10 Ocak 2013 Perşembe

PATLICAN TURŞUSU

türlü turşuMALZEMELER:
7-8 adet küçük körpe patlıcan,
2 adet salçalık kırmızı biber,
bir kaç adet yeşil sivri biber(acı seviyorsanız acı biber),
10 diş büyükçe sarmısak,
2 adet domates,yeterli miktarda tuz ve bulabilirseniz ev yapımı üzüm sirkesi,
YAPILIŞI:
Patlıcanların saplarının yarısı veya tamamı kesilir,saplarından sarkan yeşil kısımları da alınır,karnıyarık gibi ortalarından boyuna kesik yapılır,
kaynayan tuzlu suda patlıcanlar 10 dak.kadar haşlanır,soğuk suya alınır,soğuk sudan çıkarılır bir süzgeçte suları süzdürüldükten sonra temiz pamuklu bir beze tek sıra halinde dizilir,üstleri de bezle kapatılıp en üste bir ağırlık konulup 5-6 saat bu şekilde bekletilir.
Sarmısaklar soyulur,domates ve biberler,sarmısaklar hepsi küçük küçük doğranır 2 tatlı kaşığı tuzla karıştırılır,
patlıcanların kesik kısımlarına karnıyarık ta olduğu gibi doldurulur,
bir veya iki yerinden maydanozla bağlanır,temiz bir kavanoza sıkıca yerleştirilir,iç fazla gelirse biber içine de doldurulabilir ve kavanoza konulur,
boşluklar varsa istenirse biber konulur kavanoza 1 yemek kaşığı tuz atılır,üstü sirke ile doldurulur,kavanozun ağzına resimde olduğu gibi bir parça buzdolabı poşeti konulup sonra kavanozun kapağı ile sıkıca kapatılır(kavanoz ters yüz edilip tuzun erimesi sağlanır,bir çay kaşığı ile sirkenin tuzu kontrol edilir,tuzun tadının dokunması gerekir,tuz az olursa turşu malzemeleri erir ve bozulur),
oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde bekletilir,yaklaşık 10 gün sonra turşumuz yenilmeye hazırdır,afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder