Çeşitleri:
Memleketimizde pek fazla tanınmış bir sebze değildir. Tarım
müesseselerimiz ile büyük illerimizdeki bazı meraklı Bahçeciler tarafından, yeni
yeni ziraatına başlanmıştır.
En fazla bilinenleri:
1) Fransız kuşkonmazları: Kalın gövdeli, beyaz etli, pembe
erguvan uçludurlar.
2) Alman kuşkonmazı: Bu da verimli ve makbul bir çeşittir,
diğerlerinden farkı uç kısmının beyaz olmasıdır. Ucu toprak yüzüne çıktıktan bir
müddet sonra dahi beyazlığını muhafaza edebilir.
Kuşkonmaz ziraatı:
Üretilmesi tohumları iledir. 40-50 adet tohum 1 gram gelir.
Çimlenmesini 3 - 5 yıl koruyabilir. İlkbaharda; Mart, Nisan aylarında toprak
ısınmaya başlayınca tohum ekimine başlanır. Ekilişlerinden 20-30 gün sonra
çimlenme başlar. Çimlenmeyi kolaylaştırmak, zamanı kısaltmak için, tohumların
daha önceden ıslak kuma katlanmaları veya hiç olmazsa 2 3 gün kadar suda
ıslatılmaları faydalı olur.
Tohumlar, tohum tavalarına, çizgi usulü ile ekilirler.
İlkbahardan sonbahara kadar yapılacak bakım işleri: Ot alması, küçük çepinlerle
toprak kabartılması, gerektikçe sulanmaları, zararlılarla mücadele ve
seyreltmeden ibarettir. Sonbahara kadar böylece geliştirilen genç kuşkonmazlar
(50) santim kadar boylanırlar. Sonbaharda havaların serinlemesi ile kuşkonmaz
dal ve yaprakçıkları sararıp solmaya başlar. Kış başında da kururlar. Kuruyan
kısımları, toprak yüzünün 10 santim üzerinden kesilerek yakılır. (Pençe) diye
özel isim verilen kökler ise kış aylarını bulundukları tavalarda geçirirler.
Pençeleri, birinci senenin kış sonunda, topraktan çıkarıp asıl
yerlerine dikmek de mümkün ise de, çoğunlukla, bulundukları tavalarda bir yıl
daha bırakılarak, iyice gelişip kuvvetlenmeleri sağlanır. Ve ikinci senenin kış
sonunda – iklim yumuşak ise kış içinde – daha da kuvvetlenen pençeler, tohum
tavalarından bel aleti ile çıkarılarak asıl yerlerine dikilerek kuşkonmazlık
tesis edilir.
Pençelerin yerlerine
dikimleri:
Kuşkonmazlar bulundukları yeri uzun yıllar işgal
edeceklerinden, bahçedeki toprak iyi seçilmeli, kış içinde gübrelenip, derin
sürülmüş olmalıdır. Kış sonuna doğru sürüm tekrarlanıp toprağın düzlemesi
yapılır. Tezekler kırılır, yabancı otlardan temizlenir. Sonra birbirine paralel
olarak 15-30 metre uzunluğunda 40 santim derinlik, 40 santim genişliğinde
hendekler açılır. Hendekler arası 100-150 santim kadardır. Çıkarılan toprak
hendeklerin iki tarafına atılır. Hendek içindeki toprak, her 40 - 50 santimde
bel aleti ile kabartılır. Kabartılan yerlere tenekelerle iyi çürümüş gübre ve
mümkünse bir miktarda ince kum dökülerek 40-50 santim mesafeler ile küçük
kümbetler teşkil edilir. Kümbetlerin yüksekliği 20 santim kadar olmalıdır.
Hazırlık tamamlanınca, pençelerin sökümlerine başlanır.
Genellikle kış sonuna doğru bel ile sökülen pençelerin uzunca
ve yaralanmış köklerinin uçları alınır ve hemen kümbetlerin üzerine (Tabla)
şeklindeki pençeler yerleştirilip birazda bastırılarak dikime başlanır.
Üzerlerine kürek veya tenekelerle kumlu gübre dökülerek (10) santim kadar
örtülürler. Mevsim kurak gidiyorsa süzgeçli kovalarla sulanarak kök ve toprağın
oturuşması sağlanır. Bundan sonra yapılacak işler: Sıra üzerleri ve aralarının
ota boğdurulmaması, sıcak yaz aylarında sıra yanlarında açılan harklara su
salınması ve sulamanın, bölge özelliğine göre 3-6 defa tekrarlanması, çapa
yapılarak toprak kabartması ve her çapada, yanlardan bir miktar toprak çekilerek
2 - 3 defa da hendeklerin toprak yüzüne kadar doldurulmasından ibarettir. Dikim
yılında kuşkonmazlardan mahsul alınmaz. Kuvvetlenmeleri için (kendilerine
çalıma) larına müsaade edilir. Sıra araları geniş olduğundan bu boşluklardan
faydalanmak üzere ilk yıllarda (Bodur fasulye-Bakla-Bezelye) yetiştirmek
mümkündür. Sonbahara kadar böylece devam edilir
Mevsim icabı tekrar yaprak sararmaları ve kurumalar olacaktır. Dal kesimi gene tekrarlanır.
Kuşkonmaz dal ve yapraklarında bol miktarda potas bulunduğundan
yakıldıktan sonra külleri aynı yere serpilir. Kış aylarında ara yerde başka bir
kışlık sebze yetiştirilmiyorsa pullukla sürülür veya bellenerek toprak
kabartması yapılır.
Balık sırtlarının hazırlanışı:
Kuşkonmazlık tesisinin ikinci senesi –az da olsa bir miktar
mahsul alabilmek için- pençelerin sıra üzerlerine kumlu hafif toprak çekerek
balık sırtları teşkil edilmesine başlanabilir. Bunun için: Kış sonuna doğru
yapılan toprak işlemesinden sonra, sıra aralarındaki yumuşak toprak, geniş yüzlü
çapa veya küreklerle yavaş yavaş, muntazam şekilde hendek üzerine, yani
kuşkonmaz sıraları üzerine çekilir. Teşkil edilen balık sırtlarının toprak
yüzünden yüksekliği 30-40 santim kadar olmalıdır. Görünürde taş, çakıl, ot
parçası, tezek bırakılmaz.
Kuşkonmaz hasadı:
Kuşkonmazlık tesisinin ikinci veya üçüncü yılından itibaren
yemeklik kuşkonmaz hasadına başlanır. Kış sonunda balık sırtları tamamlanan
kuşkonmazlıktan, bölge özelliğine göre, Mart, Nisan veya Mayıs ayları içinde ilk
hasat başlar. Hasat müddeti ortalama 2 ay kadar sürer ve bu müddet içinde her
ocaktan 8 - 10 sürgün kesilir. Bunun için sabahları sırtlar arasında dolaşılır.
Uçları toprak yüzüne henüz çıkmış, fakat güneş görme fırsatını bulmadığı için
asimilasyon sonucu yeşil renk alamamış olan sürgünler görülünce, üzerindeki
toprak el ile yavaşça yan kenara çekilerek sürgün ortaya çıkarılır. Pençeye ve
yanındaki daha küçük diğer sürgünlere zarar vermeden kesilip alınır. Ve tekrar
aynı toprakla iyice doldurulup örtülür, düzeltilir, geniş ölçüde yetiştirme
yapan meraklı bahçeciler, hasadı daha kolay yapabilmek için uzun saplı ve
demirden yapılmış, ucu yassı ve keskin özel kesici kaşıklar kullanırlar.
Böylece toplanan kuşkonmazlar temiz suda yıkanır, boylarına,
kalınlıklarına, kalitelerine göre ayrılırlar, yarımşar veya birer kiloluk
demetler halinde satışa çıkarılırlar.
Verim:
Eğer köstebek, kör fare ve emsali zararlılardan korunabilir
bakım işleri de zamanında ve gereğince yapılabilirse dekardan alınan mahsul
miktarı 250 kilodan 500 kiloya doğru yükselir. Bu miktar ilk yıllarda, yani
kuşkonmazlık genç iken azdır fakat 4-5 inci yıllardan sonra mahsul miktarı
fazlalaşır. Kuşkonmazlıktan devamlı olarak 12 - 15 yıl mahsul kesmek mümkündür.
Bu uzun müddet sonunda kocalma, verimsizlik başlar. Ver artık kuşkonmazlığı
bozarak, bahçenin başka bir yerinde tekrar kurmak icap eder. Eğer bahçede
devamlı kuşkonmaz yetiştirmek istiyorsak sökümden 3 - 4 yıl önce yeniden tohum
ekip fide yetiştirmeye ve gereken diğer hazırlıklara başlamak lazımdır.
Hasattan sonra kuşkonmazlıkta yapılacak
işler:
1,5 - 2 ay kadar süren hasat kampanyasından sonra sıcakların da
fazlalaşması ile mahsulde bir duraklama, kalitede bozulma görülmeye başlar. İşte
bu devrede hasada son verilir, sürgünlerin kendi halinde büyüyerek
kuvvetlenmeleri, pençelerin de ertesi yıl tekrar mahsul vermeleri için
kendilerine çalışmaları sağlanır. Bu suretle 50 - 150 santim boy alan ve her
pençeden 5 - 6 adet meydana gelen sürgünler sonbahara kadar kendi haline
bırakılır. Gelişip yükselen yeşil sürgünler dallanıp ince ince yapraklanırlar.
Dişi olanlar çiçeğe kalkar, erkek olanlar bunları döller. Sonbaharda sararan
dalların kesiminden sonra balık sırtları çapa yardımı ile bozularak parsel düz
bir hale sokulur. Köklerin havalanması için sıra aralarının yeniden sürümü veya
bellenmesine geçilir, kış gübrelemesi yapılır.
|
29 Mart 2013 Cuma
KUŞKONMAZ
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder