Malzemeler
- 12 adet orta boy patates
- 500 gr. az yağlı kıyma
- 1 orta boy soğan
- Yarım demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı galeta unu
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- Tuz
- 1 orta boy domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Salça az tuzluysa, tuz
- Ayrıca: 2 bardak su
- Öncelikle patatesleri fırçalayarak yıkayın. Ben, patatesler taze olduğu için kabuklarını soymadım. Siz soyabilirsiniz.
- Patateslere eninden istediğiniz aralıklarla kesikler atın ama patateslerin tamamen kesilmemesine dikkat edin.
- Patatesleri derin bir kaba alıp üzerine çok sıcak su dökün ve yumuşamaları için köfteyi hazırlayana kadar bekletin.
- Köfte harcını 3-4 dakika boyunca yoğurun.
- Patatesleri sudan çıkarın. (Patatesler suda bekleyince elastikiyetleri artıyor. Köfteleri arasına koyarken kırılmıyorlar.)
- Köfte harcından küçük parçalar alıp elinizde yassıltın ve patateslerin kesik aralarına sıkıştırın. Hatta bıçağın tersiyle de bastırabilirsiniz.
- Bütün patatesleri bu şekilde hazırlayın.
- Sos için su haricindeki bütün malzemeleri robottan geçirin ve üzerine suyu ilave edip karıştırın.
- Bu sosu tepsiye döküp yayın. Üzerine patatesleri yerleştirin. İsterseniz aralarına acı biber de yerleştirebilirsiniz.
- Üzerini folyoyla kapatıp 200 derecelik fırına sürün.
- Yaklaşık bir saat pişen yemeğin üzerini açıp 10 dakika daha kızarması için bekletin ve fırından alın.
- Nefis yemeğimiz servise hazır. Servis ederken dibinin sosundan patateslerin üzerine gezdirmeyi unutmayın. Afiyet şifa olsun.
- Patatese ne kadar sık kesikler atarsanız, o kadar fazla kıyma gider.
- Patatesleri suda bekletmeden köfteleri yerleştirmeye çalışmayın. Patateslerde kırıklar olabilir.
- Bu yemek için çok büyük patates kullanmayın. Çünkü kesilip doldurulan patatesler zaten büyük gözüküyor.
- Misafir için bir tane patates yeterligeliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder