26 Mayıs 2013 Pazar

ADANA MANTISI

1-TARİF

Adana Mantısı

Malzemeler
Hamuru için:
5 bardak un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz

Çorba için:
1 yemek kaşığı biber salçası
1 bardak haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı margarin
12 bardak su
Karabiber
Tuz

Mantı içi:
250 gr. yağsız kıyma
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı pul biber
Karabiber
Tuz

Kızartmak için:
Sıvıyağ


Yemeğin Tarifi
Mantı içini hazırlamak için kıymaya rendelenmiş soğan, pul biber, karabiber ve tuz ekleyip yoğurun.

5 bardak unu tepsiye koyun, ortasını havuz gibi açın. Yumurta, tuz ve az su koyarak yumuşak bir hamur tutun. Hamuru yufkadan kalın açıp büyük kareler halinde kesin. Ortasına kıyma koyup her bir yufka karesini önce üçgen şeklinde katlayın, sonra iki ucunu ters yöne çevirerek mantının üstüne döndürüp gül şekli verin. Üçgen yaparken uç kısmını tam olarak yapıştırmayın ki kıyma görünsün.

Kızgın yağda mantıları kızartıp bekletin.

Çorba sosu için; margarini tencereye koyup salçayla birlikte 3 dakika kavurun. Üstüne 12 bardak su koyup önceden haşlamış olduğunuz nohutları içine atın. Çorba sosunu 15 dakika kaynatıp mantıları atın. 15 dakika da mantılarla birlikte kaynatın. Sarmısaklı yoğurtla servis yapın.
2-TARİF
 

Hamuru İçin:
  • 3 su bardağı un
  • Tuz
  • Su
  • 1 yumurta (isteğe bağlı)
İç Malzemesi:
  • 250 gr kadar ortayağlı kıyma
  • Nane (bir çay kaşığı)
  • Karabiber (1/2 çay kaşığı)
  • Biber salçası (bir tatlı kaşığı)
  • 1 adet orta boy soğan (çok küçük doğrayalım)
  • Tuz
Sos:
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2-3 diş dövülmüş sarımsak
  • Kırmızı pul biber, nane
Hazırlanışı
Sosun yapılışı: Tavaya yağları alalım, tereyağı eriyince(kısık ateşte olsun yağ yanmasın), sarımsakları ekleyelim ve soteleyelim. Sonra pul biberi ilave edelim. Karıştırıp ocaktan alalım.
Hamuru hazırlayalım, kulak memesi yumuşaklığından daha sert kıvamda olsun. 20 dk. dinlendirelim, üzerine nemli bir bez örterek. İki eşit parçaya bölelim ve oklavayla 1- 2 mm inceliğinde açalım sonra da 2-3 cm lik karelere bölelim(tercihinize kalmış burası, daha ufak boyutlu isteyenler olabileceği gibi benim gibi büyük parçalar yapmak isteyende olabilir;)
Bütün iç malzemeleri karıştıralım ve bu karelerin içine yerleştirelim…sonrada üçgen şeklinde kapatalım.
Diğer tarafta, geniş bir tencerede suyunu kaynatalım. Tuz ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyelim ve yaptığımız üçgen mantılarımızı kaynayan suya koyalım ve karıştıralım. Orta ısıda 8-10 dk pişirelim.Servis edeceğimiz tabaklara süzgeçli kepçeyle alalım ve üzerine yoğurdunu sonra da sosunu gezdirelim. Afiyetler olsun efendim :)
Not: Yoğurdun içine sarımsak koymadım, yağda kavurmayı tercih ettim. Böylece sarımsağın kötü kokusu da önlenmiş oluyor. Tabi ki bu da bir tercihtir ama bu şekilde daha güzel oluyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder