çaylar satılmaktadır. Çünkü nane hem mikrop gidericidir, hem de baharat Özelliği nedeniyle dostluk ve sevgi mesajı veren bir drogdur. Nane, soslara katılır ve salatalara karıştırılır. Vietnamlıların ilkbahar demeti ya da Çinlilerin naneli salataları ünlüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder