14 Aralık 2011 Çarşamba

YEMEKLER ÇEŞİT ÇEŞİT

BORANA YEMEĞİ (OT YEMEĞİ)
Malzemeler:
  • 1 kg pancar yaprağı
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz biber
  • 1 çorba kaşığı pirinç
  • 2 çay bardağı et suyu
  • 1 fincan sıvı yağ
Üzeri için:
  • 5 kaşık yoğurt
  • 3 diş sarımsak
Yapılışı:
Pancar yaprakları doğranır, bir tavanın içine sıvı yağ koyulur, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçası, tuzu, biberi ilave edilir. Pancar yaprakları eklenir, biraz kavrulur pirinç ve et suyu ilave edilir. Piştikten sonra arzuya göre sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.

TEMİZLİK YEMEGİ
Malzemeler:

  • 1 kg temizlik (semiz) otu
  • 1 baş soğan
  • 100gr kıyma
  • 1 çay bardağı bulgur yada pirinç
  • Tuz, biber
  • 1 kaşık salça
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 çay bardağı sıcak su
Yapılışı:
Tencerenin içine yağı koyduktan sonra ince ince doğranmış kare şeklindeki soğanları eklenir. Pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçasını ve etini ilave edip karıştırılır. İncecik doğranan temizlik otu da katılıp karıştırılır. Temizlik otları biraz kavrulunca içine sıcak su ilave edilir. Yarım limon sıkılır ve bulgur ilave edilir, bir müddet daha pişirilip ocaktan indirilirek sıcak servis yapılır.

MEKKE GÖLLESİ
Malzemeler:
  • 500 gr Mekke (göllelik mısır)
  • 1 çay bardağı haşlanmış buğday
  • 4 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı ceviz
Yapılışı:
Mısırı düdüklü tencereye konur üzerine su ilave edilir ve pişirilir. Piştikten sonda süzülür üzerine haşlanmış nohut kuş üzümü cevizi ilave edilir sıcak ve soğuk servis yapılır.
Not: Dişi çıkan bebeklere kutlama yapılır, misafirlere mekke göllesi ikram edilir


AĞZI AÇIK
Malzemeler
  • 1 kg. un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı don yağı (iç yağı)
  • 250 gr. Kıyma veya ufalanmış peynir
  • 2 tane yumurta
  • Tuz
Yapılışı:
Unu, tuzu ve ılık suyu katarak hamuru yoğururuz. Yoğurduğunuz hamuru bezelere ayırınız. Bezeleri açıp içine erittiğimiz yağı süreriz. Sonra hamuru tekrar beze halinde ayırırız. Sonra bezeleri yuvarlak şeklinde açarız. Açınca içine çiğ yumurtalı kıyma veya peynir koyarız. Bunu gül gibi katlarız ve yağladığımız tepsiye dizeriz. Üzerine tekrardan yağlarız ve fırına veririz.

HAMURSUZ
Malzemeler:
  • 1 kg. un
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı soda (karbonat)
  • 1 çay bardağı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar su
Yapılışı:
Unu eleriz. Yoğurt, yumurta, yağ, soda ve tuzu ve biraz da su katıp yoğururuz. Katı bir hamur elde ederiz. Parmaklarımızla bezeleri açarız. Açınca üstüne yoğurtla yumurtanın sarısını süreriz. Fırına veririz. Üzerine isteğe bağlı olarak haşhaş sürelebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder