6 Aralık 2013 Cuma

UN HELVASI


1-CEVİZLİ UN HELVASI TARİFİ
Malzemeler
  • 1 su bardağı fındık yağı ( Ben genelde birazda tuzsuz tereyağı katıyorum)
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay tabağı kıyılmış ceviz
Un Helvası Nasıl yapılır?
  • Bu yaptığım sadece fındık yağıyla..Gelelim yapılışına yağı yayvan ve en az 3 parmak yüksekliği olan çelik bir tavaya koyalım ve üzerine unu ekleyip kısık ateşte yavaş yavaş karıştırmaya başlayalım.
  • Ateş yüksek olursa un çabuk kavrulur kızarmaya başlar ve helvamız kıvamında olmaz.
  • Kenarlarından karıştırarak unun rengi ilk koyduğumuz anınkinden farklılaşmaya başlıyorsa ve karışım dahada sıvılaşıyorsa helvamız oluyor demektir.
  • Tahta kaşıkla karıştırırsak helvanın kıvamını anlamak çok kolay,karıştırdığımız kaşığı helvadan çıkarıp ters çevirince arkasında boncuk boncuk kabarcıklar görürsek tamamdır.
  • Cevizi ekleyip iki karıştırdıktan sonra önce 1 şekeri ardından sütü koyup ateşin altını kapatırız ve kaşıkla karştırmadan ileri geri sağa sola birer çizik atarız ve kapağını kapatırız.5 dk. sonra kapağını açarız korkmayın olmamış gibi göründüğüne….
  • Şimdi helvamızı karıştırma zamanı geldi. Bir iki karıştırınca helvanın toparlandığını görürüz. Bundan sonra helvanın karıştırılma şekli değişir bizde tarama derler.Yani kaşıkla bastıra bastıra değilde,kaşığı bastırırken kaydırak kendimize doğru çekerek hareket ettiririz.
  • Sonra da tahta kaşıkla yumurta şekli vererek tabağa koyarız.Ve üzerine kaşığın iç tarafıyla bastırız.
  • Sonraki şekillendirme safaları yemek kaşığıyla devam ederiz.Basarken kendimize doğru çekerek yaparsak şekil böyle olur.Ama ben yapamam derseniz borcama düzgünce basıp kareler hainde kesebilirsiniz tercih sizin afiyet olsun.
Not: Süt yerine su da olabilir.

2- UN HELVASI
PEKMEZ YA DA ŞEKERDEN YAPILMIŞ ŞURUP
2 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
YETER MİKTARDA UN

YAPIMI:PEKMEZİ VE ŞURUBU KAYNAT.İÇİNE UNU KOY.UNU ŞURUBA YEDİR.İÇİNDE HİÇ PEKMEZ KALMAYINCAYA KADAR KARIŞTIR.YAĞI İLAVE ET. SUYU ÇEKENE KADAR PİŞİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder