21 Mayıs 2013 Salı

PASTANE POĞACASI

 

1-TARİF
1 YUMURTA
2 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI SU
1 SU BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
2 KÜÇÜK PAKET İNSTANT MAYA
9 TATLI KAŞIĞI ŞEKER
1,5 TATLI KAŞIĞI TUZ
2 YUMURTA SARISI

SÜT VE SU ILIKDAN BİRAZ SICAK OLACAK.
 

2.TARİF


Malzemeler:

( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
1 TBSP/Büyük Kaşık; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
1 tsp/Küçük Kaşık; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)

250 ml ılık Su.
100 gr Tereyağı.
25 gr Zeytinyağı.
1.5 Küçük Kaşık Deniz Tuzu/Tuz.
4/5 Büyük Kaşık Şeker.
500 gr Genel Amaçlı Un (Sinangil Un).
25 gr Yaş Maya.


İçine koymak için;
Orta yağlı peynir ve kıyılmış maydanoz karışımı.

Sürmek İçin:
1 Adet Yumurta Sarısı, çırpılmış.


Not: Aynı tarifi suyunu azaltmak şartıyla yoğurtlu, yumurtalı, mahlepli, sütlü, zeytinli, patatesli vb şekillerde rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Örneğin 1/3 Ölçü Kabı yoğurt koydunuzda 30 ml kadar su azaltabilir, yumurta ilave edecekseniz, üzerini verilen ölçek kadar su doldurmalısınız.

Şeker, Ilık su ve yaş maya ayrı bir kapta karıştırılarak 10 dk kadar beklenir ve mayanın köpürerek aktifleşmeye başladığı görülür.

Kuru malzemeler mikser kabına konur, silikon çırpıcı ile homojen hale gelene kadar karıştırılır. Mikserde yavaş yavaş karıştırılırken tereyağ, zeytinyağ ve şekerli mayalı su yavaş yavaş ilave edilir. 10 dk boyunca yoğrulur. Ekmek hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur elde edilmelidir.
Elle yoğurmada şeker ve ılık maya karıştırılır.Maya kabardıkdan sonra tuz ve yumurta hariç tüm malzemeler karıştırılır.Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.Tuz daha sonra hamura ilave edilir.Elastik kıvam alıncaya kadar yoğrulur.30 dakika kabarması beklenir.Kabaran hamur bezelere ayrılır.Her beze avuç içinde yuvarlanmak suretiyle yuvarlak hale getirilir.Bezeler elle açılır.Ortasına harç konur.Baş parmakla beze kapatılır.Yağlanmış tepsiye dizilir.Tepside biraz mayalandırılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür.Ve üstü pembeleşinceye kadar pişirilir.Pişen poğaçalar fırından alınır, pamuklu beze sarılıp soğuması beklenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder