6 Aralık 2012 Perşembe

TAKILAR

Haydi bakalım, başlayalım!

İlk başta tek renk boncukla yapımını anlatacağım, sonra da çift renklisini.

İğnenize yaklaşık 1 m. uzunlupunda kestiğiniz misinayı geçirin ama ucunu düğümlemeyin. Ben genelde 25'lik misina kullanıyorum. Sağlam da oluyor. Ama siz elinizde başka kalınlıklarda misina var ise onları da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

İğnenize 7 kum boncuk geçirin. Misinanızın sonuna doğru ilerletin ve bir daire olacak şekilde düğüm yapın.
Sadece başlangıçta 7 boncuk geçiriliyor, bundan sonra her seferinde sadece 4 tane boncuk dizilecek ipe. Düğümü yaptıktan sonra 4 kum boncuk takıyoruz ve az en dibe kadar yani az önce düğüm yaptığımız yere kadar itiyoruz boncukları.
Ardından dizdiğiniz 4 boncuktan iğnenize doğru olan 3 tanesini biraz geriye itin, sadece sonuncusu kalsın önceki halkanın yanında.

Ardından yuvarlağı oluşturan 3 boncuk ve yani ayırdığınız 4.boncuğun içerisinden iğnenizi geçirin. Ve misinanızı çekin. Sıkılaştırın. Bol kalmamasına dikkat edin.
 
İKİ RENKLİ SPİRAL YAPIMI:

5 ana renk + 1 ara renk + 1 ana renk = 7 boncuk. Daha sonra yine sıkıca bir düğüm atın.
Düğüm attıktan sonra boncuklarınızı yukarıdaki resimdeki şekilde tutun. Tek renk olan boncuk sol tarafınızda olsun.

Ardından düğüm attığınız noktadan itibaren sol tarafa (ana renkli boncukların olduğu kısımda) doğru iğnenizi boncukların içerisinden 4 boncuk kaydırın.Şimdi yine her seferinde 4 boncuk geçireceksiniz ama sırası şu şekilde olacak:
Kolyenin sonuna kadar hep bu şekilde gidecek. Eliniz bir kere alıştımı nasıl hızlı ilerlediğine siz bile şaşıracaksınız.

Bu arada ben kum boncuk kullandım hep ama kristal boncukla elbette daha güzel duruyor. Ya da kum boncuk yaparsınız ama ara renk olan boncuğunuzu başka tür veya biraz daha büyük bir boncuktan seçebilirsiniz.

Bu arada misinanız bitmeye yakın boncuk dizmeyi bırakın ve misinanızı bulunduğunuz yerden geriye doğru ilerletin ve düğüm atın kesin. Yeni ekleyeceğiniz misinayı da yine tam boncuk dizeceğiniz yerden değil de biraz aşağıdan başlayın ve boncukları takip ederek en son kaldığınız yere kadar ilerletin. Böylece misinanızın çıkması/ kopması/ açılması gibi kazaların da önüne geçmiş olursunuz. Kolyeniz bitince iki ucuna birer halka takın, klipsi halkalardan birine ekleyin ve bitirin. İsterseniz kolyeyi biraz daha kısa yapıp arka kısmını zincirle tamamlayabilirsiniz. Bilezik ya da halhal olarak takımını da yapabilirsiniz. Halkalar ve klips dışında metal parça olmadığı için paslanacak kısmı yok. Yapın bir sürü rengarenk, mayolarınıza uygun, denize bile girin halhalınızla, bileziğinizle. Kolye olarak güneşlenirken takmanızı pek tavsiye etmeyeceğim, sonra kapatmakta zorlanacağınız bir güneşte yanmama (!) sorunu olabilir

2 ana renk + 1 ara renk + 1 ana renk = 4 boncuk
 
 HELEZON KOLYE YAPIMI:
Malzemeler:

30 mm misina,

Kum boncuk,

Boru boncuk (Üç ayrı renk olabilir veya tek renk olabilir.)



Yapılışı:

1 – 1,5 metre misina kesiniz. Misinanın kuyruk kısmına bir iki düğüm atınız. Düğümü attıktan sonra önce misinaya 1 kum, 1 boru, tekrar 1 kum, 1 boru ve yine 1 kum,1 boru( toplam 3 kum 3 boru boncuk olacak şekilde sıralayınız). Boncukları taktıktan sonra misinayı ilk taktığınız kum boncuktan geçiriniz. Böylece bir üçgen şekli ortaya çıkmış olacak. Bundan sonra ilk önce hep 1 kum 1 boru boncuk takarak misinayı boru boncuğun önündeki kum boncuktan geçiriniz ama her seferinde önce 1 kum boncuk almayı unutmayınız. Misinayı hep en üst kısımdaki kum boncuktan geçirerek istediğiniz uzunluğu elde edinceye kadar devam ediniz.Kolyenin helezon kısmı bittikten sonra Piramit şeklinde uzayan kolyenizin uç kısımlarına kum boncukların içinden 3 adet kısa misina geçiriniz. Bu 3 misinaya da kum boncuklarınızı resimde görüldüğü şekilde ve istenilen uzunlukta taktıktan sonra misinanın her üç uç kısmını birleştirerek kapamalarla kapayınız. Hepsi bu kadar Not: 1 – 1,5 metre uzunluğundaki misina yetmeyecektir kaldığınız yerden itibaren tekrar misina takıp devam etmelisiniz. Bu arada bu kolyenin yapımı için misinayı gizlemeyi iyi biliyor olmanız lazım. Ben kum boncukların arasından yürüterek kaybediyorum.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder