İstanbul’un Fethi 1453
Konstantinopolis diğer adı ile İSTANBUL tarihte ilk kez Müslümanlar tarafından kuşatılmış ancak alınması bir türlü başarı olamamıştır. Osmanlı fatih 1453 istanbulun fethi İstanbul’un Fethi 1453devletin de ise İstanbul ilk olarak Yıldırım Beyazıt tarafından Kuşatma altına alınmıştır. 1390 yılında yapılan kuşatma başarısız olmuştur. II. Mehmet’in tahta geçmesinin ardından Osmanlı devleti içerisindeki sorunlar halledilmiştir. II Mehmet İç sorunları halledikten sonra Rumeli de fetihlerin devam edilmesi konusunda karara varmıştır.
İstanbul’un fethi için II. Mehmet Bizans a gelebilecek bütün yardımların kesilmesinin ardından fethin gerçekleştirilebileceğini düşünmüş ve İstanbul’un bütün bağlantıları kesilmiştir. II. Mehmet Bizans’ın yüksek kalelerinin yıkılması için büyük toplar döktürmüştür. 60 mandanın çektiği topun iki tarafında iki yüzer asker yürüyor; kaymaması için çaba sarf ediliyordu. Karaca Paşa komutasındaki 10.000 kişilik ordu İstanbul yakınındaki Vize, Silivri ve Ayestefanos kalelerini kuşattı.
Bizans’ın deniz saldırısını Önlemek için Boğaza çektiği zincir yağlı kızaklar sayesinde Osmanlı Donanmasında bulunan gemiler karadan yürütülmüştür. Bütün hazırlıkların tamamlanmasının ardından 6 Nisan da Bizans ile son antlaşma teklif edilmiş ancak antlaşmanın kabul edilmemesi üzerine savaş gerçekleşmiştir. II. Mehmet tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirilen İstanbul fethi bundan sonra ve daima Türk hâkimiyetin de olmuştur.