14 Aralık 2011 Çarşamba

AFYONKARAHİSAR YEMEKLER

2 paket margarin
2 su bardağı şeker
1 çay kaşığı karbonat
Alabildiği kadar un
Üzeri için:
1 su bardağı çiğ
badem

Oda ısısında yumuşamış margarin ve toz şeker, mikserle şeker eriyene kadar karıştırılır. Üzerine toplanana kadar un eklenir, karbonat katılır, yoğrulur. Limon kadar parçalar alınır, yuvarlanır ve yassılaştırılır. Üzerine iç kabuğu alınmış
bademler çiçek şekli verilerek konur. 150 derece fırında açık pembe renkte pişirilir.Akrablara ve tanıdıklara verilir.

    SULU KÖFTE
 250 gr yağsız kıyma
1 çay bardağı ince bulgur
1 adet ufak
soğan
10-12 dal maydanoz
1 çay kaşığı tuz
Sos için:
1 adet
soğan
2 adet
domates
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
5 su bardağı su

Soğan rendelenir, maydanoz kıyılır. Üzerine kuru bulgur, kıyma ve tuz eklenir. Bütünleşene kadar yoğrulur. Şekillendirmeye başlamadan önce ince kıyılmış
soğan yağda pembeleştirilir. Üzerine rende domates, tuz eklenir. Bir kaç dakika çevirdikten sonra sıcak su katılır. Köfte harcından cevizin yarısı kadar parçalar alınır ve minik rulo şekli verilir. Kaynamakta olan suya atılır. Yaklaşık 15 dakika pişirilir.
AFYON KEBABI

1 kg dana kuşbaşı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz Malzemeler:
500 gr.
kaymak
1 su bardağı un
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler:
500 gr. toz şeker
2 su bardağı su

2 adet kebap pidesi
1 çorba kaşığı tereyağı

Kuşbaşı et düdüklüye atılır, 10 dakika kadar kavrulur. Sonra sıvıyağ, tuz ve üzerini geçecek kadar su eklenir. Düdüklünün kapağı kapatılır, tıs sesi duyulunca kısılır ve 15 dakika kadar pişirilir. Bu arada pideler kibrit kutusu gibi doğranır, tavaya konur, tereyağı eklenir. Hafif kızarana kadar çevrilir. Düz servis tabağına aktarılır. Üzerine pişen et, suyundan alınarak konur ve karabiber serpilir.


GÜLVARAK

Malzemeler:
2 su bardağı
süt
2 su bardağı soğuk su
1 çay bardağı
yoğurt
1 paket eritilmiş margarin
2 su bardağı sıvı yağaldığı kadar un
1 su bardağı dövülmüş
ceviz veya muhallebi
Muhallebisi İçin Gerekli Malzemeler:
1 litre
süt
1 çay bardağı buğday nişastası
1 fincan toz şeker
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler:
3 kg. toz şeker
2 litre su
Nohut tanesi kadar
limon tuzu

Yapılışı:
Süt, su,
yoğurt ve margarin bir kaba konur. Aldığı kadar un katılır. Hamur yoğrulur. Hamur ceviz büyüklüğünde yuvarlak parçalara ayrılır. Bu parçalar ince ve büyük yufkalar şeklinde oklava ile açılır. Yufkalardan iki tanesi alınır, üst üste konur. Üst üste konan yufkalar 10 cm"lik kare parçalara kesilir. Bu parçaların içine dövülmüş ceviz veya muhallebi konur. Muhallebisi şu şekilde yapılır. Süt, nişasta ve şeker karıştırılarak tencerede koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen muhallebi bir tepsiye dökülerek soğutulur. Soğuyan muhallebi, küçük parçalara kesilir, bu parçalar kare şeklinde yufkaların ortasına konur. Her iki kare zarf şeklinde köşelerinden birleştirilerek yağlanmış tepsiye konur. Diğer yufkalar da bu şekilde yapılarak tepsiye dizilir. Bunun üzerine kızdırılmış yağ dökülür ve gülvarak fırında pişirilir. Piştikten sonra üzerine şerbet dökülür. Şerbet şu şekilde hazırlanır: Şeker, su ve limon tuzu bir tencerede kaynatılır. Şerbet soğuduktan sonra fırından yeni çıkmış olan gülvarağın üzerine dökülür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder