2 Çay Kaşığı kırmızı toz biber
500 gr jülyen kesilmiş dana antrikot yada bonfile
2 Baş sarmısak
4 Bardak süzme yoğurt
2 Çay Kaşığı karabiber
2 Adet patates
4 Çay Kaşığı tuz
1 Adet soğan
2 büyük boy patates yıkanır, soyulur ve kibrit şeklinde doğranır. Suda bekletilerek nişastası alınır, bol zeytinyağında kızartılır. 1 kuru soğan ve zeytinyağıyla terbiye edilen yarım kilo antrikot, altına su konan ızgarada pişirilir. 2 baş sarımsak dövülür, su ilave edilen süzme yoğurtla karıştırılır. Servis tabağının en altına kızarmış patatesler, üzerine sarımsaklı yoğurt, üzerine de etler yerleştirilir. 30 gram sana margarinde kavrulan kırmızı toz biberli sos üzerine gezdirilir. Bodrum’un meşhur Çökertme Kebabı,
1 kg hindiba (radika) ayıklanıp yıkanır. Tencereye su konularak kaynatılır. Kaynayan suya hindiba atılarak haşlanır ve soğumaya bırakılır. Suyu iyice sıkılıp zeytinyağı ile
Tarator Sos Yapılışı:
Bir dilim tost ekmeği bir çay bardağı süt ile ıslatılır. İçerisine bir diş sarımsak rendelenir. Bir yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi, bir yemek kaşığı tahin, iki yemek kaşığı mayonez ve az tuz ile beraber karıştırılır.
ŞEVKET-İ BOSTAN
1 kg şevket-i bostan
1 limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
Şevket-i bostanlar ayıklanır ve yıkanır. Tencereye su konulur ve kaynatılır. Su kaynayınca yıkanan şevket-i bostanlar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğutup suyu iyice süzdürüldükten sonra üzerine zeytinyağı ve limon suyu dökülerek servis edilir.
ŞEVKETİBOSTAN Önce otları temizliyoruz.İki tane soğanı soyup zeytinyağında hafif kavuruyoruz.Daha sonra temizlediğimiz otları soğanların üzerine atıyoruz,yarım su baradağı su ekleyip ve tencerenin kapağını kapatırız.Yaklaşık 15-20 dakika orta ateşte pişiriyoruz.
2 rezene ve yaprakları,
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Rezeneler ortadan ikiye bölünür ve ince doğranır. Yaprakları ayrılır. Kuru soğan ince doğranır. Tavaya zeytinyağı konulur, soğanlar ve rezeneler kavrulur. Yumuşamaya başlayınca rezeneden ayrılan yapraklar ilave edilir. Hepsi beraber kavrulur. Tuz ilave edilip orta hararetli ateşte 20 dakika pişirilir. Soğuk olarak
Kapari filizleri önceden toplanıp salamura edilir. Sonra haşlanıp zeytinyağı, limon, sarımsak ilave edilip, servis yapılır.
DAMAT TATLISI
1 kg un
1500 g toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1200 g su
½ limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağ
4 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 kg çekilmiş ceviziçi
1 kg eritilmiş tereyağı
Ceviz ve tereyağı hariç tüm malzemeler ile hamur yoğrulur. 30 dakika dinlendirilir ve küçük pazılar ayrılır. Her bir pazı yufka gibi açılır. Yufkaların içini ceviz ve erimiş tereyağı serpiştirilir. Yufka oklava
MİLAS KÖFTESİ
Malzemeler
1/2 kg kıyma
1 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
8 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 çorba kaşığı salça
2 adet limon suyu
25 gr margarin
Kızartma için sıvı yap
Bir miktar su
Kıyma rendelenmiş soğan, karabiber, tuz ve un iyice yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak, unlanmış zemin üzerinde ince uzun silindir şekli verilir.
TARATORLU BÖRÜLCE SALATASI
Yarım kg taze börülce
2 adet sakız kabağı
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
2 su bardağı su
Tarator için:
1 çay bardağı zeytinyağı
4 diş sarımsak
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Börülceler yıkanır birkaç parçaya kesilir, kaynayan suya atılır. 10 dakika sonra doğranmış biber, kabak ve domates eklenir. Börülceler diri kalana kadar haşlanır. Süzdürerek alınır.
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
15-20 adet kabak çiçeği
200 gr kadar asma yaprağı
3 adet orta boy soğan
1 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kuru nane
Tuz
Kaynamış su
Kaynayan tuzlu suda asma yapraklarını
TAVUKLU ÇÖKERME
300 gram tavuğun göğüs eti
1 adet patates
1 adet lavaj ekmeği
1 çay bardağı süzme yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı su
Öncelikle patatesleri kibrit çöpü gibi doğrayıp kızgın yağda kızartın.Tavuk etini baharatlandırıp ızgarada iki yüzünü de pişirin. İstenirse ekmeği de ızgarada kızartıp tabağa alın, üzerine büyük parça halinde kızartılmış tavuk etini koyun. Üzerine kibrit patatesleri ekleyin. Yoğurt ve salçalı sosla servis yapın. Sos için önce tereyağı ve salçayı bir tavada pişirin, sonra üzerine suyu ekleyip 5 dakika kaynatın.
ZEYTİNYAĞLI BAMYA
Yarım kilo bamya
2 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı salça
1 adet iri soğan
3-4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz,
1 tatlı kaşığı seker
1 su bardağı sıcak su
Yarım limonun suyu
Bamyaların sap kısımları temizlenir.
Soğan yemeklik doğranır.
Domatesler rendelenir.
Sarımsaklar ayıklanır.
Tüm ayıklanan malzemeler bir tencereye aktarılır, Geriye kalan zeytinyağı, yarım limonun suyu, tuz, şeker, salça da ilave edilir. Bu şekilde 10 dk kısık ateşte kapağı kapalı olarak kavrulduktan sonra sıcak su ilave edilir. 20dk daha kısık ateşte pistikten sonra altı kapatılır. Sıcak yada soğuk olarak tüketilebilinir.
TURP OTU SALATASI
bağ turpotu
zeytinyağı
3 diş sarımsak
limon suyu
tuz
Turpotunun sert dalları ayıklandıktan sonra körpe dalları yıkanır ve kaynayan su içine atılır.yumuşayana kadar pişirilip sudan derin bir kap içine çıkarılr.
Samısaklar iyice ezildikten sonra bir tabak içine alınarak 3 çorba kaşığı zeytinyağı
Not: Tupotu bildiğiniz kırmızı kabuklu içi beyaz turp bitkisinin toprak üstünde kalan yeşil kısmıdır ve malesef çok lezzetli olmasına rağmen çok zaman yenilebildiği bilinmeden atılır.özellikle ege bölgesinde bağ halinde pazarlarda satılılr.
MANTAR DOLMASI
400 gr Mantar
6-7 Çorba Kasigi or Peyniri
1/2 Demet Dereotu
Tuz, Karabiber
Mantarlari
Kiyilmis dereotunu lor peyniri ile karistirip mantarlarin içine doldurun.Önceden isitilmis 230 dereceli firinda 15 dakika
DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI
500 gram deniz börülcesi
1 çay kasigi kabartma tozu (karbonat)
2 yemek kasigi zeytinyağı
4 dis sarımsak
Deniz börülcelerinin çamurlu köklerini kesip atin, toprakli kalan kisimlarini iyice yikayin, dallarini ayirin. Bir tencereye soguk su ve kabartma tozunu koyarak kaynatin. Kaynayan suya deniz börülcelerini atin, diriliklerini kaybetmeyecek sekilde yumusayana kadar (10-15 dakika) pisirin.
Börülceleri delikli kepçe ile sicak iken çikartin, sogumaya birakin.
Soguduktan sonra herbir büyük sapi alt kismindan tutarak parmaklarinizla ince dallardaki yesil börülceleri bir salata tabaginin içine siyirin, üzerlerine hemen zeytinyağıni dökün ve karistirin. Sofraya getirmeden önce bir havanda sarmisaklari az tuz ile dövün, limon suyunu ilave edin, karistirip önceden yaglanmis deniz börülcelerinin üzerine dökün.
8 adet kırmızı köz biber
1 kalıp beyaz peynir
1 su bardağı ceviz
10-15 dal maydanoz
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Peynir ezilir. Üzerine iri çekilmiş ceviz, kıyılmış maydanoz, tuz ve sıvıyağ eklenir karıştırılır. Biberler oyulur ve cevizli iç doldurulur. Bir fırın kabına dolmalar dizilir. Üzerine yağ gezdirilir. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yarım saat kadar
BÖRÜLCELİ PİLAV
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı haşlanmış kuru börülce
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet kırmızı uzun biber
1 adet yeşil çarliston biber
½ yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tatlı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
½ su bardağı zeytinyağı
5 su bardağı sıcak et suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı dereotu
1 çay kaşığı taze nane
Kırmızı ve yeşil çarliston biberleri
Soğanı da tavla zarı formunda yemeklik doğrayın.
Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Üzerine soğanı ekleyip sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirin.
Biberleri ve salçaları ilave edip karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru ve haşlanmış börülceyi de katıp birkaç kez karıştırın.
Son olarak, sıcak et ya da tavuk suyunu aktarıp tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte, bulgur suyunu iyice çekinceye kadar pişirin.
Suyunu çeken pilavı ocaktan alıp üzerine incecik kıydığınız maydanoz serpiştirin. Tencerenin kapağını kapayın ve yemeği 25 dakika kadar dinlendirin. Üzerine ince doğranmış dereotunu ve naneyi ilave edin. Sıcak sıcak servise sunun.
Not: Kuru börülceyi bir gece önceden ılık suya koyup bekletin. Ertesi sabah süzüp bol suyla 25-30 dakika, yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün, ya da konserve börülce kullanın.
KÖYCEĞİZ USULÜ TAVUK DOLMASI
1 tavuk
1.5 su bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
100 gr. tavuk ciğeri
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tutam maydonoz
tuz
karabiber
sosu için:
2 diş sarımsak
1 çorba k.salça
1 tatlı kaşığı un
Tencereye sıvıyağı alın. Önce soğan ve fıstıkları kavurun. Daha sonra üzerine tavuk ciğerini ekleyin. ardından pirinci ekleyip kavurun.Daha sonra kuşüzümünü de ekleyin. En son doğranmış maydanozları ve tuz,baharat ekleyip bu karışımı tavuğun içine doldurun. Tavuğun açık kalan kısmını iplik ve iğne ile dikerek kapatın. Tavuğu tencereye alın ve su ile haşlanmaya bırakın. Pişen tavuğu sudan çıkartıp
Malzemeler
6 adet hazır yufka
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
İç harcı için;
3 adet ince uzun kemer patlıcan
250 gr az yağlı kıyma
4 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı tuz
karabiber
pul biber
Hazırlanışı
Patlıcanları alacalı olarak soyup tavla zarı formunda doğrayın. Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda bekletin.
Diğer taraftan, soğanları
İç harcını hazırlamak için; sıvıyağ ve soğanları geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Kıymayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurduktan sonra yıkayıp süzdüğünüz patlıcanları ilave edin.
Tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirip arada sırada karıştırarak patlıcanlar yumuşayıp ezilinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan, fırın tepsisini katı yağla iyice yağlayın. Yufkalardan birini tepsiye tam oturacak şekilde buruşturarak yerleştirin.
Soğumuş olan patlıcanlı harcın beşte birini kaşıkla yufkanın üzerine yayın. Bir yufka daha serip patlıcanlı iç yayın. Bu şekilde yufkaları ve patlıcanlı harcı üst üste yerleştirin.
Altıncı yufkayı en üste serip kenarlarını alta doğru kıvırın.
Yoğurt ve yumurtayı bir kasede çırpıp kaşık yardımıyla böreğin her tarafına sürün.
İsterseniz üzerine çörekotu serpiştirin ve önceden ısıtıp 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, en az 30 dakika pişirin. Çıkarın ve üzerine 1 su bardağı soğuk su gezdirin. Ilık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun.
MARMARİS PİLAVI
1 /2 kilo pirinç ve tavuk suyuyla bir pilâv
Sebzeler kavrulunca ince ince doğranmış iri bir kemiğin iliğini, kıyılmış tavuk karaciğeriyle yüreğini ve katısını katmalı. On dakika da bunları kavurduktan sonra 2 çorba kaşığı tuzsuz natürel domates salçası katmalı. Salça iyice pişinceye kadar tavayı ateşte tutmalı. Gerekirse bir fincan sıcak tavuk suyu katmalı. Tavayı ateşten indirmeden iki dakika önce tuzunu ve biberini serpip, kaşıkla birkaç defa karıştırmalı. Demlendirilen pilâvı servis tabağına boşaltınca üstüne salçayı dökmeli, bir - iki defa harmanladıktan sonra servis yapmalı.
MUĞLA TARHANASI
2-3 adet kurutulmuş kırmızı biber
250 gr. kemikli et
3 bardak tarhana
1 çay bardağı börülce
6-7 diş sarımsak
1/4 margarin
Tuz
2-3 tane domates
Yapılışı:
Tarhanayı ve börülceleri soğuk suda ıslatarak bekletin.Tüm malzemeleri bir tencerenin içine koyun. Tarhana, börülce, kırmızı biber, kemikli eti veya kavurmayı bir tencerenin içinde iyice pişirin. Arzuya göre domates rendesi veya salça ekleyebilirsiniz. Börülceler iyice pişince dövülmüş sarımsakları da içine ekleyin. Bir taşım daha kaynatın. Tencereyi ateşten
YARİ YARDAN AYIRMAYAN
malzeme listesi
500 gr taze kişniş (yörede kişkişadı verilir)
2 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı pilavlık bulgur
2 çay kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber
1 su bardağı sıcak su
1 limonun suyu
Yapılışı
Kişnişleri yıkayıp süzün ve incecik doğrayın.
Zeytinyağı ve yemeklik incecik doğranmış soğanları orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Salçayı ve yıkanmış bulguru ilave edip iki dakika daha kavurun. Doğranmış kişnişleri, tuz, pulbiberi de ekleyip bir su bardağı sıcak suyu da tencereye aktarırı. Kısık ateşte, kişnişler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ocaktan almadan önce limon suyunu da ekleyin. İsterseniz 1-2 diş dövülmüş sarımsak da katabilirsiniz. Tıpkı ıspanak yemeği gibi pişirip sıcak sıcak servise sunun.
NOT: İsterseniz bu yemeği kıymalı da pişirebilirsiniz. Ya da yağda kızarttığınız misket köftelerle servise sunabilirsiniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder