24 Mayıs 2013 Cuma

İZMİR KÖFTE

         
 
İzmir Köfte tarifi

1 – İki defa çekilmiş kıymanın içine,bir baş soğan rendeleyin.Islatılmış,suyu sıkılmış ekmek içini,tuzu,karabiberi ve ince kıyılmış maydanozu karıştırın.
2 – Kıymayı iyice yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın.Islak avuç arasında yuvarlayın.Kızartma şartlarına göre ısıtılmış kısa tencerenizde veya tavanızda köfteleri kızartın,ayrı bir kaba alın.Parmaktan biraz ince hazırlanacak kesilmiş patatesleri pişirme kabınızda margarin ile kızartın.Bunların üzerine köfteleri düzgünce yerleştirin.Fındık büyüklüğünde doğradığınız domatesleri 2-3 dakika kavurun.
3 – Sonra bir çay bardağı su ile kaynatın.Bu malzemeyi tenceredeki köftelerin üzerine gezdirin.Çok kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Servis tabağına çıkarırken köfteler,patateslerin üzerine yerleştirilmelidir.

Başka Bir Tarif

Malzemeler.
* 500 gr orta yağlı koyun kıyması
* 2 orta boy soğan(rendelenmiş)
* 3-4 adet patates (0,5 cm inceliğinde dilimlenmiş)
* 3 çorba kaşığı Sana
* 3 adet domates (küp doğranmış)veya l çorba kaşığı
salça (l kahve fincanı su içinde eritilmiş)
* 2-3 dilim bayat ekmek içi(suda bekletilmiş, sıkılmış)
* Yarım demet maydanoz (kıyılmış)
* Tuz,karabiber
* l çay bardağı su(kaynar)

Yapılışı:
1. Kıyma,soğan,ekmek içi,maydanoz,tuz ve biberi bir kapta iyice yoğurun Parmak büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
2. Patatesleri kızartıp bir tepsiye yerleştirin.
3. Aynı yağda köfteleri kızartıp,patateslerin üstüne koyun.
4. Tavada kalan yağa domatesleri koyup,l -2 dakika kavurun.
5. Üzerine suyu ekleyip,kaynatın.Bu karışımı, köftelerin üzerine dökün.
6. Kapak örtüp 5-10 dakika pişirin.
7. Servis tabağında köfteler patateslerin üzerinde olarak çıkarıp,servis yapın.

PÜF NOKTASI:

Sulu köfte yemeklerinde,pişme suyuna 1 defne yaprağı atarsanız,köftedeki baharatı daha lezzetli yapacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder