10 Haziran 2013 Pazartesi
BİBERİYE FAYDALARI
Bu bitkinin Latince adı, Rosmarinus officinalis’dir ve deniz nemi anlamına gelir. Çünkü biberiye genellikle deniz kıyısında yetişir. Biberiye, antik Romalılar tarafından tütsü olarak kullanılırdı ve bir efsaneye göre Hz. İsa bebekken bir biberiye çalılığının altında korunmuştur.
Romalılıar biberiyeyi defin törenlerinde kullanmayı orta çağa kadar sürdürmüşlerdir. Örf ve adetleri gereği cenaze törenlerinde biberiye dallarını tabutun üstüne koyarlardı. Biberiye yağının iltihaplı hastalıkları tedavi ettiğini zannederlerdi. Bir biberiye filizi düğme iliğine konulursa iyi şans getirdiği ve hafızayı güçlendirdiği söylenir.
Biberiye çiçeklerinin neden mavi olduğuna dair efsanevi ve güzel bir hikayesi vardır. Mısır’da kutsal bir ailenin bezgin kızı olan Mary pelerinini biberiyenin beyaz çiçekleri üzerine örtmüş. Mary’nin peleriniyle çiçekler mucizevi olarak değişerek mavi renkte olmuş. Biberiyenin İspanyolca adı romero ya da hacıların bitkisidir. Nebati olarak beyaz çiçek türleri vardır fakat gölgede mavi çiçektirler.
Biberiye, çoğunlukla Antalya’da yetişen, görünüş itibariyle süsü bitkisi olarak yetiştirilecek kadar güzel aynı zamanda son derece faydalı bir şifalı bitkidir.
Biberiyenin Yararları (Faydaları)
Biberiye, sindirim sistemini güçlendirerek, sindirim sistemine bağlı hastalıkların oluşmasını engeller
Biberiye kan dolaşımınızı hızlandırmaya yarar
Biberiye çayı, romatizma ve gut hastalığını tedavi edici özelikle gösterir
Biberiye çayı idrar söktürmek için son derece etkili bir çaydır.
Sık sık kramplar geçiriyorsanız, günde bir bardak biberiye çayı, kramplarınız azalıp yok olmasına fayda edecektir.
Unutkanlık sorunu olan kişiler için, biberiye çayı hafızayı güçlendirici etkisi ile son derece faydalıdır
Güçsüz ve zayıf saçların bakımında biberiye çayı ile yapılan masaj yüz güldürücü sonuçlar verir.
Biberiye çayı: Hergün toplanan biberiye kaynatılmış suda 3-5 dakika demlendirilip taze taze içilmelidir.
Biberiyenin Zararları
Hamile kadınların kullanmaması gereken biberiye çayı, düşük tehlikesine yol açmaktadır
Biberiye çayı tansiyon yükseltici etkiye sahip olduğu için, yüksek tansiyonu olan kişilerce kullanılmaması gerekir
Biberiye yağı asla ağız yoluyla içilmemelidir, zira zehirlenmeye sebep olabilmektedir.
Antispazmodik etkisi vardır.
• Biberiye otu sindirim sistemi sorunlarına karşı kullanılır. Mide ve bağrısakları uyarır.
• Kronik dolaşım problemlerinde kullanılan bir bitkidir. Biberiye yağı koku sinirini ve trigeminus duyu siniri uçlarını uyararak refleks yolla solunum ve dolaşımı uyarırıcı etki gösterir.
• Phytotherapy Research 2010 Ağustos sayısında yayınlanan bir çalışmada biberiyenin dolaşım sistemini uyarıcı etkisi tespit edilmiştir.
• Sabah yorgunluğundan ve üşümekten şikayet eden kişiler biberiye preparatlarından yararlanabilirler.
• Oxford Journals, 2002 şubat sayısında yayınlanan çalışmaya göre biberiyedeki carnosol maddesi anti-kanserojen özelliğe sahip.
• 2007 yılında Onkology Reports adlı bilimsel dergide yayınlanan bir hücre çalışmasının sonucuna göre biberiye ekstresinde bulunan ‘carnasol’ adlı madde meme kanseri hücrelerinin üremesini engellemiştir.
• 2007'de Kanada’da yapılan bir çalışmada biberiye ekstresinin farklı kanser hücre kültürleri üzerindeki etkisi incelenmiş ve insan lösemi ve meme kanseri hücreleri üzerinde deneysel olarak etkili olduğu saptanmıştır.
• Romatizma ağrılarına karşı biberiye yağı haricen kullanılabilir.
• Baş ağrısı ve migreni hafifletebilir.
• Kan şekerini düşürücü ve kanı sulandırıcı etkisi vardır.
• Saç dökülmesini önleyici ve saçı besleyicidir. Yağlı saçların temizlenmesi için biberiyeden yararlanılabilir. Biberiye özlü şampuan ve saç kremleri mevcuttur.
• Hafızayı güçlendirir. 144 sağlıklı insan üzerinde yapılan bir bilimsel çalışmada, biberiye uçucu yağının öğrenme ve algılama fonksiyonlarına olan etkisi araştırılmış ve biberiye yağının hafızayı güçlendirici etkisi saptanmıştır (koklama ya da masaj şeklinde kullanımı)
• Almanyadaki E Komisyonu biberiye yaprağının hazımsızlık, düşük tansiyon, fonksiyonel dolaşım şikayetleri, kas ağrısı ve yumuşak doku romatizmasında(banyo) kullanılabileceğini belirtmiştir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder