Yemek kaplarının temizliğiyle ilgili pratik
bilgiler
Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika
kadar içinde sirke kaynatın.
Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup
çalkalayınız, tertemiz olacaktır.
Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı
ovun.
Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin
içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe
çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde
sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.
Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi
sonuç verecektir.
Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve
güzel yıkandığını göreceksiniz.
Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir. Biraz
sirkeyi atese koyup isitin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak
iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayin. Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz,
çelik tencereniz piril piril olur.
Kristallerin isil isil parlamasi için, yikadiktan sonra durulama sirasinda
sirkeli suya batirin. Göreceksiniz bardaklariniz, kadehleriniz piril piril
olacaktir.
Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin. Tuzlu su,
sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina
kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı
sıkı sallayın.
Teflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir. Bunu
önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin
üstünde kaynatin. Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin.
Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir.
Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere
daha kolay temizlenecektir
Kaynak:
bigglook.com
Yemek kokularına karşı
Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi
mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.
Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını
gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır.
Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra
soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına
sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma
bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.
Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan
bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker
koymaktır.
Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz
olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz.
Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun.
Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.
Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için,
lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir.
Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız,
sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe
nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak
kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun
da.
Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan
kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.
Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay
olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi
atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla
durulayın.
Kaynak: bigglook.com
Yemekle ilgili faydalı bilgiler
Elma sirkesinin faydaları Fırındaki yağ lekeleri için Yaklaşık 2 litre suyun içine 1
kahve fincanı 'elma sirkesi' ilave edin ve bir bez yardımıyla fırındaki yağ
lekelerini ovun. Göreceksiniz hem lekeleri yok edecek hem de yeniden lekelerin
oluşmasını önleyecektir.
Tıkalı duşlarınız
için Tıkalı duşlarınızı elma sirkesi ve bir miktar su ilave
edilmiş bir kapta bekletebilirsiniz.
Yabancı otlar için Bahçenizdeki parke
taşlarının çevresinde otların oluşmasını istemiyorsanız parkenin çevresine 'elma
sirkesi' dökünüz.
Pırıl pırıl
bardaklar Daha parlak bardaklar için 3 litre durulama suyuna
yarım fincan 'elma sirkesi' ilave edin. Daha parlak görünecektir. Aynı işlemi
camlarınıza da uygulayabilirsiniz. Camlarınız daha pırıl olacaktır.
Lekelere çözüm Kahve lekesi
Beyaz sabunu ılık suda köpürtün. Lekeli bölgeyi bu suyla
yıkayıp durulayın.
Çikolata lekesi
Lekeyi sabunlu soğuk suyla yıkayın ve gliserinli su ile silin.
Ter lekesi Koltuk
altlarında oluşan lekeyi beyaz şaraba batırılmış bezle silin.
Meyve lekesi 3 çay kaşığı karbonatı 1
fincan soğuk suda eriyinceye kadar karıştırın ve lekeli bölgeye sürün.
Bira lekesi Sabunlu suya
biraz amonyak ekleyip lekelerin üzerine sürün.
Doğru bildiğimiz yanlışlar Günde 15 gr çikolata yiyin.
Çikolatanın akne ve sivilcelere yol açtığı bilinir. Aksine, bu
durum hormonal dengesizlikten kaynaklanır. Çikolata, içeriğindeki maddeler
nedeniyle cilde iyi geliyor. Doktorlar günde 15 gr çikolatanın yararlı
olabileceğini belirtiyorlar.
Tereyağı
bilinenin aksine zararlı değil ölçülü tüketildiği takdirde yararlıdır.
Yapılan araştırmalara göre tereyağındaki yağ asitleri kansere
karşı etkili. Uzmanlar günde 10 gram tereyağının çiğ olarak yenilmesini
öneriyorlar.
Makarna şişmanlatır. 50 gr makarna 162
kalori içeriyor. Makarna pişerken su çekip şişiyor. Böylece daha çabuk
doyuruyor.
Diğer faydalı
bilgiler Pasta keserken
Ekmek ve pasta kesmeden önce bıçağı kaynar suda tutun, böylece ufalamadan
kesebilirsiniz.
Tavuk pişirirken
Tavuğu pişirmeden önce 1 tatlı kaşığı tozşekerle ovun ve bir
süre beklettikten sonra pişirin.
Bayat
ekmekler için Bayat ekmekler için; ekmeği ince ince dilimleyip
üzerine sütü gezdirin ve kızgın yağda kızartın. Servis tabağına ekmek
dilimlerini alıp üzerine dilimlenmiş domates ve rendelenmiş peynir serpiştirip
sıcak olarak servis yapın.
Tereyağını
kızartırken Tereyağını kızartırken; içine bir damla zeytinyağı
eklerseniz tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz.
Şişe temizliği Zeytinyağı bitince
şişenin dibinde kalın bir yağ tabakası oluşur. Bunu temizlemek ve şişenin içini
yağdan arındırmak sanıldığı kadar zor değil. 3 çorba kaşığı iri tuz ve yarım su
bardağı sirkeyi karıştırın. Şişenin içine döküp 24 saat bekletin. Şişeyi ters
çevirip sallayarak içindeki artıkların dökülmesini sağlayın. Şişeyi deterjanlı
sıcak suyla yıkayıp durulayın. Şişenizin pırıl pırıl olduğunu
göreceksiniz.
Biftek, pirzola gibi etlere
farklı bir tat katmak için Pişirmeden önce 1 kahve fincanı süt,
1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımında marine
edin. Üzerini aliminyum folyo ile kapatıp 3-4 saat buzdolabında bekletin.
Etin yumuşak olmasını
istiyorsanız Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız, eti
pişirmeden önce limon suyuna bulayıp bekletin. Birkaç damla limon suyu ile et
daha yumuşak ve lezzetli olur. Daha çabuk pişer. Bir diğer yol ise eti yoğurtla
marine etmek.
Kalamarın lezzetini arttırmak
için ve... Kalamarın lezzetini arttırmak ve yumuşacık olmasını
sağlamak için kızartmadan önce süte batırın.Kalamarı biraz şekerle ovarsanız
daha da lezzetli olur.
Evde yoğurt yaparken
Evde yoğurt yaparken sütü kaynattıktan sonra tahta bir kaşıkla
5-10 dakika sürekli karıştırarak pişirin. Kaşığı aşağıdan yukarı doğru hareket
ettirerek karıştırırsanız yoğurt daha lezzetli olur.
Hemoroid Ağrılı hemoroid sorununa çayla
çözüm bulabilirsiniz. Çayı demleyip küçük bir kaseye dökün ve soğumaya
bırakın. Bir tülbenti çayda ıslatıp sıkın ve ağrılı bölgeye yerleştirip 3 dakika
bekletin. Çay ayrıca yanma ve kaşıntıya karşı da oldukça etkili bir
ilaç.
Ses kısıklığı Soğuk
ve kirli hava, boğaz ağrıları ve ses kısıklığı gibi sorunlara yol açıyor.
Sesiniz kısıldıysa hemen ilaçlara başvurmayın. Kahvaltıda 1 bardak taze havuç
suyu için. Bunu alışkanlık haline getirip birkaç gün tekrarlayın. Sesiniz kısa
sürede düzelecektir.
Limon lekesine amonyaklı su
Mutfak tezgâhınız mermer ise; kola, sirke, kesilmiş limon,
portakal ya da soğan gibi asit içeren her şeyi tezgâhtan uzak tutmalısınız.
İnatçı lekeler varsa amonyaklı suyla silip durulayın.
Yemeğin Lezzeti İçin Soğanı doğrayıp yağda kavururken çay kaşığı toz
şeker ilave edin. Yemek piştikten sonra lezzetini siz de fark edeceksiniz.
Donmuş çikolata ve tereyağı Tereyağını yumuşatmak için mikrodalga fırının
defrost ayarında 1 dakika bekletin. Tereyağının hemen ekmek üzerine
sürülebilecek kıvama geldiğini göreceksiniz. Ayrıca pasta veya soslarda
kullanacağınız donmuş çikolatayı da tavada ve kısık ateşte ya da benmari usulü
eritmek yerine yine mikrodalga fırını kullanarak eritebilirsiniz.
Kaynak: lezzet.com.tr
|
Pilav pişirmenin püf noktaları
Pilavın
lezzetini artırmak için pirinci önce yağ ile biraz kavurmayı deneyin. Pilavın
pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın
tane tane olmasını sağlar.
Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme
suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz
yapacaktır.
Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak
anlayabilirsiniz. Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte
olmalıdır.
Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında
pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave
edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
Pişirmede
karşılaşabileceğiniz diğer bir problem ise pilavın pişmiş ama lapalaşmış
olmasıdır. Bunun da kolayı var. Pilavı çok kısık ateşte bir çatalla
havalandırarak, suyunu tamamen çekinceye kadar karıştırın.
Bir ya
da iki gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıtıp yiyecekseniz, ilk günkü
gibi tane tane olması için kısık ateşte, 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek,
karıştırmadan ısıtın. Karıştırmak, pirinç tanelerini kıracağı için tencereyi
arada bir sallayarak pilavı alt-üst etmeniz yeterli olacaktır.
Pilavı pişirirken asla karıştırmayın. Çünkü sudaki pirinci karıştırmak
nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol
açar.
Son olarak artan pilavlarınızı çorbalarda ve sulu yemeklerde
kullanabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz. Ancak pirinçleri, pişirdiğiniz yemeğe
son anda ilave etmeyi unutmayın. Aksi halde zaten pişmiş olan pirinç yumuşar ve
dağılarak görüntüyü etkiler.
YEŞİL PİLAV
Hazırlama süresi 30 dakika 8 kişilik
Malzemeler: 4 adet taze soğan 2 yemek
kaşığı tereyağı 1/2 demet maydanoz 1 demet dereotu 875 ml. tavuk
suyu 400 gram uzun taneli pirinç tuz
Hazırlanışı:Pirinci ayıklayıp sıcak suda 1
saat ıslatın. Maydanoz, dereotu ve taze soğanları ayıklayıp yıkayın ve ince
ince kıyın. Tereyağını eritin. Taze soğanı katıp yumuşayana kadar
kavurun. Daha sonra maydanoz ve dereotunu katıp 2 dakika çevirin ve içine
tavuk suyunu katın. Pirinci yıkayıp süzün. Kaynamakta olan sebzeli suya
katın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
NOHUTLU
PİLAVHazırlama süresi 20 dakika 16 kişilik
Malzemeler: 1.5 su bardağı nohut 1.5 su
bardağı pirinç 1 yemek kaşığı tereyağı 2.5 su bardağı tavuk
suyu tuz
Hazırlanışı: Nohutu
bir gece önceden ayıklayıp ıslatın. Ertesi gün tuzlu suda 30 dakika haşlayıp
suyunu süzün. Pirinci ayıklayıp yıkayın. Bir tencerede tereyağını eritip pirinci
kavurun. Üzerine tavuk suyunu katın ve tuzla tatlandırın. Pilavı 15 dakika
pişirip üzerine nohutları ekleyin. 5 dakika sonra ateşten alın. Ağzı kapalı
olarak 20 dakika dinlendirin ve servis...
Kaynak: mutfakrehberi.com.tr
|
Mutfakta başarı için ipuçları
Gözyaşları Zencefili doğrarken gözyaşlarını önlemek için önce iri
parçalara ayırıp mutfak robotunda püre haline getirebilir veya dondurulmuş
olanları elde rendeleyebilirsiniz. Rendelediğiniz zencefilleri uçucu yağlarının
kaybolmaması için hemen kullanmanız gerektiğini unutmayın.
Biberlerin zarlarının soyulması
Çiğnenmesi zor olan zarları atıldığında biberler daha lezzetli olurlar.
Kabukları özel bir soyucuyla alabileceğiniz gibi, dörde böldüğünüz biberleri
ısıtılmış fırın ızgarasında kabuklarının üzerinde siyah benekler oluşuncaya
kadar bekleterek de soyabilirsiniz.
Renk
renk ve güzel Dolmalık biberler olgunlaşmadan önce yeşildirler.
Olgunlaşanlar sarı, soluk sarı veya kırmızı olurlar. Olgunlaşma ise yalnızca
dalında iken olur. Olgun kırmızı dolmalık biberler daha hassas olduklarından
yeşillere göre daha fazla özen ister. Daha çabuk bozulduklarından nakliyeleri de
daha zahmetli ve masraflıdır, dolayısıyla daha pahalıya satılırlar.
Küçük ve çekirdeksiz Üzümler gerek meyva
olarak tüketilirken, gerekse salata ve tatlılarda kullanırken damak tadı
açısından küçük ve çekirdeksiz olanları tercih etmek daha mantıklıdır.
Çekirdekli olan türlerde de çekirdeği yemenin bir sakıncası yoktur.
Kalın zarlılar Üzümün kalın zarı diğer
tadların içine nüfuz etmesine engel olur. Meyve salatası yaparken üzümleri
birkaç yerinden kürdanla delip diğer malzemelere eklerseniz, içlerine meyvaların
aromalarının daha iyi geçmesini sağlayabilirsiniz.
Garnitür hazırlamanın incelikleri
Izgaraların yanında servis yapacağınız garnitürleri hem göz hem de damak zevkine
hitap edecek şekilde hazırlamak istiyorsanız, önerilerimize bir göz atın.
Patatesleri kabuklarını soyarak haşladıktan sonra halka halka dilimleyin ve
üzerlerine biraz sıvı yağ gezdirip kekik ve tuz ekin. Daha sonra fırınlayın.
Hazırladığınız salatanın içine bir miktar haşlanmış makarna eklediğinizde
hem daha doyurucu, hem de daha zengin bir görünüm elde edeceğinizi unutmayın.
Ketçap, hardal, sarmısak, mayonez ve bir miktar doğranmış maydanozla
ızgaranın yanında ikram edilmek üzere nefis bir sos hazırlamak mümkün.
Garnitürde kullandığınız sebzeleri önce tereyağında çevirip daha sonra çok
az suyla haşlarsanız hem lezzetli hem de diri bir görünüm kazandıklarını
göreceksiniz.
Yemeklerimde et suyu
kullanıyorum ama, et suyundaki yoğun yağdan bir türlü kurtulamıyorum. Et
suyundaki yağı temizlemenin kolay bir yolu var mı? Eğer
zamanınız varsa, en kolay yol, et suyunu buzdolabına koyup yağın donarak üstte
toplanmasını sağlamaktır. Donan yağı daha sonra yüzeyden rahatça
toplayabilirsiniz. Et suyu veya çorbanın yağını almak için bir başka yol da
çorbanın içine bir iki buz tanesi atmaktır. Çorbayı hafifçe ısıtın, yağlar buz
taneciklerine yapışır. Yalnız buzları erimeye başlamadan önce tencereden almayı
unutmayın.
Reçellerin şekerlenmesini önlemek
için ne yapabilirim? Reçellerin şekerlenmesini önlemek için
kesinlikle buzdolabında saklamayın. Serin ve karanlık bir yer reçel için çok
uygundur. Şekerlenmiş reçelleri oda sıcaklığında bir gün bekleterek tekrar eski
halini almasını sağlayabilirsiniz.
Jöleyi
pişirdikten sonra kabından çıkarmanın kolay bir yolu var mı?
Jöleyi pişirmeden önce, kalıbını soğuk suyla yıkayıp içine sıvı yağ sürün.
Böylece jöle piştikten sonra kalıbından kolayca çıkacaktır.
Etler pişirdiğim zaman sertleşiyor, yumuşatmak için ne
yapabilirim? Sert etleri yumuşatmanın en kolay yolu çiğken
sirke-zeytinyağı karışımıyla iyice ovmaktır. Ovduktan sonra etleri bu karışımda
2 saat bekletin. Çok sert etleri ise karbonatla iyice ovup birkaç saat
beklettikten sonra yıkayıp pişirebilirsiniz.
Balık ayıklarken
Pullarını ayıklamadan önce balıkları 5-10 dakika soğuk suda bekletin. Daha
sonra yıkayın ve bir bıçak yardımıyla kuyruktan başa doğru pulları kazıyın. Bir
diğer yol da pulu kazımak yerine balığın derisini komple çıkarmaktır.
Eğer meyvalı ya da kuruyemişli bir kek yapacaksanız, meyvalı yemişleri kek
hamuruna katmadan önce çok az miktarda una bulayın. Böylece malzemeniz kekin
dibine çökmeyecek, her tarafına eşit dağılacaktır.
Mutfak tezgahının üzerinde bir parça yiyecek bıraktığınızda, hemen
karıncalar mı üşüşüyor? Karıncaların yuvalarına giderken izledikleri yola ince
bir tabaka tuz dökmeyi deneyin. Tuzdan surlarınızı geçemediklerini göreceksiniz.
Hazır yufkayla yaptığınız böreklerin çok kuru olmalarından mı
şikayetçisiniz? O zaman böreğinizi hazırlamadan önce yufkaları az bir süre sütte
bekleterek yumuşatabilirsiniz
Izgara için
terbiyelerIzgara yapacağınız etleri yumuşatmak için, en önemli nokta,
onu yumuşatacak olan temel maddeleri bilmektir. Bu temel maddeleri öğrendikten
sonra, içlerine kendi damak tadınıza uygun çeşitli baharatlar ekleyerek değişik
soslar hazırlayabilirsiniz.
Örneğin tavuk
ve kırmızı eti
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet iri soğanın rendesi,
karabiber, tuz,
1 yemek kaşığı yoğurt karışımı ve
arzu ettiğiniz baharatlarla terbiye edebilirsiniz.
Balıklar içinse
limon suyu,
zeytinyağı,
dilim dilim kesilmiş soğan,
karabiber, tuz ve
maydanoz karışımını kullanabilirsiniz. Hazırlayacağınız soslarda et ve
balıkların en az 3-4 saat hatta bir gece kalması lezzetini artıracaktır.
Yemeğe eklemek için acele etmeyin
Aceleye
gelmeyenler
Meyva salatasının şekerini koymak için acele etmeyin, aksi halde meyvalar
diriliklerini kaybederler. Son dakikada katacağınız şekeri suda eriterek
dökerseniz, çok daha iyi sonuç alırsınız.
Balık buğulama, fasulye plaki, kabak gibi yemeklerin dereotu ve maydanozunu,
yemek piştikten sonra katın. Hem yeşilliklerin renkleri bozulmaz. Hem de
tatları.
Yemekleri pişirirken hemen tuzunu ve şekerini katmayın. Çünkü bu katkı
maddeleri, yemeklerin pişmelerini geciktirir.
Kokuların inatlarını kırın
Balık kokusu inatla ellerinizi terk etmiyor mu? Hemen bir limonu ikiye kesip
ellerinizi onunla ovun. Kokular daha fazla direnemeyeceklerdir.
Balıklı kızartma tavası ve tabaklarınızı sakın kaynar suyla yıkamayın, çünkü
kaynar su bütün inatçı kokuların işbirlikçisidir! Önce bir güzel soğuk sudan
geçirin, sonra dilediğiniz gibi yıkayabilirsiniz. Yumurta kokusunun da bardak ve
tabaklarınız üzerindeki inadını aynı şekilde kırabilirsiniz.
Evde lahana ya da karnabahar pişerken etrafa yayılan kokuyu hepimiz biliriz.
Bunu önlemenin bir çaresi var; tencereye birkaç dilim ekmek koymak. Ekmeğin
ufalanıp dağılmasını önlemek için temiz bir tülbent sarmanınızı öneririz.
Yayılan balık kokusunu gidermek için ocakta birkaç dakika limon yakın.
Göreceksiniz kokudan eser kalmayacak.
Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice
yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe
atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı bir tat katabilir. Ama bu tadın ve
kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru
ateşe atılması gerekir.
Patates ve diğer
kızartmaları yaparken dikkat Aman yağ
sıçratmasın Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye
sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan
önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağınız sıçramayacağı için güvenle
kızartma yapabilirsiniz. Tuz yağın içindeki sıçramaya neden olan nemi
alacaktır
Kızartmanın sırrı
Patlıcanı yağda kızartmadan önce, tuzlu suda 5-10 dakika bekletin.
Göreceksiniz ne kararacaktır, nede fazla yağ çekecektir.
Nar gibi kızarmış bir tavuk için, pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürmeyi
deneyin, sonucu göreceksiniz.
Aklınızda bulunsun, herhangi bir şeyi kızarttıktan sonra yağı ikinci bir
defa daha kullanmak istiyorsanız, bu yağı ince bir süzgeçten veya ince bir
tülbentten süzün.
Balıkların iyi kızarması için önce yıkayıp kurulayın, sonra una bulamadan
önce süte batırın. Patatesi kızartmanın püf
noktaları
Patatesi kızartmanın da püf noktası olur mu demeyin, çünkü var. Örneğin
neden sizin kızarttıklarınız kıtır kıtır değil de yumuşacık oluyor; ya da
yapışıyor dersiniz? Evet patates kızartırken iki şeye dikkat etmelisiniz.
Birincisi soyup doğradıktan sonra bol suyla çalkalayın ve kuru bir bezle
iyice kurulayın. Çünkü kesik yerlerinde açığa çıkan nişasta, tıpkı bir tutkal
gibi parçaları birbirine yapıştırır.
İkinci dikkat edeceğiniz şey, onları yağdan çıkardıktan sonra hemen tabağa
alıp tuzlamak. Tuz fazla yağı ve buharı emer. Kızartmanın yumuşamadan
kıtırlaşmasını sağlar.
Yağın kolay
sindirilmesini sağlayan sebze pişirme yöntemini hiç duydunuz mu?
Önce sebzeler az suda ve hafif ateşte yağsız pişer. Pişme
tamamlanınca üzerine bir miktar yağ konur. Yağın her tarafa dağılması için
tencere silkelenir, kapağı kapatılır ve bir kaç dakika bekletilir. Bu yöntemle
pişen sebzeler yağı emmediğinden hem sindirimleri kolay olur, hem de daha az yağ
kullanmış olursunuz. Çeşni vermek için yağı koyarken biraz da maydanoz,dereotu,
nane, fesleğen gibi otlar katmaya ne dersiniz?
Mantarda lezzetin sırrı Mantarın kokusunu
kaybetmemesi için çok az suda ve çabuk pişirmelisiniz. Yani harlı ateşte kısa
sürede. Bol suda uzun süre kaynayan mantar sert ve lezzetsiz olur. Nefis bir şiş
yapacaksınız, etlerin arasına mantar da dizin. ama mantarlar şişe geçirilirken
parçalanabilir unutmayın. tabii bunu önlemenin de çok basit bir yolu var;
mantarları önceden kaynar suda bekletmek!
Bu
tavuk başka tavuk
Haşlayacağınız tavuğun içine 1 diş sarmısağı soymadan atıverin. Sizin
tavuğunuzun lezzeti herkesinkinden farklı olacaktır.
Tavuğu fırından çıkardınız. eğer hemen yenmeyecekse fırından çıktığı anda
folyo kağıdına sıkıca sarın. Bu da yumuşacık kalması için bir hile.
Fırına konacak tavuğun tepsisi, tavuk büyüklüğünde olmalı. Daha büyük bir
tepside, eriyen yağlar boş kalan kısımlara akıp yanar.
Fırında tavuğun beyaz göğüs etinin kurumaması için butları birbiri üzerine
çapraz koyun. Ancak pişme süresi yarılanınca sırt üstü yatırın.
Tavuk alırken nasıl pişireceğinizi önceden planlayın. Fırında pişecek tavuk
yağlı olursa kurumaz. Ama tencerede pişireceksiniz yağsız olmalı.
Dört kişiden fazlaysanız, bir büyük yerine iki küçük tavuk alın. Böylece
herkese tavuğun "iyi yeri" gelir.
Yemeklerde
renk ve lezzet
Bazı et yemeklerinde şarap kullanılması o yemeğe lezzet katar. Ama eğer
şarap kullanmak istemezseniz, yarım bardak suya üç çay kaşığı sirkeyle birlikte,
yarım çay kaşığı da şeker katarsanız, aynı işi görecektir.
Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak
olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz.
Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını istersiniz kuşkusuz. Ciğeri
pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bırakın. Bu şekilde tadı
daha çok hoşunuza gidecektir.
Sosisleri su kaynarken değil de soğukken koyun kabın içine. Bundan başka çok
az olmak şartıyla süt de ekleyin ve çok harlı ateşte pişirmeyin. Bu şekilde
çatlamalarını önlemiş ve de daha lezzetli olmalarını sağlamış olursunuz.
Soslar, mayonez Sıcak soslar
Hazırladığınız sosu, yemeğin yanında değil de ayrı bir kapta servis
yapacaksanız ve soğumamasını istiyorsanız, sos kasesini masaya getirene kadar,
kaynar su dolu daha büyük bir kabın içinde bekletin. Böylece hem sosunuz sıcak
kalmış olur; hem de lezzetinden hiçbir şey kaybetmezsiniz Sos veya kremanın
kıvamını korumak için
Hazırladığınız sosun veya kremanın tam
kıvamında olması için kullanılan kaşığın önemi büyüktür. Sos hazırlarken mutlaka
tahta kaşık tercih edilmelidir. Madeni kaşıklar çabuk ısındığından kremaya
sıcaklığını geçirip kıvamını bozabilir.
Mayonez Evde mayonez yaparken zeytinyağı
yerine susam yağını tercih edin. Mayonezin bozulmadığına tanık olacaksınız.
Mayonez yaparken başarısızlığa uğramamak için, yağ ve yumurtanın aynı ısıda, oda
sıcaklığında olması gerekir.
Kaynak:
mutfakrehberi.com.tr
|
Balık nasıl temizlenir?
Pulsuz ve küçük balıklar Pulsuz ve küçük boydaki balıkları
temizlerken bıçağa gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin
işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş
parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice
yıkamanız gerekir. Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz
yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilkirsiniz. Bu işlem
için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve
sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak
gerekir. Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya
gerek yoktur. Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz. Bunun
istisnaları ile filetonun ne şekilde kullanılacağı yemek tariflerinde
belirtilmiştir. Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle
ayıklanır. Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz. Bu
işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu
için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar.
Orta büyüklükte ve
pulsuz balıklar Uskumru, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta
büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir. Anüs üzerine
bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları
dışarı çıkarılarak karnı temizlenir. Bu arada solungaçlarının da koparılarak
çıkarılması gereklidir. Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice
yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla
iyice temizlenmelidir.
Palamut, torik gibi balıkların karnını
tamamen yarmak gerekmez. Anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle
bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır. Karın az yarılarak bıçak ucuyla iç
organların tamamı dışarı alınır. Palamut ve torik gibi balıkları iki şekilde
doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak. Eğer tava veya yahni
yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 2.5 santim) kalınlığında dilimler halinde
kesebilirsiniz. Fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur. Fileto
çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye
ayırmak gerekir. Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir şey olmadığından
kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz. Eğer bu balıklardan lakerda
yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 santim olmalıdır.
Lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve işlem gerektirir, bunun için
ilgili bahise bakmanız tavsiye olunur.
Çingene palamutu, uskumru ve
kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama
yapılmaz. Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi
kesilmeksizin iki yana açılabilir.
Pullu balıklar Pullu
balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir. Bu işlem için balığı yatırıp
kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek gerekir. Balığın
derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak
gerekir. İç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir. Balık
büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır.
Pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz. Lüfer büyüklüğüne
göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır. Sarı kanat ise lüferin küçüğü
olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır. Çinekopu ise
çizmeye dahi gerek yoktur.
Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana,
levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit
gibi balıkların kafaları koparılmaz. Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve
beyinleri çok lezzetlidir.
Tulum çıkarma Bazı pullu veya
pulsuz balıkların derisi oldukça kalındır. Örneğin sinarit veya dil balığı gibi.
Bu balıkların derisini komple çıkarabilirsiniz. Bu işleme tulum çıkartma denir.
Bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak
ve sonra oradan tutup yavaş yavaş yukarı doğru çekmek gerekir. Gerekirse arada
bıçağınızla tulum çıkartmaya yardım edebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra bolca
akan kan temizlenmelidir.
Pullu balıkların temizlenmesinde pullar
etrafa saçılır ve eğer bu işlemi mutfağınızda yapıyorsanız etrafı batırır. Bu
nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmeniz önerilir. Kaynak: maksimum.com
|
Hangi yiyecek nasıl saklanmalı?
Hangi yiyecek nasıl saklanır? Et, kümes hayvanları, balık ve kabuklu
deniz canlıları orijinal paketlerinde veya sıkıca havası alınmış paketlerde
saklanmalı.. Uzun süre saklanan bu tür gıdalar buzluktan çıkarıldıktan sonra
buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra yenilmeli.. Yumurtaları kırılma ve
bozulmaya karşı korumak için karton kutuda buzdolabında saklayın. Yumurtaları
yıkamayın, sudan geçirmeyin. kabukları koruyan minerak dokunun kaybolmasıne ve
bakterilerin yumurtanın içine girmesine neden olabilirsiniz. Yumurtalar satın
aldıktan 3 veya 5 hafta arasında saklanabilir. Son kullanma tarihine bakarak
aldığınız yumurtaları güvenle yiyebilirsiniz. Süt, peynir, yoğurt, tereyağı gibi
süt ürünleri buzdolabında saklanmalıdır. Bunları saklamadan önce yıkamayın,
ıslaklık mikrobik üremeye neden olur. Avakado, armut, muz ve domates gibi
ürünler buzdolabında saklanabilir ama en iyisi oda sıcaklığında saklamak. Bunun
yanı sıra buzdolabında saklamanız önerilen diğer ürünler; patlıcan, soğan,
sarımsak, patates ve diğer kök bitkiler.
Salatalara
dikkat! Mayonezli salatalar, vakit kaybetmeden buzdolabının buzlu
olan kısımda alt bölümünde saklanarak bakteri üretimi engellenmeli.. Bu tür
yiyecekleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakmayın. Eğer oda sıcaklığında
daha uzun süre bulundurmak istiyorsanız etrafını buzla doldurun ve buzu bittikçe
yenileyin.
Yiyecekleri uygun pişirme Her yiyecek
mikroorganizmaların diğer noktalara rahat erişimi sağlayacak özel iç ısıya
sahiptir. Bu nedenle farklı ısılarda pişerler. Bu nedenle bir yiyecek
termometresi almayı düşünebilirsiniz. Pişirmede güvenli olduğu söylenen
uluslararası minimum pişirme sıcaklık dereceleri şöyle.. Kümes hayvanları: 73
°C Kırmızı et: 71 °C Biftek ve kıyma: 62,7 °C Rosto: 62,7 °C Balık:
62,7 °C Yumurta: 71 °C
Çapraz bulaştırmalardan uzak
durun Evlerimiz mikroorganizmaların gelişimi için ideal yerlerden
biridir. Çapraz bulaştırmada ellerimizle bir objedeki bakteriyi diğer bir objeye
taşırız. Bu nedenle yemekleri hazırlamadan önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan
emin olun. Pişirilmiş ve pişirilmemiş yiyeceklerin tabaklarını ayırın. Örneğin
tahta üzerinde domates kestikten sonra yıkamadan tavuk göğsünü de burada
keserseniz burada çapraz bulaştırma riski söz konusu olabilir. Ayrıca, sebzeleri
elledikten sonra patates doğramaya başlamayın. Ellerinizi yıkadıktan sonra
hazırlamaya devam edin. Et, sebze gibi yiyecekleri hazırladıktan sonra
kullandığınız tüm mutfak araçlarını sabunlayın. Yemek hazırlamadan önce veya
sofraya oturmadan önce ellerinizi sık sık yıkamayı alışkanlık
edinin.
Kalan yemekleri uygun şekilde saklayın Kalan
yemekler normal havalarda iki saat, aşırı sıcaklarda bir saat içinde buzdolabına
ceya derin dondurucuya konulmalı. Diğer taraftan film izlemeye giderken artık
yemeklerinizi arabada bırakmayın, eve gelin ve dolabınıza koyun.Kalan yemekleri
buzdolabında ne kadar saklayabilirsini? 4 gün kadar saklayabilirsiniz ancak tadı
ve besleyici özelliği giderek azalır.
Kalan yiyecekleri dolapta
tutabileceğiniz süreler;
Deniz ürünleri ve yumurta; En fazla 2 gün
Pişmiş et veya kümes hayvanları: En fazla 3-4 gün
Kalmış pizza: En fazla 3-4 gün
Kaynak: ivillage.mynet.com
|
Mutfakta işinizi kolaylaştıracak bazı bilgiler
Kek kalıptan nasıl çıkar?
Keki hiç bozmadan kalıptan çıkarmak zor gibi görünür. Ancak kolayı var!
Keki fırından aldıktan sonra, 15 dakika kadar ıslak bir bezin üzerinde bekletin.
Sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip, keki çıkartın.
Tabii, keki pişirmeden önce kalıbını yağlamayı unutmayın!
Kekin
kalıba yapışmaması için bir başka önerimiz daha var: Hazırladığınız hamuru
dökmeden önce kalıbı sıcak suya batırıp çıkarırsanız kek çok daha kolay çıkar ve
dilimlenir.
Başka bir önerimiz de kek kalıbınızın içine hamurunuzu
dökmeden önce, ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi
pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız.
Terbiye
yöntemleri Türk mutfağında etlerin geniş
bir kullanım alanı vardır. Bu nedenle, hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin
etin lezzetli olması büyük önem taşır. Etin lezzetini arttırmak için yapılan
işlemlerden biri de, marine (terbiye) etmektir. Marine etme, etin taze ot ve
baharatlı bir sıvı (marinat) içinde bekletilerek yumuşatılması ve
tatlandırılmasıdır.
İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir
marinat: Bir miktar soğanı (ör.1 kg. et için 3 orta boy soğan) çok küçük
parçalar halinde kestikten sonra bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın
içine çıkartın. Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve
defne yaprağı koyun. Eti bu karışımın içine yatırın ve 24 saat bekletin.
Etinizin yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz.
Etler ızgara
yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden ısıtıp, ağzını sıkıca
kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soğumasını sağlayacaktır.
Börek bekletilince...
Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe
koymadan önce birkaç saat bekletin. Çoğu usta aşçının böreği pişirmeden önce bir
gece buzdolabında beklettiğini unutmayın.
Patatesi saklamak için Büyük miktarda patatesiniz var ise
torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve
büzüşmesini önler. Ayrıca patateslerinizi kuru ve serin bir yerde
saklayın.
Buz kalıpları
Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve
dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş
olursunuz.
Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller
hazırladığınızda onlardan bir miktarını buz kaplarına yerleştirin. Kokteyllerin
içerisine bunları kullanın. Böylece sulanıp tatlarını kaybetmeyeceklerdir.
Midyeleri temizlerken
Midyeleri temizlemek zordur, özellikle midyenin kumunu dökmek için epey uğraşmak
lazım. Midyenin kumlarını daha kolay dökebilmek için, genişçe bir kaba midyeleri
yerleştirin. Üzerlerine bolca mısır unu serptikten sonra, soğuk suyla doldurup
üç saat kadar bekletin. Böylece, siz hiç elinizi değdirmeden midyeler mısır
ununu çekip kumlarını dökecektir.
Buzlukta yapışan kağıtlar Buzluktan çıkarılan kıyma, et gibi
yiyecekler genellikle kağıdına yapışır. Bu sizin başınıza da gelirse kağıda
sarılı olan kıymayı kısa bir süre soğuk suyun altında tutun. Kağıt yırtılınca
kıymayı olduğu gibi bir naylon torbaya koyun. Kıyma biraz ısınınca kağıt
çıkacaktır.
Muzu saklamak Muzu
dolabınızda saklarsanız çok kısa süre sonra kararıp bozulduğunu görürsünüz.
Çünkü muz, 12 santigrat derece altındaki ısıda kararmaya başlıyor. En ideali,
oda ısısında tutmak ve fazla bekletmeden tüketmek.
Renk ve lezzet
için bazı püf noktaları
Bazı et yemeklerinde sirke ve şeker kullanılması, o yemeğe lezzet katar.
Yarım bardak suya üç çay kaşığı sirkeyle birlikte, yarım çay kaşığı da şeker
katarsanız, lezzeti damaklarınızda hissedeceksiniz.
Havucu kaynar
suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız,
renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz.
Pişirdiğiniz
ciğerin daha lezzetli olmasını istersiniz, kuşkusuz. Ciğeri pişirmeden yarım
saat kadar önce sütün içinde bir süre bırakın. Bu şekilde tadı daha çok hoşunuza
gidecektir.
Sosisleri su kaynarken değil de soğukken koyun kabın
içine. Bundan başka çok az olmak şartıyla süt de ekleyin ve çok harlı ateşte
pişirmeyin. Bu şekilde çatlamalarını önlemiş ve de daha lezzetli olmalarını
sağlamış olursunuz. Kaynak: maksimum.com
- İHA
|
Mutfak eşyalarının yerleşimiyle ilgili
öneriler
Genel bir kural olarak en zor ulaşılan dolap ve
rafları en az kullanılan alet ve malzemelere ayırmayı unutmayın.
SIK
KULLANILANLAR EL ALTINDA OLMALI! Sık sık kullandığınız malzemeleri,
mutfağınızda el altında, yani kolayca ulaşabileceğiniz yerlerde tutun. Bunun
dışında her zaman kullanmadığınız, sadece ‘önemli günler’de kullandığınız çok
şık ve özel servis takımları gibi malzemeleri ise diplerde yer alan dolaplara
kaldırabilirsiniz.
Sık sık kullanılan tuz, karabiber, şeker, sıvı
yağ gibi malzemeler için tezgahın üzerinde bir etajer yaptırmak iyi bir fikir
olabilir. Konserve ve makarna gibi ürünleri göz hizasında bir dolaba
kaldırırsanız, etiketlerini okumanız kolay olur.
Mikser ve el
blenderi gibi birçok küçük ev aleti, diplere veya yüksek bir yere
kaldırıldıkları için unutulur ve asla kullanılmazlar. Eğer bu tür aletler için
‘her an kullanılmaya hazır’ bir yeriniz yoksa, satın almak
gereksizdir.
TEMİZLİK ÜRÜNLERİ Öncelikle bu tür ürünler
çocuk ve yiyeceklerden uzakta durmalıdır! Temizlik ürünlerinin kokularının
sinmemesi için bu tür ürünleri yiyecek ve içeceklerden uzak yerlere kaldırın.
Özellikle de çocukların ulaşamayacağı yüksek ve mümkünse kilitli dolapları
tercih edin.
ÜST ÜSTE DİZMEKTEN KAÇININ! Çok yüksek tabak
ve çanak yığınlarına dikkat edin. Raf eklemekten kaçınmayın. Her rafın arasında
30 cm. bulunursa, yüksek yığınları engellemiş olursunuz. Yer kazanmak için;
döner raflar, sepetli veya tel dolaplar ideal olabilir.
MÜMKÜN
OLDUĞUNCA ÇOK ŞEYİ YUKARILARA KALDIRIN! Eğer küçük çocuklarınız
varsa, mümkün olduğunca çok alet ve malzemeyi mutfağın yüksek kısımlarına
kaldırmanız akıllıca olur. Ayrıca böylece devamlı eğilerek sırt ve belinizi
incitmemiş olursunuz. Aynı şekilde set üstü fırın veya mikrodalga fırınınızı
tezgahın üzerine koyup yer kaybetmektense, kendinizin belirlediği bir
yükseklikte yaptıracağınız rafın üzerine yerleştirebilirsiniz. Böylece sıcak
tabakları fırından çıkarırken oluşabilecek kazaları da önlemiş
olursunuz.
ÇOK YER KAPLAYAN ALETLER ALÇAKTAKİ DOLAPLARA
KONMALI! Yüksek dolaplara kaldırdığınız malzeme ve aletlerin
tersine, çok yer kaplayan tepsi, tava, fırın kapları gibi büyük ve ağır aletleri
alçaktaki dolaplara kaldırmak daha kolaydır. Bu tür malzemelere ek olarak yağ
bidonlarını, su şişelerini de alçak dolaplara koyabilirsiniz.
Genel
bir kural olarak en zor ulaşılan dolap ve rafları en az kullanılan alet ve
malzemelere ayırmayı unutmayın. Kaynak:
ntvmsnbc.com
|
Mutfakta hijyen için ipuçları
Yemek hazırlanırken temiz bir mutfak önlüğü giyin.
Masanızı sildiğiniz bez ya da süngerin temiz olmasına dikkat edin.
Yemek hazırlarken saçınızın düşmesini önleyin; saçınızı örtün, toplayın veya
bir bant takın.
Yemek hazırlamaya geçmeden önce ellerinizi yıkayın.
Tırnaklarınız ya kısa kesilmiş olmalı, ya da fırçayla temizlenmiş olmalı.
Tuvalet çıkışı ellerinizi mutlaka sabunla ve hatta dezenfektanlı sabunla
yıkayın.
Evde herkesin kendi havlusu olmasını sağlayın.
Bütün çabuk bozulabilir gıdaları buzdolabında saklayın. Pişmiş yemekler, çiğ
et, tavuk, balık, mezeler ve yoğurt çabuk bozulan gıdalar arasında yer alır.
Mümkünse çiğ et ve pişmiş yemek için kullandığınız bıçak farklı olsun. Çiğ
et, tavuk, balık ya da sebze doğradıktan sonra kesme tahtasını mutlaka
deterjanlı suyla yıkayın.
Kullanım öncesi bütün meyva ve sebzeleri yıkayın.
Buzdolabına koyduğunuz gıdaları ya kapalı kaplarda saklayın ya da alüminyum
veya şeffaf folyo ile kapatın. Özellikle çiğ et ve topraklı sebzelerin diğer
gıdalara değmesini önleyin.
Dondurulmuş gıdaları, çözmek için ya bir gün önceden buzdolabına çıkarın
veya bu iş için tasarlanmış fırınlar kullanın. Kesinlikle dış ortam sıcaklığında
bırakarak çözdürmeyin.
Yemek hazırlarken yumurta, balık, çiğ et ya da topraklı gıdaları
ellediyseniz, yeni bir işe geçmeden önce mutlaka ellerinizi sabunla yıkayın.
Her kullanım sonrası çatal, bıçaklarınızı, tabak ve tencerelerinizi yıkayın.
Mutfak zeminine ya da soğuması için balkona, yere doğrudan herhangi bir
gıdayı ağzı açık olarak koymayın.
Pişirdiğiniz yemekleri, 2-3 saaten fazla dış ortam sıcaklığında bırakmayın.
Buzdolabına koymadan önce, sıcak yemeklerin çabuk soğuması için küçük kaplara
bölebilir, tencere kapağını yarı açık bırakabilir veya soğuk su ya da buzlu su
dolu geniş bir kabın içine oturtabilirsiniz.
Malzeme satın alırken, raf ömrüne ve son kullanma tarihine dikkat edin;
ancak unutmayın, raf ömürleri genellikle ürünün ambalajı açılmadan ve belirtilen
sıcaklıklarda saklanması koşulu ile geçerlidir. Bu nedenle ambalajını açtığınız
ürünleri en kısa zamanda tüketin.
Tenceredeki yemeğin tadına baktığınız kaşığı, servis yapmak için
kullanmayın.
Yemeğe doğru hapşırmayın, aksırmayın. Burnunuzu sildikten sonra, elinizi
sabunla yıkamadan gıdayı ellemeyin.
Mayonezli, vb. soslu salataları, mezeleri, servisten hemen önce hazırlayın;
bu tip yiyecekleri uzun süre dış ortam ya da buzdolabında saklamayın.
Kullandığınız kızartma yağını, her 3-4 kullanımdan sonra değiştirin; et,
balık, ya da yumurta sosuna batırdığınız şeyleri kızarttığınız zaman ise her
kullanım sonrası değiştirin.
Yemek hazırlarken sigara içmeyin.
Pişirilerek hazırlanan yemeklerde, pişirme sıcaklığının ve sürecinin mikrop
öldürmeye yeterli olmasına dikkat edin; az pişmiş ya da çiğ yenilen et ve deniz
ürünlerinin başlangıçta içerdikleri mikrobu pişirirken tam olarak
öldüremezseniz, bu mikropları siz veya konuklarınız yiyecek unutmayın.
Mutfağa sinek, vb. haşere girmesini önleyin: Ya kapı pencerenizi hep kapalı
tutun, ya da pencerelerinize sineklik taktırın.
Paslanmış çatal, kaşık ve bıçakları; kırık veya çatlak tabak ve cam
bardakları kesinlikle kullanmayın.
Mutfak lavabonuzu sık sık çamaşır suyu, vb. ile dezenfekte edin. Musluk ve
açma kapama kollarını sık sık temizleyin.
Çöp kovanızın içini ve dışını en az haftada bir kez temizleyin.
Mutfaktan uzun süre ayrılırken, yanan bütün ocaklarınızın, fırınınızın
kapalı olduğundan emin olun.
Yukarıdaki konularla ilgili olarak çocuklarınızı eğitin.
Kaynak: mutfakrehberi.com.tr
|
Güzel yemek yapmanın püf noktaları
Sağlıklı beslenme ilkelerini
gözetiyorsanız hazırladığımız 25 öneriye mutlaka göz atın.
"Ne
yemek pişiricem?" bir dert. Ev hanımı iseniz her gün ne yemek pişireceğinizi
düşünmekten sıkılmış olabilirsiniz veya evde farklı yaş gruplarından bireyler
varsa ve hepsinin özel istekleri varsa işiniz zor.
Organize olmak
iyi Mutfağınızda sağlıklı yemek pişirme temel prensipse, lezzet ve
sağlığı aynı anda yakalamakta güçlük çekiyor da olabilirsiniz. Ayrıca bir de
kilo vermeye çalışıyorsanız mutfakta ne pişireceğinizi organize etmek iyice
zorlaşmış demektir.
Besinleri doğru pişiriyor musunuz?
Mutfakta daha düşük yağ ve kalori için sağlıklı beslenme genel ilkelerini ve
evdeki çocukları da düşünerek 25 farklı öneri hazırladık. Faydalı olması
dileğiyle...
1. Sebze yemeği yaparken, bir kilo sebzeye iki yemek
kaşığı sıvıyağ koyun. Etli sebze yemeklerinde ise dışardan yağ ilavesi yapmanıza
gerek yok.
2. Pişirirken yağda kızartma, kavurma yerine haşlama,
fırında ızgara veya sulu ısıda pişirme yöntemlerini
kullanabilirsiniz.
3. Yemeklere lezzet vermek için sadece yağa ve
sosa odaklanmayın. Sebze ve baharatlarla farklı tatlar yaratın.
4.
Sos ve çorbaları krema yerine düşük yağlı sütle pişirin.
5. Evde
tuzu ve yağı daha az tüketmesi gereken birey varsa herkese aynı tencerede yemek
pişirin. Daha sonra bir miktar ayırıp tuz ve yağ ilave
edin.
Kurabiyeye şeker yerine kuru meyve 6. Kurabiye ve
keklerde şeker yerine kuru meyve veya az miktarda pekmez deneyin.
7. Dondurulmuş patatesi kızartmak yerine bir de fırınlayarak
deneyin.
8. Yemek pişirmeye zamanınız yoksa sebzeyi haşlayıp
salataya karıştırın veya yoğurtla deneyin.
9. Kek ve ya
kurabiyelerde yağı azaltmak için yağsız süt tercih edin.
10.
Izgaranızı sadece et, tavuk ve balık için değil, domates, biber, kabak, mantar,
soğan dahil diğer tüm sebzeler için deneyebilirsiniz.
Tavuğu
haşladıktan sonra yağını alın! 11. Tavaya yağ koymadan pişirme
yapmak istiyorsanız biraz su damlatın ve kısık ateşte pişirme yöntemi
uygulayın.
12. Fırında yağsız pişirme için yağlı kağıttan
faydalanın.
13. Tavuğu haşladıktan sonra suyunu, üzerindeki yağı
alıp daha sonra sebze veya çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.
14. Katı
meyve veya sebze sıkacağından çıkan posayı keklerin içine koyarak posa
tüketiminizi artırabilirsiniz.
15. Bir yumurta ve iki yumurta
beyazını karıştırın. Tavaya yağ yerine çok az su koyup sebzelerle beraber
pişirin.
Canınız börek mi istedi? 16. Çay saati canınız
börek isterse bir yufka içine üç yemek kaşığı lor peyniri, biraz maydanozla
gözleme şeklinde dörde katlayın. Bir tatlı kaşığı zeytinyağla üç yemek kaşığı
light yoğurdu üzerine sürün ve teflon tavada hafif ateşte iki yüzünü
pişirin.
17. Pirinç yerine bulgur tercih edin. Glisemik indeksi
düşük olan bulgur, kan şekeri seviyenizi dengeler, içerdiği lif ve proteinler
pirince göre daha yüksektir. İki yemek kaşığı bulgur bir ince dilim ekmeğe
eşittir.
18. Hamurlu ve yağlı tatlılar yerine meyveleri fırınlayın
veya kuru meyvelerle tatlı yapmayı deneyin.
19. Meyve suyundan
gelen kaloriyi azaltmak için sulandırın veya maden suyuyla
karıştırın.
20. Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın. Kalori
değeri düşük, su oranı yüksek olduğu için doyurucudur ve antioksidant kapasitesi
yüksek.
21. Et veya tavuğun yanına karbonhidrat içeren patates,
pilav yerine kalorisi çok düşük olan mantarı seçin. Soğan, domates ve taze
sebzelerle sote edebilirsiniz.
22. Patatesi kızartmak yerine
fırında sütle pişirmek çocuklarınız için çok daha iyi bir seçimdir.
23. Yulaf, kepek unu ve kuru meyvelerle kendi müslinizi hazırlayabilir, fındık,
ceviz, badem ekleyebilrisiniz.
24. Tarçın şeker ihtiyacını azaltır
meyve salatası, bitki çayları ve sütünüzün içine eklemeyi deneyin.
25. Evde mutlaka taze sebze ve meyve bulundurun. Çocuğunuzun atıştırma
alışkanlığı varsa salatalık, havuç ve minik domateslere farklı şekiller verin.
|
Mutfakta pratik olmanın incelikleri
Özellikle çalışan kadınlar
için mutfakta pratik olmak çok önemli. Kimse iş çıkışı saatlerce mutfakta zaman
geçirmek istemiyor. Birçok kadının deneme-yanılma yoluyla bulduğu pratik
yöntemleri derledik. Siz de deneyin, işinize yarayanları keşfedin ve rahat bir
nefes alın.
Kadınlar için en önemli şey mutfak pratikliğidir.
Çünkü mutfakta ayrıntı çok fazladır ve bir kadın zamanın büyük bir çoğunluğunu
mutfakta geçirir. İşiniz kolaylaşsın diye; birçok kadının deneme-yanma yoluyla
keşfettiği pratik yöntemleri derledik. Gerçi kimi kadınlar, pratik yöntemlerin
hepsini reddediyor; her şeyi zamanında, taze taze alıp pişirmek ve tüketmek en
doğrusu diye. Kimine göre en büyük pratiklik, eşlerin desteği ve yardımı.
Zamandan tasarruf etmek, mutfakta vakit geçirmemek için yemeğini
kayınvalidesinde yiyenler de var. İşi abartıp sebze ve meyvelerin bulaşık
makinesinin durulama programında yıkanabileceğini keşfeden kadınlara ne demeli
peki? Dört çocukla her işe yetişen, çamaşır, bulaşık, bebek bezlerini hep
ellerinde yıkamak zorunda olan, titiz babaları da aynı anda idare eden annelere
selam gönderiyor ve pratik olmanın keyfini çıkarın diyoruz.
Pazardan aldığınız sebzelerin ömrünü uzatmak için; yeşil sebzeleri
yıkadıktan sonra havlu kağıda sarıp buzdolabına koyun.
Çorbaların üzerine her defasında yeni yağ kızdırmamak için; küçük bir
kavanoza önceden kırmızı toz biberli kızarttığınız yağı koyup saklayın.
Bulaşıktan da tasarruf edin.
Kaşarın küflenmemesi için;
önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.
Meyve
yemeyi unutanlar için; boş zamanlarınızda tek kişilik meyve salataları
hazırlayıp hava almayan kaplarda saklayın.
Salata yapmaya
üşenen kadınlar için; maydanoz, taze nane, kıvırcıkları salata kurutucusunda
kuruttuktan sonra saklama kaplarında dolaba koyun. Her akşam yıkamakla
uğraşmayın.
Bakliyatlara vakit ayıramıyorum diyenler için;
bakliyatların pişme süresi uzun. Fasulye, nohut, yeşil mercimek vs. haşladıktan
sonra bir kullanımlık olarak poşetlere bölüp buzluğa koyun. Ancak tam
pişirmemeniz gerekiyor. İkinci pişirmede dağılabilir.
Dolapta
çürüyen maydanozlar için; maydanoz, dereotu, nane gibi çok çabuk bozulan
yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta
saklamak. Kesmeden cam kavanoza koyup alt katta da saklayabilirsiniz.
Domates rendelemekten bıkanlar için; domatesleri topluca
rendeledikten sonra buz kalıplarında dondurun. Sonra hepsini bir poşete koyarak
saklayın.
Hazır et ve tavuksuları kullanmak istemeyenler
için; haşladığınız tavuğun suyunu buz kalıplarına koyup dondurun, pilav ve
çorbalarda kullanabilirsiniz.
Kıymanın ömrünü uzatmak için;
kıymayı soğanla kavurup yemek harcı olarak saklama kabına ya da poşetlere koyun.
Elinizin altında kavrulmuş kıyma olunca işleriniz hızlanır, hem de kıyma uzun
ömürlü olur.
Soslara bulaşmak istemeyenler için; tavuk
kanadını soslayıp buzluğa atın, istediğinizde fırına verin.
Sarımsak soymayı sevmeyenler için; sarımsakları topluca soyduktan sonra
sirkeli suya koyup dolapta saklayın ya da sarımsakların üzerini geçecek kadar
zeytinyağı koyup, ağzını iyice kapatıp saklayın.
Elinin altında
hazır dolma olmasını isteyenler için; yaprak sarma, kuru patlıcan ve biber
dolması, mantı gibi yiyecekleri hazırlayıp dondurucuya koyun, acil zamanlarda
kurtarıcınız olur.
Tavuk didiklemekten kurtulmak için;
tavuğu haşlayın, didikleyin, tek kullanımlık kaplarda saklayın.
Eti yumuşacık ve erkenden pişirmek için; eti alır almaz kuşbaşı şeklinde
yağ koymadan bir tencereye koyun, önce kızgın ateşte 1-2 dakika, sonra kısık
ateşte suyunu tamamen salıp çekene kadar pişirin. Yumuşacık olduğunu
göreceksiniz. Birer yemeklik poşetlere doldurup buzluğa kaldırın. İstediğinizde
çıkarıp kullanın.
Lezzetli çorba yapamıyorum diyenler için;
makarnanın suyunu çorbalarda değerlendirebilirsiniz.
Her sabah
tost hazırlamaya üşenenler için; önceden hazırladığınız tostları pişirmeden
buzluğa atın, gerektiğinde hemen tost makinesine sıralayın.
Yapılmaması gerekenler
Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın. Tadı acılaşıyor ve
sulanıyor.
Çiğken dondurulan sebzeler besin değerini kaybediyor. Pişirdikten sonra
iyice soğutun, hatta birkaç saat buzdolabında soğuttuktan sonra buzluğa atın.
Saklama kaplarının dondurmaya uygun olmasına dikkat edin. Hava almamalı.
Buzluk poşetlerinin havasını iyice alıp ağzını sıkı bağlamak gerekiyor.
Özellikle etlerde soğuktan yanık izleri olabiliyor. Sağlık için zararlı.
Plastik kapları kullanmak istemiyorsanız, aldığınız sebze, meyve vs. her
şeyi yıkayıp doğrayıp annelerinizin pirinç, bulgur vs. saklamak için kullandığı
beyaz bez torbalara koyun. Sonra da naylon poşetlere koyup öyle saklayın. Bir
hafta bozulmuyor.
Yazın hazırlanan kışlıklar
Kırmızı erikleri buzluk poşetine koyarsanız kışın komposto yapabilirsiniz.
Taze fasulyeyi ayıklayıp domates ve soğanla kavurun. Soğuduktan sonra
buzluğa atın. Kışın ister etli, ister zeytinyağlı fasulyeniz hazır.
Yaz sonunda patlıcanları mangalda ya da fırında közleyip bir yemeklik
poşetlerde saklayın. Patlıcanları karnıyarıklık kızartıp da saklayabilirsiniz.
Kırmızı biberleri de aynı işlemden geçirip salatası için birer kullanımlık
poşetlere koyun.
Bamyaları bol limon suyu ile rengi sarıya dönene dek kısık ateşte kavurup
saklayabilirsiniz.
Yazın sonuna doğru rondodan geçirilen domatesleri kaynatıp sıcakken
kavanozlara doldurun.
500 gr’lık poşetlere çilek, vişne, böğürtlenleri koyun, kışın pastalarda
kullanın.
Yazın mısır haşladığınızda tanelerini çıkarıp kışın salatalarda ve
çorbalarda kullanmak üzere buzluğa koymayı unutmayın.
Pratik yemekler
Yaptığınız herhangi bir çorbayı kaynar haldeyken kavanoza koyup kapağını
iyice kapatıp ters çevirin. İyice soğuyunca buzdolabına kaldırın. En az iki
hafta dayanıyor.
Mercimek, soğan, patates ve havucu haşlayıp blendırdan geçirin. Saklama
kaplarına veya buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık bölüp dondurucuya
kaldırın. Akşamları gelince sıcak suyla karıştırarak, baharatını, tereyağını,
nanesini ekleyin.
Hamsiyi mevsimi geçmeden unlayıp kağıt tabaklara hamsi tava yapar gibi
sıralayıp dondurun. İşten gelince tabaktan doğru tavaya, ortasına iki kaşık
sıvıyağ ile hamsi tavanız hazır.
Kaynak:
Zaman
|
İyi çay demlemenin püf noktaları
Her çayın demleme süresi farklı olmakla birlikte
ülkemizde kullanılan fermante siyah çaylar için ideal süre 5 dakika.
İyi bir çay demlemek için üç şey gerekli: Su, çay ve çay takımı... Çay ne
denli iyiyse, sert ve kireçli suya karşı o denli hassas bir tepki gösterir.
Stephan Reimertz, 'Çayın Kültür Tarihi' adlı kitabında dördüncü unsur olarak
havayı da ekliyor. ( Karadenizli Özelikle Giresun'un Kümbet beldesinde yaşayan
hemşehrilerim bu konuda çok şanslı )
Çay demliğinin metal olmaması ve deterjanla yıkanmaması gerekir. Demlik;
toprak, porselen ya da cam olabilir. Gümüş bir çaydanlık kullanıyorsanız bunun
içinin porselen olmasına özen gösterin.
Çayı sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutun. Kavanozda saklayın ancak uzun
süre bekletmeden taze iken tüketin.
Çayı asla bekletilmiş suyla demlemeyin. Aksine mineraller açısından zengin
bir suyla çok güzel çay demleyebilirsiniz. 10 saniye gibi kısa bir zamanda
kaynayan su ile çayınızı demleyin.
Kaynayıp soğumuş suyu tekrar kaynatarak çay demlemeyin.
Demliği önceden ısıtın, çünkü su dökülürken demlik öyle ısı kaybeder ki,
çayı çay yapan reaksiyon gerçekleşmez.
Uzmanlar 100 ml su için 2 gr çay öneriyorlar.
Her çayın demleme süresi farklı olmakla birlikte ülkemizde kullanılan
fermante siyah çaylar için ideal süre 5 dakika.
|
Yayla, mercimek ve ezo gelin çorbası tarifi
Yayla
Çorbası6-8 kişilik5
dakika Tencerede orta ateşte 25 dakika Tencere, Sos için çukur kap, Çırpma
teli, Tahta kaşık, Tava, Süzgeç, Bıçak, Yoğurt (1 su bardağı), Un (3 çorba
kaşığı), Yumurta (2 adet, sarısı), Limon (yarım limon suyu), Pirinç (1 çay
bardağı), Kuru nane (1 tatlı kaşığı), Pul biber (1 tatlı kaşığı), Tuz (1 tatlı
kaşığı), Tereyağı (2 çorba kaşığı), Su (6 bardak sıcak su.)
Püf
NoktasıÇorbayı üzerine kırmızı biber serperek servis edebilirsiniz.
Yoğurtun süzme olması ideal kıvama ulaşmanızı sağlayacaktır.
Adım Adım Pişirme1- Bir
tencereye 5 bardak sıcak suyu dökün. 1 çay bardağı pirinci içine atın. Pirinçler
pişene kadar 5- 6 dakika haşlayın.
2- Ayrı bir tavada 3 çorba kaşığı un, 1 su
bardağı yoğurt, 2 adet yumurta sarısını iyice çırpın ve karıştırın. İçine 1
bardak soğuk su dökün ve karıştırmaya devam edin. Bu karışımı bir süzgeç
yardımıyla süzerek tencereye boşaltın. Orta ateşte karıştırmayı
sürdürün.
3- Bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağı
eritin. Yağın içine 1 tatlı kaşığı nane ve 1 tatlı kaşığı pul biberi serperek
1-2 dakika karıştırın.
4- Bu karışımı tencerenin içine boşaltın. 1
tatlı kaşığı tuzu da ekleyin ve bir taşım kaynatın. Çorbanız hazır.
Mercimek
Çorbası8-10 kişilik10 dakika Tencerede orta ateşte 25
dakika
Kırmızı mercimek (2 su bardağı), Soğan (1 adet), Havuç (1 adet),
Sıvıyağ (1 çay bardağı), Tereyağı (2 çorba kaşığı), Un (3 çorba kaşığı un), Su
(4 bardak sıcak su, 2 bardak soğuk su), Tuz (1.5 tatlı kaşığı), Karabiber (1-2
çay kaşığı), Kekik (1-2 çay kaşığı), Kuru nane(1-2 çay kaşığı), Pulbiber (1
tatlı kaşığı).
Püf NoktasıÇorbanızın renginin güzel olması
için mercimeği iyi yıkamanız gerekir. Mercimekler pişerken çırpma teli ile
karıştırırsanız mercimekler güzel dağılır. Çorbayı servis kasesine boşalttıktan
sonra üzerine eritilmiş tereyağı ve pulbiber sosunu ilave
edebilirsiniz.
Dilerseniz çorbanızın üzerine kızartılmış ekmek de
koyabilirsiniz. Bunun için bayat ekmekleri küp şeklinde doğrayın. Teflon tavaya
az zeytinyağı, isteğe göre kekik ve nane koyun. Ekmekleri baharatlarla tavada
1-2 dakika salladıktan sonra çorbanızın üzerinde servis yapabilirsiniz. İsteğe
göre farklı baharat çeşitleri de ekelyebilirsiniz.
Adım Adım Pişirme1- 1
adet soğanın kabuklarını soyun ve çok ince bir biçimde doğrayın. Bir tencereye 1
çay bardağı sıvıyağı koyun. Dilimlediğiniz soğanları tencerede kavurun. Bu
sırada 1 adet havucu küçük küçük doğrayın ve soğanlarla birlikte 2 dakika daha
kavurun.
2 su bardağı kırmızı mercimeği musluğun altında bir süzgeç
yardımıyla çok iyi bir şekilde yıkayın.
2- Yıkadığınız mercimeği tencereye
koyun. Kavurduğunuz soğan ve havuçlarla birlikte mercimeği 5-8 dakika arası
kavurmaya devam edin. 4 bardak sıcak suyu mercimeklerin üzerine dökün.
Mercimekleri 20 dakika orta ateşte pişirin. Pişirme sırasında sürekli
karıştırmayı ihmal etmeyin.
3- Haşladığınız mercimeği başka bir kaba
süzgeç yardımı ile yavaş yavaş süzerek aktarın. Böylece posanın süzgeçte
kalmasını sağlarsınız. Süzdüğünüz mercimeğin koyuluğuna göre üzerine soğuk su
ekleyerek kıvamını ayarlayın. Süzme işlemi yerine mikser kullanarak da posanın
yok olmasını sağlayabilirsiniz.
4- Miyanenin hazırlığı: Bu sırada ayrı bir
tencerede 2 çorba kaşığı tereyağını eritin. Tencereye 3 çorba kaşığı unu ilave
edin. 2-3 dakika unu kavurun. 2 bardak soğuk suyu üzerine ilave edin. Suyu
eklerken, tüm malzemeyi çırpma teli ile karıştırmaya devam edin.
5-
Süzdüğünüz ya da mikserden geçirdiğiniz mercimeği orta ateşteki miyanenin
üzerine sürekli çırpma teli ya da kaşıkla karıştırarak yavaş yavaş dökün. Dökme
işleminden sonra 1-2 dakika daha (bir taşım) kaynatın.
Ezo Gelin
Çorbası6-8 kişilik10 dakika Tencerede orta ateşte 20
dakika
Tencere (2 adet), Çırpma teli, Çorba kepçesi, Tahta kaşık,
Bıçak Kırmızı mercimek (yarım su bardağı), Pirinç (yarım çay bardağı), Bulgur
(3 çorba kaşığı), Salça (1 çorba kaşığı), Soğan (ufak, 1 adet), Un (1 çorba
kaşığı), Sarımsak (3 diş), Kuru nane (1 tatlı kaşığı), Pul biber (1 tatlı
kaşığı), Tuz (1 tatlı kaşığı), Karabiber (1 tatlı kaşığı), Su (7 bardak sıcak
su), Margarin (1/3 paket), Sıvıyağ (2 çorba kaşığı)
Püf
NoktasıTercihe göre çorbanın üzerine nane veya pul biber serperek servis
yapabilirsiniz. Dileğinize göre salça olarak biber salçasıda
kullanabilirsiniz.
Adım Adım Pişirme1- Tencereye 2
çorba kaşığı sıvıyağ ya da 1/3 margarini koyun ve eritin. 1 adet soğanı küçük
küpler halinde doğrayın. Soğanları pembeleşinceye kadar yağda kavurun. Soğanlar
kavrulurken üzerine 2 diş sarımsağı küçük küçük doğrayın ve kavurmaya devam
edin.
2- Yarım su bardağı mercimek, 3 çorba
kaşığı bulgur ve yarım çay bardağı çiğ pirinci ilave ettikten sonra 2 dakika
daha kavurun. Üzerine 5 bardak sıcak suyu dökün ve kaynamaya bırakın.
3- Bu sırada ayrı bir tavaya 2 çorba kaşığı
sıvıyağı dökün. Üzerine 1 çorba kaşığı un dökün. Çırpma teli ile kısık ateşte
unu kavurun.
4- 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı
pul biber ve 1 tatlı kaşığı karabiberi üzerine serpin. 2 su bardağı sıcak suyu
tavaya dökün ve iyice karıştırın.
5- 1-2 dakika kavurduktan sonra 1 çorba
kaşığı salçayı ilave ederek kavurma işlemine devam edin.
6- Tavadaki karışımı, tencereye yavaş yavaş
dökün. Çorbayı orta ateşte 20 dakika kaynatın.
|
Rahat uyumanızı sağlayacak yiyecekler
Uykusuzlara “uyutan” tarifler! Hepimiz zaman zaman
uykusuzluk çekeriz. Aksi gibi ertesi gün erkenden kalkmamız gerekiyordur,
uykumuz bir türlü gelmez, yatakta döner dururuz. Size tavsiyemiz, böyle
gecelerde yatak odasından önce mutfağa uğrayıp kolları sıvayın. İşte mışıl mışıl
uyumanıza yardımcı olacak birbirinden lezzetli 10 tarif!
Uykusuzlara “uyutan” tarifler!
Papatya: Papatya çayının özelliği, sakinleştirici etkiye sahip olmasıdır.
Eğer uyuyamamanızın sebebi son zamanlarda yaşadığınız kötü olaylar ve stresse,
papatya çayı sizin için birebir.
Papatya çayı tarifi:4 tatlı
kaşığı dolusu kurutulmuş papatya çiçeği 4 bardak dolusu su
Suyu bir
çaydanlıkta kaynatın. Su kaynadıktan sonra çaydanlığın altını kapatıp, papatya
çaylarını sıcak suyun içine atın. 8-10 dakika demlenmesini bekledikten sonra,
papatya çayınız bardağınıza doldurup keyifle içmeniz için hazır olacak.
Bal:
Şeker içeren bal enerji verip hareketlenmenize sebep olsa da, yatıştırıcı
etkiye de sahiptir. Sıcak içeceklerinizin içine katacağınız bal ile uyku yavaş
yavaş vücudunuzu ele geçirecektir.
Ballı süt tarifi:1 bardak
süt 1 yemek kaşığı bal 1 tatlı kaşığı vanilya
Bir bardak sütü
ocakta kaynatın. Sıcak sütün içine 1 yemek kaşığı balı ekleyip, eriyene kadar
karıştırın. Bir süre sonra vanilyayı da ekleyip karıştırmaya devam edin. Ballı
sütünüzü birazcık soğuması için bekletin. İşte uyku iksiriniz hazır!
Yulaf: Yulaf, bir hormon türü olan melatonin içerir.
Stresi azaltır, yatıştırıcı etkisi vardır, ayrıca karanlıkta uykunuzun gelmesini
sağlar.
Yulaflı kurabiye tarifi:2 kâse ezilmiş yulaf 1/2
kâse ceviz 2 kâse un 1/2 tatlı kaşığı karbonat 1 tatlı kaşığı kabartma
tozu 2 kâse kahverengi seker 1 kâse tereyağı 2 yumurta 1 tatlı
kaşığı vanilya
Yulafı ve cevizi un halini alıncaya kadar robotta çekin.
Başka bir kâsede unu, karbonatı ve kabartma tozunu karıştırın. Diğer tarafta ise
ateşte yumuşattığınız yağı krem haline gelinceye kadar şeker ve yumurtayla
çırpın, vanilya ekleyin. Yağlı karışımı yulaflı karışıma ekleyip iyice
karıştırın. Daha sonra unu da ilave edin. Yuvarlak ceviz büyüklüğünde toplar
yapı, üzerlerine bastırıp yassılaştırın. Yağlanmamış tepsiye dizip, 175 dereceye
ayarlanmış önceden ısıttığınız fırında 12-15 dakika pişirin.
Keten
Tohumu: Keten tohumu omega 3 asitleri içerir ve stresinizi azaltır.
Ayrıca boşaltım sisteminize de yardımcı olur.
Keten tohumlu yoğurt
tarifi:1 yemek kaşığı keten tohumu 1 kâse yoğurt
Çok soğuk
olmayan bir kâse yoğurdun üzerine 1 yemek kaşığı keten tohumunu serpip, iyice
karıştırın. Uyumadan önce yiyeceğiniz bu karışım vücudunuz için çok yararlıyken,
uyumanıza da yardımcı olacaktır.
Elma: Gece yatmadan
önce yiyeceğiniz bir elma, yatıştırıcı etkisiyle kolayca uyumanızı
sağlayacaktır. Sade olarak da yiyebileceğiniz elmayı dilerseniz daha kolay ve
keyifli yiyebileceğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz de.
Elma püresi
tarifi:2 adet elma 1 adet muz 2 tatlı kaşığı
tarçın
Elmaları ve muzu robotta püre haline getirin. Üzerine tarçını
serptikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Kavun: Elma gibi
yatıştırıcı etkiye sahip kavun da kaygılarınızı azaltıp stresinizi engelleyecek
ve iyi bir uyku uyumanız konusunda yardımcı olacaktır.
Sütlü kavun
tarifi:1 adet kavun 4 bardak süt 1-2 sap taze nane 1/3 su
bardağı toz şeker Kavunu temizleyip, dilimlere ayırın. Dilimleri büyük bir
kâseye dökün, mikserle karıştırın. Karıştırırken bir yandan sütü ve şekeri ilave
edin. Buzdolabında biraz soğutup üzerlerini nane yaprağıyla süsleyin.
Muz: Seratonin ve melatonin içeren muz gerçek bir
uyku ilacıdır. Kaslarınızı gevşetip rahatlamanızı da sağlayan muzu yediğiniz
akşamlar deliksiz bir uykuyu garantilemişsiniz demektir.
Ballı muz
tarifi:2 adet muz 2 tatlı kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı bal 1
tatlı kaşığı esmer şeker 5 adet ceviz içi
Tereyağını eritip şeker,
ceviz ve ezdiğiniz muzları içine koyun. Muzların rengi değişene kadar kızartın.
Servis tabağına aldığınız karışımın üzerine bal gezdirin. Sıcak olarak
yiyebileceğiniz bu tarif sinirlerinizi yatıştıracak, sizi gevşetecek ve rahat
uyumanızı sağlayacaktır.
Ilık Süt: Beyninizi
yatıştıran süt, yatmadan önce ılık olarak içildiğinde sizi güzel bir uyku için
hazırlar. İçine biraz da bal eklediğinizde sağlığınız için de çok yararlı olan
bu içecekle sabaha kadar deliksiz bir uyku uyuyabilirsiniz. Badem:
Uyumadan önce yiyeceğiniz bir avuç badem hem sağlığınızı korur hem de rahat
uyumanızı sağlar. Hazırlayacağınız meyve salatasının üzerine serpeceğiniz
bademlerle uyku öncesi muhteşem bir lezzet sizi bekliyor.
Bademli
meyve salatası tarifi:1 adet muz 1 adet elma 1 adet armut 2
dilim kavun 10 adet badem 1 yemek kaşığı bal
Derin bir kâbın içine
doğradığınız meyvelerin üzerine balı gezdirin. Tabağın üzerine mikserde küçük
parçalar haline getirdiğiniz bademleri de eklediğinizde uyku ilacınız hazır
demektir!
Kepek Ekmeği: Kepek
ekmeği de vücudunuzu uykuya hazırlamak için birebir olan yiyeceklerden biridir.
Uyumadan önce üzerine biraz tereyağı sürüp, bal akıttığınız ince ekmek
dilimlerini yedikten sonra deliksiz bir uyku için hazırsınız demektir.
|
|
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder