5 Kasım 2013 Salı

KAHVATILIKLAR



1-SADE OMLET:
Malzemeler
  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • tuz
Hazırlanışı Bir kase içerisine yumurtalar kırılır ve tuzu atılarak iyice çırpılır. Tavada tereyağı eritilerek çırpılmış olan yumurtalar tavaya dökülür. Döküldüğü gibi pişmeye bırakılır. Sıvı kalan yerler kaşık ile delinerek buraların da pişmesi sağlanır. Afiyet olsun.

2-YUMURTA SALATASI
  • 4-5 adet yumurta
  • yarım limon suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • bir avuç maydanoz
  • tuz, kara biber, pul biber
  • 2 Adet soğan veya yeşil soğan
  • limon
Hazırlanışı
Yumurtaları haşlayıp iyice pişirdikten sonra kabuklarını soyarak doğrayalım. Servis tabağına aldığımız yumurtaların üzerine doğranmış maydanoz vesoğanı serpelim . Limon suyunu, zeytin yağını, baharatlarını da ekledikten sonra biraz karıştıralım. Afiyet olsun.
 
3-YUMURTA KAPAMA:
5 adet yumurta (kişi sayısına göre değişir)
2-3 yemek kaşığı tereyağı
tuz, karabiber,pulbiber
Hazırlanışı
Yumurtalar iyice pişecek şekilde suda 5 dk kadar kaynatın. Haşlanan yumurtaların kabuklarını soyarak ortadan ikiye düzgünce kesin. Bir tavada tereyağını eriterek biraz tuz serpin, yarım yumurtaları tavaya yerleştirin. Üzerlerine karabiber pul biber ve tuz serpiştirin. Bir iki dakika tereyağında kızartın ve sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
 
4-KAŞAR DİLİMLİ EKMEKLER:
Malzemeler
  • 8 dilim ekmek
  • 1 adet yumurta
  • 1 bardak süt
  • Tuz
  • Kaşar peyniri rendesi
Hazırlanışı

Süt, yumurta ve tuzu çırpın. Dilimlediğiniz ekmekleri sütlü karışıma batırarak tepsiye dizin. Üzerilerine kaşar peyniri rendesinden bolca dökün ve 200d erecede ısıttığınız dırında peynirler eriyip, hafif kızarana kadar bekletin. Afiyet olsun…
5-SAHANDA TEREYAĞLI YUMURTA

Malzemeler
  • 3 yumurta
  • Tuz, karabiber, pul biber (baharatlar)
  • Tereyağı
Hazırlanışı
Isıttığınız tavaya yağı koyun, yağ henüz tam erimeden yumurtaları kırın. Ancak bu aşamada hiç karıştırmayın yani yumurtalar dağılmasın. Yumurtanın sarısı beyazın içinde pişsin. Bu arada tuzunu ve baharatlarını da ekleyin. Üzerine bir kapat kapatın. Piştiğinde sarısını dağıtmadan tabaklara servis edin.Afiyet olsun.

6-KAŞARLI TOST
Malzemeler
  • Tost ekmeği
  • Dilimli tost kaşarı
Hazırlanışı
Tost ekmeğinin arasına bir ya da iki dilim kaşar yerleştirin. Ekmeği önceden biraz ısıttığınız tost makinasına koyun ve bir kaç dakika içinde tostunuz hazır olacaktır. Afiyet olsun.

7-HAMUR KIZARTMASI:
Malzemeler
  • 3 su bardağı un
  • tuz, su
  • sıvı yağ
Hazırlanışı
- Un ve tuz bir yoğurma kabına alınır. Üzerine yavaş yavaş su eklenerek yoğurulur. Tüm un hamura karışana kadar ve hamur ele yapışmayan bir kıvam alana dek yoğurma işlemine devam edilir.
- Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparılarak yuvarlatılır. Biraz un serpiştirilerek oklava ya da merdane ile hamur açılır. Benim oklavam küçük olduğu için hamurları da ufak ufak açtım. Siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Hamur açıldıktan sonra üzerine az miktar sıvı yağ sürülerek rulo şeklinde sarılır.
- Rulo 2 şer cm ara ile kesilir.
- Her bir parça tek tek alınarak önce parmaklarla üzerine bastırılır, ardından oklava ile küçük küçük açılır.
- Tüm hamur bu şekilde açıldıktan sonra kızgın yağda kızartılır.

8-YUMURTALI ISPANAK
Malzemeler
  • 50 gram ıspanak
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 adet soğan
  • tuz ve pul biber, karabiber
Hazırlanışı
- Ispanakları temizleyerek doğrayın.
- Soğanı yemeklik doğrayıp teflon tavada sıvı yağ ile pembeleşene kadar pişirin.
- Ispanakları da ekleyerek ıspanaklar saranana kadar pişirin.
- Bir kaseye yumurtaları kırarak tuz ve baharat ekleyip çırpın.
- Yumurtayı da ıspanaklarla karıştırın.
- 5 dakika sonra yumurtalar piştiğinde ocağı kapatabilirsiniz.
 
9-PATATESLİ OMLET
Malzemeler
  • 1 adet patates
  • 2 adet yumurta
  • yarım çay bardağı süt
  • sıvı yağ
  • tuz, karabiber, pul biber
Hazırlanışı
- Patatesi soyup rendeleyelim.
- Teflon tavaya bir miktar sıvı yağ koyarak patatesin yarısını pişirelim.
- Diğer taraftan bir kase içinde yumurta ve sütü çırpalım. Tuzunu baharatını ilave edelim.
- Patatesler pişince sütlü yumurtanın yarısını patateslerin üzerine dökelim. Tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakalım.
- Spatula ile altının pişip pişmediğini kontrol ederek omleti ters çevirelim.
- Aynı şekilde kalan malzemeden 1 omlet daha yapalım.
Afiyet olsun.
 
10-KOLAY  GÖZLEME:
Malzemeler
  • 1 adet yufka,
  • 1 yumurta ,
  • sucuk veya sosis,kaşar peyniri
Hazırlanışı
- Hazır yufkayı temiz bir zemine yayın. Yufkanın tam ortasına ince dogranmış sucukları yerleştirin.
- Kaşar peynirini rendeleyin ve sucukların üzerine serpiştirin. Onun üzerine de yumurta kırın.
- Yufkayı gözleme yapar gibi (zarf şeklinde )katlayın.
- Yumurtanın dagılması için avuçunuzun ortasıyla gözlemeye basın.teflon tavada kısık ateşte pişirin.
- Piştikten sonra çok az margarin veya tereyag sürün.
not: margarin kullanmak istemiyorsanız peynirin üzerine,bir kaşık sıvı yag gezdirin. Sucuk yerine sosis veya sade peynir kullanabilirsiniz.
11-DOMATESLİ KOLAY PEYNİRLİ TOST:
 
Malzemeler:
  • tost ekmeği
  • domates
  • yağlı beyaz peynir
  • tereyağı
Hazırlanışı:
Tost ekmeğinin arasına bir dilim beyaz peynir ve ince bir dilim domates yerleştirin. Ekmeği tost makinasına yerleştirin. Bıçağın ucu ile ekmeğin üzerine hafifçe tereyağı sürün ve tost makinasının kapağını kapatın. Bir kaç dakika içinde tostunuz hazır olacaktır. Afiyet olsun…
12-PEYNİRLİ BÖREK
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz, un
  • içine; peynir ve maydanoz
Hazırlanışı:
Malzemeleri yoğurma kabında karıştırın, unu azar azar ekleyerek ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru iki eşit parçaya bölün ve iki adet beze haline getirin. Kısacası el mahareti ile yuvarlayın . Sonrasında her iki bezeyi de oklava ile yaklaşık 40 cm çapında açın. Birincisinin üzerine maydanoz ve peynir harcını yayıp ikinci hamuru da üzerine kapatın. Çok ezmeden üzerine hafifçe bastırarak yapışmalarını sağlayın. Bıçak ile kare kare kesip kızgın yağda çevirerek kızartın. Afiyet olsun.

13-FIRINDA PATATES

Malzemeler
  • 6 adet patates
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • tuz, karabiber, kırmızı biber
Hazırlanışı
Patatesleri soyup orta kalınlıkta dilimleyelim. Sıvıyağ, tuz ve baharat ekleyip karıştıralım. Isıya dayanıklı fırın kabına fırın kağıdı serip patatesli sıra sıra dizelim. Kabın üzerini alüminyum folyo ile kapatarak fırına sürelim. 40 dk kadar 170 derecede pişirdikten sonra folyoyu çıkaralım ve bir kaç dakika daha pişirelim. Patateslerin pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra fırından alarak kabı servis tabağına ters çevirelim. Üzerini maydanoz ile süsleyip sıcak servis yapabilirsiniz.

14-SEBZELİ TOST
Malzemeler
  • Beyaz peynir
  • Közlenmiş kırmızı biber (hazır satılanlardan olabilir)
  • Yeşil biber,
  • Kabak,
  • Patlıcan
  • Tost ekmeği
Hazırlanışı
Kabağı dilimliyoruz, patlıcanın da kabuğunu çizgi çizgi kesip dilimliyoruz. Teflon tavada sıvı yağ ile kızartıyoruz. Biberlerin de çekirdeklerini temizleyip kızartıyoruz. Daha sonra tost ekmeğinin üzerine dilediğimiz miktarda peynir koyup üzerine kızarmış kabakları, patlıcanları ve biberleri koyuyoruz. Biraz da kırmızı biber dilimi ekliyoruz. Üzerine biraz daha peynir ekleyip ikinci ekmek dilimini de kapatıyoruz. Tost makinesinde pişiriyoruz. Afiyet olsun
.
15-YUMURTALI EKMEK KIZARTMASI
  • İstediğiniz kadar bayat ekmek
  • yumurta
  • tuz
  • kızartmak için sıvı yağ
Hazırlanışı
Bayat ekmeği dikkatlice dilimleyin. Derin bir tabakta yumurtaları (yaklaşık 3 tane yeterli olabilir.) güzelce çırparak tuzunu ekleyin. Dilerseniz karabiber ve kırmızı biber de ilave edebilirsiniz. Tavaya az miktarda sıvı yağ koyup kızdırın. Ekmek dilimlerinin iki yüzünü de yumurtaya bulayarak yağda kızartın. Hepsi bu kadar .

16-OTLU PİŞİ:
  • fırından alacağınız 1 adet ekmek hamuru (ya da ev hanımları kendileri hazırlayabilirler)
  • 1 tutam kıyılmış maydanoz
  • 1 tutam kıyılmış dereotu
  • İsteğe göre kekik
Yapılışı
Kıyılmış maydanoz, dereotu ve kekik hamura eklenerek bir miktar yoğurulur. Bu esnada gerekirse un serperek hamurun ele yapışması engellenir. Yeşillikler hamura eşit miktarda dağılınca hamurdan minik bezeler koparılıp simit şekli verilir. Kızgın yağda altı ve üstü kızarana dek pişirilir. Hepsi bu kadar, afiyet olsun.

17-

Ekmekten Kolay Pizza Tarifi

Malzemeler1 adet ekmek
3 adet domates
5 adet sivri biber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet sosis ( küçük ise 4 adet )
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı : Domateslerin kabuklarını soyarak rendeleyelim. Biberleri de ince ince doğrayalım. Bİr tava içerisine sıvı yağı dökelim ve doğradığımız biberleri biraz kavuralım. Daha sonrada domatesleri ekleyelim tuzunuda ayarlayarak biraz daha pişirelim. Ekmeği dilimleyelim ve bir tepsiye yerleştirelim. Üzerlerine hazırlamış olduğumuz  domates ve biberli harcı yayalım. Sosisleri halkalar şeklinde dilimleyelim ve ekmeklerin üzerine yerleştirelim. En üste de rendelediğimiz kaşarları yayalım. Fırına sürerek 160 derecede pişmeye bırakalım. Kaşar peynir eriyip kızardığında fırından alalım. Afiyet olsun.

18-YUMURTALI SOĞAN MIHLAMASI:
Malzemeler3 adet büyük boy soğan
3 adet biber
2 adet domates
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz ve baharatlar
Hazırlanışı : Soğan, biber ve kabuğunu soyduğumuz domatesleri doğrayalım.Tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağı koyarak kızdıralım. İlk olarak soğanları kavuralım ve pembeleşmeye yakın biberleri ekleyelim. Biraz daha kavurduktan sonra domatesleri ve salçasını ilave edelim. Bİr miktar su ekleyelim ve pişmeye bırakalım. İyice piştikten sonra üzerine yumurtayı kırarak tuzunu ve isteğe göre baharatlarını ayarlayalım. Yumurtası piştiğinde  servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

19-YUMURTALI ÇÖKELEK 
(4 kişiliktir)
2 adet yumurta
1 kase çökelek (az tuzlu lor peynir)
sıvıyağ ve tuz
 Hazırlanışı : Sıvıyağı tavada kızdırdıktan sonra yumurtayı kırarak pişmeden üzerine çökelekleri döküyoruz. Çökelek tuzsuz ise bir miktar tuz ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Çökelek eriyene kadar yaklaşık 1-2 dk pişirin.

20-
KAHVALTILIK FIRINDA KIZARMIŞ EKMEK
 
3 adet orta boy domates
2 adet yeşil biber
1 kaşık margarin ya da sıvıyağ
Üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı
Doğradığınız biberleri bir tavada yağ ile birlikte biraz pişirin. Küçük küçük doğradığınız domatesleri ekleyin ve tıpkı menemen pişirir gibi 3-4 dk pişirin. Ardından bir tepsiye dizdiğiniz ekmeklerin üzerine kaşık yardımı ile hazırladığınız sostan dökün ve üzerine peynir rendesini ekleyerek fırına sürün. Kıtır kıtır olduğunda fırından çıkarın. Afiyet olsun..

21-MAYONEZLİ PEYNİRLİ KANEPE:

Malzemeler
Yarım kahve fincanı süt
3 çorba kaşığı mayonez
2 kibrit kutusu kadar peynir
2 kahve kaşığı konserve salça
Tuz ve karabiber
1 salatalık turşusu
2- 3 baston sandviç
Hazırlanışı:
Bir kasede peynir çatalla iyice ezilir. Mayonez, salça, çok ince kıyılmış salatalık turşusu konup karıştırılır. Yavaş yavaş süt ilave edilir. Sandviçler bir parmak eninde dilimlenir. Hazırlanan karışım sürülüp zevke göre süslenir. Not: Karışıma ince kıyılmış 1- 2 katı pişmiş yumurta ve 1- 2 çay kaşığı biber salçası da konup lezzeti artırılabilirsiniz.

22-PEYNİRLİ OMLET:

Malzemeler
  • 2 adet yumurta
  • tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ (az tereyağı da ekleyebilirsiniz.)
  • rendelenmiş kaşar, çedar, parmesan veya benzeri peynirler ya da ufalanmış beyaz peynir
Hazırlanışı
Bir kaseye yumurtaları kırıp, tuzu ilave ettikten sonra telle hafifçe çırpın. Bu çırpma sonunda yumurtanın sarısı akı birbirine karışmış olmalı, ancak yumurta akları köpürmeli.
Bir çorba kaşığı yağı bir tavaya alın. Tavayı sağa sola oynatarak yağın tavanın bütün tabanını ve kenarlarını kaplamasını sağlayın. Yağ iyice kızıp, renk değiştirmeye başlamadan hemen önce çırpılmış yumurtaları ilave edin. Bir elinizle de çatalla yumurtalı karışımı kenarlardan içeri doğru karıştırarak pişirin. Bu arada dilediğiniz kadar peyniri omletin üzerine serpiştirin.
Yumurta katılaşmaya başladığında, henüz ortası hafifçe sulu iken tavayı sapından kuvvetlice tutarak ileri geri sallayıp, omletin tabana yapışmamasını sağlayın. Bu arada bir spatula ya da çatalla tavanın kenarlarına yapışmış olan omleti sıyırın. Omleti ortadan katlayıp, yarım ay şekline getirin.  Sıcak olarak servis yapın.

23-EV YAPIMI SARELLE:

Malzemeler
2 adet yumurta
10 yemek kaşığı şeker
15 yemek kaşığı un
1/2 paket erimiş margarin
1/2 paket vanilya
1 paket kakao
1 su bardağı süt
Hazılanışı : Tek yapmanız gereken bütün malzemeleri bir kapta karıştırmak.Daha sonra bu karışımı buzdolabında bekletin. Afiyet olsun.

24-SEBZELİ OMLET:

Malzemeler (6 kişilik)1 adet soğan
1 adet haşlanmış patates
1 adet biber
1 adet domates
1 çorba kaşığı margarin
3 adet yumurta
2 çorba kaşığı süt
bir miktar tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Doğramış olduğumuz soğanları yağa koyarak 2-3 dakika kadar pişirelim.Daha sonra patates, domates ve biberi doğrayarak yağa ekleyelim.Tuzunu ve karabiberini de ekleyelim.Süt ve yumurtayı da ilave ederek karıştıralım.Bu karışımı bir kaba koyarak üzerini alüminyum folyo ile kapatalım.Üzerine bir kürdan yardımı ile delik açarak fırına sürelim.Yumurta iyice pişene kadar bekletelim.Afiyet olsun.

25-SUCUKLU YUMURTA
Malzemeler
  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • sucuk(miktarı isteğe göre)
  • tuz
Hazırlanışı : Tavaya bir miktar yağı ve doğramış olduğumuz sucukları ilave edelim.Sucukların bir tarafı pişince diğer yüzünü çevirelim.Sonra yumurtaları kıralım ve tuzunu ekleyelim.Yumurtalar piştikten sonra servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.

26-
MIHLAMA (KUYMAK)
200 gr kaşar peyniri
2 yemek kaşığı mısır unu(dolu kaşık)
1-1,5 çorba kaşığı tereyağ(yoksa margarinde kullanabilirsiniz)
1 çay bardağı su
Hazırlanışı
Tavada erittiğimiz margarinin üzerine mısır onunun dökerek kavurun ve üzerine 1 çay bardağı suyu dökerek pişirin. Hazırladığımız unlu karışımın üzerine küçük küçük parçalara ayırdığımız kaşar peyniri dökerek peynirler eriyene kadar karıştırın. Afiyet olsun.

27-KABARAN HAMUR KIZARTMASI:
Malzemeler
1 kase yoğurt
1 adet yumurta;
1 paket kapartma tozu
un, tuz
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri karıştırarak ve alabildiğince un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluşturun. Hamuru oklava yardımı ile çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde (yaklaşık yarım cm kalınlığında) açınız. Açtığımız hamuru bıçak yardımı ile kare parçalara bölün ve
kabarması için bol, kızgın yağda kızartın. Çok hafif, ekonomik, çok kolay ve kısa zamanda hazırlayabileceğiniz bir tarif. Kahvaltıda da servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Azıcık malzeme ile o kadar çok oluyor ki ekonomik tarif diye buna denir bence:) mutlaka deneyin hafta sonlarında kahvaltılarda muhteşem oluyor tabiki yanında peynirle .

28-AKITMA(KREP)

Malzemeler
  • 3 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı un
  • süt ( yavaş yavaş ilave edin ki kıvamı yanlış olmasın)
  •  Unu karıştırma kabına alarak üzerine yavaş yavaş süt ilave edin, bu arada çırpma teli ile hızlıca çırpın. Akıcı kıvam aldığında yumurtaları ve tuzu ekleyin ve tekrar çırpın. Yumurtalar hamurun kıvamını koyulaştıracaktır, bu sebeple az daha süt eklemeniz gerekebilir. Kek hamuru gibi akıcı bir kıvam aldığında çay kaşığı kadar tereyağı sürülmüş teflon tavayı kızdırıp pişirmeye başlayabilirsiniz. Bunun için bir kepçe kadar hamuru tavaya döküp yayın,    suyunu çekip kendini tutacak kadar piştiğinde spatula ile ters çevirin. Önlü arkalı pişirin. Afiyet olsun.
  • 29 -MENEMEN
  • Malzemeler
    30 g (2 çorba kaşığı) yağ
    3 sivri biber (Sap ve çekirdekleri temizledikten sonra, ince doğranmış)
    300 g (3 orta boy ) küp şeklinde doğranmış domates
    1/2 çay kaşığı tuz
    100 g beyaz peynir (tercihen sert ve tam yağlı, rendelenmiş)
    1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
    5 yumurta
    Hazırlanışı
    Yağı bir sahanda eritin. Yağ kızınca biberleri ilave edip, sık sık karıştırarak, 2 dakika sote edin. Domatesi ve tuzu koyup, pişirin. Domates suyunu bırakıp tekrar çekince peyniri ve maydanozu ilave edip, karıştırın.
    Yumurtaları ayrı bir kasede çırptıktan sonra sahana katın. Hemen karıştırın. Yumurtalar sertleşmeye başlayınca sahanı ateşten alın. Menemeni sıcak servis yapın.

    30-YUMURTALI PATATES:
Malzemeler:
2 adet patates
2 adet yumurta
pul biber, tuz, kara biber
sıvı yağ
Hazırlanışı:Patatesleri soyarak küçük küpler halinde doğrayın, teflon tavaya sıvı yağı koyup kızdırın. Patatesleri ekleyerek kızartın. Yağın fazlasını alarak çırpılmış yumurtaları patatesin üzerine, her yerine eşit dağılacak şekilde dökün. Üzerine pul biber ve kara biber serperek karıştırmadan pişirin. Altı piştikten sonra çevirerek diğer yüzünü de pişirin. Hafta sonu kahvaltılarınıza yeni bir lezzet katmak isterseniz mutlaka denemelisiniz.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder