
SARAY HELVASI
Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı un
- 50 gr. tereyağı
- 1 küçük çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı şeker
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 avuç badem veya şam fıstığı
- İlk olarak fıstığı veya bademi 2-3 yemek kaşığı sıvıyağla beraber kavurun. Yağın içinden alıp kenara bırakın.(Bu yağı ben ölçü şaşmasın diye helvaya katmadım. Daha sonra pilava kullandım)
- Yağı tencereye alın.
- İçine unu ekleyin ve kısık ateşte sütlü kahve rengi olana kadar kavurun.
- Ayrı bir yerde yumurta, şeker, tuz ve sütü iyice karıştırın. Bunu el blenderi veya mikserle çırparsanız daha iyi olur.
- Bu karışımı kavrulan una yavaş yavaş ekleyerek hızla karıştırın.Kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Kaynamaya başlayınca helva toparlanacaktır.2-3 dakika da bu şekilde pişirin. İçine kavrulmuş bademleri ekleyip karıştırın ve dinlenmeye bırakın.
- 10 dakika kadar dinlenen helvadan küçük bir kasenin yarısına kadar doldurun. Hafifçe bastırıp servis tabağına ters çevirin. Çok bastırınca kaseden çıkmıyor. Ya da kâsenin içine streç film serip o şekilde şekillendirin ki, kaseden kolay çıksın.
- Üzerini isterseniz biraz tarçın ve fıstıkla süsleyin ama en güzeli kendi doğal tadı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder