28 Mayıs 2013 Salı

SAĞLIKLI SAÇLAR VE SAÇ DÖKÜLMESİ

Saçları çekmek, çok sıcak işleme maruz bırakmak, maşa ve fönün sık kullanımı ve kıvrılması, saç boyası ve spreyler gibi ağır kimyasalların kullanımı da dökülmelere neden olmaktadır. Bu durumda kimyasal içermeyen naturel ürünlerle temizleme yapılmalı ve kullanılan boya gibi ürünlerde bitkisel kökenli olanları tercih edilmelidir.

Saç dökülmeleri erkek ve kadın tipi olarak ayrılırlar. Erkek tipi saç dökülmesinde tepede ya da önde çizgi halinde açılma görülür. Herhangi bir yaşta başlayabilir. Hormonlar, kalıtım ve yaşın ilerlemesi bu tip dökülmenin başlıca etkenleridir. Kadın tipi dökülmede ise ön kısımlarda ve tepede seyrekleşmeler görülür. ancak kadınlarda alın açıklığı olmaz.

Mantar kaynaklı olan hastalıklar saçlı deride yayıldığında dökülmelere neden olmaktadır. Mantar olan deride saçlar deriden çıkış noktasında kırılarak dökülmektedir. Bu tür dökülmeleri önlemek için kesinlikle mantar enfeksiyonunun kontrol altına alınması gerekmektedir.

Alopesi denilen ve plakalar halinde dökülmelere neden olan bir hastalık bulunmaktadır. Hastalık sadece saçları değil, tüm vücut kıllarını etkilemektedir. Genellikle kolayca tedavi edilen bu hastalıkta açılan alanlar zamanla kapanır.

Saç dökülmesinin tipini bulabilmek için sağlık durumu geçmişiniz, beslenme alışkanlıklarınız gözden geçirilebileceği gibi saçtan örnek alma, kan tahlili gibi yöntemlere başvurulabilir. Dökülmenin nedeni saçın tekrar çıkmasını etkileyen bir durumdur. Aşırı stresten kaynaklanan dökülmeler 1,5 ay gibi bir sürede tekrar çıkmalar başlarken, ilaç nedeni ile olan dökülmeler ilacın kesilmesi ile sonlanır.

Saç dökülmeleri solüsyonlar, şampuanlar, tabletler gibi pek çok formda ilaçla tedavi edilir. Düzgün beslenme de tedavide önem taşımaktadır. Saç dökülmesi tedavisi sabır isteyen ve yavaş sonuç veren bir tedavidir. Tedavi yarıda bırakılmadan doktorun önerisi harfiyen uygulanarak başarılı bir tedavi süreci geçirmek mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder