9 Mayıs 2013 Perşembe

DİYET

BESİN GRUPLARI

Yeterli ve dengeli beslenebilmemiz için günlük beslenmemizde 5 besin grubunun her birini vücudumuzun gereksinimini karşılayabilecek miktarda almamız gerekmektedir.

Süt ve Türevleri: Protein, B2 vitamini,A vitamini,B12 vitamini, kalsiyum ve fosforun temel kaynaklarıdır.
Et, yumurta ve kurubaklagiller: Protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B1, B6, B12, A vitamini, niasin, posa(kurubaklagillerden) içermektedir.
Taze sebze ve meyveler: A, C, B2, vitaminleri, folik asit, demir, magnezyum ve posanın en temel kaynaklarıdır.
Tahıllar ve tahıl ürünleri: Protein ve B grubu vitaminlerin en temel kaynaklarıdır. Yüksek karbonhidrat içerikleri nedeni ile vücudumuzun en temel enerji kaynaklarıdır.
Yağlar: Belirli miktarda yağ hormon dengesi, sinir sisteminin sağlıklı işlemesi ve sağlıklı hücre yapısı için gerekmektedir. Bu yüzden diyetten tamamen çıkartılmaması çok önemlidir.

Günlük tüketilmesi gereken besinleri azar azar sık sık tercihen 5-6 öğün olarak dağıtınız.

Önerilenden daha fazla veya daha eksik tüketmeyiniz.
Yemeklerinizi pişirirken 4YK sebze yemeğine/2 YK pilav ya da makarnaya/4YK kuru baklagillere 1 Tatlı kaşığı sıvıyağ girecek şekilde ayarlama yapınız(Ör: yarım kg sebzeye 1YK sıvıyağ ekleyiniz)
1 kg sebzeye en fazla 100gram et/tavuk veya hindi eti koyarak pişiriniz ve payınıza düşen et miktarını günlük tüketilmesi gereken et hakkınızdan çıkartınız
En son ara öğününüzü yatmadan en az 2-3 saat evvel alınız
Kullandığınız içeceklerde şeker ilavesi yapmayınız
Yemeklerinizi az tuzlu olarak pişirip masada tuz ilavesi yapmayınız
Yemek yerken başka şeylerle uğraşmayınız.
Öğünlerinizde değişimleri kullanırken sadece kendi grubunda değiştiriniz(Ör: ekmek hakkınızdan azaltıp et miktarınızı artırmayınız!!!)
Kısa mesafeler için taşıt kullanmayıp, yürüyünüz.Asansör yerine merdiven tercih ediniz.
Kilo vermek için uzun süreyi hedefleyiniz (en ideali haftada 0,5-1 kg)
Gün içerisinde 2,5-3 litre su tüketiniz (her öğün öncesi ve sonrası 1'er bardak olmak üzere 10-12 bardak su alışkanlık haline getirilebilir)

Zayıflamak için aç kalarak, hiç birşey yemeden yapılan tek çeşit besine dayalı diyetlerde yağ kütlesi değil, kas ve su kaybı olacaktır. Buna bağlı olarak da pek çok sağlık problemi gelişebilmektedir. Unutmayınız önemli olan kalıcı, yavaş ve alışkanlıklarımızı değiştirebileceğimiz şekilde yeterli ve dengeli beslenerek kilo vermektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder