Malzemeler
- 1,5 kg patlıcan
- Yarım kg yağsız kıyma
- 1 demet maydanoz
- Tuz, karabiber
- 5 yumurta
- 2 adet domates
- 2 su bardağı sıvı yağ
- 5 adet sivri biber
Yapılışı:
Patlıcanları dış kabuklarını alacalı bir şekilde soyduktan sonra hepsi kuşbaşı şeklinde doğranır. Kızgın yağda kızartılarak süzgece alınır. Kıymanın içine maydanoz, yumurtalar, tuz, karabiber ilave edilir. Süzgeçte yağı süzülmüş patlıcanların yarısı alınarak fırın tepsisine yayılır. Üzerine hazırladığımız harcın yarısı ilave edilir. Artan patlıcanları eklenir, geri kalan harç üzerine ilave edilir. Halka biçiminde doğranmış domatesleri böreğin üzerine yerleştirilir, aralarına sivri biberler konulur ve kızgın fırında 40 dakika pişirilerek sıcak servis yapılır. Arzuya göre salata veya ayranla servis yapılır.
KEŞKEK
Malzemeler:
- 2 kg kemikli et (Güngörmez dana döşü)
- 1 kg göce
- 1 su bardağı nohut
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz, karabiber,kırmızıbiber
- Aldığı kadar su
- 1-2 parça ilikli kemik
- İsteğe bağlı olarak, Afyon Kaymağı
Yapılışı:
Bir gece önce nohut ve göce bir kabın içinde ıslatılır. Ertesi gün kemikli et ve ıslatılan malzemeler keşkeklik çömleğin içine konulur. Bir tutam tuz eklenir ve aldığı kadar su ilave edilerek akşam mahalle fırınına konur ve sabaha kadar fırında pişer. Kemiklerinden ayrılan etler lif lif olup taneler ezilinceye kadar tahta kaşıkla dövülür. İsteğe göre içine kaymak atılıp üzerine kızdırılmış tereyağına kırmızı biber ve karabiber eklenerek hazırlanan sos ilave edilir.
SAKALA ÇARPAN
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı ev eriştesi
- 1 çorba kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 orta boy soğan
- 1 fincan sıvı yağ
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber
- 8 su bardağı su veya et suyu
Yapılışı:
3 su bardağı su ile mercimeği pişiririz. Mercimek piştikten sonra suyunu süzeriz. 5 su bardağı sıcak su veya et suyunun içine mercimeği ve erişteyi ilave ederiz. Ağır ateşte 15-20 dk pişiririz. Ayrı bir tavanın içine yağı, ince ince doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavururuz. Salça, nane, kırmızıbiber sos haline getirip, pişmiş çorbanın içine katılır. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Not: İsteğe göre limon ilave edilebilir.
Hikayesi:
Bir yaşlı dede varmış komşusu çorba yapıp getirmiş. Dede de çorbayı kaşıkla değil de tastan içmiş. Ondan sonrada çorbanın içindeki erişteler dedenin sakalına yapışmış veçorbanın adı sakala çarpan olarak adlandırılmış
YAYLA ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt
- 3 yemek kaşığı un
- 1/4 limon
- 1 yumurta
- 1 bir çorba kaşığı nane, kırmızıbiber
- 5 su bardağı et suyu
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
Bir tencereye yarım çay bardağı yağ ve un koyularak kavrulur. Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta, limon ilave edilere çırpılır. Kavurduğumuz unun içine hazırlamış olduğumuz karışım eklenir. Et suyunu ilave edip ağır ağır tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırlır. Ayrı bir tavanın içinde kalan sıvı yağ, nane, kırmızıbiber hazırladığımız sosu üzerine gezdirerek servis ederiz.
MİYANE ÇORBASI
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı un
- 1/2 çay bardağı yağ
- 4 su bardağı et suyu
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Tencerenin içine yağ konulur. 3 kaşık unu eklenir ve kavrulur. Et suyu ilave edililerek kaynayıncaya kadar karıştırlır . Ayrı bir tavada tereyağı eritilir, kırmızıbiber ve salça eklenerek hazırlanan sos çorbanın içine ilave edilir. Arzuya göre çorbanın içine küçük et parçaları konulabilir.
İRİ ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı fasulye
- 1 baş soğan
- 1 çay bardağı yağ
- 1 bardak bulgur
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 5 su bardağı et suyu
Yapılışı:
Fasulye, nohut haşlanır ve suyu süzülür. Daha sonra içine et suyu ilave edilir. Kaynamaya başlayınca içine bulgur katılır. Ayrı bir tavada ince ince doğradığımız soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. İçine pul biber ilave edilir. Hazırladığımız bu sos kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. Bir taşım kaynatılırak sıcak servis yapılır.
Bu çorba Çobanlar ilçemize ait bir çorba çeşitidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder