17 Aralık 2012 Pazartesi

KRUVASAN

Malzemeler

4,5 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı kuru maya
2,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığından biraz fazla tuz
150 gr. tereyağ

Hazırlanışı

1- Tereyağını oda sıcaklığında yumşatın. Naylon poşetin içine tereyağını koyup diktörtgen şekilde inceltin. Yani böyle buzdolabı poşetinin arasına koyup tereyağını elinizle veya merdaneyle açın. İnce hale getirin. Buzluğa atın. 20 dakika kalsın. donsun …
2- Bir tarafta unu eleyerek yoğurma kabınıza alın. İçine mayayı ve şekeri ekleyin ve karıştırın. Ortasını havuz gibi açın. İçine sıvı malzemeleri ve tuzu ekleyin. Yoğurmaya başlayın. Ben ekmek makinasının hamur modunda hallediyorum. Onun içinde normal ekmek malzemesi koyar gibi üstteki malzemeleri koyun, hamur modunda çalıştırın.
3- Elinize yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz. Oda sıcaklığında 30 dakika bekletin.
4- Hamuru unlu tezgahta açın. Çok inceltmeyin dikdörtgen şekilde kalınlığı bir parmak olacak şekilde açın. İçine buzlukta dondurduğumuz tereyağını kenarlarından taşmayacak şekilde ortasına yerleştirin. Kenarlardaki kısımları orta yere getirecek şekilde hamuru kapatın. Yeniden merdane ile bastırarak açın.
5- Aynı büyüklükte açın. Bu sefer tereyağsız şekilde katlayın. Yeniden açın ve yine katlayın. Yeniden açın ve bir tepsinin içine koyup 12 saat buzdolabında bekletin.
6- Sonraki gün buzdolabından çıkardığınız hamuru üçgenler şeklinde kesin. uzun kısımdan başlayarak yuvarlayın. AY çöreği gibi şekil verip yağlanmış kağıt serili tepsiye koyun. Oda sıcaklığında 2 saat mayalanmasını bekleyin. Yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı suyu karıştırıp fırça yardımıyla sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder