SİRKELİ EKŞİLİ PATLICAN
Malzemeler:
- 5 tane kemer patlıcan
- 3 tane iri boy domates
- 2 yemek kaşığı sirke (ben üzüm sirkesi kullandım)
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 7-8 diş sarımsak (ezilmiş)
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- tuz, karabibeber
- Üzeri için maydanoz (ince kıyın)
- Patlıcanları tamamen soyun ve saplarını kesin. Uç kısmını 1 cm. kadar kesmeden, uzunlamasına dörde bölün. Patıcan bütün halde kalsın.
- Kararmaması için, patlıcanları soydukça, bol limon suyu sürün.
- Patlıcanları, karnıyarık tenceresi diye de bilinen, kısa kenarlı yayvan bir tencereye dizin.
- Domatesleri rendeleyin ya da kabukları ile birlikte rondo da çekin.
- Domates rendesinin içine; tuz, şeker, karabiber ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.
- Karışımı patlıcanların üzerine eşit şekilde yayın.
- Orta ateşte kaynayana kadar, daha sonra ateşi kısarak 40-45 dk. kadar pişirin.
- Ayrı bir kapta; sirke ve sarımsakları karıştırın.
- Yemeği kontrol edin, patlıcan pişmiş ise; sirkeli sarımsağı ekleyin ve 5 dk. daha pişirin.
- Ateşi kapatın ve kapağını açmadan yemeği soğumaya bırakın.
- En az 5-6 saat dinlendirin ve maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
Malzemeler:
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- 1 su bardağı kaynar su
- 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
- 1 yumurta akı
- 1′er tatlı kaşığı domates ve biber salçası
- tuz
- 1 tutam reyhan
- 1 tane küçük soğan
- 1 tane domates
- 1 yemek kaşığı salça
- karabiber, pulbiber, tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 su bardağı su -haşlama suyundan
- Bulgurun üzerine suyu dökün, karıştırın ve üzerini örterek en az yarım saat bekletin.
- Diğer malzemeleride ekleyin ve iyice yoğurun.
- Hamurdan fındıktan biraz daha iri parçalar kopartın, yuvarlayın.
- Bir tencereye yeteri kadar su alın, kaynatın ve tuz ekleyin.
- Köfteleri kaynayan suya atıp 15 dakika haşlayın. İşlem bitince sudan alıp suyunu süzdürün.
- Sos için soğanı incecik kıyın, yağda pembeleştirin.
- Minik doğradığınız domatesi, salçayı ekleyip biraz kavurun.
- Haşlama suyundan yarım su bardağını ve baharatlarını ekleyip 5 dakika pişirin, ocaktan alın.
- Köfteleri servis tabağına alın, üzerine sosunu dökün, isterseniz sarımsaklı yoğurtla servis edin.
YALANCI ÇERKEZ TAVUĞU:
Malzemeler:
- 2 tane tavuk but (haşlayın ve etlerini didin)
- 1 tane iri boy patates (haşlayın, rendeleyin)
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı mayonez
- 3 diş sarımsak (ezin)
- 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
- tuz, pulbiber
- dereotu
- Malzeme listesindeki hazırlıkları yapın.
- Tüm malzemeyi güzelce karıştırın.
- Servis tabağına alın.
- Ceviz ve dereotuyla süsleyin.
- Buzdolabında biraz dinlendirip servis yapın.
SEBZELİ İSPANYOL OMLETİ
Malzemeler:
- 4 tane yumurta
- 2 tane pırasa (yeşil kısmından çok az alarak kullanın)
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kırmızı biber
- 1 yeşil dolmalık biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 küçük haşlanmış patates
- 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
- karabiber
- Zeytinyağını tavaya alın ve hemen pırasaları ekleyip yumuşayana kadar pişirin.
- Pırasalar yumuşayınca sarımsak ve biberleri ekleyip arada karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.
- Büyük bir kasede yumurtaları çırpın, tuz ve karabiber ekleyin.
- Haşlanmış patatesleri küp kesin, maydanozla beraber yumurtanın içine alın.
- Tavadan aldığınız pırasaları da yumurtalı karışımın içine alın. Tüm malzemeyi karıştırın.
- 22 cm çapındaki bir tavaya zeytinyağı sürün, karışımı içine boşaltın ve önce harlı ardından kısık ateşte omletin tabanı iyice pişene kadar yaklaşık 3-4 dakika ocakta tutun.
- Bu arada fırınınızın ızgarasını yakın yada normal programı 200 dereceye ısıtın.
- Tabanı pişen omleti bir tepsiye aktarın (ben bunun için kelepçeli kalıp tabanımı kullandım).
- Izgarada yada normal programın üst rafında omletinizin üzerinide kızartıp sıcak sıcak servis edin.
PATATES KASESİNDE SALATA
Malzemeler:
- 5 tane orta boy patates (haşlayın)
- 2 tane havuç (haşlayın, küçük küp kesin)
- 1,5 çay bardağı bezelye (haşlayın yada konserve)
- 3 yemek kaşığı mayonez
- tuz, karabiber
- 1 dal taze soğanın yeşil kısımları
- 2 çay kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- bir tutam maydanoz (ince kıyın)
- Haşlanmış patatesi el değdirebileceğiniz kadar ılıtıp çatalla iyice ezin.
- Tereyağı, zeytinyağı, pulbiber, karabiber, tuz ve ince kıydığınız yeşil soğanla iyice yoğurup bir hamur hazırlayın.
- Hamuru 20 top olacak şekilde ayırın ve yuvarlayın.
- Topları elinizle yassılaştırın, içlerini oyun ve bir kase haline getirin. bu aşamada kenarları çatlıyor, elinizle düzeltin.
- Çanakları servis tabağına dizin.
- Mayonez, havuç, biraz tuz ve bezelyeyi iyice karıştırın, kaselerin içine birer kaşık koyun.
- Üzerine maydanoz serpin.
- Buzdolabında biraz bekletip servis edin.
- İsterseniz havuç ve bezelyeye ek olarak haşlanmış mısır ve kornişon turşuda kullanılabilir. Tabi miktarları ayarlayarak.
Malzemeler:
- 300 gr ıspanak
- 2 tane kuru soğan
- tuz, karabiber
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı un
- 2 tane yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 tane domates
- 1 tane minik soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı şeker
- karabiber
- Kaşar rendesi
- 2 tane soğanı ince kıyın, yağda pembeleştirin ve elinizle irice kopardığınız ıspanağı ekleyin. Suyunu çekince tuz ve karabiberini atıp bir kenarda beklemeye alın.
- Domates sosu için domatesin kabuklarını soyun, küçük doğrayın ve incecik kıydığınız soğan+sarımsakla 5 dakika kavurun. Şeker ve karabiberi ekleyip ocaktan alın.
- Krep malzemelerini bir kasede karıştırın ve çok az yağladığınız krep tavasına bir kepçe harçtan dökerek krebinizi pişirin. Toplam 6 tane krep çıkıyor bu ölçülerle.
- Tüm işlemleriniz bitince bir krebe ıspanaklı harç koyun, kenarını çok az içe kııvırarak rulo yapın ve en küçük boy borcama krebi yerleştirin.
- Kalan 5 krep içinde aynı işlemi yapın, kreplerin üzerine domates sosu dökün ve 160 dereceli önceden ısınmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
- Üzerine kaşar rendesi serpin ve tekrar sıcak fırına koyup kaşar eriyene kadar tutun.
- Ilık ılık servis edin.
MUHALLEBİLİ TAVUK
Malzemeler:
- 1 tane tavuk (küçüğe yakın orta boy)
- yarım litre süt
- 3 yemek kaşığı un (tepeleme)
- 1 su bardağı ince kıyılmış ceviz
- 3-4 diş sarımsak (artırabilirsiniz)
- yağ+pulbiber
- 1 çay bardağı tavuk suyu (haşladığınızdan kullanılacak)
- tuz
- Tavuğu üzerini geçecek kadar suyla haşlayın, sudan alıp etini küçük küçük didin.
- Süt, tavuk suyu ve unu boza kıvamına gelene kadar kaynatın. Kıvamı muhallebiden koyu, kek hamurundan akıcı olacak.
- Kıvamına gelen malzemeye ezilmiş sarımsak, tuz ve cevizi ilave edin, karıştırın.
- Tavuk etini geniş bir kaseye alın, üzerine biraz ayırarak muhallebiyi dökün, karıştırın.
- Harcı bir servis tepsisine yayın, üzerine ayırdığınız muhallebiyi düzgünce yayın.
- Yağ+pulbiber hazırlayıp üzerine dökün.
- İster ılık ister soğuk servis edin.
DİLAN
MALZEMELER:
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 demet roka
- yarım demet dereotu
- 3 yemek kaşığı acı biber sosu
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- tuz
- Bulguru ayıklayın, derin bir kaba alın ve üzerine sıcak suyu dökün, karıştırın, Kabın üstünü örterek bulgur suyunu çekene kadar yaklaşık yarım saat bekletin.
- Dereotu ve rokayı ince ince doğrayın.
- Tüm malzemeyi karıştırın ve servis edin.
- Soğukken daha lezzetli olduğu için önceden yapıp dolapta dinlendirebilirsiniz.
MALZEMELER:
- 4 tane orta boy patates
- 2 su bardağı sıvıyağ
- 3 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Patatesleri soyup fazla kalın olmayacak biçimde kalem gibi kesin.
- Tuzla karıştırın ve unu üzerine serpin. Kabı sallayarak unun heryerine değmesini sağlayın.
- Yağı derin bir tencereye alın (yayvan olmayacak) ve iyice ısıtın, böylece patatesler yağı fazla çekmez.
- Patatesleri kızgın yağın içine atın, tencereyi sallayın ve kapağını aralık kalacak biçimde kapatıp patatesler kızarana kadar bekleyin.
- Fazla yağını alsın diye kağıt havluya çıkarıp servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder