19 Aralık 2011 Pazartesi

TATLILAR




 TRAMİSU
2,5 su bardağı süt
1 paket nescafe(3ü 1 arada)
2 yemek kaşığı kakao
3 kaşık un
3 yemek kaşıoğı şeker
1 paket labne peyniri
1 paket hazır kek
Hazırlanışı:Nescafeyi 1 su bardağı sıcak suda eritin.Kekin bir parçasını borcama koyup nescafeyle güzelce ıslatın.Muhallebisi için sütü tencereye koyun ve içine şekeri, unu soğukken ekleyip pişirin.Ocaktan alıp ılımaya bırakın.Ilıyınca labne peyniri içine katıp mikserle iyice çırpın.Islatılan kekin arasına kremanın yarısını sürün.Geri kalan keki üzerine koyup tekrar nescafe ile ıslatın.Kremanın kalanını üzerine sürün.Kakaoyu süt eleği yardımı ile kekin üstüne eleyin.Dolapta bekletip servis yapın.

              SÜTLÜ İRMİK TATLISI

MALZEMELER
1 kg süt
1 su bardağı irmik
7 çorba kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı hindistancevizi
süs için:
hindistancevizi
dövülmüş antep fıstığı veya tarçın

HAZIRLANIŞI
Soğuk süte toz şeker ve irmiği ekleyip kaynatın. Biraz koyulaşıp muhallebi kıvamına gelince vanilya margarin ve 1 çorba kaşığı hindistancevizi ekleyip boza kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Boza kıvamına gelince ıslatılmış tepsi veya bir kalıba döküp soğutun.
Üzerini antep fıstığı veya tarçınla süsleyip dilimleyerek soğuk servis yapın.


  ELMALI KEK

1 yumurta









  • 1 kaşık katı yoğurt
  • 3 kaşık yoğurt suyu
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limonun rendelenmiş kabuğu
  • 1 paket vanilya
  • 8 çay bardağı kepekli un
  • İçi : 4 adet elma, 3 kaşık şeker, tarçın : elmalar rendelenir şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirilir isteğe göre tarçın eklenir.

    Yapılışı


     Sıvı olan hamur malzemelerini karıtırın. Şeker , limon kabuğu rendesi, vanilya ekleyin .Unu eleyerek koyun. Hamuru ikiye bölün. Yarısını 0,5 cm kalınlığında açıp , yağlı kağıt serilmiş tepsiye serin, üzerine elmalı içi yayın. Hamurun diğer yarısı ile üzerini kapatın. Hamurun üstünü çubuk yardımıyla sık sık delin. 175 C de pişirip , kare kare keserek servis yapın.
    PORTAKAL PELTESİ

       PORTAKAL PELTESİ
    Malzemeler :
    * 4-5 adet portakal,
    * 3 kaşık nişasta,
    * 2 su bardağı toz şeker,
    * 4 su bardağı su.
    Yapılışı :
    * Portakalları yıkayın ve suyunu sıkın. Kabuklarını rendeleyin.
    * Nişastayı 1 su bardağı soğuk suda özeyin.
    * 3 bardak su, portakal suyu ve şekeri kaynatın.
    * Portakal kabuğu rendesini ve özenmiş nişastayı, kaynayan portakal suyuna ilave edin.
    * Karıştırarak koyulaşıncaya dek kaynatın.
    * Koyulaştığında ocaktan indirin. Küçük kaselere boşaltın.
    * Soğuduğunda servis yapın.

                      HANIM GÖBEĞİ TATLISI
    HANIM GÖBEĞİ TATLISI

    Malzemeler :
    * 100 gram margarin
    * 1 yemek kaşığı şeker
    * 1,5 su bardağı su
    * 2 su bardağı un
    * Bir fiske tuz
    * 1 çay kaşığı ucuyla kabartma tozu atabilirsiniz.
    * 2 yumurta



    Şerbeti İçin :
    * 3,5 su bardağı şeker
    * 3 su bardağı su
    * Bir kaç damla limon suyu
    Kızartmak İçin:
    * 2 su bardağı sıvıyağ
    Yapılışı :
    Önce şerbetini hazırlayın. Su ve şeker, koyulaşana kadar orta ateşte kaynatılır. Bir kaç damla limon suyu eklenip, 1-2 dakika daha kaynatılır. Sonra şerbetin altı kapatılıp soğumaya bırakılır.
    Tencereye, margarin, su ve şeker konulur orta ateşte yağ eriyene kadar tutulur.Yağ eridiğinde un, kabartma tozu ve tuz yağlı suyun içine ilave edilir. Kısık ateşte karıştırarak 5 dakika kadar pişirilir. Sonra hamurun altı kapatılır ve ılınmaya bırakılır.
    Ilıyan hamura yumurtalar teker teker eklenir ve hamur önce mikserle sonra el ile iyice yoğurulur.
    Hamurdan mandalinadan biraz küçük parçalar koparın, yuvarlayın ve ortasını parmağınızla delin. Bütün hamura bu şekilde şekil verin. Eğer şekil vermekte zorlanıyonsanız elinizi, su veya yağ ile ıslatın.
    Çok geniş bir tavaya 2 bardak yağı boşaltın. Yağı kesinlikle ısıtmayın, yoksa, hamurların içi pişmez. Şekil verdiğiniz hamurları soğuk yağın içine döşeyin.
    Orta ateşte arada bir sallayarak arkalı önlü kızartın ve soğuk şerbetin içine atın.
    Şerbetini çekince servis tabağına alın. Şerbette uzun süre bırakmayın, yoksa, çok yumuşak olurlar.

    FINDIKLI TATLI

    HURMA TATLISI

    Malzemeler :
    * 5 su bardağı un,
    * 1 su bardağı zeytinyağı,
    * 2 su bardağı süt,
    * 1 paket kabartma tozu.
    İçine ve üzerine dökmek için; file fındık veya file badem
    Şerbeti İçin :
    * 2 su bardağı toz şeker
    * 4 su bardağı su
    * Yarım limonun suyu
    Yapılışı :
    Süt ile zeytinyağını iyice karıştırın.
    Üzerine un ve kabartma tozunu dökerek yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğurun.
    Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Arasına fındık veya badem koyup, elinizle şekil verin.
    Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
    180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
    Bu arada şerbeti kaynatıp ılımaya bırakabilirsiniz.
    Fırından çıkan sıcak tatlıları ılıyan şerbette bekletin.Soğuyunca servis tabağına al.Üzerine fındık veya badem serp.

                  

       SU MUHALLEBİSİ

    * 3,5 bardak süt,
    * 3,5 bardak su,
    * 1 bardak nişasta,
    Şerbet için :
    * 1,5 bardak şeker,
    * 2 bardak su,
    * 1 çay bardağı gül suyu,
    * Pudra şekeri.
    Yapılışı :
    Bir tencereye nişasta, su ve sütü koyun ve iyice özeyin. Orta ateşte karıştırarark pişirin. Pişdikten sonra tepsiye dökün ve birkaç saat buzdolabında bekletin. Muhallebi iyice donunca kareler halinde kesin.
    Bir taraftanda şerbeti hazırlayın. Şeker, su ve gül suyu karışımı orta harlı ateşe konur. Yanlız bu şerbetin diğer tatlı şerbetleri gibi kaynamasına gerek yok. Şekerin suyun içinde çözünmesi yeterli. Şeker suyun içinde çözündüğünde şerbet, muhallebinin üzlerine dökülür.
    Servis yapılır ve üzerine pudra şekeri serpilir


    İÇLİ TATLI



    Malzemeler :
    * Yarım su bardağı süt
    * 1 yumurta
    * 200 gr. oda sıcaklığında margarin
    * 3,5 su bardağı un
    * 1 paket kabartmatozu
    * 1 tutam tuz
    İç malzemesi :
    * 1,5 su bardağı ceviz içi veya fındık, bağdem
    * 1 çay kaşığı tarçın
    Şerbeti :
    * 4 su bardağı su
    * 4 su bardağı şeker
    * Yarım limonun suyu
    Yapılışı :
    Önce şerbetini kaynatın. Kıvamı koyulaşmaya yüz tutunca limonu dökün. 1-2 dakika sonra altını kapatın. Soğumaya bırakın.
    Malzemeleri sırası ile koyarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 10 dakika dinlendirin.
    Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yassı yuvarlak bir şekilde açın. Ortasına 1 tatlı kaşığı iç malzemesi koyun. Ağzını kapatarak toplar halinde tepsiye dizin. Tepsiyi yağlamanıza gerek yok.
    Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafif kızarana kadar pişirin.
    Fırından çıkardıklarınızı küçük bir tepsiye alın. Soğuyan şerbeti üzerine dökün. Vakit vakit şerbeti içine iyi alması için ters ters çevirin
     

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder