10 Haziran 2013 Pazartesi

BİBERİYE

Biberiye yağı ve çayının faydaları


Mutfakların meşhur baharatlarından birisi olan biberiye, aslında bitkisel tıp alanında da asırlardır kullanmaktadır. Bir çok hastalık ve rahatsızlık için bitkisel şifa ve çözüm olan Biberiye, özellikle baş ağrısı, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hazım şikayetleri ve mide sorunları için faydalı olmaktadır. Günümüzde bilim adamlarının bu bitkiye artan bir biçimde ilgi ve alaka göstermeleri neticesinde biberiyenin, biberiye çayı ve yağının da sağlığa yeni yararları açığa çıkartılmıştır. Biberiye aynı zamanda bölgesel zayıflama ve selülit tedavisi için de işe yaramaktadır.
Biberiye çayı faydaları
Biberiye yağı cilde sürüldüğünde cildin hemen altında bulunan kılcal damarları açıcı etkisi nedeniyle cildin daha fazla kanlanması ve gençleştirici etki yapması bilinir. Bu nedenle de biberiyeden elde edilen esansiyel uçucu yağlar, bir çok kozmetik ürününde, cilt bakım sabunu yapımında, cilt tonerlerinde, ve saç bakım ürünlerinde faydalanılmaktadır.
Bunun yanında bazı yiyeceklerde ve gıdalarda katkı maddesi ve çeşni aroma verici olarak ta biberiyeden faydalanılmaktadır. Tabi bizim asıl ilgi alanımız biberiyenin sağlığa faydalarıdır.
Son yapılan araştırmalar göstermektedir ki biberiye, kanser hastalığının oluşumunu önleyen, ve cildin yaşlanmasını önemli derecede yavaşlatan işlevleri de mevcuttur. Ayrıca karaciğerin işlevlerini düzenlemesi, terlemeye bitkisel çözüm sunması, idrar ve ödem sökücü olması da biberiyenin yararları hakkında üzerinde durulması gereken hususlardır.
Biberiye özünde bulunan ve sağlığa bu denli katkılarının ardındaki temel bitkisel enzimler olan iki madde, kafeik asit ve biberiye yağ asidi (osemarinic acid) olarak sayılabilir. Bu iki bitkisel enzim, astım, karaciğer hastalıkları ve kalp hastalıkları için doğal tedavi olanağı tanımaktadır. Biberiye yağı uçucu asidi aynı zamanda kanser türlerinin gelişimini engellemekte ve kansere karşı koruyucu bir bitkisel etki ortaya çıkarmaktadır.
Keza aynı şekilde biberiyede bulunan antioksidanlar vücudu yaşlandıran ve yıpratan serbest radikalleri de etkisiz hale getirmektedir. Biberiye bitkisinde bulunan başlıca antioksidan maddeler, monoterpenler, fenolik diterpenler ve flavonoidler dir. özellikle son 2 si damar tıkanıklıkları, felç ve kalp hastalıklarına neden olan serbest radikaller adı verilen damarlarda dolaşan yağ partiküllerini yok etmektedir.
E vitamini bakımından da zengin olan biberiye bitkisi, bu yönüyle de cildi gençleştirici ve damar açıcı özelliklere sahiptir. Serbest radikallerin DNA yı bozucu ve kanser adı verilen istemsiz anormal hücre üremesine uygun ortam sağlayıcı etkisi nedeniyle biberiye çayı ve yağı ayrı bir değer kazanmaktadır.
Alman bilim adamlarının biberiye çayı ve biberiye yağı üzerinde yaptığı araştırmalarda, sigara ve alkol tüketen ve düzensiz beslenen kişilerde biberiye tüketenlerin kansere karşı önemli bir koruma sağlandığı ortaya çıkmıştır. Kadınlarda göğüs kanserinin önemli nedenlerinden birisi olan östrojen hormonunun aşırı salgılanmasına engel olarak bu hormonu bloklayan biberiye yağı, meme kanseri oluşumunu da engellemektedir. Elbette doktor tavsiyesi ile östrojen hormonu bloklaması yapan Tamoxifen gibi ilaçlar da var ancak bu ilaçların kadınlarda vajina kanaması, sıcak basmaları, baş ağrısı ve bulantı gibi yan etkileri olduğu da biliniyor. Bu yönüyle biberiye, kadınlarda yan etkisi olmayan bir bitkisel hormon tedavisi olanağı da sağlıyor.
Biberiye çayı, vücuttan toksin atıcı ve detoks etkisi ile cildi gençleştirmekte ve cilt yaşlanmasına doğal bitkisel çözüm kürü sunmaktadır.
Biberiye Çayı Zayıflatırmı-Biberiye Kilo Verdirirmi?
Yapılan araştırmalarda biberiye yaprakları içerisinde bulunan bitkisel yağ asitlerin yağ yakıcı, metabolizmayı hızlandırıcı ve karaciğerdeki insülin metabolizmasını düzenleyerek kan yağının vücuttan atılmasını sağlayıcı etkileri bulunmaktadır. Bu yönüyle sabah ve akşam aç karnına günde 2 kez bir fincan biberiye çayı içmek gerçekten metabolizma hızını günlük % 3 oranında artırmakta ve günde 100 kalori kadar fazladan kalori harcanmasına bölgesel zayıflama sürecine yardımcı olmaktadır.
Biberiye yağı masaj tedavisi ile selülitlere kesin çözüm ve bitkisel yollarla selülit tedavisi
Biberiye yağı selülit tedavisi için de gerekli ve faydalıdır. Biberiye yağının masaj ile ciltteki selülit olan kalça basen ve göbek gibi bölgelere masaj yoluyla uygulanması ile cildin hemen altında bulunan ve selülite yakalanmış yağ hücrelerine neden olan yetersiz kanlanmaya iyi gelmektedir. Biberiye yağı, kılcal damarları açarak yağ hücrelerine daha fazla oksijen gitmesine yardımcı olmaktadır. Böylece yeteri kadar besin ve oksijenle beslenen yağ dokularındaki selülit görünümü zamanla kaybolmakta ve cilt gençleşmektedir.
Biberiyenin zararları yan etkileri- Biberiye zararı ve yan etkisi nelerdir
Uyarı: Hamile bayanlar biberiye ekstresi tüketmemeliler, Çünkü çocuk bekleyen hamilelerde bazı yan etkileri ve zararları olabiliyor. Hamile kadınlar yanında epilepsi sar hastalığı olanlar ve yüksek tansiyon şikayeti olanlar da biberiye tüketmemeleri uzmanlarca tavsiye ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder