20 Aralık 2011 Salı

POĞACA,KANEPE

   



BAYATLAMAYAN POĞAÇA

1 şişe maden suyu,
1,5 buçuk bardak süt
1 su bardağı sıvıyağ,
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş veya kuru maya
aldığı kadar un
1 yumurta(sarısı üzerine sürülecek)

Mayayı ılık suda erit.Sanayağı tavada erit.Yoğurma kabına yağı,mayalı sütü şeker ve tuz koy karıştır.Aldığınca unu koy.Yumuşak bir hamur yoğur.Üstünü ört ,1 saat dursun,kabarsın.Kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde parça kopar.Yuvarlak şekil ver.Tepsiye diz yarım saat beklet.Üzerien yumurta sarısı sür.Fırında pişir.Soğuduktan sonra arasına beyaz peynir ezilerek sürülür.Kesik kısmınada peynir sürülür.Maydanoza batırılır.

AÇMA

Malzeme:
1 bardak sıvıyağ
2 bardak ılıksu
1 paket yaş maya veya kabartma tozu
3 kaşık şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Mayayı ılık suda erit.Yumurta sarıları hariç malzemeleri ekle yoğur.Hamuru ört,kabarsın.kabarınca hamurdan parçalar kopart.Parmağın ucu ucu ile margarin al hamura yedir.Uzun çubuk şekli ver,bük simit şeklinde yap.Yağla tepsiye diz.Yumurta sarısı süt.Fırında pişir.

        BAYATLAMAYAN POĞAÇA

1 Su bardağı süt
1 su bardağı maden suyu
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
aldığı kadar un
1 yumurta sarısı üzerine
susam veya çörek otu

Mayayı süt ve şekerle ıslat.Kabarsın.Kabarınca yumurta sarısı hariç malzemeleri karıştır.Yoğur.Hamur en az yarım saat kabarsın .Kabarınca hamurdan parça al.Poğaça yap.Tepsiyi yağla.Poğaçaları yerleştir.Üzerine yumurta sarısı sür. Susam veya çörek otu süsle.Fırında pişir.

BİBERLİ POĞAÇA
1 paket ekmek hamuru
1/2 sanayağ
1 adet soğan
2 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvıyağ


Sosumuzu hazırlayalım.Soğanı küçük doğra,içine biber salçası,sıvıyağ ve susamı koy karıştır.Oda sıcaklığında beklemiş ve yumuşamış sanayağı hamura yedir.Hamurdan parçalar kopar.Yuvarlak ve hafif çukurumsu şekil ver tepsiye diz.Sosu hamurların üzerine koy.Kabarması için onbeş dakika beklet.Isıtılmış fırında pişir.

  ÇİKOLATALI POĞAÇA
1/2 sanayağ
1 su bardağı süt
1 paket kuru maya
1,5 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
içi:damla çikolata
üzeri için:pudra şekeri
çikolata sosu

Mayayı ılık sütte erit.Sanayağı tavada erit.Hamur kabına eritilmiş,margarini süt karışoımlı mayayı,şeker.tuzu ve aldığı kadar unu ekleyip yoğurun.yumuşak bir hamur elde edin.Hamurun üstünü örtün Kabarsın.Mayalanınca ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.Bu parçaları elinde büyütüp içine damla çikolatayı koy ve yuvarlak şekil ver.Yağlanmış tepsiye diz.Yumurta sarısı sürerek 10 dakika mayalandır.Isıtılmış fırında pişir.Fırında çıkarıp biraz soğuyunca Pudra şleleri serp.
Çikolata sosu ile süsle.


                  KATMER POĞAÇA

1 su bardağı süt
1 paket yaş maya veya kuru maya
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta akı içine sarısı yüzüne
tuz
şeker
aldığı kadar un
arasına beyaz peynir

Mayayı ılıt.Yağ,tuz,şeker ,yumurta akı ve unu ekleyerek ele yapışmayan hamu yoğur.8 parçaya böl.Pasta tabağı büyüklüğünde a.Yağ sür.Üst üste diz.Siğara böreği gibi üçgenlere kes.Peynir koy, sar.Yumurta sarısı sür.Fırında pişir.

   LİMONLU POĞAÇA

1/2 sanayağ
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
3 yumurta
5 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
2 çorba kaşığı limon suyu
tuz
peynir
maydanoz

Önce içi hazırlanır.Peyniri rendele .Maydanozu doğra.1 yumurtanın akını karıştır.Margarin hamur una yedirilir.Ortası açılır,sıvıyağ ,yoğurt,2 yumurta ,limon suyunda eritilmiş,karbonat ve tuz ilave edilip yumuşak hamur yoğrulur.Ceviz büyüklüğünde parçalar kopar,içi konularak şekil ver.Üzerine yumurta sarısı sür.fırında pişir.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder