26 Mayıs 2013 Pazar

SIKMA


1-TARİF

Malzemeler:

(Hamuru İçin)
  • 2 Kg un
  • 4 Su bardağı ılık su
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 Çorba kaşığı tuz
(İçi İçin)
  • 6 Adet orta boy patates
  • 1 Adet büyük boy soğan
  • 3 Yemek kaşığı sıvı Yağ
  • 2 Çorba kaşığı salça
  • 1 Kalıp beyaz peynir (peynir sevmiyorsanız patates miktarını arttırabilirsiniz)
  • 1 Demet maydonoz 
  • Öncelikle mayayı ılık su ile ıslatıp mayalanması için bekleyin.
 Un’u eleyerek hamuru yoğuracağınız geniş kaba alın ,2 Kg undan yaklaşık 1 buçuk, 2 bardak kadar yoğururken kullanmak üzere ayırın, un’un ortasını havuz gibi açın, mayayı ve tuzu ortaya dökerek karıştırın, suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun, yoğururken yanınızda bir kap ılık su bulundurun, gerekirse yoğuruken elinizi suya batırıp hamurun kıvam almasına yardımcı olabilirsiniz.
İç harcını hazırlarken hamuru dinlendirebilirsiniz, dinlendirmesenizde olur.
 
Haşlandıktan sonra soyduğunuz patatesleri çatal yardımıyla ezin. Soğanları sıvıyağda iyice kavurun ve salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin, salça ve soğan kavrulunca ezdiğiniz patatesleri ekleyin ve bir süre daha karıştırarak kavurmaya devam edin.
 Malzemeler iyice birbirine karışıp, patatesler de kavrulunca ocaktan alın, ince ince doğradığınız maydonozları ekleyerek karıştırın.
 
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın, avucunuzla yuvarlayarak beze haline getirin, yapışmamaları için unlu tezgahın üzerinde bekletin. Bezeleri un kullanarak tavanızın büyüklüğünde açın, illa yuvarlak bir biçim elde etmeniz gerekmiyor, çoğunlukla hamur açmayı bilmeyenler için bu sorun olabilir ama dert etmeyin.
Açtığınız yufkanın fazla unun silkeleyin ve önceden ısıtılmış teflon tavada yağsız olarak iki yüzünüde yakmadan pişirin.
 
Pişen hamurlar sıcakken bir yüzüne tereyağı veya margarin sürün, içine hazırladığınız harcı resimde gösterildiği gibi yayın, yerken yağın akmaması ve harcın dökülmemesi için bir tarafını katlayarak sarın ve soğumasına fırsat vermeden sıcakken yiyin. Çay, ayran veya kola ile servis yapabilirsiniz, kesinlikle yanında başka bir yiyecek servis yapmayın zira kesinlikle yenmeyecektir .




2-TARİF
Ekmeği 2bardak ılık su ile ıslatıyoruz, mayayı katıyoruz…un ayarımız ,ekmekli suya katacağımız sonderece yumuşak bir hamur kıvamı elde edinceye kadar…sonderece yumuşak bir kulak memesi kıvamı…asla sert bir hamur olmayacak,tuzu yoğururken ekleyin…Hamuru yoğurduktan sonra 2 saat bekletin…

Hamur Mayalanırken İç hazırlayalım…

Patetesli ve peynirli iç için…

Maydanozları ince kıyalım (yarımdemet kadar),1,5 adet kurusoğanı 1çaybardağı mısırözü ile ince çintilmiş halde kavuralım.4 patatesi kabuksuz haşlayalım,ezelim.Peyniri(300gr) kadar ayrı bir kapta ezelim.

Kavurduğumuz soğanın yarısını peynirli içe yarısını patetesli içe ekleyip,tuz karabiber kırmızıbiber ekleyelim her 2 içe,maydanozları da 2ye bölelim, elimizle yoğuralım içleri ,malzemeler birbirine geçmiş olmalı..

Hamurlarımız açmaya başlayalım,cevizden biraz büyük mayalı beze hamurlarımızı,bol unlu zeminde 28cm büyüklüğünde ce 1 mm kalınlığında açalım.Hamur yumuşak olduğu için aralarına bol un koyalım.Krep tavamızı ısıtalım, şişle(yöresel çevirme aleti)ters yüz ederek kurutmadan tüm 28 cmlik yufkaları pişirelim

Önerim tüm hamurun açılıp temiz bir bez üzerine yayılması,çünkü pişirken aynı anda tereyağyufkalara sürülüp sıkmalarımız sıkılacak.

Not:İçiniz yetersiz gelirse,sorun değil,Hamur 1-2 gün buzdolabında saklanabilir.

Afiyet olsun.(Servis önerisi Ayran):)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder