13 Aralık 2011 Salı

ARAPAŞI

MALZEMELER:
2,5 su bardağı un
9 su bardağı su
3 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı salça
1,5 su bardağı
tavuk veye hindi eti (pişmiş ve dilimlenmiş)
2 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
3 çorba kaşığı
limon suyu
2 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI:
Hamurun hazırlanması: 2 su bardağı un ve 2 tatlı kaşığı tuz, tencerede 2 su bardağı su ile ezilir. 3 su bardağı sıcak su, ezilmiş una hızla karıştırılarak eklenir. 15-20 dakika karıştırılarak pişirilir. 25-30 cm çapında yayvan bir servis tabağı ıslatılarak üzerine pişmiş hamur dökülür. Soğuyunca
baklava dilimleri şeklinde dilimlenir.
Çorbanın Hazırlanması: Yağ bir tencereye konularak kalan un ilave edilir. Hafif sararıncaya kadar 2-3 dakika kavrulur, içine salça,
hindi eti (hindi eti yerine tavuk veya av aletleri de kullanılabilir), et suyu, tuz ve kalan sıcak su eklenerek kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirilir. Baharatlar ve limon suyu eklendikten sonra, yanında hamur ile servis edilir.

Not: Köylerde 1 hamur bir tepsi üzerine dökülür. Tepsinin ortası açılır. Çorba "tas" denilen büyük bir kasede ortaya kont Herkes önce bir parça hamurdan, sonra çorbadan alır ve hamuru çorba ile yutarak yer. Soğuk hamurla sıcak acılı çorba farklı bir lezzet oluşturur)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder