22 Mayıs 2013 Çarşamba

SARI KANTARON

 

Hafif ve orta dereceli stres için kullanılan Sarı Kantaron Otu avrupada ise st.john`s wort olarak bilinen bitkini çayı yada balla karıştırılmış macun şeklinde tüketildiğinde şifalı bir etki gösteriyor.
orta dereceli stres için kullanılan Sarı Kantaron Otu avrupada ise st.john`s wort olarak bilinen bitkini çayı yada balla karıştırılmış macun şeklinde tüketildiğinde şifalı bir etki gösteriyor.
Kırmızı kantaron ve Sarı kantaron olarak iki çeşidi bulunan ve içeriğinde A vitamini , C vitamini ve çeşitli mineraller ihtiva eden Kantaron Otu,`nun yaralar üzerinde iyileştirici etkisi halk arasında yüzyıllardan beri biliniyor ve kullanılıyor.
Kırmızı kantaron otu mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelirken, Sarı kantaron otu daha çok sinirsel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor.
Yaraların iyileşmesini hızlandıran bu şifalı ot; iştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliği ile mide ağrılarını azaltıyor.

Sarı kantaron çayını bitkinin kabuğundan, tohumundan, taze veya kurutulmuş yapraklarından hazırlayabilirsiniz. Ülkemizde en çok kullanılan hali kurutulmuş yapraklardır. Çeyrek litre kaynamış suyu ocaktan alarak 2-3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron ekleyin ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Çayın daha lezzetli olması için bir iki damla limon ya da organik bal kullanabilirsiniz.
Sarı kantaron çayının kullanımı için tavsiye edilen oran ise 6 hafta boyunca 1-3 bardak arası tüketmek ve daha sonra 2 hafta ara vermek.
Anavatanı Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya olan sarı kantaron günümüze Kuzey Amerika’da da doğal olarak yetişmektedir. Uzun ömürlü bir bitki olan sarı kantaronun parlak, yıldız çeklinde sarı çiçekleri vardır. Büyümesi için bakım gerekmez ve yabani ot gibi yol kenarlarında büyüyebilir. Modern zamanlarda besin takviyesi olarak kullanılan bitki bu özelliği ile Amerika’da en çok satılan bitkiler arasında yer almaktadır. Ancak bitkinin en popüler özelliği orta dereceli depresyon tedavisinde etkili olmasıdır.
* Orta ve hafif dereceli depresyon tedavisinde kullanılır.
* Yaralanmalar sonucu meydana gelen ağrıları hafifletir.
* Bel ağrısına iyi gelir
* Cilt sağlığı için kullanılır
* Baş ağrısını alır
* Stresi azaltır
* Sakinleştirir
* Anemi tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
* Sarılık tedavisinde kullanılır
* Göğüs ağrılarına iyi gelir
* Uykusuzluk tedavisinde kullanılır .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder