10 Ocak 2013 Perşembe

KAYTAZ BÖREĞİ




1-KAYTAZ BÖREĞİ:

 
Malzemeler
  • 1 paket kuru maya
  • 4 kasik yogurt
  • 2 su bardagi su
  • 1 tatli kasigi toz seker
  • tuz
  • aldigi kadar un
Ic malzemesi
  • 500 Gr kiyma
  • 2 bas sogan
  • 1 kasik domates salcasi
  • 2 kasik biber salcasi
  • 2 kasik nar eksisi
  • tuz ,karabiber
Ayrica hamurlari acmak icin bir bardak sivi ve kati yagi karisimi
Hazirlanisi
Mayamizi ve sekerimizi 1 bardak ilik su ile karistiralim kabarana kadar bekleyelim. Daha sonra butun malzemeyi karistirarak orta yumusaklikta bir hamur elde edelim ve mayalanmaya birakalim. Ayri yerde soganlarimizi rendeleyerek diger malzemelerle karistiralim.
Mayalanan hamurumuzu yarim bardak yag ile yaglayalim. Hamurdan minik parcalar kopararak elimizi yaga batirip kucuk bir daire acalim.( hamur bu arada yirtilabilir ama sorun degil) actigimiz daireyi bohca seklinde katlayalim tabii her kata elimizle azar azar yag surelim. Butun hamurumuzu bu sekilde yaparak aralikli olarak tepsiye yerlestirelim. Uzerlerine hazirladigimiz harctan ceviz buyuklugunde parcalar yerlestirelim. Elimizi yaga batirarak minik hamurlari elimizle yayalim. Hamurlarin bos kalan yerlerine kalan harcimizdan ekleyip elimizi yaga batirarak yerlestirelim. Butun hamurlar birbirine yapisacak sekilde acilacaktir. 180 derecelik firinimizda yaklasik olarak 25 dakika pisirelim.Afiyetler olsun.

2-KAYTAZ BÖREĞİ 

MALZEMELER
  • Yarım paket Yuva 42 g Yaş Maya
  • 5 bardak un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Ilık su
  • 100 g tereyeğı (arasına sürmek için)
  • Bir miktarda sıvıyağ
  • Üst harcı:
  • 100 gr kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane domates
  • 1 tutam maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kımızı biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
HAZIRLANIŞI
Unun ortasını açarız. Kenarına bir kaşık tuzu koyarız. Orta kısmına mayayı,sütü,yağı koyup mayayı yavaş yavaş eritip ılık su ile yumuşak bir hamur yoğururuz. Mayalanması için bırakırız. Bu arada üstüne sürmek için harcı hazırlarız. Soğanı rendeleriz. Domatesleri küçük küçük doğrarız, maydonozları da aynı şekilde. Kıymayı,tuzu,karabiberi,kırmızı biberi,salçayı,nar ekşiyi,çok az da yağ koyup harcı karıştırırız. Tereyağını eritip birazda sıvıyağ koyup biraz ılıtırız. Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp,elimizi eritip ılıttığımız yağa batırıp hamuru açarız. Daha sonra dört kenarını katlayıp ters çevirip tepsiye koyarız. Ama bol yağ ile açmak gerekiyor. Bütün hamura bu işlemi yapacağız. Hazırladığımız harçtan hepsinin üzerine bol bol koyup bastırıcaz. Tekrar üstlerine yağ sürebiliriz. Tepside mayalanması için yarım saat bekleticez. Önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Afiyet olsun.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder