27 Kasım 2012 Salı

ŞİFALI BİTKİLER

BOĞAZ AĞRISINAARDIÇ MEYVESİ VE SÜRGÜNLERİ KAYNATILIP BALLA TATLANDIRILARAK İÇİLİR.

AMBER GÜL YAĞI İLE İNCELTİLİP BURNA  DAMLATILIRSA AÇAR.
GELİNCİK ÇİÇEĞİ SÜTLE KAYNATILIP BALLA TATLANDIRIP 1VEYA 2 FİNCAN İÇİLİRSE ÖKSÜRÜK,BALGAM ,HIRLAMA ,KARIN AĞRISI,BAŞ AĞRISINA İYİ GELİR.
EBE GÜMECİ KAYNAT BALLA TATLANDIR,İÇ.
BOĞAZ AĞRISINAyara-otu-kahverengi-ot-faydalari
Yaygın Adı: Yara otu, Kahverengi ot
Latince Adı: Prunella vulgaris
Familyası: Labiatac
Kullanılan bölümü: Bitkinin tümü
Yara Otunun Faydaları ve Tanımı
Yere yakın, tırmanan bu çokyıllık bitkinin boyu 30 santimetre kadardır. Nane ailesinin bu üyesinin kısa bir rizomu, serbestçe . dallanan köşeli gövdesi, mavimsi çiçekleri ve yumurta biçimli, sivri uçlu, yaprakları vardır.
Yara Otunun Faydaları ve Yetiştiği Yer
Avrasya’ya özgüdür. Bütün ılıman iklimli bölgelerde doğal olarak yetişir.
Yara Otunun Faydaları ve Halkbilgisi ve Geleneksel Kullanımı
Dadılar baktıkları çocuklara bu bitkiyi toplamamalarını, toplarlarsa şeytanın onları alıp götüreceğini söylermiş. Yara otu İngilizce’de “her derde deva” anlamına gelen takma adlara sahiptir; bu, bitki geleneklerini inceleyenler için tam bir bilmecedir. Çünkü bitkinin ilaç olarak kullanımı çok sınırlıdır. Latince adın, Almanca’da “kahverengi olan” anlamına gelen braıme sözcüğünden bozma “brunella” sözcüğünden türediği düşünülür. Bu bitki, eskiden doktorların İmzalar Doktrini dedikleri, bitkilerin iyileştirdikleri organa benzedikleri düşüncesinin bir örneğidir.
Yara Otunun Faydaları ve Tıbbi Kullanımı
On altıncı yüzyü bitki uzmanı ve Kraliçe I. Elizabeth’in dışişleri bakanı John Gerard bitkiyi övmüştü. “Dünyada bundan daha iyi bir yara bitkisi yoktur,” ayrıca şarap ve suyla karıştırıldığında “içteki ve dıştaki tüm yaraları iyileştirir” diye yazmıştı. İnsan ağzına benzediği düşünülen bitki, boğaz ağrılarını ve çeşitli ağız enfeksiyonlarını geçirmek için kullanılmıştır. Ayrıca ishal ve çıban tedavisinde de kullanılmıştır. Son zamanlarda, bitkiden elde edilen özütlerin HIV’i baskıladığı yolunda spekülasyonlar gelişmiştir. Çin’de tansiyon düşürmede ve antibiyotik olarak kullanılır. Almanca’da ve Fransızca’da bir atasözü şöyle bir öğütte bulunur: “Yara otu olanın ne hekime, ne de cerraha ihtiyacı olur.”
 Nane, biberiye, adaçayı, meyan kökü, zeytin yaprağı, hatmi; bunlar şifa niyetine bitkiler… Peki hangisi neye iyi geliyor, nasıl hazırlanmalı bilmek ister misiniz?

Nane
Neye iyi gelir? Hazımsızlığı, mide bulantısını ve midedeki gazı azalmasına yardım olur.

Kullanım:
Beş adet yaprağı beş dakika boyunca demleyin, süzün ve yemek sonrasında için. Boğaz ağrınızı hafifletmek istiyorsanız da süzülmüş sıvıyı soğumaya bırakın ve gargara yapın. İçerdiği mentol antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Biberiye

Neye iyi gelir? İçki sonrası oluşan baş ağrılarının dindirilmesine yardımcı olur.

Kullanım: Bir dalı kesin veya bir çay kaşığı kuru biberiyeyi ayırın. Bunu içmeden önce sıcak suyun içinde beş dakika boyunca demleyin. Baş ağrısının azalmasına yardımcı olur ve konsantrasyonu destekler. Oldukça güçlü olduğundan günde bir fincan yeterli olacaktır. Aynı zamanda biberiyeyi şakaklarınıza sürmek de iyi gelecektir.

Adaçayı
Neye iyi gelir? Boğaz ağrısını azaltır.

Kullanım:
Adaçayını 20 dakika boyunca suyun içinde bir çay kaşığı nane ve bir adet biberiye ile kaynatın. Soğuttuktan sonra gargara yaparak kullanın. Adaçayı aynı zamanda mide rahatsızlıklarının ve ateşin tedavisine yardımcı olur.

Meyan kökü

Neye iyi gelir? Öksürük, bronşiyal rahatsızlıklar ve mide ülserinin azalmasına yardımcı olur.

Kullanım:
Bir çay kaşığı meyan kökünü bir bardak soğuk suya ilave edin. Kaynama derecesine kadar 10-15 dakika ısıtın ve süzün. Yemeklerden sonra bir fincan içebilirsiniz.

Zeytin yaprağı

Neye iyi gelir? Kalp ve damar hastalıklarının iyileşmesine ve yüksek tansiyonun düşürülmesine yarar.
Kullanım: İki çay kaşığı zeytin yaprağını bir bardak kaynar suyun içinde 10 dakika boyunca demleyin ve süzerek için.

Hatmi
Neye iyi gelir? Kuru öksürük, boğaz ağrısı ve sindirim problemlerine iyi gelir. Aynı zamanda idrar söktürücü etkiye sahiptir.

Kullanım: Bir tatlı kaşığı kurumuş yaprağı bir bardak suyun içinde kaynama noktasına kadar; ardından kısık ateşte 10-15 dakika boyunca ısıtın. Günde üç kez birer bardak içebilirsiniz. Aynı zamanda hatmi tanelerini vücudunuza sürerek sinek sokmalarını önleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder