9 Mayıs 2013 Perşembe

YEMEK PÜF NOKTALARI

  • Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

  • Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

  • Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

  • Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.

  • Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

  • Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

  • Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.

  • Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır.

  • Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.

  • Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz.

  • Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.

  • Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız.

  • Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü almalı, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla sıvamalıdır.

  • Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir. O zaman rengi güzel olacaktır.

  • Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz.

  • Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin. Çünkü araya başka bir iş girer de pişiremezseniz, bezelyeler kuruyup sertleşebilir. Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.

  • Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır.

  • Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz.

  • Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın. Bir miktar pişirdikten sonra patatesleri çıkarın. Fazla tuzun gittiğini farkedeceksiniz. Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir.

  • Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür. Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız, yağın patlamasını önlemiş olursunuz.

  • Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz.

  • Enginarı alüminyum tencerelerde pişirmeyin. Enginar, alüminyumu karartır.

  • Fasulyeyi önce haşlayıp, daha sonra kılçıklarını almakta fayda vardır. Böylece vitaminleri de gitmemiş olcaktır.

  • Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir. Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun. Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır.

  • Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz.

  • Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin. İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin. Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin. Etiniz daha yumuşak olacaktır.

  • Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.

  • Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.

  • Pancarı haşlarken içine saplarını da koyarsanız, rengi daha kırmızı olur. Hatta bir kaşığı da sirke dökün.

  • Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun.

  • Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.

  • Pudingin ununu az koyduğunuz için yumuşak olduysa en iyisi yeniden un katmak yerine bir kaşıkla krema haline gelene kadar iyice hazırlamaktır.

  • Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.

    Kaynak: bigglook.com
  • Yemek kaplarının temizliğiyle ilgili pratik bilgiler
    Yemek Kaplarının Temizliğiyle İlgili Pratik Bilgiler - Bulaşıkla İlgili Püf Noktaları
  • Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.

  • Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.

  • Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.

  • Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.

  • Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.

  • Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.

  • Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir. Biraz sirkeyi atese koyup isitin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayin. Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur.

  • Kristallerin isil isil parlamasi için, yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin. Göreceksiniz bardaklariniz, kadehleriniz piril piril olacaktir.

  • Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

  • Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın.

  • Teflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin. Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin. Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir.

  • Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir

    Kaynak: bigglook.com
  • Yemek kokularına karşı
    Yemek Kokularına Karşı Yapılabilecekler
  • Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.

  • Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.

  • Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.

  • Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz.

  • Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.

  • Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

  • Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.

  • Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.

  • Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.

    Kaynak: bigglook.com
  • Yemekle ilgili faydalı bilgiler
    Elma sirkesinin faydaları
    Fırındaki yağ lekeleri için
    Elma Sirkesinin Faydaları Yaklaşık 2 litre suyun içine 1 kahve fincanı 'elma sirkesi' ilave edin ve bir bez yardımıyla fırındaki yağ lekelerini ovun. Göreceksiniz hem lekeleri yok edecek hem de yeniden lekelerin oluşmasını önleyecektir.

    Tıkalı duşlarınız için
    Tıkalı duşlarınızı elma sirkesi ve bir miktar su ilave edilmiş bir kapta bekletebilirsiniz.

    Yabancı otlar için
    Bahçenizdeki parke taşlarının çevresinde otların oluşmasını istemiyorsanız parkenin çevresine 'elma sirkesi' dökünüz.

    Pırıl pırıl bardaklar
    Daha parlak bardaklar için 3 litre durulama suyuna yarım fincan 'elma sirkesi' ilave edin. Daha parlak görünecektir. Aynı işlemi camlarınıza da uygulayabilirsiniz. Camlarınız daha pırıl olacaktır.

    Lekelere çözüm
    Lekelere karşı pratik çözümler Kahve lekesi
    Beyaz sabunu ılık suda köpürtün. Lekeli bölgeyi bu suyla yıkayıp durulayın.

    Çikolata lekesi
    Lekeyi sabunlu soğuk suyla yıkayın ve gliserinli su ile silin.

    Ter lekesi
    Koltuk altlarında oluşan lekeyi beyaz şaraba batırılmış bezle silin.

    Meyve lekesi
    3 çay kaşığı karbonatı 1 fincan soğuk suda eriyinceye kadar karıştırın ve lekeli bölgeye sürün.

    Bira lekesi
    Sabunlu suya biraz amonyak ekleyip lekelerin üzerine sürün.

    Doğru bildiğimiz yanlışlar
    Yemekle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar Günde 15 gr çikolata yiyin.
    Çikolatanın akne ve sivilcelere yol açtığı bilinir. Aksine, bu durum hormonal dengesizlikten kaynaklanır. Çikolata, içeriğindeki maddeler nedeniyle cilde iyi geliyor. Doktorlar günde 15 gr çikolatanın yararlı olabileceğini belirtiyorlar.

    Tereyağı bilinenin aksine zararlı değil ölçülü tüketildiği takdirde yararlıdır.
    Yapılan araştırmalara göre tereyağındaki yağ asitleri kansere karşı etkili. Uzmanlar günde 10 gram tereyağının çiğ olarak yenilmesini öneriyorlar.

    Makarna Şişmanlatır Mı? Makarna şişmanlatır.
    50 gr makarna 162 kalori içeriyor. Makarna pişerken su çekip şişiyor. Böylece daha çabuk doyuruyor.


    Diğer faydalı bilgiler
    Pasta keserken
    Ekmek ve pasta kesmeden önce bıçağı kaynar suda tutun, böylece ufalamadan kesebilirsiniz.

    Tavuk pişirirken
    Tavuğu pişirmeden önce 1 tatlı kaşığı tozşekerle ovun ve bir süre beklettikten sonra pişirin.

    Bayat ekmekler için
    Bayat ekmekler için; ekmeği ince ince dilimleyip üzerine sütü gezdirin ve kızgın yağda kızartın. Servis tabağına ekmek dilimlerini alıp üzerine dilimlenmiş domates ve rendelenmiş peynir serpiştirip sıcak olarak servis yapın.

    Tereyağını kızartırken
    Tereyağını kızartırken; içine bir damla zeytinyağı eklerseniz tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz.

    Şişe temizliği
    Zeytinyağı bitince şişenin dibinde kalın bir yağ tabakası oluşur. Bunu temizlemek ve şişenin içini yağdan arındırmak sanıldığı kadar zor değil. 3 çorba kaşığı iri tuz ve yarım su bardağı sirkeyi karıştırın. Şişenin içine döküp 24 saat bekletin. Şişeyi ters çevirip sallayarak içindeki artıkların dökülmesini sağlayın. Şişeyi deterjanlı sıcak suyla yıkayıp durulayın. Şişenizin pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

    Biftek, pirzola gibi etlere farklı bir tat katmak için
    Pişirmeden önce 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımında marine edin. Üzerini aliminyum folyo ile kapatıp 3-4 saat buzdolabında bekletin.

    Etin yumuşak olmasını istiyorsanız
    Yemekle İlgili Faydalı Bilgiler Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız, eti pişirmeden önce limon suyuna bulayıp bekletin. Birkaç damla limon suyu ile et daha yumuşak ve lezzetli olur. Daha çabuk pişer. Bir diğer yol ise eti yoğurtla marine etmek.

    Kalamarın lezzetini arttırmak için ve...
    Kalamarın lezzetini arttırmak ve yumuşacık olmasını sağlamak için kızartmadan önce süte batırın.Kalamarı biraz şekerle ovarsanız daha da lezzetli olur.

    Yemekle İlgili Faydalı Bilgiler Evde yoğurt yaparken
    Evde yoğurt yaparken sütü kaynattıktan sonra tahta bir kaşıkla 5-10 dakika sürekli karıştırarak pişirin. Kaşığı aşağıdan yukarı doğru hareket ettirerek karıştırırsanız yoğurt daha lezzetli olur.

    Hemoroid
    Ağrılı hemoroid sorununa çayla çözüm bulabilirsiniz. Yemekle İlgili Faydalı Bilgiler Çayı demleyip küçük bir kaseye dökün ve soğumaya bırakın. Bir tülbenti çayda ıslatıp sıkın ve ağrılı bölgeye yerleştirip 3 dakika bekletin. Çay ayrıca yanma ve kaşıntıya karşı da oldukça etkili bir ilaç.

    Ses kısıklığı
    Soğuk ve kirli hava, boğaz ağrıları ve ses kısıklığı gibi sorunlara yol açıyor. Sesiniz kısıldıysa hemen ilaçlara başvurmayın. Kahvaltıda 1 bardak taze havuç suyu için. Bunu alışkanlık haline getirip birkaç gün tekrarlayın. Sesiniz kısa sürede düzelecektir.

    Yemekle İlgili Faydalı Bilgiler Limon lekesine amonyaklı su
    Mutfak tezgâhınız mermer ise; kola, sirke, kesilmiş limon, portakal ya da soğan gibi asit içeren her şeyi tezgâhtan uzak tutmalısınız. İnatçı lekeler varsa amonyaklı suyla silip durulayın.

    Yemeğin Lezzeti İçin
    Yemekle İlgili Faydalı Bilgiler Soğanı doğrayıp yağda kavururken çay kaşığı toz şeker ilave edin. Yemek piştikten sonra lezzetini siz de fark edeceksiniz.

    Donmuş çikolata ve tereyağı
    Yemekle İlgili Faydalı Bilgiler Tereyağını yumuşatmak için mikrodalga fırının defrost ayarında 1 dakika bekletin. Tereyağının hemen ekmek üzerine sürülebilecek kıvama geldiğini göreceksiniz. Ayrıca pasta veya soslarda kullanacağınız donmuş çikolatayı da tavada ve kısık ateşte ya da benmari usulü eritmek yerine yine mikrodalga fırını kullanarak eritebilirsiniz.

    Kaynak: lezzet.com.tr
    Pilav pişirmenin püf noktaları
    Güzel Pilav Pişirmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce yağ ile biraz kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar.

    Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır.

    Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz. Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır.

    Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.

    Pişirmede karşılaşabileceğiniz diğer bir problem ise pilavın pişmiş ama lapalaşmış olmasıdır. Bunun da kolayı var. Pilavı çok kısık ateşte bir çatalla havalandırarak, suyunu tamamen çekinceye kadar karıştırın.

    Bir ya da iki gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıtıp yiyecekseniz, ilk günkü gibi tane tane olması için kısık ateşte, 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın. Karıştırmak, pirinç tanelerini kıracağı için tencereyi arada bir sallayarak pilavı alt-üst etmeniz yeterli olacaktır.

    Pilavı pişirirken asla karıştırmayın. Çünkü sudaki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol açar.

    Son olarak artan pilavlarınızı çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz. Ancak pirinçleri, pişirdiğiniz yemeğe son anda ilave etmeyi unutmayın. Aksi halde zaten pişmiş olan pirinç yumuşar ve dağılarak görüntüyü etkiler.

    YEŞİL PİLAV Hazırlama süresi 30 dakika
    8 kişilik

    Malzemeler: 4 adet taze soğan
    2 yemek kaşığı tereyağı
    1/2 demet maydanoz
    1 demet dereotu
    875 ml. tavuk suyu
    400 gram uzun taneli pirinç
    tuz

    Hazırlanışı:Pirinci ayıklayıp sıcak suda 1 saat ıslatın.
    Maydanoz, dereotu ve taze soğanları ayıklayıp yıkayın ve ince ince kıyın.
    Tereyağını eritin. Taze soğanı katıp yumuşayana kadar kavurun.
    Daha sonra maydanoz ve dereotunu katıp 2 dakika çevirin ve içine tavuk suyunu katın.
    Pirinci yıkayıp süzün. Kaynamakta olan sebzeli suya katın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

    Nohutlu Pilav - Pilav Pişirmenin İncelikleri NOHUTLU PİLAVHazırlama süresi 20 dakika
    16 kişilik

    Malzemeler: 1.5 su bardağı nohut
    1.5 su bardağı pirinç
    1 yemek kaşığı tereyağı
    2.5 su bardağı tavuk suyu
    tuz

    Hazırlanışı: Nohutu bir gece önceden ayıklayıp ıslatın. Ertesi gün tuzlu suda 30 dakika haşlayıp suyunu süzün. Pirinci ayıklayıp yıkayın. Bir tencerede tereyağını eritip pirinci kavurun. Üzerine tavuk suyunu katın ve tuzla tatlandırın. Pilavı 15 dakika pişirip üzerine nohutları ekleyin. 5 dakika sonra ateşten alın. Ağzı kapalı olarak 20 dakika dinlendirin ve servis...

    Kaynak: mutfakrehberi.com.tr
    Mutfakta başarı için ipuçları
    Mutfakta başarı için ipuçları Gözyaşları Zencefili doğrarken gözyaşlarını önlemek için önce iri parçalara ayırıp mutfak robotunda püre haline getirebilir veya dondurulmuş olanları elde rendeleyebilirsiniz. Rendelediğiniz zencefilleri uçucu yağlarının kaybolmaması için hemen kullanmanız gerektiğini unutmayın.

    Biberlerin zarlarının soyulması Çiğnenmesi zor olan zarları atıldığında biberler daha lezzetli olurlar. Kabukları özel bir soyucuyla alabileceğiniz gibi, dörde böldüğünüz biberleri ısıtılmış fırın ızgarasında kabuklarının üzerinde siyah benekler oluşuncaya kadar bekleterek de soyabilirsiniz.

    Renk renk ve güzel Dolmalık biberler olgunlaşmadan önce yeşildirler. Olgunlaşanlar sarı, soluk sarı veya kırmızı olurlar. Olgunlaşma ise yalnızca dalında iken olur. Olgun kırmızı dolmalık biberler daha hassas olduklarından yeşillere göre daha fazla özen ister. Daha çabuk bozulduklarından nakliyeleri de daha zahmetli ve masraflıdır, dolayısıyla daha pahalıya satılırlar.

    Küçük ve çekirdeksiz Üzümler gerek meyva olarak tüketilirken, gerekse salata ve tatlılarda kullanırken damak tadı açısından küçük ve çekirdeksiz olanları tercih etmek daha mantıklıdır. Çekirdekli olan türlerde de çekirdeği yemenin bir sakıncası yoktur.

    Kalın zarlılar Üzümün kalın zarı diğer tadların içine nüfuz etmesine engel olur. Meyve salatası yaparken üzümleri birkaç yerinden kürdanla delip diğer malzemelere eklerseniz, içlerine meyvaların aromalarının daha iyi geçmesini sağlayabilirsiniz.

    Garnitür hazırlamanın incelikleri Izgaraların yanında servis yapacağınız garnitürleri hem göz hem de damak zevkine hitap edecek şekilde hazırlamak istiyorsanız, önerilerimize bir göz atın.
  • Patatesleri kabuklarını soyarak haşladıktan sonra halka halka dilimleyin ve üzerlerine biraz sıvı yağ gezdirip kekik ve tuz ekin. Daha sonra fırınlayın.
  • Hazırladığınız salatanın içine bir miktar haşlanmış makarna eklediğinizde hem daha doyurucu, hem de daha zengin bir görünüm elde edeceğinizi unutmayın.
  • Ketçap, hardal, sarmısak, mayonez ve bir miktar doğranmış maydanozla ızgaranın yanında ikram edilmek üzere nefis bir sos hazırlamak mümkün.
  • Garnitürde kullandığınız sebzeleri önce tereyağında çevirip daha sonra çok az suyla haşlarsanız hem lezzetli hem de diri bir görünüm kazandıklarını göreceksiniz.

    Yemeklerimde et suyu kullanıyorum ama, et suyundaki yoğun yağdan bir türlü kurtulamıyorum. Et suyundaki yağı temizlemenin kolay bir yolu var mı? Eğer zamanınız varsa, en kolay yol, et suyunu buzdolabına koyup yağın donarak üstte toplanmasını sağlamaktır. Donan yağı daha sonra yüzeyden rahatça toplayabilirsiniz. Et suyu veya çorbanın yağını almak için bir başka yol da çorbanın içine bir iki buz tanesi atmaktır. Çorbayı hafifçe ısıtın, yağlar buz taneciklerine yapışır. Yalnız buzları erimeye başlamadan önce tencereden almayı unutmayın.

    Reçellerin şekerlenmesini önlemek için ne yapabilirim? Reçellerin şekerlenmesini önlemek için kesinlikle buzdolabında saklamayın. Serin ve karanlık bir yer reçel için çok uygundur. Şekerlenmiş reçelleri oda sıcaklığında bir gün bekleterek tekrar eski halini almasını sağlayabilirsiniz.

    Jöleyi pişirdikten sonra kabından çıkarmanın kolay bir yolu var mı? Jöleyi pişirmeden önce, kalıbını soğuk suyla yıkayıp içine sıvı yağ sürün. Böylece jöle piştikten sonra kalıbından kolayca çıkacaktır.

    Etler pişirdiğim zaman sertleşiyor, yumuşatmak için ne yapabilirim? Sert etleri yumuşatmanın en kolay yolu çiğken sirke-zeytinyağı karışımıyla iyice ovmaktır. Ovduktan sonra etleri bu karışımda 2 saat bekletin. Çok sert etleri ise karbonatla iyice ovup birkaç saat beklettikten sonra yıkayıp pişirebilirsiniz.

    Balık ayıklarken
  • Pullarını ayıklamadan önce balıkları 5-10 dakika soğuk suda bekletin. Daha sonra yıkayın ve bir bıçak yardımıyla kuyruktan başa doğru pulları kazıyın. Bir diğer yol da pulu kazımak yerine balığın derisini komple çıkarmaktır.
  • Eğer meyvalı ya da kuruyemişli bir kek yapacaksanız, meyvalı yemişleri kek hamuruna katmadan önce çok az miktarda una bulayın. Böylece malzemeniz kekin dibine çökmeyecek, her tarafına eşit dağılacaktır.
  • Mutfak tezgahının üzerinde bir parça yiyecek bıraktığınızda, hemen karıncalar mı üşüşüyor? Karıncaların yuvalarına giderken izledikleri yola ince bir tabaka tuz dökmeyi deneyin. Tuzdan surlarınızı geçemediklerini göreceksiniz.
  • Hazır yufkayla yaptığınız böreklerin çok kuru olmalarından mı şikayetçisiniz? O zaman böreğinizi hazırlamadan önce yufkaları az bir süre sütte bekleterek yumuşatabilirsiniz

    Izgara için terbiyelerIzgara yapacağınız etleri yumuşatmak için, en önemli nokta, onu yumuşatacak olan temel maddeleri bilmektir. Bu temel maddeleri öğrendikten sonra, içlerine kendi damak tadınıza uygun çeşitli baharatlar ekleyerek değişik soslar hazırlayabilirsiniz.

    Örneğin tavuk ve kırmızı eti
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 adet iri soğanın rendesi,
  • karabiber, tuz,
  • 1 yemek kaşığı yoğurt karışımı ve
  • arzu ettiğiniz baharatlarla terbiye edebilirsiniz.

    Balıklar içinse
  • limon suyu,
  • zeytinyağı,
  • dilim dilim kesilmiş soğan,
  • karabiber, tuz ve
  • maydanoz karışımını kullanabilirsiniz. Hazırlayacağınız soslarda et ve balıkların en az 3-4 saat hatta bir gece kalması lezzetini artıracaktır.

    Yemeğe eklemek için acele etmeyin Mutfakta başarı için ipuçları Aceleye gelmeyenler
  • Meyva salatasının şekerini koymak için acele etmeyin, aksi halde meyvalar diriliklerini kaybederler. Son dakikada katacağınız şekeri suda eriterek dökerseniz, çok daha iyi sonuç alırsınız.
  • Balık buğulama, fasulye plaki, kabak gibi yemeklerin dereotu ve maydanozunu, yemek piştikten sonra katın. Hem yeşilliklerin renkleri bozulmaz. Hem de tatları.
  • Yemekleri pişirirken hemen tuzunu ve şekerini katmayın. Çünkü bu katkı maddeleri, yemeklerin pişmelerini geciktirir.

    Kokuların inatlarını kırın
  • Balık kokusu inatla ellerinizi terk etmiyor mu? Hemen bir limonu ikiye kesip ellerinizi onunla ovun. Kokular daha fazla direnemeyeceklerdir.
  • Balıklı kızartma tavası ve tabaklarınızı sakın kaynar suyla yıkamayın, çünkü kaynar su bütün inatçı kokuların işbirlikçisidir! Önce bir güzel soğuk sudan geçirin, sonra dilediğiniz gibi yıkayabilirsiniz. Yumurta kokusunun da bardak ve tabaklarınız üzerindeki inadını aynı şekilde kırabilirsiniz.
  • Evde lahana ya da karnabahar pişerken etrafa yayılan kokuyu hepimiz biliriz. Bunu önlemenin bir çaresi var; tencereye birkaç dilim ekmek koymak. Ekmeğin ufalanıp dağılmasını önlemek için temiz bir tülbent sarmanınızı öneririz.
  • Yayılan balık kokusunu gidermek için ocakta birkaç dakika limon yakın. Göreceksiniz kokudan eser kalmayacak.
  • Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı bir tat katabilir. Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gerekir.

    Patates ve diğer kızartmaları yaparken dikkat Aman yağ sıçratmasın Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağınız sıçramayacağı için güvenle kızartma yapabilirsiniz. Tuz yağın içindeki sıçramaya neden olan nemi alacaktır

    Kızartmanın sırrı
  • Patlıcanı yağda kızartmadan önce, tuzlu suda 5-10 dakika bekletin. Göreceksiniz ne kararacaktır, nede fazla yağ çekecektir.
  • Nar gibi kızarmış bir tavuk için, pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürmeyi deneyin, sonucu göreceksiniz.
  • Aklınızda bulunsun, herhangi bir şeyi kızarttıktan sonra yağı ikinci bir defa daha kullanmak istiyorsanız, bu yağı ince bir süzgeçten veya ince bir tülbentten süzün.
  • Balıkların iyi kızarması için önce yıkayıp kurulayın, sonra una bulamadan önce süte batırın. Patatesi kızartmanın püf noktaları
  • Patatesi kızartmanın da püf noktası olur mu demeyin, çünkü var. Örneğin neden sizin kızarttıklarınız kıtır kıtır değil de yumuşacık oluyor; ya da yapışıyor dersiniz? Evet patates kızartırken iki şeye dikkat etmelisiniz.
  • Birincisi soyup doğradıktan sonra bol suyla çalkalayın ve kuru bir bezle iyice kurulayın. Çünkü kesik yerlerinde açığa çıkan nişasta, tıpkı bir tutkal gibi parçaları birbirine yapıştırır.
  • İkinci dikkat edeceğiniz şey, onları yağdan çıkardıktan sonra hemen tabağa alıp tuzlamak. Tuz fazla yağı ve buharı emer. Kızartmanın yumuşamadan kıtırlaşmasını sağlar.

    Yağın kolay sindirilmesini sağlayan sebze pişirme yöntemini hiç duydunuz mu? Önce sebzeler az suda ve hafif ateşte yağsız pişer. Pişme tamamlanınca üzerine bir miktar yağ konur. Yağın her tarafa dağılması için tencere silkelenir, kapağı kapatılır ve bir kaç dakika bekletilir. Bu yöntemle pişen sebzeler yağı emmediğinden hem sindirimleri kolay olur, hem de daha az yağ kullanmış olursunuz. Çeşni vermek için yağı koyarken biraz da maydanoz,dereotu, nane, fesleğen gibi otlar katmaya ne dersiniz?

    Mantarda lezzetin sırrı Mantarın kokusunu kaybetmemesi için çok az suda ve çabuk pişirmelisiniz. Yani harlı ateşte kısa sürede. Bol suda uzun süre kaynayan mantar sert ve lezzetsiz olur. Nefis bir şiş yapacaksınız, etlerin arasına mantar da dizin. ama mantarlar şişe geçirilirken parçalanabilir unutmayın. tabii bunu önlemenin de çok basit bir yolu var; mantarları önceden kaynar suda bekletmek!

    Bu tavuk başka tavuk
  • Haşlayacağınız tavuğun içine 1 diş sarmısağı soymadan atıverin. Sizin tavuğunuzun lezzeti herkesinkinden farklı olacaktır.
  • Tavuğu fırından çıkardınız. eğer hemen yenmeyecekse fırından çıktığı anda folyo kağıdına sıkıca sarın. Bu da yumuşacık kalması için bir hile.
  • Fırına konacak tavuğun tepsisi, tavuk büyüklüğünde olmalı. Daha büyük bir tepside, eriyen yağlar boş kalan kısımlara akıp yanar.
  • Fırında tavuğun beyaz göğüs etinin kurumaması için butları birbiri üzerine çapraz koyun. Ancak pişme süresi yarılanınca sırt üstü yatırın.
  • Tavuk alırken nasıl pişireceğinizi önceden planlayın. Fırında pişecek tavuk yağlı olursa kurumaz. Ama tencerede pişireceksiniz yağsız olmalı.
  • Dört kişiden fazlaysanız, bir büyük yerine iki küçük tavuk alın. Böylece herkese tavuğun "iyi yeri" gelir.

    Yemeklerde renk ve lezzet
  • Bazı et yemeklerinde şarap kullanılması o yemeğe lezzet katar. Ama eğer şarap kullanmak istemezseniz, yarım bardak suya üç çay kaşığı sirkeyle birlikte, yarım çay kaşığı da şeker katarsanız, aynı işi görecektir.
  • Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz.
  • Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını istersiniz kuşkusuz. Ciğeri pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bırakın. Bu şekilde tadı daha çok hoşunuza gidecektir.
  • Sosisleri su kaynarken değil de soğukken koyun kabın içine. Bundan başka çok az olmak şartıyla süt de ekleyin ve çok harlı ateşte pişirmeyin. Bu şekilde çatlamalarını önlemiş ve de daha lezzetli olmalarını sağlamış olursunuz.

    Soslar, mayonez Sıcak soslar Mutfakta başarı için ipuçları Hazırladığınız sosu, yemeğin yanında değil de ayrı bir kapta servis yapacaksanız ve soğumamasını istiyorsanız, sos kasesini masaya getirene kadar, kaynar su dolu daha büyük bir kabın içinde bekletin. Böylece hem sosunuz sıcak kalmış olur; hem de lezzetinden hiçbir şey kaybetmezsiniz Sos veya kremanın kıvamını korumak için

    Hazırladığınız sosun veya kremanın tam kıvamında olması için kullanılan kaşığın önemi büyüktür. Sos hazırlarken mutlaka tahta kaşık tercih edilmelidir. Madeni kaşıklar çabuk ısındığından kremaya sıcaklığını geçirip kıvamını bozabilir.

    Mayonez Evde mayonez yaparken zeytinyağı yerine susam yağını tercih edin. Mayonezin bozulmadığına tanık olacaksınız. Mayonez yaparken başarısızlığa uğramamak için, yağ ve yumurtanın aynı ısıda, oda sıcaklığında olması gerekir.

    Kaynak: mutfakrehberi.com.tr
  • Balık nasıl temizlenir?
    Pulsuz ve küçük balıklar Balık nasıl ayıklanır? Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir. Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilkirsiniz. Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir. Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur. Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz. Bunun istisnaları ile filetonun ne şekilde kullanılacağı yemek tariflerinde belirtilmiştir. Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır. Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz. Bu işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar.

    Orta büyüklükte ve pulsuz balıklar Uskumru, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir. Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışarı çıkarılarak karnı temizlenir. Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir. Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir.

    Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez. Anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır. Karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dışarı alınır. Palamut ve torik gibi balıkları iki şekilde doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak. Eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 2.5 santim) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz. Fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur. Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir. Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir şey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz. Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 santim olmalıdır. Lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve işlem gerektirir, bunun için ilgili bahise bakmanız tavsiye olunur.

    Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz. Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin iki yana açılabilir.

    Pullu balıklar Pullu balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir. Bu işlem için balığı yatırıp kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek gerekir. Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir. İç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir. Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır. Pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz. Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır. Sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır. Çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur.

    Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları koparılmaz. Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir.

    Tulum çıkarma Bazı pullu veya pulsuz balıkların derisi oldukça kalındır. Örneğin sinarit veya dil balığı gibi. Bu balıkların derisini komple çıkarabilirsiniz. Bu işleme tulum çıkartma denir. Bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra oradan tutup yavaş yavaş yukarı doğru çekmek gerekir. Gerekirse arada bıçağınızla tulum çıkartmaya yardım edebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra bolca akan kan temizlenmelidir.

    Pullu balıkların temizlenmesinde pullar etrafa saçılır ve eğer bu işlemi mutfağınızda yapıyorsanız etrafı batırır. Bu nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmeniz önerilir.
    Kaynak: maksimum.com
    Hangi yiyecek nasıl saklanmalı?
    Hangi yiyecek nasıl saklanır? Yemeklerin saklanması Et, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz canlıları orijinal paketlerinde veya sıkıca havası alınmış paketlerde saklanmalı.. Uzun süre saklanan bu tür gıdalar buzluktan çıkarıldıktan sonra buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra yenilmeli.. Yumurtaları kırılma ve bozulmaya karşı korumak için karton kutuda buzdolabında saklayın. Yumurtaları yıkamayın, sudan geçirmeyin. kabukları koruyan minerak dokunun kaybolmasıne ve bakterilerin yumurtanın içine girmesine neden olabilirsiniz. Yumurtalar satın aldıktan 3 veya 5 hafta arasında saklanabilir. Son kullanma tarihine bakarak aldığınız yumurtaları güvenle yiyebilirsiniz. Süt, peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünleri buzdolabında saklanmalıdır. Bunları saklamadan önce yıkamayın, ıslaklık mikrobik üremeye neden olur. Avakado, armut, muz ve domates gibi ürünler buzdolabında saklanabilir ama en iyisi oda sıcaklığında saklamak. Bunun yanı sıra buzdolabında saklamanız önerilen diğer ürünler; patlıcan, soğan, sarımsak, patates ve diğer kök bitkiler.

    Salatalara dikkat! Mayonezli salatalar, vakit kaybetmeden buzdolabının buzlu olan kısımda alt bölümünde saklanarak bakteri üretimi engellenmeli.. Bu tür yiyecekleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakmayın. Eğer oda sıcaklığında daha uzun süre bulundurmak istiyorsanız etrafını buzla doldurun ve buzu bittikçe yenileyin.

    Yiyecekleri uygun pişirme Her yiyecek mikroorganizmaların diğer noktalara rahat erişimi sağlayacak özel iç ısıya sahiptir. Bu nedenle farklı ısılarda pişerler. Bu nedenle bir yiyecek termometresi almayı düşünebilirsiniz. Pişirmede güvenli olduğu söylenen uluslararası minimum pişirme sıcaklık dereceleri şöyle..
    Kümes hayvanları: 73 °C
    Kırmızı et: 71 °C
    Biftek ve kıyma: 62,7 °C
    Rosto: 62,7 °C
    Balık: 62,7 °C
    Yumurta: 71 °C

    Çapraz bulaştırmalardan uzak durun Evlerimiz mikroorganizmaların gelişimi için ideal yerlerden biridir. Çapraz bulaştırmada ellerimizle bir objedeki bakteriyi diğer bir objeye taşırız. Bu nedenle yemekleri hazırlamadan önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun. Pişirilmiş ve pişirilmemiş yiyeceklerin tabaklarını ayırın. Örneğin tahta üzerinde domates kestikten sonra yıkamadan tavuk göğsünü de burada keserseniz burada çapraz bulaştırma riski söz konusu olabilir. Ayrıca, sebzeleri elledikten sonra patates doğramaya başlamayın. Ellerinizi yıkadıktan sonra hazırlamaya devam edin. Et, sebze gibi yiyecekleri hazırladıktan sonra kullandığınız tüm mutfak araçlarını sabunlayın. Yemek hazırlamadan önce veya sofraya oturmadan önce ellerinizi sık sık yıkamayı alışkanlık edinin.

    Kalan yemekleri uygun şekilde saklayın Kalan yemekler normal havalarda iki saat, aşırı sıcaklarda bir saat içinde buzdolabına ceya derin dondurucuya konulmalı. Diğer taraftan film izlemeye giderken artık yemeklerinizi arabada bırakmayın, eve gelin ve dolabınıza koyun.Kalan yemekleri buzdolabında ne kadar saklayabilirsini? 4 gün kadar saklayabilirsiniz ancak tadı ve besleyici özelliği giderek azalır.

    Kalan yiyecekleri dolapta tutabileceğiniz süreler;
  • Deniz ürünleri ve yumurta; En fazla 2 gün
  • Pişmiş et veya kümes hayvanları: En fazla 3-4 gün
  • Kalmış pizza: En fazla 3-4 gün

    Kaynak: ivillage.mynet.com
  • Mutfakta işinizi kolaylaştıracak bazı bilgiler
    Kek kalıptan nasıl çıkar?mutfak-yemek püf noktaları Keki hiç bozmadan kalıptan çıkarmak zor gibi görünür. Ancak kolayı var! Keki fırından aldıktan sonra, 15 dakika kadar ıslak bir bezin üzerinde bekletin. Sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip, keki çıkartın. Tabii, keki pişirmeden önce kalıbını yağlamayı unutmayın!

    Kekin kalıba yapışmaması için bir başka önerimiz daha var: Hazırladığınız hamuru dökmeden önce kalıbı sıcak suya batırıp çıkarırsanız kek çok daha kolay çıkar ve dilimlenir.

    Başka bir önerimiz de kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce, ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız.

    Terbiye yöntemlerimutfak-yemek püf noktaları Türk mutfağında etlerin geniş bir kullanım alanı vardır. Bu nedenle, hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin etin lezzetli olması büyük önem taşır. Etin lezzetini arttırmak için yapılan işlemlerden biri de, marine (terbiye) etmektir. Marine etme, etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat) içinde bekletilerek yumuşatılması ve tatlandırılmasıdır.

    İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir marinat: Bir miktar soğanı (ör.1 kg. et için 3 orta boy soğan) çok küçük parçalar halinde kestikten sonra bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın. Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve defne yaprağı koyun. Eti bu karışımın içine yatırın ve 24 saat bekletin. Etinizin yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz.

    Etler ızgara yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden ısıtıp, ağzını sıkıca kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soğumasını sağlayacaktır. mutfak-yemek püf noktaları

    Börek bekletilince... Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin. Çoğu usta aşçının böreği pişirmeden önce bir gece buzdolabında beklettiğini unutmayın.

    mutfak-yemek püf noktaları Patatesi saklamak için Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler. Ayrıca patateslerinizi kuru ve serin bir yerde saklayın.

    Buz kalıplarımutfak-yemek püf noktaları Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz.

    Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazırladığınızda onlardan bir miktarını buz kaplarına yerleştirin. Kokteyllerin içerisine bunları kullanın. Böylece sulanıp tatlarını kaybetmeyeceklerdir.

    mutfak-yemek püf noktaları Midyeleri temizlerken Midyeleri temizlemek zordur, özellikle midyenin kumunu dökmek için epey uğraşmak lazım. Midyenin kumlarını daha kolay dökebilmek için, genişçe bir kaba midyeleri yerleştirin. Üzerlerine bolca mısır unu serptikten sonra, soğuk suyla doldurup üç saat kadar bekletin. Böylece, siz hiç elinizi değdirmeden midyeler mısır ununu çekip kumlarını dökecektir.

    mutfak-yemek püf noktaları Buzlukta yapışan kağıtlar Buzluktan çıkarılan kıyma, et gibi yiyecekler genellikle kağıdına yapışır. Bu sizin başınıza da gelirse kağıda sarılı olan kıymayı kısa bir süre soğuk suyun altında tutun. Kağıt yırtılınca kıymayı olduğu gibi bir naylon torbaya koyun. Kıyma biraz ısınınca kağıt çıkacaktır.

    mutfak-yemek püf noktaları Muzu saklamak Muzu dolabınızda saklarsanız çok kısa süre sonra kararıp bozulduğunu görürsünüz. Çünkü muz, 12 santigrat derece altındaki ısıda kararmaya başlıyor. En ideali, oda ısısında tutmak ve fazla bekletmeden tüketmek.

    Renk ve lezzet için bazı püf noktalarımutfak-yemek püf noktaları Bazı et yemeklerinde sirke ve şeker kullanılması, o yemeğe lezzet katar. Yarım bardak suya üç çay kaşığı sirkeyle birlikte, yarım çay kaşığı da şeker katarsanız, lezzeti damaklarınızda hissedeceksiniz.

    Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz.

    Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını istersiniz, kuşkusuz. Ciğeri pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bırakın. Bu şekilde tadı daha çok hoşunuza gidecektir.

    Sosisleri su kaynarken değil de soğukken koyun kabın içine. Bundan başka çok az olmak şartıyla süt de ekleyin ve çok harlı ateşte pişirmeyin. Bu şekilde çatlamalarını önlemiş ve de daha lezzetli olmalarını sağlamış olursunuz.
    Kaynak: maksimum.com - İHA
    Mutfak eşyalarının yerleşimiyle ilgili öneriler
    Çiğ köfte yapmanın püf noktaları Genel bir kural olarak en zor ulaşılan dolap ve rafları en az kullanılan alet ve malzemelere ayırmayı unutmayın.

    SIK KULLANILANLAR EL ALTINDA OLMALI! Sık sık kullandığınız malzemeleri, mutfağınızda el altında, yani kolayca ulaşabileceğiniz yerlerde tutun. Bunun dışında her zaman kullanmadığınız, sadece ‘önemli günler’de kullandığınız çok şık ve özel servis takımları gibi malzemeleri ise diplerde yer alan dolaplara kaldırabilirsiniz.

    Sık sık kullanılan tuz, karabiber, şeker, sıvı yağ gibi malzemeler için tezgahın üzerinde bir etajer yaptırmak iyi bir fikir olabilir. Konserve ve makarna gibi ürünleri göz hizasında bir dolaba kaldırırsanız, etiketlerini okumanız kolay olur.

    Mikser ve el blenderi gibi birçok küçük ev aleti, diplere veya yüksek bir yere kaldırıldıkları için unutulur ve asla kullanılmazlar. Eğer bu tür aletler için ‘her an kullanılmaya hazır’ bir yeriniz yoksa, satın almak gereksizdir.

    TEMİZLİK ÜRÜNLERİ Öncelikle bu tür ürünler çocuk ve yiyeceklerden uzakta durmalıdır! Temizlik ürünlerinin kokularının sinmemesi için bu tür ürünleri yiyecek ve içeceklerden uzak yerlere kaldırın. Özellikle de çocukların ulaşamayacağı yüksek ve mümkünse kilitli dolapları tercih edin.

    ÜST ÜSTE DİZMEKTEN KAÇININ! Çok yüksek tabak ve çanak yığınlarına dikkat edin. Raf eklemekten kaçınmayın. Her rafın arasında 30 cm. bulunursa, yüksek yığınları engellemiş olursunuz. Yer kazanmak için; döner raflar, sepetli veya tel dolaplar ideal olabilir.

    MÜMKÜN OLDUĞUNCA ÇOK ŞEYİ YUKARILARA KALDIRIN! Eğer küçük çocuklarınız varsa, mümkün olduğunca çok alet ve malzemeyi mutfağın yüksek kısımlarına kaldırmanız akıllıca olur. Ayrıca böylece devamlı eğilerek sırt ve belinizi incitmemiş olursunuz. Aynı şekilde set üstü fırın veya mikrodalga fırınınızı tezgahın üzerine koyup yer kaybetmektense, kendinizin belirlediği bir yükseklikte yaptıracağınız rafın üzerine yerleştirebilirsiniz. Böylece sıcak tabakları fırından çıkarırken oluşabilecek kazaları da önlemiş olursunuz.

    ÇOK YER KAPLAYAN ALETLER ALÇAKTAKİ DOLAPLARA KONMALI! Yüksek dolaplara kaldırdığınız malzeme ve aletlerin tersine, çok yer kaplayan tepsi, tava, fırın kapları gibi büyük ve ağır aletleri alçaktaki dolaplara kaldırmak daha kolaydır. Bu tür malzemelere ek olarak yağ bidonlarını, su şişelerini de alçak dolaplara koyabilirsiniz.

    Genel bir kural olarak en zor ulaşılan dolap ve rafları en az kullanılan alet ve malzemelere ayırmayı unutmayın.
    Kaynak: ntvmsnbc.com
    Mutfakta hijyen için ipuçları
    Mutfakta temizlik için ipuçları
  • Yemek hazırlanırken temiz bir mutfak önlüğü giyin.
  • Masanızı sildiğiniz bez ya da süngerin temiz olmasına dikkat edin.
  • Yemek hazırlarken saçınızın düşmesini önleyin; saçınızı örtün, toplayın veya bir bant takın.
  • Yemek hazırlamaya geçmeden önce ellerinizi yıkayın.
  • Tırnaklarınız ya kısa kesilmiş olmalı, ya da fırçayla temizlenmiş olmalı.
  • Tuvalet çıkışı ellerinizi mutlaka sabunla ve hatta dezenfektanlı sabunla yıkayın.
  • Evde herkesin kendi havlusu olmasını sağlayın.
  • Bütün çabuk bozulabilir gıdaları buzdolabında saklayın. Pişmiş yemekler, çiğ et, tavuk, balık, mezeler ve yoğurt çabuk bozulan gıdalar arasında yer alır.
  • Mümkünse çiğ et ve pişmiş yemek için kullandığınız bıçak farklı olsun. Çiğ et, tavuk, balık ya da sebze doğradıktan sonra kesme tahtasını mutlaka deterjanlı suyla yıkayın.
  • Kullanım öncesi bütün meyva ve sebzeleri yıkayın.
  • Buzdolabına koyduğunuz gıdaları ya kapalı kaplarda saklayın ya da alüminyum veya şeffaf folyo ile kapatın. Özellikle çiğ et ve topraklı sebzelerin diğer gıdalara değmesini önleyin.
  • Dondurulmuş gıdaları, çözmek için ya bir gün önceden buzdolabına çıkarın veya bu iş için tasarlanmış fırınlar kullanın. Kesinlikle dış ortam sıcaklığında bırakarak çözdürmeyin.
  • Yemek hazırlarken yumurta, balık, çiğ et ya da topraklı gıdaları ellediyseniz, yeni bir işe geçmeden önce mutlaka ellerinizi sabunla yıkayın.
  • Her kullanım sonrası çatal, bıçaklarınızı, tabak ve tencerelerinizi yıkayın.
  • Mutfak zeminine ya da soğuması için balkona, yere doğrudan herhangi bir gıdayı ağzı açık olarak koymayın.
  • Pişirdiğiniz yemekleri, 2-3 saaten fazla dış ortam sıcaklığında bırakmayın. Buzdolabına koymadan önce, sıcak yemeklerin çabuk soğuması için küçük kaplara bölebilir, tencere kapağını yarı açık bırakabilir veya soğuk su ya da buzlu su dolu geniş bir kabın içine oturtabilirsiniz.
  • Malzeme satın alırken, raf ömrüne ve son kullanma tarihine dikkat edin; ancak unutmayın, raf ömürleri genellikle ürünün ambalajı açılmadan ve belirtilen sıcaklıklarda saklanması koşulu ile geçerlidir. Bu nedenle ambalajını açtığınız ürünleri en kısa zamanda tüketin.
  • Tenceredeki yemeğin tadına baktığınız kaşığı, servis yapmak için kullanmayın.
  • Yemeğe doğru hapşırmayın, aksırmayın. Burnunuzu sildikten sonra, elinizi sabunla yıkamadan gıdayı ellemeyin.
  • Mayonezli, vb. soslu salataları, mezeleri, servisten hemen önce hazırlayın; bu tip yiyecekleri uzun süre dış ortam ya da buzdolabında saklamayın.
  • Kullandığınız kızartma yağını, her 3-4 kullanımdan sonra değiştirin; et, balık, ya da yumurta sosuna batırdığınız şeyleri kızarttığınız zaman ise her kullanım sonrası değiştirin.
  • Yemek hazırlarken sigara içmeyin.
  • Pişirilerek hazırlanan yemeklerde, pişirme sıcaklığının ve sürecinin mikrop öldürmeye yeterli olmasına dikkat edin; az pişmiş ya da çiğ yenilen et ve deniz ürünlerinin başlangıçta içerdikleri mikrobu pişirirken tam olarak öldüremezseniz, bu mikropları siz veya konuklarınız yiyecek unutmayın.
  • Mutfağa sinek, vb. haşere girmesini önleyin: Ya kapı pencerenizi hep kapalı tutun, ya da pencerelerinize sineklik taktırın.
  • Paslanmış çatal, kaşık ve bıçakları; kırık veya çatlak tabak ve cam bardakları kesinlikle kullanmayın.
  • Mutfak lavabonuzu sık sık çamaşır suyu, vb. ile dezenfekte edin. Musluk ve açma kapama kollarını sık sık temizleyin.
  • Çöp kovanızın içini ve dışını en az haftada bir kez temizleyin.
  • Mutfaktan uzun süre ayrılırken, yanan bütün ocaklarınızın, fırınınızın kapalı olduğundan emin olun.
  • Yukarıdaki konularla ilgili olarak çocuklarınızı eğitin.

    Kaynak: mutfakrehberi.com.tr
  • Güzel yemek yapmanın püf noktaları
    Güzel yemek yapmanın püf noktaları Sağlıklı beslenme ilkelerini gözetiyorsanız hazırladığımız 25 öneriye mutlaka göz atın.

    "Ne yemek pişiricem?" bir dert. Ev hanımı iseniz her gün ne yemek pişireceğinizi düşünmekten sıkılmış olabilirsiniz veya evde farklı yaş gruplarından bireyler varsa ve hepsinin özel istekleri varsa işiniz zor.

    Organize olmak iyi Mutfağınızda sağlıklı yemek pişirme temel prensipse, lezzet ve sağlığı aynı anda yakalamakta güçlük çekiyor da olabilirsiniz. Ayrıca bir de kilo vermeye çalışıyorsanız mutfakta ne pişireceğinizi organize etmek iyice zorlaşmış demektir.

    Besinleri doğru pişiriyor musunuz? Mutfakta daha düşük yağ ve kalori için sağlıklı beslenme genel ilkelerini ve evdeki çocukları da düşünerek 25 farklı öneri hazırladık. Faydalı olması dileğiyle...

    1. Sebze yemeği yaparken, bir kilo sebzeye iki yemek kaşığı sıvıyağ koyun. Etli sebze yemeklerinde ise dışardan yağ ilavesi yapmanıza gerek yok.

    2. Pişirirken yağda kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında ızgara veya sulu ısıda pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.

    3. Yemeklere lezzet vermek için sadece yağa ve sosa odaklanmayın. Sebze ve baharatlarla farklı tatlar yaratın.

    4. Sos ve çorbaları krema yerine düşük yağlı sütle pişirin.

    5. Evde tuzu ve yağı daha az tüketmesi gereken birey varsa herkese aynı tencerede yemek pişirin. Daha sonra bir miktar ayırıp tuz ve yağ ilave edin.

    Kurabiyeye şeker yerine kuru meyve 6. Kurabiye ve keklerde şeker yerine kuru meyve veya az miktarda pekmez deneyin.

    7. Dondurulmuş patatesi kızartmak yerine bir de fırınlayarak deneyin.

    8. Yemek pişirmeye zamanınız yoksa sebzeyi haşlayıp salataya karıştırın veya yoğurtla deneyin.

    9. Kek ve ya kurabiyelerde yağı azaltmak için yağsız süt tercih edin.

    10. Izgaranızı sadece et, tavuk ve balık için değil, domates, biber, kabak, mantar, soğan dahil diğer tüm sebzeler için deneyebilirsiniz.

    Tavuğu haşladıktan sonra yağını alın! 11. Tavaya yağ koymadan pişirme yapmak istiyorsanız biraz su damlatın ve kısık ateşte pişirme yöntemi uygulayın.

    12. Fırında yağsız pişirme için yağlı kağıttan faydalanın.

    13. Tavuğu haşladıktan sonra suyunu, üzerindeki yağı alıp daha sonra sebze veya çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.

    14. Katı meyve veya sebze sıkacağından çıkan posayı keklerin içine koyarak posa tüketiminizi artırabilirsiniz.

    15. Bir yumurta ve iki yumurta beyazını karıştırın. Tavaya yağ yerine çok az su koyup sebzelerle beraber pişirin.

    Canınız börek mi istedi? 16. Çay saati canınız börek isterse bir yufka içine üç yemek kaşığı lor peyniri, biraz maydanozla gözleme şeklinde dörde katlayın. Bir tatlı kaşığı zeytinyağla üç yemek kaşığı light yoğurdu üzerine sürün ve teflon tavada hafif ateşte iki yüzünü pişirin.

    17. Pirinç yerine bulgur tercih edin. Glisemik indeksi düşük olan bulgur, kan şekeri seviyenizi dengeler, içerdiği lif ve proteinler pirince göre daha yüksektir. İki yemek kaşığı bulgur bir ince dilim ekmeğe eşittir.

    18. Hamurlu ve yağlı tatlılar yerine meyveleri fırınlayın veya kuru meyvelerle tatlı yapmayı deneyin.

    19. Meyve suyundan gelen kaloriyi azaltmak için sulandırın veya maden suyuyla karıştırın.

    20. Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın. Kalori değeri düşük, su oranı yüksek olduğu için doyurucudur ve antioksidant kapasitesi yüksek.

    21. Et veya tavuğun yanına karbonhidrat içeren patates, pilav yerine kalorisi çok düşük olan mantarı seçin. Soğan, domates ve taze sebzelerle sote edebilirsiniz.

    22. Patatesi kızartmak yerine fırında sütle pişirmek çocuklarınız için çok daha iyi bir seçimdir.

    23. Yulaf, kepek unu ve kuru meyvelerle kendi müslinizi hazırlayabilir, fındık, ceviz, badem ekleyebilrisiniz.

    24. Tarçın şeker ihtiyacını azaltır meyve salatası, bitki çayları ve sütünüzün içine eklemeyi deneyin.

    25. Evde mutlaka taze sebze ve meyve bulundurun. Çocuğunuzun atıştırma alışkanlığı varsa salatalık, havuç ve minik domateslere farklı şekiller verin.
    Mutfakta pratik olmanın incelikleri
    Mutfakta pratik olmanın incelikleri Özellikle çalışan kadınlar için mutfakta pratik olmak çok önemli. Kimse iş çıkışı saatlerce mutfakta zaman geçirmek istemiyor. Birçok kadının deneme-yanılma yoluyla bulduğu pratik yöntemleri derledik. Siz de deneyin, işinize yarayanları keşfedin ve rahat bir nefes alın.

    Kadınlar için en önemli şey mutfak pratikliğidir. Çünkü mutfakta ayrıntı çok fazladır ve bir kadın zamanın büyük bir çoğunluğunu mutfakta geçirir. İşiniz kolaylaşsın diye; birçok kadının deneme-yanma yoluyla keşfettiği pratik yöntemleri derledik. Gerçi kimi kadınlar, pratik yöntemlerin hepsini reddediyor; her şeyi zamanında, taze taze alıp pişirmek ve tüketmek en doğrusu diye. Kimine göre en büyük pratiklik, eşlerin desteği ve yardımı. Zamandan tasarruf etmek, mutfakta vakit geçirmemek için yemeğini kayınvalidesinde yiyenler de var. İşi abartıp sebze ve meyvelerin bulaşık makinesinin durulama programında yıkanabileceğini keşfeden kadınlara ne demeli peki? Dört çocukla her işe yetişen, çamaşır, bulaşık, bebek bezlerini hep ellerinde yıkamak zorunda olan, titiz babaları da aynı anda idare eden annelere selam gönderiyor ve pratik olmanın keyfini çıkarın diyoruz.

    Pazardan aldığınız sebzelerin ömrünü uzatmak için; yeşil sebzeleri yıkadıktan sonra havlu kağıda sarıp buzdolabına koyun.

    Çorbaların üzerine her defasında yeni yağ kızdırmamak için; küçük bir kavanoza önceden kırmızı toz biberli kızarttığınız yağı koyup saklayın. Bulaşıktan da tasarruf edin.

    Kaşarın küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.

    Meyve yemeyi unutanlar için; boş zamanlarınızda tek kişilik meyve salataları hazırlayıp hava almayan kaplarda saklayın.

    Salata yapmaya üşenen kadınlar için; maydanoz, taze nane, kıvırcıkları salata kurutucusunda kuruttuktan sonra saklama kaplarında dolaba koyun. Her akşam yıkamakla uğraşmayın.

    Bakliyatlara vakit ayıramıyorum diyenler için; bakliyatların pişme süresi uzun. Fasulye, nohut, yeşil mercimek vs. haşladıktan sonra bir kullanımlık olarak poşetlere bölüp buzluğa koyun. Ancak tam pişirmemeniz gerekiyor. İkinci pişirmede dağılabilir.

    Dolapta çürüyen maydanozlar için; maydanoz, dereotu, nane gibi çok çabuk bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklamak. Kesmeden cam kavanoza koyup alt katta da saklayabilirsiniz.

    Domates rendelemekten bıkanlar için; domatesleri topluca rendeledikten sonra buz kalıplarında dondurun. Sonra hepsini bir poşete koyarak saklayın.

    Hazır et ve tavuksuları kullanmak istemeyenler için; haşladığınız tavuğun suyunu buz kalıplarına koyup dondurun, pilav ve çorbalarda kullanabilirsiniz.

    Kıymanın ömrünü uzatmak için; kıymayı soğanla kavurup yemek harcı olarak saklama kabına ya da poşetlere koyun. Elinizin altında kavrulmuş kıyma olunca işleriniz hızlanır, hem de kıyma uzun ömürlü olur.

    Soslara bulaşmak istemeyenler için; tavuk kanadını soslayıp buzluğa atın, istediğinizde fırına verin.

    Sarımsak soymayı sevmeyenler için; sarımsakları topluca soyduktan sonra sirkeli suya koyup dolapta saklayın ya da sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı koyup, ağzını iyice kapatıp saklayın.

    Elinin altında hazır dolma olmasını isteyenler için; yaprak sarma, kuru patlıcan ve biber dolması, mantı gibi yiyecekleri hazırlayıp dondurucuya koyun, acil zamanlarda kurtarıcınız olur.

    Tavuk didiklemekten kurtulmak için; tavuğu haşlayın, didikleyin, tek kullanımlık kaplarda saklayın.

    Eti yumuşacık ve erkenden pişirmek için; eti alır almaz kuşbaşı şeklinde yağ koymadan bir tencereye koyun, önce kızgın ateşte 1-2 dakika, sonra kısık ateşte suyunu tamamen salıp çekene kadar pişirin. Yumuşacık olduğunu göreceksiniz. Birer yemeklik poşetlere doldurup buzluğa kaldırın. İstediğinizde çıkarıp kullanın.

    Lezzetli çorba yapamıyorum diyenler için; makarnanın suyunu çorbalarda değerlendirebilirsiniz.

    Her sabah tost hazırlamaya üşenenler için; önceden hazırladığınız tostları pişirmeden buzluğa atın, gerektiğinde hemen tost makinesine sıralayın.

    Yapılmaması gerekenler Mutfakta pratik olmanın incelikleri
  • Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın. Tadı acılaşıyor ve sulanıyor.
  • Çiğken dondurulan sebzeler besin değerini kaybediyor. Pişirdikten sonra iyice soğutun, hatta birkaç saat buzdolabında soğuttuktan sonra buzluğa atın.
  • Saklama kaplarının dondurmaya uygun olmasına dikkat edin. Hava almamalı. Buzluk poşetlerinin havasını iyice alıp ağzını sıkı bağlamak gerekiyor. Özellikle etlerde soğuktan yanık izleri olabiliyor. Sağlık için zararlı.
  • Plastik kapları kullanmak istemiyorsanız, aldığınız sebze, meyve vs. her şeyi yıkayıp doğrayıp annelerinizin pirinç, bulgur vs. saklamak için kullandığı beyaz bez torbalara koyun. Sonra da naylon poşetlere koyup öyle saklayın. Bir hafta bozulmuyor.

    Yazın hazırlanan kışlıklar Mutfakta pratik olmanın incelikleri
  • Kırmızı erikleri buzluk poşetine koyarsanız kışın komposto yapabilirsiniz.
  • Taze fasulyeyi ayıklayıp domates ve soğanla kavurun. Soğuduktan sonra buzluğa atın. Kışın ister etli, ister zeytinyağlı fasulyeniz hazır.
  • Yaz sonunda patlıcanları mangalda ya da fırında közleyip bir yemeklik poşetlerde saklayın. Patlıcanları karnıyarıklık kızartıp da saklayabilirsiniz. Kırmızı biberleri de aynı işlemden geçirip salatası için birer kullanımlık poşetlere koyun.
  • Bamyaları bol limon suyu ile rengi sarıya dönene dek kısık ateşte kavurup saklayabilirsiniz.
  • Yazın sonuna doğru rondodan geçirilen domatesleri kaynatıp sıcakken kavanozlara doldurun.
  • 500 gr’lık poşetlere çilek, vişne, böğürtlenleri koyun, kışın pastalarda kullanın.
  • Yazın mısır haşladığınızda tanelerini çıkarıp kışın salatalarda ve çorbalarda kullanmak üzere buzluğa koymayı unutmayın.

    Pratik yemekler
  • Yaptığınız herhangi bir çorbayı kaynar haldeyken kavanoza koyup kapağını iyice kapatıp ters çevirin. İyice soğuyunca buzdolabına kaldırın. En az iki hafta dayanıyor.
  • Mercimek, soğan, patates ve havucu haşlayıp blendırdan geçirin. Saklama kaplarına veya buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık bölüp dondurucuya kaldırın. Akşamları gelince sıcak suyla karıştırarak, baharatını, tereyağını, nanesini ekleyin.
  • Hamsiyi mevsimi geçmeden unlayıp kağıt tabaklara hamsi tava yapar gibi sıralayıp dondurun. İşten gelince tabaktan doğru tavaya, ortasına iki kaşık sıvıyağ ile hamsi tavanız hazır.

    Kaynak: Zaman
  • İyi çay demlemenin püf noktaları
    Her çayın demleme süresi farklı olmakla birlikte ülkemizde kullanılan fermante siyah çaylar için ideal süre 5 dakika.

    İyi çay demlemenin incelikleri
  • İyi bir çay demlemek için üç şey gerekli: Su, çay ve çay takımı... Çay ne denli iyiyse, sert ve kireçli suya karşı o denli hassas bir tepki gösterir. Stephan Reimertz, 'Çayın Kültür Tarihi' adlı kitabında dördüncü unsur olarak havayı da ekliyor. ( Karadenizli Özelikle Giresun'un Kümbet beldesinde yaşayan hemşehrilerim bu konuda çok şanslı )
  • Çay demliğinin metal olmaması ve deterjanla yıkanmaması gerekir. Demlik; toprak, porselen ya da cam olabilir. Gümüş bir çaydanlık kullanıyorsanız bunun içinin porselen olmasına özen gösterin.
  • Çayı sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutun. Kavanozda saklayın ancak uzun süre bekletmeden taze iken tüketin.
  • Çayı asla bekletilmiş suyla demlemeyin. Aksine mineraller açısından zengin bir suyla çok güzel çay demleyebilirsiniz. 10 saniye gibi kısa bir zamanda kaynayan su ile çayınızı demleyin.
  • Kaynayıp soğumuş suyu tekrar kaynatarak çay demlemeyin.
  • Demliği önceden ısıtın, çünkü su dökülürken demlik öyle ısı kaybeder ki, çayı çay yapan reaksiyon gerçekleşmez.
  • Uzmanlar 100 ml su için 2 gr çay öneriyorlar.
  • Her çayın demleme süresi farklı olmakla birlikte ülkemizde kullanılan fermante siyah çaylar için ideal süre 5 dakika.
  • Yayla, mercimek ve ezo gelin çorbası tarifi
    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Yayla çorbası tarifi Yayla Çorbası6-8 kişilik5 dakika
    Tencerede orta ateşte 25 dakika
    Tencere, Sos için çukur kap, Çırpma teli, Tahta kaşık, Tava, Süzgeç, Bıçak, Yoğurt (1 su bardağı), Un (3 çorba kaşığı), Yumurta (2 adet, sarısı), Limon (yarım limon suyu), Pirinç (1 çay bardağı), Kuru nane (1 tatlı kaşığı), Pul biber (1 tatlı kaşığı), Tuz (1 tatlı kaşığı), Tereyağı (2 çorba kaşığı), Su (6 bardak sıcak su.)

    Püf NoktasıÇorbayı üzerine kırmızı biber serperek servis edebilirsiniz.
    Yoğurtun süzme olması ideal kıvama ulaşmanızı sağlayacaktır.

    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Yayla çorbası tarifi Adım Adım Pişirme1- Bir tencereye 5 bardak sıcak suyu dökün. 1 çay bardağı pirinci içine atın. Pirinçler pişene kadar 5- 6 dakika haşlayın.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Yayla çorbası tarifi 2- Ayrı bir tavada 3 çorba kaşığı un, 1 su bardağı yoğurt, 2 adet yumurta sarısını iyice çırpın ve karıştırın. İçine 1 bardak soğuk su dökün ve karıştırmaya devam edin. Bu karışımı bir süzgeç yardımıyla süzerek tencereye boşaltın. Orta ateşte karıştırmayı sürdürün.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Yayla çorbası tarifi 3- Bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağı eritin. Yağın içine 1 tatlı kaşığı nane ve 1 tatlı kaşığı pul biberi serperek 1-2 dakika karıştırın.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Yayla çorbası tarifi 4- Bu karışımı tencerenin içine boşaltın. 1 tatlı kaşığı tuzu da ekleyin ve bir taşım kaynatın. Çorbanız hazır.

    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Mercimek çorbası tarifi Mercimek Çorbası8-10 kişilik10 dakika
    Tencerede orta ateşte 25 dakika

    Kırmızı mercimek (2 su bardağı), Soğan (1 adet), Havuç (1 adet), Sıvıyağ (1 çay bardağı), Tereyağı (2 çorba kaşığı), Un (3 çorba kaşığı un), Su (4 bardak sıcak su, 2 bardak soğuk su), Tuz (1.5 tatlı kaşığı), Karabiber (1-2 çay kaşığı), Kekik (1-2 çay kaşığı), Kuru nane(1-2 çay kaşığı), Pulbiber (1 tatlı kaşığı).

    Püf NoktasıÇorbanızın renginin güzel olması için mercimeği iyi yıkamanız gerekir. Mercimekler pişerken çırpma teli ile karıştırırsanız mercimekler güzel dağılır. Çorbayı servis kasesine boşalttıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağı ve pulbiber sosunu ilave edebilirsiniz.

    Dilerseniz çorbanızın üzerine kızartılmış ekmek de koyabilirsiniz. Bunun için bayat ekmekleri küp şeklinde doğrayın. Teflon tavaya az zeytinyağı, isteğe göre kekik ve nane koyun. Ekmekleri baharatlarla tavada 1-2 dakika salladıktan sonra çorbanızın üzerinde servis yapabilirsiniz. İsteğe göre farklı baharat çeşitleri de ekelyebilirsiniz.

    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Mercimek çorbası tarifi Adım Adım Pişirme1- 1 adet soğanın kabuklarını soyun ve çok ince bir biçimde doğrayın. Bir tencereye 1 çay bardağı sıvıyağı koyun. Dilimlediğiniz soğanları tencerede kavurun. Bu sırada 1 adet havucu küçük küçük doğrayın ve soğanlarla birlikte 2 dakika daha kavurun.

    2 su bardağı kırmızı mercimeği musluğun altında bir süzgeç yardımıyla çok iyi bir şekilde yıkayın.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Mercimek çorbası tarifi 2- Yıkadığınız mercimeği tencereye koyun. Kavurduğunuz soğan ve havuçlarla birlikte mercimeği 5-8 dakika arası kavurmaya devam edin. 4 bardak sıcak suyu mercimeklerin üzerine dökün. Mercimekleri 20 dakika orta ateşte pişirin. Pişirme sırasında sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Mercimek çorbası tarifi 3- Haşladığınız mercimeği başka bir kaba süzgeç yardımı ile yavaş yavaş süzerek aktarın. Böylece posanın süzgeçte kalmasını sağlarsınız. Süzdüğünüz mercimeğin koyuluğuna göre üzerine soğuk su ekleyerek kıvamını ayarlayın. Süzme işlemi yerine mikser kullanarak da posanın yok olmasını sağlayabilirsiniz.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Mercimek çorbası tarifi 4- Miyanenin hazırlığı: Bu sırada ayrı bir tencerede 2 çorba kaşığı tereyağını eritin. Tencereye 3 çorba kaşığı unu ilave edin. 2-3 dakika unu kavurun. 2 bardak soğuk suyu üzerine ilave edin. Suyu eklerken, tüm malzemeyi çırpma teli ile karıştırmaya devam edin.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Mercimek çorbası tarifi 5- Süzdüğünüz ya da mikserden geçirdiğiniz mercimeği orta ateşteki miyanenin üzerine sürekli çırpma teli ya da kaşıkla karıştırarak yavaş yavaş dökün. Dökme işleminden sonra 1-2 dakika daha (bir taşım) kaynatın.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Mercimek çorbası tarifi Ezo Gelin Çorbası6-8 kişilik10 dakika
    Tencerede orta ateşte 20 dakika

    Tencere (2 adet), Çırpma teli, Çorba kepçesi, Tahta kaşık, Bıçak
    Kırmızı mercimek (yarım su bardağı), Pirinç (yarım çay bardağı), Bulgur (3 çorba kaşığı), Salça (1 çorba kaşığı), Soğan (ufak, 1 adet), Un (1 çorba kaşığı), Sarımsak (3 diş), Kuru nane (1 tatlı kaşığı), Pul biber (1 tatlı kaşığı), Tuz (1 tatlı kaşığı), Karabiber (1 tatlı kaşığı), Su (7 bardak sıcak su), Margarin (1/3 paket), Sıvıyağ (2 çorba kaşığı)

    Püf NoktasıTercihe göre çorbanın üzerine nane veya pul biber serperek servis yapabilirsiniz. Dileğinize göre salça olarak biber salçasıda kullanabilirsiniz.

    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Ezo gelin çorbası tarifi Adım Adım Pişirme1- Tencereye 2 çorba kaşığı sıvıyağ ya da 1/3 margarini koyun ve eritin. 1 adet soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Soğanları pembeleşinceye kadar yağda kavurun. Soğanlar kavrulurken üzerine 2 diş sarımsağı küçük küçük doğrayın ve kavurmaya devam edin.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Ezo gelin çorbası tarifi 2- Yarım su bardağı mercimek, 3 çorba kaşığı bulgur ve yarım çay bardağı çiğ pirinci ilave ettikten sonra 2 dakika daha kavurun. Üzerine 5 bardak sıcak suyu dökün ve kaynamaya bırakın.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Ezo gelin çorbası tarifi 3- Bu sırada ayrı bir tavaya 2 çorba kaşığı sıvıyağı dökün. Üzerine 1 çorba kaşığı un dökün. Çırpma teli ile kısık ateşte unu kavurun.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Ezo gelin çorbası tarifi 4- 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı karabiberi üzerine serpin. 2 su bardağı sıcak suyu tavaya dökün ve iyice karıştırın.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Ezo gelin çorbası tarifi 5- 1-2 dakika kavurduktan sonra 1 çorba kaşığı salçayı ilave ederek kavurma işlemine devam edin.


    Yemek tarifleri - Çorba tarifleri - Ezo gelin çorbası tarifi 6- Tavadaki karışımı, tencereye yavaş yavaş dökün. Çorbayı orta ateşte 20 dakika kaynatın.


    Rahat uyumanızı sağlayacak yiyecekler
    Rahat uyumanızı sağlayacak yiyecekler Uykusuzlara “uyutan” tarifler!
    Hepimiz zaman zaman uykusuzluk çekeriz. Aksi gibi ertesi gün erkenden kalkmamız gerekiyordur, uykumuz bir türlü gelmez, yatakta döner dururuz. Size tavsiyemiz, böyle gecelerde yatak odasından önce mutfağa uğrayıp kolları sıvayın. İşte mışıl mışıl uyumanıza yardımcı olacak birbirinden lezzetli 10 tarif!

    Uykusuzlara “uyutan” tarifler!
    Rahat bir uyku için yemek tarifleri Papatya:
    Papatya çayının özelliği, sakinleştirici etkiye sahip olmasıdır. Eğer uyuyamamanızın sebebi son zamanlarda yaşadığınız kötü olaylar ve stresse, papatya çayı sizin için birebir.

    Papatya çayı tarifi:4 tatlı kaşığı dolusu kurutulmuş papatya çiçeği
    4 bardak dolusu su

    Suyu bir çaydanlıkta kaynatın. Su kaynadıktan sonra çaydanlığın altını kapatıp, papatya çaylarını sıcak suyun içine atın. 8-10 dakika demlenmesini bekledikten sonra, papatya çayınız bardağınıza doldurup keyifle içmeniz için hazır olacak.

    Rahat bir uyku için yemek tarifleri Bal: Şeker içeren bal enerji verip hareketlenmenize sebep olsa da, yatıştırıcı etkiye de sahiptir. Sıcak içeceklerinizin içine katacağınız bal ile uyku yavaş yavaş vücudunuzu ele geçirecektir.

    Ballı süt tarifi:1 bardak süt
    1 yemek kaşığı bal
    1 tatlı kaşığı vanilya

    Bir bardak sütü ocakta kaynatın. Sıcak sütün içine 1 yemek kaşığı balı ekleyip, eriyene kadar karıştırın. Bir süre sonra vanilyayı da ekleyip karıştırmaya devam edin. Ballı sütünüzü birazcık soğuması için bekletin. İşte uyku iksiriniz hazır!

    Rahat bir uyku için yemek tarifleri Yulaf: Yulaf, bir hormon türü olan melatonin içerir. Stresi azaltır, yatıştırıcı etkisi vardır, ayrıca karanlıkta uykunuzun gelmesini sağlar.

    Yulaflı kurabiye tarifi:2 kâse ezilmiş yulaf
    1/2 kâse ceviz
    2 kâse un
    1/2 tatlı kaşığı karbonat
    1 tatlı kaşığı kabartma tozu
    2 kâse kahverengi seker
    1 kâse tereyağı
    2 yumurta
    1 tatlı kaşığı vanilya

    Yulafı ve cevizi un halini alıncaya kadar robotta çekin. Başka bir kâsede unu, karbonatı ve kabartma tozunu karıştırın. Diğer tarafta ise ateşte yumuşattığınız yağı krem haline gelinceye kadar şeker ve yumurtayla çırpın, vanilya ekleyin. Yağlı karışımı yulaflı karışıma ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra unu da ilave edin. Yuvarlak ceviz büyüklüğünde toplar yapı, üzerlerine bastırıp yassılaştırın. Yağlanmamış tepsiye dizip, 175 dereceye ayarlanmış önceden ısıttığınız fırında 12-15 dakika pişirin.

    Rahat bir uyku için yemek tarifleri Keten Tohumu: Keten tohumu omega 3 asitleri içerir ve stresinizi azaltır. Ayrıca boşaltım sisteminize de yardımcı olur.

    Keten tohumlu yoğurt tarifi:1 yemek kaşığı keten tohumu
    1 kâse yoğurt

    Çok soğuk olmayan bir kâse yoğurdun üzerine 1 yemek kaşığı keten tohumunu serpip, iyice karıştırın. Uyumadan önce yiyeceğiniz bu karışım vücudunuz için çok yararlıyken, uyumanıza da yardımcı olacaktır.

    Rahat bir uyku için yemek tarifleri Elma: Gece yatmadan önce yiyeceğiniz bir elma, yatıştırıcı etkisiyle kolayca uyumanızı sağlayacaktır. Sade olarak da yiyebileceğiniz elmayı dilerseniz daha kolay ve keyifli yiyebileceğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz de.

    Elma püresi tarifi:2 adet elma
    1 adet muz
    2 tatlı kaşığı tarçın

    Elmaları ve muzu robotta püre haline getirin. Üzerine tarçını serptikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

    Rahat bir uyku için yemek tarifleri Kavun: Elma gibi yatıştırıcı etkiye sahip kavun da kaygılarınızı azaltıp stresinizi engelleyecek ve iyi bir uyku uyumanız konusunda yardımcı olacaktır.

    Sütlü kavun tarifi:1 adet kavun
    4 bardak süt
    1-2 sap taze nane
    1/3 su bardağı toz şeker
    Kavunu temizleyip, dilimlere ayırın. Dilimleri büyük bir kâseye dökün, mikserle karıştırın. Karıştırırken bir yandan sütü ve şekeri ilave edin. Buzdolabında biraz soğutup üzerlerini nane yaprağıyla süsleyin.

    Rahat bir uyku için yemek tarifleri Muz: Seratonin ve melatonin içeren muz gerçek bir uyku ilacıdır. Kaslarınızı gevşetip rahatlamanızı da sağlayan muzu yediğiniz akşamlar deliksiz bir uykuyu garantilemişsiniz demektir.

    Ballı muz tarifi:2 adet muz
    2 tatlı kaşığı tereyağı
    1 yemek kaşığı bal
    1 tatlı kaşığı esmer şeker
    5 adet ceviz içi

    Tereyağını eritip şeker, ceviz ve ezdiğiniz muzları içine koyun. Muzların rengi değişene kadar kızartın. Servis tabağına aldığınız karışımın üzerine bal gezdirin. Sıcak olarak yiyebileceğiniz bu tarif sinirlerinizi yatıştıracak, sizi gevşetecek ve rahat uyumanızı sağlayacaktır.

    Rahat uyumanızı sağlayacak yiyecekler Ilık Süt: Beyninizi yatıştıran süt, yatmadan önce ılık olarak içildiğinde sizi güzel bir uyku için hazırlar. İçine biraz da bal eklediğinizde sağlığınız için de çok yararlı olan bu içecekle sabaha kadar deliksiz bir uyku uyuyabilirsiniz.
    Rahat bir uyku için yemek tarifleri Badem: Uyumadan önce yiyeceğiniz bir avuç badem hem sağlığınızı korur hem de rahat uyumanızı sağlar. Hazırlayacağınız meyve salatasının üzerine serpeceğiniz bademlerle uyku öncesi muhteşem bir lezzet sizi bekliyor.

    Bademli meyve salatası tarifi:1 adet muz
    1 adet elma
    1 adet armut
    2 dilim kavun
    10 adet badem
    1 yemek kaşığı bal

    Derin bir kâbın içine doğradığınız meyvelerin üzerine balı gezdirin. Tabağın üzerine mikserde küçük parçalar haline getirdiğiniz bademleri de eklediğinizde uyku ilacınız hazır demektir!

    Rahat uyumanızı sağlayacak yiyecekler Kepek Ekmeği: Kepek ekmeği de vücudunuzu uykuya hazırlamak için birebir olan yiyeceklerden biridir. Uyumadan önce üzerine biraz tereyağı sürüp, bal akıttığınız ince ekmek dilimlerini yedikten sonra deliksiz bir uyku için hazırsınız demektir.




    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder