Başlangıç evresinde oluşan çatlakların izleri pembe renk görünümündedir. Tedavi edilmemesi sonucunda bacaktaki çatlaklarda durum ilerler ve ileriki aşamasında ise bu bacaktaki çatlakların yoğunluğu ve türüne göre mora doğru renk almaya başlar. Ara evrelerde beyaz renkli bacaktaki çatlaklara rastlanmaktadır. Ancak bacaktaki çatlar sadece renklerine göre değil, cilt üzerinde oluşan çöküntülü görüntüsüne göre de sınıflandırılmaktadırlar.
Bu saydığımız sebepler dışında, bazı hastalıklar, hamilelik döneminde kilo artışı, kortizon kullanımı gibi durumlarda deriyi tutan bağ dokusunu olumsuz etkilemeleri sebebi ile bacaktaki çatlakla yol açan diğer unsurlar arasındadır. Bacaktaki çatlaklar yaş ya da kilo durumuyla alakalı değildir. Her yaş grubunda ve kilosunda rastlanabilmektedir. Bacaktaki çatlakların oluşumunda cildin fazla kuru yapıda olması ve genetik çekim de önemli rol oynar. Artan adrenalin hormonu salgılanmasının da olumsuz etkisi bilimsel olarak açıklanmıştır.
Laboratuvar ortamında incelenen çatlak vakalarında, cilt altında bulunan elastin ve kolajen yapılarının zarar görmüş olduğu bölümlerin çevresinde derinin normalin altında incelik gösterdiği saptanmıştır.
En önemli konu diğer cilt problemlerinde de olduğu gibi bacaktaki çatlakların oluşumunu öncesinde engellemek, oluşumdan sonraki tedavi çözümünü uygulamaktan hem daha kolay hem de daha risksizdir. Eğer pembe renkte çatlaklara sahipseniz erken davranarak ilerlemesini engelleyebilir ve sorunu kısmen ortadan kaldırabilirsiniz. Kısmen diyoruz, çünkü yüzde yüz çözüm ihtimali her zaman sağlanamamaktadır. Bu nedenle erken müdahale çok önemlidir.
Avrupa’da ve yeni yeni ülkemizde de bacaktaki çatlakları giderme çözümü olarak micro peeling denilen yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntem oksit içerikli alüminyum parçacıklarının deri üzerini soyarak çatlaklı bölgenin temizlenmesi ve cildin yeni dokuya geçmesi şeklinde bir uygulamadır.
Bu yazımızda bacaktaki çatlaklara yakalanmamanız için tavsiyelerimizi sizinle paylaşacağız.
Yeniden altını çizerek vurgulamak gereklidir ki, mühim olan bacaktaki çatlakların oluşmasını engelleyici tedbirleri zamanında alabilmek. Bacaktaki çatlaklar için neler yapılabilir adım adım inceleyelim.
- Çok sık kilo alma ve verme durumundan uzak durun. Hatalı diyetler uygulamayın, beslenmenize özen gösterin.
- Düzenli olarak egzersiz yapın. Esneme hareketleri özellikle önemlidir çünkü bu hareketler cildinizin elastikiyetini de arttırmaktadır.
- Her banyoda mutlaka peeling yapın.
- Bol su tüketin.
- Cildinizi her an nemli tutun. Buğday ve susam yağı cildinizi önemli oranda nemlendirir.
- Fazla güneşten, bronzlaşma çabasından uzak durun.
- Protein içerikli gıdaları sık tüketin.
- A, C ve E vitami içeren besinleri tercih edin.
- Düzenli olarak çatlak bölgenize masaj uygulayın.
- Çatlak bölgelerinize elinizle küçük çimdikler uygulayarak kan dolaşımını kolaylaştırın.
- Yosun kürlerini uygulayın.
- Sigaradan uzak durun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder