3 Ocak 2013 Perşembe

MUĞLA YEMEKLERİ

KURU EKMEKLİ BODRUM SALATASI
 
Malzemeler
4 dilim fırında kurutulmuş ekmek
2 su bardağı ılık su
2-3 adet orta boy domates
1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
2-3 sap taze kekik (2 tatlı kaşığı kuru kekik de kullanabilirsiniz)
1 su bardağı rendelenmiş keçi peyniri
1 su bardağı tuzsuz lor peyniri (kaşar loru)
Ayrıca;
2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı
Kuru ekmekleri düz bir servis tabağına yan yana dizin. Üzerine ılık suyu gezdirip ıslatın.
Domatesleri derin bir kaba rendeleyin. Tuz ve kekiği serpiştirin. Sızma zeytinyağını katıp çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın.
Domatesli sosu kaşık yardımıyla, ıslattığınız ekmeklerin üzerine gezdirin. Üzerine peynirleri serpiştirin.
Kalan sızma zeytinyağını gezdirip özellikle kahvaltıda servise sunun.

 
 KÖPOĞLU


Malzemeler :
Patlıcan 4 Adet
Sivribiber 2 Adet
Kızartmak İçin : Zeytinyağı
Sosu :
Domates 4 Adet
Komili sızma zeytinyağı 2 Adet
Sarımsak 2 Diş
Kesme şeker 2 Adet
Sirke 1 Yemek Kaşığı
Tuz-karabiber
Üzeri İçin :
Sarımsaklı yoğurt

YAPILIŞI:
1- Patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğrayın.Acısını çıkarmak ve kararmamsı için tuzlu su da bekletin. Kızartmadan önce su dan çıkarıp, iyice suyunu sıkın. Havlu kağıt ile patlıcanları kurulayıp, kızgın zeytinyağında iyice kızartın. Zeytinyağ soğuk olur ise patlıcanlar fazla yağ çeker. Kızaran patlıcanların fazla yağını süzmek için havlu kağıt serdiğiniz tabağa çıkarın. Patlıcanlardan sonra sivri biberleride kızartın.
2- Sosu için: domateslerin kabuklarını çıkaraıp, küp küp doğrayın.
3- Sarımsakları ayıklayıp, kıyın.
4- Küçük bir tenecereye doğranmış domatesleri, şekeri, sirkeyi,kıyılmış Sarımsakları, Komili Sızma zeytinyağını, tuzu, karabiberi koyup, bir taşım kaynatın. Soso kıvamına geldikten sonra içine kızarmış patlıcanları ilave edip, patlıcanları sos ile birlikte bir taşım kaynatın. 5- Soslu patlıcanları servis tabağına alıp, ılıtın. Daha sonra üzerine sarımsak yoğurt ve kızarmış sivri biber ile süsüleyip, servis edin.



LOKUMLU PİLAV

2 adet yumurta
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Üzeri için:
350 gr kıyma
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Hamur sert kıvama yakın yoğrulur, yarım saat bekletilir. Sonra iki parçaya ayrılır. Her parça yarım santim kalınlığında açılır. Sonra üzerine bolca un serpilir ve 2 parmak eninde şeritler kesilir. Şeritler erişte gibi ancak yarım santim kalınlığında kesilir. Bu küçük parçalarlar da tekrar yarım santim kalnlığında, minik küp şeklinde kesilir. Kıyma ve tereyağı kavrulur, tuz katılır. Bu arada lokumkar da biraz kurur. Bir tencereye su, az sıvıyağ ve tuz konur. Kaynayınca lokumlar atılır. Yüzüne çıkana kadar kaynatılır, sonra süzülür, soğuk sudan geçirilir. Servis tabağına alınır. Üzerine karabiber serpilir, kıyma konur, karıştırılır. Sıcak olarak sofraya getirilir

BALIK ÇORBASI
 
Malzemeler
1 adet büyük mezgit
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kereviz sapı
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı tane karabiber
3 adet defneyaprağı
1 limon suyu
1 kaşık un
1 yumurta sarısı
3 kaşık zeytinyağı
tuz
5 bardak su.

Yapılışı
Balık temizlenir, pulları ayıklanır, kılçığı çıkartılır iyice yıkandıktan sonra bir tencereye koyulur. Sebzeler küp doğranarak tencereye atılır. Def neyap-rağı, tuz, karabiber ve su ilavesi ile haşlanır. Pişme işlemi tamamlanınca balık tencereden alınır. Kalan sebzeler blenderden geçirilir. Balık ayıklanarak beyaz etleri ayrılır. Başka bir tencerede yağ ile un hafif kavrulur. İçine püre haline getirilmiş sebzeler boşaltılır. Ayıklanmış balıketleri de içine atılır. Yumurta sarısı ile limon çırpılarak terbiye yapılır. Yapılan terbiye çorbaya ilave edilerek bir taşım kaynatılır.

MİLAS KEBABI

Malzemeler:
200 gram füme et veya dana dil
200 gram çemensiz pastırma
1 adet kuzu böbreği (yüreği ve karaciğerinden oluşan karışım)
1 demet maydanoz
2 adet limonun suyu
1 bardak zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
4 adet dolmalık biber
Yeteri kadar tuz karabiber
Soğan domates

Hazırlanışı:
Böbreğin, yüreğin ve karaciğerin yağlı, sinirli bölümlerini ayıklayın, kuşbaşı doğrayın. Füme et veya dili, çemensiz pastırmayı da aynı biçimde doğradıktan sonra çukur bir kaba koyun. Üzerine kıyılmış maydanoz, limon suyu, tuz, kekik ve karabiber serpip bir bardak zeytinyağı koyun. Soğuk bir yerde 3 saat dinlendirin. Dolmalık biberleri közleyin. Kabuklarını soyup etlere uygun bir büyüklükte doğrayın. Sakatatları zeytinyağında silkeleyip aralarına doğranmış biberlerden koyarak şişlere dizin. Izgarada veya alevsiz odun ateşinde pişirirken üzerine ara ara yağlı sostan sürün. Şişleri servis tabağına sırasını bozmadan koyun. İnce doğranmış maydanozlu soğan veya ızgarada pişmiş domatesle sıcak olarak servise sunun

BÜRYAN KEBABI

Büryan Kebabı için “hevür” denilen erkek keçi (teke) eti tercih edilir.
Büryan kebabının yapılışındaki en önemli araç olan tandırın ebadı şöyledir: Ham toprakta 2,5 metre derinliğinde bir çukur kazılır, çukurun ağız genişliği 45 cm., dip genişliği ise 125 cm.dir.
Özel olarak seçilen nazik etten gövde halinde, parçalanmadan hazırlanan büryan önce iyice yıkanır ve ince tuzla iyice tuzlanır, tuzlama işi uzmanlık gerektirmekte olup etin durumuna göre ayarlanmalıdır.
Tandırın içinde yakılan ateşin kor haline gellmesi beklendikten sonra, tandırın dibine bakır bir kazanda bir miktar su konur.
Tandırın ağzı, gövde halindeki et yerleştirildikten sonra kapakla kapatılır ve etrafı kırmızı çamurla hava almayacak şekilde sıvanır.
Kapalı ve sıcak ortamda gövde halindeki (5-6 gövde olabilir) etler pişerken, kazandaki suyun buharı ile de yumuşak bir hal alır. Pişen büryan kebabı kancaya asılarak, bıçakla parçalara ayrılır ve böylece servise hazır hale gelmiş olur.


BABADAĞ KEŞKEĞİ

Malzemeler:
*1 kg gerdan eti yada dananın sırt etinden (keşkek için uzun lifli et kullanılırsa daha güzel olur)
*1 kg döğme (aşurelik buğday)
*tuz, karabiber,
*üzeri için tereyağı, aşrengi (toz kırmızı biber)

Keşkeş tarifi:
Döğme akşamdan yıkanıp tencereye alınır, üzerine iki parmak çıkacak kadar su ilave edilir ve kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocak kapatılır üzerine bir bardak soğuk su ilave edilir ve kapağı kapatılır sabaha kadar kabarması için bekletilir.

Sabah döğme yine ocağa koyulur ve güzelca haşlanır. Haşlanan döğme iyice dövülür.

Et iyice haşlanır kemiklerden ayıklanır ve bir tokmakla güzelce dövülür. Etin hiç parça kalmaması lazım, eğer arada dövülmeyen et türleri varsa içinden alınır.

Et ve döğme karıştırılır, ocağa alınır. Eğer biraz su gerekiyorsa, et suyundan ilave edilir, çok koyu bir bulamaç kıvamında olmalıdır. İçine tuz ve karabiber ilave edilir ve bir taşım kaynatılır.

Sıcak keşkeğin üzeri hiç birzaman örtülmez tencerenin kapağı kapatılmaz yoksa yemek çabuk bozulur.

Servis yaparken üzerine tereyağı eritilip toz kırmızı biber ilave edir, karıştırılır ve keşkeğin üzerine dökülür. Sirke turşusu ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

KITIRMIK HELVA


Yarım kg süzme bal
Yarım kg susam

Susam bir tavaya konur ve yağsız olarak pembeleşene kadar kavrulur. Tencereye bal konur, köpürene kadar pişirilir. Üzerine kavrulmuş susam eklenir. Sürekli karıştırarak pişirirlir. Malzeme bütünleşip, zor çevrilmeye başlayınca olmuş demktir. Karışım küçük bir tepsiye dökülür, kaşıkla düzeltilir. Tam soğumadan baklava şeklinde kesilir.



 MİLAS ŞİŞ KEBABI

Kullanılacak malzeme (6 kişilik):
1 kg kuzu böbreği, yüreği ve karaciğerinden oluşan karışım,
4 dolmalık yeşil biber,
2 limon,
1 demet maydanoz,
200 gr füme et (dil veya çemensiz pastırma da olabilir),
1 çorba kaşığı kekik,
1 tatlı kaşığı karabiber,
yeteri kadar tuz,
1 su bardağı zeytinyağı.

Yapılışı:
Böbreğin, yüreğin ve karaciğerin yağlı ve sinirli bölümleri çıkarılır ve sonra kuşbaşı biçiminde doğranır. Füme et de aynı şekilde doğrandıktan sonra, hepsi çukurca bir kaba konur. Üzerine kıyılmış yarım demet maydanoz, tuz, kekik ve karabiber serpilir. Bir bardak zeytinyağı da konduktan sonra, ara ara karıştırılarak soğuk bir yerde 3 saat kadar dinlendirilir. Bu arada dolmalık biberler ateşe tutulur; zar gibi ince kabukları kavrularak kabartılır, sert bir bezle temizlenir. Bol suda iyice yıkanır. Biberler etlere uygun büyüklükte doğranır. Etler ve sakatat 3 saat dinlendirildikten sonra, zeytinyağları silkelenerek alınacak böbrek, yürek, ciğer ve füme et parçalanndan birer tane şişe geçirilir, araya bir parça dolmalık biber konur, aynı sıra takip edilerek şişler doldurulur. Şişlerin hazırlanması bitince kuvvetli, ama alevsiz odunkömürü ateşinden beş parmak yükseğe düzenli aralıklarla yerleştirilir. Ara ara sakatat ve etlerden artakalan zeytinyağından etlere fırça ile sürülerek şişlerin her tarafı iyice kızartılır. Pişenler sıcak bir yerde tutulan servis tabağına şişleriyle birlikte konur. Bütün şişler pişince kebap sıcak sıcak servis yapılır, sırası ve düzeni bozulmadan şişlerden çıkarılıp tabaklara konur. Artan yarım demet kıyılmış maydanoz ve ince ince doğranmış bir soğanla piyaz yapılır, kebapla birlikte sunulur. Soğan piyazından hoşlanmayanlar dilimlenmiş domatesleri ızgarada pişirdikten sonra kebapların yanında servis yapabilir.


MİLAS KÖFTESİ 
 
1/2 kg kıyma
1 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
8 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 çorba kaşığı salça
2 adet limon suyu
25 gr margarin
kızartma için sıvı yağ
bir miktar su

Kıyma rendelenmiş soğan, karabiber, tuz ve un iyice yoğrulur.Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak, unlanmış zemin üzerinde ince uzun silindir şekli verilir. Hazırlanan bu şeritlerden fındık büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlatılır. Başka unlu bir tepsiye konarak köftelerin birbirlerine yapışmamas} sağlanır. Tavaya konan sıvıyağ kızdırılıp köfteler içine atılır ve pişirilir. Pişen köfteler yağdan çıkarılıp bir kenarda bekletilirken, derin bir tencere ocağa konur,içine margarin,salça eklenip biraz kavrulduktan sonra önceden haşlanmış 1 bardak nohut eklenir, birkaç çevirdikten sonra köfteler eklenir. Ardından malzemenin üzerine çıkacak kadar sıcak su konup,ağır ateşte köfteler yumuşayıncaya dek pişirilir. Ayrı bir yerde limon suyu ve dövülmüş sarımsaklar karıştırılıp, yemek pişmek üzere iken eklenir. 5 dakika daha kaynatılır. Servis yaparken üzerine doğranmış maydanoz konabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder