9 Mayıs 2013 Perşembe

YEMEK PİŞİRİRKEN

  • Yemek tuzluysa; fazla tuzunu almak için,1 adet patatesi soyup yemeğinize doğrayın ve bir kaç dakika kaynatın.
  • Sütünüz kaymak tutarsa; süt kaynarken içine bir parça tuz atarsanız kaymak tutmasını önlemiş olursunuz.
  • Sütün taşmasını önlemek için sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürebilirsiniz.
  • Keki, kek kalıbından daha rahat çıkarabilmek için, kek kalıbına yağlı kağıt döşeyin. Kağıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun. Keki fırından aldığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.
  • Etleri yumuşatmak için limon suyu kullanabilirsiniz. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer.
  • Yumurta kırarken yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kirin.
  • Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır.
  • Garnitür olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevrilmeli.
  • Patates kızartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atin. Böylece daha az ya çekeceklerdir.
  • Yeşil renkli sebzelerin rengini korumak için tencerenin kapağı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya tencerenin kapağı ara sıra açılarak pişirilmelidir.
  • Makarnanın haşlama suyuna bir, iki bas soğan, havuç v.b.sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.
  • Pilav suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin.
  • Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı tereyağı sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin.
  • Yumurta haslarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.
  • Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.
  • Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kasığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kasığı kullanmadan önce süte batırın.
  • Domatesleriniz tazeliğini yitirmeye başladıysa, tuzlu suyun içinde yarim saat bekletin.
  • Soğanı akan bir musluğun yanında doğrarsanız, gözleriniz daha az yanar.
  • Sarımsağın kabuklarını daha kolay ayıklamak için bıçağın sırtı ile hafifçe ezin.
  • Patatesleri kızartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atin. Daha az yağ çekerler.
  • Sebze pişirirken yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.
  • Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.
  • Soğan kavururken pişirmeye başlamadan önce biraz un serperseniz kararmasını önlemiş olursunuz
  • Patatesin pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
  • Havuç daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.
  • Bütün sebzelere biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu, en son anda ilave edin.
  • Sebzelerimiz kimi zaman çok bekletmekten buruşurlar, böyle bir durumla karsılaşırsak, içine sirke ve seker attığınız suda bırakın. İlk tazeliklerine kavuşurlar.
  • Maydanoz ve dereotunu baş aşağı gelecek şekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.
  • Sos hazırlarken un topağı oluşmasını önlemek için kaşık yerine çatal ucuna taktiğiniz, kabukları soyulmuş çiğ patatesten yararlanabilirsiniz.
  • Meyve salatası yaparken taze nane yaprağı katip, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.
  • Karamel bu öğüdü unutmazsanız, kolay! 1 kahve kasığı su için 5 kahve kaşığı seker.
  • Pirinç pilavı suyuna, birkaç damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz olur.
  • Kesik limonu saklamak için üzerine tuz serpin.
  • Zeytini bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2-3 diş sarımsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.
  • Omletinizi bal ile yapmayı denediniz mi? Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kirin. Çok lezzetli değişik bir yumurta yiyeceksiniz.
  • Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber çöpler de düşer.
  • Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark ederisiniz.
  • Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.
  • Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin.
  • Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız, çatlamasını önlersiniz.
  • Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir.
  • Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.
  • Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.
  • Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır.
  • Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur.
  • Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.
  • Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.
  • Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
  • Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin.
  • Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu farketmez)
  • Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir.
  • Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.
  • Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur.
  • Çizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur.
  • Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz.
  • Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız.
  • Şarap şişelerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için: Mantarı kaynar suyun içine atın.
  • İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için: Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyup dondurun.
  • Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır... Buda buzun mat görünmemesini sağlar.
  • Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir.
  • Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.
  • Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz. Aynı zamanda patatesler daha çabuk.
  • Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.
  • Pastaların daha gevrek olması için: (tatlı-tuzlu fark etmez): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
  • Dereotunu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz.
  • Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buzdolabında bekletin.
  • Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.
  • Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
  • Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.
  • Reçel yapacağınız meyveleri iyice yıkayıp kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.
  • Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar. Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.
  • Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.
  • Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.
  • Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C' de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C' de 3 ay kadar saklanabilir. Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.
  • Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir. Ya da yerken suyuyla karıştırılabilir.
  • Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10-15 dakika kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır.
  • Evinizde mayonez yaparken zeytinyağı yerine susam yağı kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz.
  • Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz.
  • Balık çorbası yaparken: Suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.
  • Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.
  • Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.
  • Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.
  • Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.
  • Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz.
  • Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.
  • Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın. Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.
  • Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur. Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze kalması için, teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın; bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır.
  • Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin
  • Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder