15 Aralık 2011 Perşembe

ÇEŞİT ÇEŞİT YEMEKLERRR

                     BORANİ
 500 gr. pancar (zılk-pazı),
• 1 baş orta boy kuru soğan,
• 200 gr. yağsız kıyma,
• 100 gr. Loğlaz(kuru börülce),
• 1 yemek kaşığı domates salçası,
• 1 yemek kaşığı margarin,
• Yeterince su.

Önce pancar iyice yıkanıp bütün olarak bir tencerede 2-3 dakika haşlanır. Haşlanan pancarlar bir süzekte iyice süzülür. Suyu süzülen pancarlar istenilen büyüklükte doğranır. Diğer tarafta et yağla biraz kavrulur. Kavrulmuş etin içine diş diş doğranmış soğanlar konup biraz daha kavurulur ve içine salçası konup karıştırılır. Bir gün önceden ıslatılmış loğlazlar süzerek kavrulan karışımın içine atılır. Üzerine 3 su bardağı su ilave ederek loğlazlar pişene kadar kaynatılır. Loğlazlar piştikten sonra doğranmış pancar yemeğin içine konur 1-2 taşım kaynatılır ve yemek ocaktan indirilir. Yemek servise hazırdır.

                   LOĞLAZ PİYAZI
Malzeme:
3 su bardağı loğlaz haşlanmış,
3 dal taze soğan,
1 demet maydanoz kıyılmış,
1 su bardağı ceviz kıyılmış,
1-2 yemek kaşığı nar ekşisi,
tuz,karabiber
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hepsini karıştırın.Salata tabağına koyun.Nar ekşisi yoksa limon suyu da kullanılabilir.

            FASULYE KAVURMASI

1/2 kg fasulye
2 adet soğan
3 adet domayes
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı yemeklik yağ
tuz,karabiber

Fasulyeleri ayıkla 1 cm kalınlığında kes. .Suda yumuşağıncaya kadar haşla.Suyunu süz.Soğanı ince doğra.Yağda kavur ,fasulyeleri ekle,tuz,karabiberi domatesi rendele kat.Suyunu çekince yumurtaları kır.Servis yap.

                  FASULYE KIZARTMASI
  • 500 gr. fasulye
  • 2 yumurta
  • 5 çorba kaşığı mısır unu
  • Tuz, karabiber

Haşlanmış fasulyeleri karıştırma kabına alın. Üzerine tuz, karabiber ve mısır ununu ekleyerek karıştırın. Daha sonra fasulyeleri yağlanmış tavaya dizerek üzerine çırpılmış yumurtayı dökün. İki taraflı pişirin

                  FASULYE TURŞUSU KAVURMASI
  • 1 kaşık tereyağı
  • 2 tabak fasulye turşusu
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1-2 kaşık sıvı yağ


Fasulye turşusu bol suda yıkanır. Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde doğranır. Tavada eritilmiş tereyağının içine ince doğranmış soğanlar ve sıvı yağ ilave edilerek pembeleşinceye kadar karıştırılır. Daha önceden doğranan turşular katılarak karıştırılır. Ateşin altı kısılarak tavanın kapağı kapatılır ve beş, on dakika pişmeye bırakılır. Sıcak olarak servis yapılır.
                FIRIN MÜCVERİ
    4 adet kabak
   çorba kaşığı kaşar peyniri




  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı un
  • 4-5 dal dereotu
  • 1 çay kaşığı tuz,karabiber


  • Rendelenmiş kabağa peynir rendesi, un, yumurta, dereotu, tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı, önceden sıvıyağ ile yağlanmış ısıya dayanıklı cam bir kaba dökün. 230 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin. Fırın mücveri isterseniz yoğurtla da sunabilirsiniz.
         
        FRANSIZ USULÜ BEZELYE
    500 g dondurulmuş bezelye
    • 5 marul yaprağı
    • 1 beyaz soğan
    • Kekik
    • 25 g (1/2 çorba kaşığı) tereyağı
    • Tuz
    • Karabiber

    Marul yapraklarını ince şeritler halinde doğrayın. Soğanı doğrayın. Bezelyeleri, marulu, soğanı ve kekiği buhar kabına koyun ve 15 dakika pişirin. Tereyağı, tuz ve karabiber ilave ederek servis yapın.

                KABAK SOFT

    6 adet kabak
    8 diş sarımsak



  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı su
  • 2 adet domates
  • Tuz, karabiber, nane, pulbiber


  • Kabakları yıkayıp kurulayın. İnce şeritler halinde dilimleyin. Tuzlu kaynar suda 2-3 dakika haşlayıp, soğuk tuzlu suya alın. Sarımsakları ince ince kıyıp 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve yarım çay bardağı suyla haşlayın. Kalan zeytinyağını derin tavada ısıtın. Haşlanmış sarımsak, küp şeklinde doğranmış domates, tuz, karabiber, nane ve pulbiber ekleyip yüksek ateşte 3-4 dakika pişirin. Kabakları ekleyip 2-3 dakika daha pişirin ve sıcak olarak servis yapın.

                                          KARNABAHAR GRATEN
    1 orta boy karnabahar
    • Tuz
    Beyaz sos:

    • 3 tepeleme yemek kaşığı un
    • 2 tepeleme yemek kaşığı margarin
    • 2,5 bardak süt
    • karabiber
    Üstü için:

    • 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
    • 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin

    1. Karnabaharın kök ve yapraklarını kesip çıkartın. Koçan kısmını ayırmadan 4 parçaya bölün. Kaynar tuzlu suya koyup biraz haşlayın. ( kapağını aralık bırakın). Sudan çıkarıp çiçekleri ve dallarıyla birlikte parçalara bölün.

    2. Beyaz sos gereçleriyle sosu hazırlayın. Karnabaharın üzerine biraz tuz ve karabiber serpin. Üzerine beyaz sos yayın, kaşarpeyniri serpin ve bir kaşık eritilmiş yağ gezdirin. Fırında üzerini kızartın.

               KARNABAHAR OGRATEN

    1 adet orta boy karnabahar
    • 3 yemek kaşığı tereyağı
    • 3 yemek kaşığı un
    • 1 adet havuç
    • 1,5 su bardağı süt
    • Yarım demet maydanoz
    • 4-5 yemek kaşığı rende kaşar peyniri
    • Yeteri kadar tuz ve karabiber
    • 2 adet yumurta

    Karnabaharları haşlayıp süzün. Çiçek çiçek ayırın.Tencerede tereyağını kızdırıp unu pembeleşinceye kadar kavurun. Sütü yavaş yavaş ilave edip muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ilınınca yumurtaları kırın. Tuz, beyaz biber ekleyin.
    Havucu kazıyıp rendeleyin. Maydanozu ince kıyıp kaşar peynir rendesini sosa katıp havuçlara ilave edin. Karnabaharların üzerine yayın. Servis yapmadan 20 dakika önce sıcak fırına vererek üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Sıcak olarak servise sunun.
                                   
                        KARNABAHAR PANE

     1 adet orta boy karnabahar
    • 1 çay bardağı nişasta
    • 1 çay bardağı soda
    • Yeteri kadar tuz
    • 1,5 su bardağı sıvı yağ
    • 4-5 dal maydanoz
    • 1 kase yoğurt

    Karnabaharları yıkayıp bütün olarak tencereye alın. Üzerine tuz serpip üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edin. Dağılmadan haşlayın. Soğuyunca çiçek çiçek ayırın. Bir kasede un, nişasta, tuz ve sodayı iyice karıştırın.Tavada sıvı yağı kızdırın.

    Çiçekleri bulamaca bulayıp iki tarafını çevirerek kızartın. Servis tabağına alın. Sarımsağı dövüp maydanozu ince kıyıp yoğurda karıştırın. Bu sosla birlikte servise sunun.

                    KIZARMIŞ MISIR

     4 adet mısır
    • 30 g (1/2 çorba kaşığı) tereyağı
    • 30 g (2 çorba kaşığı) un
    • 0.5 litre süt
    • Tuz ve karabiber

    Mısırları eritilmiş tereyağına bulayın. Sık sık çevirerek 10 dakika kadar kızartın. Üzerlerine karabiber serperek servis yapın.


                           Kırmızı Lahana

     1 adet Kırmızı Lahana
    • 1 adet Soğan
    • 1 adet Ekşi Elma
    • 1 çay kaşığı Şeker
    • 1 çorba kaşığı Sirke
    • 2 çorba kaşığı Margarin
    • Tuz ve Karabiber

    Kırmızı lahananın dış kabuklarını atıp kökünü derince kesin. Lahananın iki yanından yaprakları kesip üst üste koyarak boyuna ince ince kıyın. Soğanları kıyıp bir çorba kaşığı margarinle birlikte kavurun. İçine kıyılmış lahana yapraklarını ilave edip 5 dk. kadar kavurun. Tencereye şekeri, tuzu, sirkeyi, karabiberi ve yarım bardak suyu ekleyip kapağını kapatın.15 dk. kadar pişirin. Elmayı soyup zar gibi doğrayın. Elmaları lahana yemeğinin içine koyup 5-10 dk. kadar pişirin. Geri kalan yağı da ekleyip kuvvetli ateşte pişmeye bırakın.


                    TEREYAĞLI BAHARATLI MISIR

    Mısırları haşladıktan sonra koçandan ayırın.Sıcakken tereyağını ve tuzunu ekleyin.İsterseniz limonlu,
    şekerli yada baharatlı olarak yapabilirsiniz.Enfes oluyor.

                   ŞIĞIL MUHŞİ
    • 6 tane top patlıcan
    • Az yaglı kıyma
    • 1 baş sogan
    • Maydonoz
    • Tuz, karabıber,kırmızı bıber
    • 7 domates

    Patlıcanları boyundan 2 ye kes. Her kestıgın patlıcanı boylamasına 3 e bol. Ama sap kısmından 3 cm kalsın. Kıymanın ıcıne soganı rendele. Maydonozu ve baharatları koy. İyice yogur. Elıne aldıgın koftelerı patlıcanların aralarına yerlestır. her aralıgı doldur. uzerıne zeytınyagı sur. fırın tepsısıne koy. rendeledıgımız domateslerı kenarlarına dok. ıyıce pısır
    .
                            YÜZÜKLÜ FASULYE
    • 100 gr. fasulye
    • 2 iri boy havuç
    • 1 soğan
    • 2 domates
    • 1.5 su bardağı su
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı
    • tuz

    Havuçları yıkayıp, kazıdıktan sonra 3 cm. eninde parçalara keserek bir tencerenin içerisinde yaklaşık olarak 20-25 dk. haşlayın. Havuçlar haşlandıktan sonra içlerini oyarak yüzük haline getirin. Daha sonra ayıklayıp, yıkamış olduğunuz fasulyeleri havuçların içine, aldığı kadar yerleştirin. Bu arada haşlarken havuçların çok fazla yumuşamamasına dikkat etmek gerekiyor. Yoksa fasulyeleri yerleştirirken parçalanabilirler. Hazırladığınız yüzüklü fasulyeleri bir tencereye dizerek suyu rendelenmiş soğanı ve domatesleri, tuzu ve zeytinyağını ekleyip kısık ateşte pişirin. Piştiği tencerede soğuduktan sonra bir servis tabağına dizerek, servis yapabilirsiniz.
                    BALLI POFUDUK
    • 3 YUMURTA
    • 1.5 BARDAK UN
    • VANILYA
    • 2 KASIK SEKER
    • 1 YEMEK KAŞIĞI LİMON SUYU
    • PUDRA SEKERI
    • 2 KASIK BAL
    • KABARTMA TOZU

    YUMURTAYLA SEKERI CIRP. UNU, KABARTMA TOZUNU, VANILYAYI, LIMON SUYUNU VE RENDESINI KARISTIR. TAVAYA YAG KOY. KIZDIKTAN SONRA HARCTAN BIRER KASIK ALIP TAVADA KIZART. IYICE SUZDUKTEN SONRA TABAGA KOY UZERINE BAL VE PUDRA SEKERI EKLE.
                  CORN FLAKES TATLISI




  • 250 gr. sade corn flakes
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 5 adet karamelli çikolata
  • 1 avuç ceviz
  • Hazır çikolata sosu


  • Çikolatalar tencerede eritilir.Bal ve cevizler de ilave edilip karıştırıldıktan sonra corn flakesler ilave edilip karışım corn flakeslere hızlıca yedirilir.Ateşin altı kapatılır. Küçük bir kahve fincanı su ile ıslatılıp, karışım fincana doldurulup sıkıştırılır.Ters çevrilerek fincandan servis tabağına dizilir
    Karışım bitinceye kadar bu işlem devam eder (soğumadan hızlıca yapılabilirse fincandan daha kolay çıkarılabilir).Hepsi tabağa alınıp soğuduktan sonra üzerlerine hazır çikolata sosu dökerek servis yap.

          MISIR GEVREKLİ KURABİYE

    3 su bardağı un
    • 250 gr margarin
    • 1 yumurta
    • 1 paket
    • Kabartma tozu
    • 1 su bardağı pudra şekeri
    • 1 su bardağı damla çikolata
    • 1 su bardağı
    • Mısır gevreği

    Hamur yoğurma kabına un,oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin, yumurta, kabartma tozu ve pudraşekeri ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Ayrı bir kapta damla çikolata ve mısır gevreğini harmanlayın.

    Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve damla çikolatalı karışıma bulayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin.
                          ETLİ AYVA
    • 2 adet orta boy kuru soğan
    • 4 çorba kaşığı margarin
    • 1 kg kemiksiz koyun veya dana kuşbaşı
    • 1 adet (küçük doğranmış) domates
    • 2 adet ayva
    • Arzuya göre toz şeker, tuz ve karabiber

    Soğanları küçük küçük doğrayıp, margarin ve etleri tencereye koyun. Karıştırarak pembeleştirin. Domatesi ilave edin. Yavaş yavaş 3 bardak su ilave edin. Orta hararette eti pişirin. Yıkanmış, çekirdekleri çıkartılmış ayvaları 2 cm'lik kalın dilimler halinde doğrayın. Etlere katın. Şeker, tuz ve karabiber ilave edin. Tenceredeki sosun azalmamasına dikkat edin. Azsa su katın. Ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Etleri çıkartıp servis tabağına dizin. Ayvalarla süsleyin. Tenceredeki sosu üzerlerine dökün. Bulgur pilavı ile servis yapabilirsiniz. (5 kişilik.)

                      EV KEBABI

    400 gram yağsız kuzu eti
    • 1 su bardağı süzme yoğurt
    • 2 küçük pide
    • 3 kaşık tereyağı
    • Tuz, karabiber, kırmızı biber

    Eti döner gibi ince ince kasabınıza kıydırın. Teflon tavaya hafif yağ sürerek etlerin her iki tarafını kızartın. Tuz ve karabiber serpin. Pideleri kuşbaşı doğrayarak iki kaşık yağda kavurun. Servis tabağına çıkartın. Üzerine az su ile ezilmiş süzme yoğurdu dökün. Yoğurdun üzerine kızarmış ekmeği dizin. En üste kırmızı biberli tereyağı gezdirerek servis yapın.

                       KIYMALı PAY





  • 500 gr yağsız dana ve kuzu karışık kıyma
  • 30 gr margarin
  • 2 közlenmiş salçalık biber
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 yumurta
  • Tuz, karabiber, kekik
  • Hamur için:
  • 75 gr margarin
  • 2.5 su bardağı un
  • Tuz
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı su
  • Üzeri için:
  • 1 yumurta sarısı


  • Hamuru hazırlamak için; margarini oda sıcaklığında yumuşatın.Unu derin bir kaba alıp tuz, yumurta, yumuşatılmış margarin ilave edip karıştırın.Yarım bardak suyu ekleyerek yoğurun.Kulak memesinden biraz daha sert kıvamlı bir hamur elde edin.Hamuru streç folyoya sarıp dinlendirin.
    Kıymayı 2 kaşık margarinle tavaya alıp suyunu salana kadar kavurun.Tuz, karabiber ve kekik ekleyin. 2 yumurtayı unla çırpıp kıymaya ilave edin ve karıştırın, ocaktan alın.Közlenmiş biberleri ince şeritler halinde kesin.
    Yuvarlak bir tart ya da fırın kalıbını yağlayın.Hamuru biri büyük diğeri küçük 2 parçaya ayırıp merdane ile kalıp büyüklüğünde açın.Büyük hamuru kalıbın dibini ve kenarlarını kaplayacak şekilde kalıba yayın. Kıymalı karışımı yayıp üzerine biberleri yerleştirin.Diğer hamuru üzerine düzgün bir şekilde kapatın. Kenarlarını bıçakla kesin.Artan parçalardan dekoratif yapraklar kesip üzerini süsleyin.
    Hamurun üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

                           PRATİK DÖNER
    1 adet soğan




  • 2 çorba kaşığı kıyma
  • 5 Adet bonfile
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çorba kaşığı salça
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • Sivribiber, tuz


  • Soğanı rendeleyin. 2 çorba kaşığı kıyma ile karıştırın, 1 adet bifteğin üzerine bir miktar kıymalı soğanlı malzemeden koyun. Üzerine 1 adet biftek daha yerleştirin. Biftek ve kıyma bitene kadar bu işlemi sürdürün. Daha sonra, eti folyo kağıdına sıkıca sarın. Derin dondurucuda bir gece bekletin. Ertesi gün, dondurucudan çıkarıp, ince ince dilimleyin. Yağsız tavada pişirin. Servis tabağına alın.

    Tuzunu ilave edin. Çorba kaşığı yağı tavada kızdırın Yarım çorba kaşığı salçayı içindi ezin. Etlerin üzerinde gezdirin. Yanında yoğurt ve iberle servis yapın.

                        TERKİB-İ  ÇEŞME ŞİR(ASLAN GÖZÜ HELVASI)
  • 8 su bardağı süt
  • 4 su bardağı süzme bal
  • 4 su bardağı pirinçunu
  • 2 su bardağı tuzsuz tereyağı
  • 2 su bardağı badem içi
  • 1/2 kg kaymak


  • Sütü bir tencerede, balı da başka bir tencerede kısık ateşte kaynatın. Sütün kesilmemesine balın da ağdalanmamasına dikkat edin. Kaynamış sütü ve balı sıcaklıklarını korumaları için çok kısık ateşte bekletin. Dibi yuvarlak, yayvan bir tencerede tereyağını eritin.Erittiğiniz yağa pirinç ununu ekleyerek bir süre karıştırın. Kıvamına geldiğinde sıcak sütü ve sıcak balı azar azar dökerek karıştırmaya devam edin. Koyu bir hamur haline getirin. Hamur, çektiği yağı bırakmaya başlayıncaya kadar pişirmeye devam edin.

    Piştikten sonra helvayı içi yağlanmış bir bakır tepsiye alın ve elinizle düzelterek yayın. Helva soğuyunca dilimleyip servis tabağına alın. Helva dilimlerinin üzerine birer parça kaymak yerleştirin. Bademlerle süsleyip servis yapın.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder